Πρόσβαση και διαδικασία ασύλου

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει διερευνήσει καταγγελίες για τις συνθήκες υποδοχής, κράτησης και φιλοξενίας των παρανόμως εισερχομένων στη χώρα αλλοδαπών και  ασυνόδευτων ανηλίκων και των αιτούντων άσυλο. Η μέχρι πρόσφατα εξαιρετικά περιορισμένη έως μηδενική χορήγηση ασύλου σε συνδυασμό με το ανέφικτο απέλασης της μεγάλης πλειονότητας όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα, καθώς και η έλλειψη προνοιακής μεταχείρισης, έχει ως αποτέλεσμα ο πληθυσμός αυτός να στερείται θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η Αρχή πραγματοποιεί επισκέψεις και αυτοψίες σε χώρους υποδοχής και κράτησης σε πολλές περιοχές της χώρας, συνεργάζεται με φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων και έχει απευθύνει συστάσεις για τη βελτίωση των πρακτικών της μεταχείρισής τους. Όσον αφορά τις συνθήκες υποδοχής, ειδικότερα για τους αιτούντες άσυλο, η Διοίκηση δεσμεύεται και από την Οδηγία 2003/9/ΕΚ. Ως ειδικότερο ζήτημα έχει εντοπισθεί η πρόσβαση των δικηγόρων και εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στους χώρους κράτησης.

Η κατάχρηση της οδού του ασύλου από οικονομικούς μετανάστες, προκειμένου να επιτύχουν την προσωρινή διαμονή τους στη χώρα, έχει οδηγήσει τις αρμόδιες διοικητικές αρχές σε λήψη μέτρων που δυσχεραίνουν την υποβολή αιτήματος ασύλου σε τέτοιο βαθμό, ώστε συχνά να συρρικνώνονται οι προβλεπόμενες από το διεθνές πλαίσιο εγγυήσεις για τις διαδικασίες αναγνώρισης του πρόσφυγα. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει διαπιστώσει προβλήματα στη διαδικασία αυτή, και έχει προτείνει αντίστοιχες λύσεις, στους εξής τομείς: χορήγηση ανθρωπιστικού καθεστώτος ύστερα από αίτηση του απορριφθέντος αιτούντος άσυλο, επιδόσεις απορριπτικών αποφάσεων στους αιτούντες, υποβολή αιτήματος ασύλου μέσω δικαστικού επιμελητή, εξέταση αιτημάτων ασύλου προσώπων που επιστρέφουν στη χώρα κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ».  

Τα προβλήματα που διαπιστώνονται κατά τη διαδικασία αναγνώρισης της ιδιότητας του πρόσφυγα, εστιάζονται κατ’ αρχήν στην υπέρμετρη καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων επί αιτημάτων ασύλου. Επίσης, οι απορριπτικές αποφάσεις δεν περιέχουν επαρκή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία με βάση τα στοιχεία του φακέλου του αιτούντος άσυλο.

Όλα | 2018 | 2014 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001

Αποτελέσματα 1 έως 5 από 42.

2018

  • 24/05/2018
    - Παρατηρήσεις Συνηγόρου στο σχέδιο νόμου για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία και τη μετανάστευση
    Ο Συνήγορος του Πολίτη υπέβαλε αναλυτικές παρατηρήσεις στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με τίτλο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ (αναδιατύπωση 29.6.13 ) σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία κ.ά. διατάξεις». Βάσει της πολυετούς ενασχόλησής του με θέματα διαδικασιών ασύλου, υποδοχής αιτούντων άσυλο και αλλοδαπών και των ειδικών αρμοδιοτήτων του, ο Συνήγορος υπέβαλε τις παρατηρήσεις του στον Υπουργό και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο, αποσκοπώντας να συμβάλει στη νομοθετική πρωτοβουλία προς ορθή ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας και των εγγυήσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο (επί του Α΄ και Γ΄ μέρους του σχεδίου νόμου), προβαίνοντας παράλληλα σε συνοπτικά σχόλια και για την πρόταση τροποποίησης του Κώδικα Μετανάστευσης (επί του Δ΄ μέρους του σχεδίου νόμου).

2014

  • 04/12/2014
    - Ολοκληρωμένο σχέδιο φιλοξενίας για τους Σύρους πολίτες που κατέφυγαν στην Ελλάδα ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη
    Ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί την ελληνική διοίκηση να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άμεσα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φιλοξενίας των ανθρώπων που βρέθηκαν στην Ελλάδα αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Συρία λόγω του πολέμου. Η ανεξάρτητη αρχή επισημαίνει ότι η πολιτεία οφείλει να καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο δράσης που να απαντά με τρόπο συγκεκριμένο και λειτουργικό στα απτά προβλήματα των ανθρώπων που στην πατρίδα τους απειλείται η ζωή και η ασφάλειά τους.

2012

2011

Αποτελέσματα 1 έως 5 από 42.

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή