Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από δικαιούχους στον καταργηθέντα ΟΕΕΚ

Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από δικαιούχους στον καταργηθέντα ΟΕΕΚ

Περιγραφή

Πολίτης κατήγγειλε την καθυστέρηση επιστροφής παραβόλου εγγραφής σε τμήμα ΙΕΚ, το οποίο δεν λειτούργησε. Από τη διερεύνηση της αναφοράς, ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι το πρόβλημα προέκυψε μετά την κατάργηση του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) και αφορούσε μεγάλο αριθμό δικαιούχων, οι οποίοι είχαν καταθέσει σε λογαριασμούς του Οργανισμού χρηματικά ποσά για διάφορες αιτίες (π.χ. για εγγραφές και δίδακτρα σε τμήματα ΙΕΚ τα οποία δεν λειτούργησαν ή δεν δημιουργήθηκαν). Οι δικαιούχοι ζήτησαν την επιστροφή των ποσών αυτών ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Οι επιστροφές των χρημάτων παρέμειναν σε εκκρεμότητα για καιρό λόγω της συνεχούς αμφισβήτησης της αρμοδιότητας καταβολής τους από τους φορείς όπου μεταφέρθηκαν οι υποχρεώσεις του ΟΕΕΚ.

Ο Συνήγορος απηύθυνε πόρισμα προς τον Υπουργό Παιδείας, στο οποίο τόνιζε ότι, λόγω της αμφισβήτησης αυτής, οι δικαιούχοι είχαν ήδη υποχρεωθεί σε μακρά αναμονή και ζήτησε από τον Υπουργό να επιληφθεί του ζητήματος.

Σε συνέχεια του πορίσματος αυτού, αλλά και των περαιτέρω παρεμβάσεων του Συνηγόρου που ακολούθησαν προς τους εμπλεκόμενους φορείς, το ζήτημα διευθετήθηκε με νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στους ενδιαφερόμενους από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΕΕΚ.

Συνοδευτικά Αρχεία

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή