Υπολογισμός φόρου εισοδήματος

Όλα | 2015 | 2013 | 2012 | 2007

2015

 • 13/01/2015 - Σύνοψη Διαμεσολάβησης
  - Αντισυνταγματική η φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης
  Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία δόθηκαν οδηγίες προς τις ΔΟΥ της χώρας για τη συμμόρφωσή τους στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχαν κρίνει ως αντισυνταγματική τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, και την ανάλογη αντιμετώπιση των υποθέσεων φορολογούμενων. Ο Συνήγορος εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή.

2013

 • 16/10/2013 - Σύνοψη Διαμεσολάβησης
  - ΔΟΥ διέγραψε ειδική εισφορά αλληλεγγύης φορολογούμενης, κατόπιν παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη
  Πολίτης διαμαρτυρήθηκε γιατί συνυπολογίστηκε στο εισόδημά της για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το ποσό που έλαβε ως υπάλληλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η αρμόδια ΔΟΥ απέρριψε καταρχήν το αίτημα για επανεκκαθάριση της ειδικής εισφοράς λόγω της εγκατάστασής της στην Ελλάδα, ενημερώνοντας τη φορολογούμενη ότι διαφορετική θα ήταν η περίπτωση εάν εκείνη υπηρετούσε στο εξωτερικό. Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε ότι η εγκατάσταση της φορολογούμενης στην Ελλάδα δεν δικαιολογεί διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τους λοιπούς υπαλλήλους του ΟΗΕ. Για το λόγο αυτό, η Αρχή πρότεινε την επανεκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, με έκπτωση του συγκεκριμένου ποσού από το εισόδημα του αντίστοιχου έτους, πρόταση που έγινε αποδεκτή από την αρμόδια ΔΟΥ.

2012

2007

 • 22/02/2007 - Σύνοψη Διαμεσολάβησης
  - Φορολόγηση εκπαιδευτικού επιδόματος προερχόμενου από πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης
  Με αφορμή αναφορά ανέργου, ο ΣτΠ επισήμανε στα συναρμόδια Υπουργεία ότι, λόγω έλλειψης νόμου που να χαρακτηρίζει το εκπαιδευτικό επίδομα που λαμβάνουν όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε ΚΕΚ ως εισόδημα, αυτό δεν πρέπει να υφίσταται φορολογικές κρατήσεις. Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεν αποδέχθηκε τις επισημάνσεις της Αρχής, το δε Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας δεν απάντησε στο σχετικό έγγραφο.

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή