Ανάκληση απόφασης δημοτικού συμβουλίου που ήταν αντίθετη στη φορολογική ισότητα των πολιτών

Ανάκληση απόφασης δημοτικού συμβουλίου που ήταν αντίθετη στη φορολογική ισότητα των πολιτών

Περιγραφή

Ιδιοκτήτες ακινήτου προσέφυγαν στον Συνήγορο, αναφέροντας ότι μολονότι είχαν πληρώσει την εισφορά τους ενόψει της ένταξης του ακινήτου τους στην πράξη εφαρμογής «Μπαθαρίστρα-Δέλτα Κορίνθου», λίγους μήνες αργότερα το δημοτικό συμβούλιο Κορινθίων αποφάσισε τον επανακαθορισμό τιμών των ρυμοτομούμενων ακινήτων. Η απόφαση προέβλεπε ότι για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι είχαν ήδη εξοφλήσει την εισφορά, δεν ήταν δυνατή η εφαρμογή των νέων χαμηλότερων τιμών και η επιστροφή χρηματικών ποσών.

Ο Συνήγορος υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση και ο αποκλεισμός των αναφερομένων από την εφαρμογή των νέων τιμών ήταν σε αντίθεση με την συνταγματική αρχή της ισότητας. Επίσης, έπασχε από έλλειψη νόμιμης αιτιολογίας, καθώς εισήγαγε διακριτική μεταχείριση μεταξύ των πολιτών, που υπήρξαν συνεπείς και αυτών που ήταν λιγότερο συνεπείς ή αδυνατούσαν να καταβάλουν τις εισφορές.
Μετά την παρέμβαση της Αρχής, ο Δήμος προέβη σε ανάκληση του επίμαχου πρακτικού εκτίμησης της αξίας των ακινήτων της περιοχής, με αποτέλεσμα να ισχύουν οι αρχικές τιμές κατά το χρόνο κύρωσης της πράξης εφαρμογής.

Συνοδευτικά Αρχεία

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή