Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό του δελτίο (newsletter) μέσα από το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για όλες τις

δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε

για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Eιδήσεις

Νέος δικτυακός τόπος για τους μετανάστες

Ο Συνήγορος του Πολίτη εγκαινίασε έναν νέο δικτυακό τόπο στην ιστοσελίδα του, αφιερωμένο στους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους ομογενείς. Η προσπάθεια αυτή φιλοδοξούμε να συμβάλει αφενός στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει η δημόσια διοίκηση σε όλους τους μετανάστες, πρόσφυγες και ομογενείς που διαμένουν στη χώρα και αφετέρου στον εμπλουτισμό της ενημέρωσης σχετικά με τα θέματα της μετανάστευσης, του πολιτικού ασύλου και της ιθαγένειας/ομογένειας. Σε καθεμία από τις τρεις θεματικές ενότητες περιλαμβάνονται ειδήσεις, οι σχετικοί νόμοι, εγκύκλιοι ή οδηγίες καθώς και ανάλυση των θέσεων του Συνηγόρου του Πολίτη. Επίσης, παρουσιάζονται, κατά περίπτωση, τα μέσα έννομης προστασίας και τα πεδία παρέμβασης του Συνηγόρου. Ακόμη, παρατίθενται στατιστικά στοιχεία, χρήσιμοι σύνδεσμοι με συναφείς ιστοσελίδες, καθώς και πληροφορίες για τον Συνήγορο του Πολίτη σε οκτώ ξένες γλώσσες.

Ρύπανση των υπογείων υδάτων στον Ασπρόπυργο Αττικής

Ερευνώντας τη νομιμότητα της λειτουργίας βυρσοδεψείων στον Δήμο Ασπροπύργου Αττικής, σε μια επιβαρυμένη από τη λειτουργία μεγάλων ρυπογόνων μονάδων περιοχή (βλ. 1o ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο - Μάιος 2005), ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε πορισματικό έγγραφο στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το ΥΠΕΧΩΔΕ και στον Νομάρχη Αττικής όπου επισημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καθυστερήσει υπερβολικά να εφαρμόσουν το σχέδιο μετεγκατάστασης των βυρσοδεψείων εκτός του Nομού Αττικής. Η καθυστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να λειτουργούν οι επίμαχες επιχειρήσεις επί μακρόν χωρίς να υφίστανται την οποιαδήποτε συνέπεια. Επίσης δεν υπήρχε καμία μέριμνα για το περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων της περιοχής, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την έκδοση της σχετικής καταδικαστικής απόφασης της 14ης Απριλίους 2005 του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) σε βάρος της χώρας μας. Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ακόμη το εξής παράδοξο: οι αρμόδιες υπηρεσίες, εν όψει της διαδικασίας που εκκρεμούσε ενώπιον του ΔΕΚ, θεώρησαν ως το πλέον πρόσφορο μέτρο τη σφράγιση μόνο των εν λόγω βυρσοδεψείων, που, όπως προκύπτει από το κείμενο της απόφασης, παρήγαν μικρές ποσότητες αποβλήτων που περιείχαν επικίνδυνες ουσίες –χωρίς πάντως να αποκλείεται ο κίνδυνος μόλυνσης– σε σχέση με τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο κείμενο της ίδιας απόφασης και συνεχίζουν να λειτουργούν στην περιοχή.

Πρόσβαση στην απασχόληση και την κοινωνική ένταξη ΑμεΑ, πολυτέκνων και άλλων ευπαθών ομάδων - Ειδική έκθεση

 Tον Ιούνιο δόθηκε στη δημοσιότητα η Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με την εφαρμογή του N. 2643/1998 (πρόσβαση στην απασχόληση και κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ, των πολυτέκνων, των αγωνιστών Eθνικής Aντίστασης, των αναπήρων και θυμάτων πολέμου). Κατά την προετοιμασία της έκθεσης διεξήχθη διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και σχετική ημερίδα στα γραφεία της Αρχής. Στην ημερίδα (PDF, 808 Kb) συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, υπηρεσιακοί παράγοντες του ίδιου υπουργείου, του ΟΑΕΔ, της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), των επιμελητηρίων, των εργοδοτών και των προστατευόμενων ομάδων καθώς και εμπειρογνώμονες.

Συνήγορος της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Εντείνεται η δραστηριοποίηση του Κύκλου Κοινωνικής Προστασίας για την ευρύτερη διάχυση της λειτουργίας του ως Συνηγόρου της Υγείας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο στο άρθρο 18 του N.3293/2004 (PDF, 90Kb). Ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για τον Συνήγορο της Υγείας είναι ιδίως: τα προβλήματα των ασθενών με AIDS, η χορήγηση πληροφοριών και αντιγράφων ιατρικού φακέλου στους ασθενείς, η χρέωση νοσηλίων από ιδιωτικά θεραπευτήρια σε περίπτωση που ασθενείς εισάγονται σε αυτά λόγω αδυναμίας των δημόσιων νοσοκομείων να τους δεχθούν.
Διαβάστε το έντυπο, (PDF, 420Kb)

Οδηγός καλής συμπεριφοράς δημοσίων υπαλλήλων – Απλούστευση διαδικασιών – Πολίτες και Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

Ο Συνήγορος του Πολίτη συμμετείχε στην εκπόνηση του
Οδηγού Καλής Συμπεριφοράς Δημοσίων Υπαλλήλων 
στον οποίο περιλαμβάνονται οι βασικοί κανόνες που πρέπει να διέπουν τη
δράση των λειτουργών της δημόσιας διοίκησης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Η έκδοση του Οδηγού παρουσιάστηκε τον Ιούλιο σε κοινή συνέντευξη Τύπου από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κύριο Απόστολο Ανδρεουλάκο και τον Συνήγορο του Πολίτη κύριο Γιώργο Καμίνη.
Ο Συνήγορος του Πολίτη συμμετέχει επίσης στην Κεντρική Επιτροπή Απλούστευσης Διαδικασιών, η οποία έχει συσταθεί στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΣΔΔΑ με αποστολή την απλούστευση των νομικών ρυθμίσεων και των διοικητικών διαδικασιών που δημιουργούν πρόσθετα οικονομικά, διοικητικά και κοινωνικά βάρη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Ο Συνήγορος του Πολίτη συμμετείχε στην έκδοση του εγχειριδίου Η εξυπηρέτηση του πολίτη από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, καταγράφοντας λεπτομερώς την εμπειρία που έχει αποκομίσει από την επταετή συνεργασία του με το υπουργείο (Πλήρες κείμενο του εγχειριδίου (Doc, 340 Kb)

Τα σχολεία ξεκίνησαν!!!!

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2005-2006, ο Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού έδωσε στη δημοσιότητα δελτίο τύπου στο οποίο επισημαίνεται ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση αφορά σε όλους ανεξαιρέτως τους ανηλίκους που ζουν στη χώρα και περιλαμβάνει επιμέρους δικαιώματα που πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Ελλείψεις στις δομές προστασίας και φιλοξενίας παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέδωσε τον Ιούλιο πόρισμα με τίτλο «Δομές προστασίας και φιλοξενίας παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές», στο οποίο διαπιστώνει την έλλειψη, σε ολόκληρη τη χώρα, εξειδικευμένων δομών για τη φιλοξενία παιδιών και εφήβων που στερούνται κατάλληλου οικογενειακού περιβάλλοντος ή κρίνεται ότι πρέπει προσωρινά να απομακρυνθούν από αυτό, και οι οποίοι παρουσιάζουν σοβαρές διαταραχές συμπεριφοράς ή ψυχικές διαταραχές. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Αρχής, πρόκειται για ένα σοβαρό κενό στον τομέα της προστασίας και της φροντίδας των ανηλίκων, καθώς οι ανάγκες των εν λόγω παιδιών και εφήβων διαφοροποιούνται σημαντικά από εκείνες των υπόλοιπων παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα παιδικής προστασίας.

Πειθαρχική και διοικητική διερεύνηση καταγγελιών σε βάρος αστυνομικών υπαλλήλων

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έκδοση της Ειδικής Έκθεσης με τίτλο Πειθαρχική - διοικητική διερεύνηση καταγγελιών σε βάρος αστυνομικών υπαλλήλων, ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έκθεση (PDF, 338Kb) με τα συμπεράσματά του από την παρακολούθηση των εξελίξεων στο θέμα αυτό κατά την περίοδο που μεσολάβησε. Στην έκθεση επισημαίνονται θετικές εξελίξεις αλλά και τα μέτρα που απομένουν ακόμη να ληφθούν.

Κατευθυντήριες οδηγίες για τα παιδιά που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα

Ο Συνήγορος του Πολίτη και η Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα παρουσίασαν τον Ιούνιο, σε κοινή συνέντευξη τύπου, τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Μεταχείριση των Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο στην Ελλάδα (PDF, 1Mb). Οι οδηγίες στηρίζονται σε διεθνώς συμφωνημένες αρχές και στη Διακήρυξη Καλών Πρακτικών που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τα Ασυνόδευτα Παιδιά καθώς και στην Οδηγία 2003/9/ΕΚ σχετικά με τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώνει τις θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

Με παλαιότερο πόρισμά  του ο Συνήγορος του Πολίτη είχε παρέμβει στο θέμα της μεταγραφής ονοματεπωνύμων με λατινικούς χαρακτήρες στα διαβατήρια. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε δεχθεί τις εισηγήσεις της Αρχής. Δύο χρόνια αργότερα, με την πρώτη σχετική απόφασή του (1189/2005), το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις επίμαχες διοικητικές πράξεις δικαιώνοντας το σκεπτικό του Συνηγόρου.

Νέα Βοηθός Συνήγορος στον Κύκλο Ποιότητας Ζωής

Η κυρία Χρυσή Χατζή, δικηγόρος, ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη, ορκίστηκε τον Ιούνιο ως Βοηθός Συνήγορος, επικεφαλής του Κύκλου Ποιότητας Ζωής, στη θέση της κυρίας Γεωργίας Γιαννακούρου, η οποία αποχώρησε λόγω της εκλογής της ως αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

ΡΟΜΑ

Από την έναρξη της λειτουργίας του, ο Συνήγορος του Πολίτη ασχολείται με θέματα των Ρομά, τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

στη νομιμότητα διενέργειας αστυνομικών ελέγχων, διοικητικών αποβολών και άλλων μαζικών επιχειρήσεων καθώς και στη συμπεριφορά των αστυνομικών υπαλλήλων,
στις συνθήκες διαβίωσης σε καταυλισμούς, ιδιαίτερα σε σχέση με τους όρους υγιεινής και τις παροχές των οργανισμών κοινής ωφέλειας,
στη μετεγκατάσταση καταυλισμών και γενικότερα στη στεγαστική αποκατάσταση,
στην πρόσβαση των Ρομά σε προνοιακές παροχές,
στην τακτοποίηση ληξιαρχικών και δημοτολογικών εγγραφών,
στην εγγραφή ανηλίκων Ρομά σε σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Την τελευταία περίοδο, όμως, οι σχετικές παρεμβάσεις της Αρχής παρουσιάζουν ποσοτική και ποιοτική μεταβολή. Τα προβλήματα που τίθενται στις σχετικές αναφορές των ίδιων των μελών της κοινότητας των Ρομά ανάγονται σε δομικά ζητήματα περιθωριοποίησης, οπότε και η επίλυσή τους είναι δυνατή μόνο με κλιμάκωση της παρέμβασης και μακροπρόθεσμο, υπερτοπικό σχεδιασμό. Ο Συνήγορος του Πολίτη, αξιοποιώντας τη νέα θεσμική του ευθύνη με βάση τον N. 3304/05 για την καταπολέμηση των διακρίσεων, αποσκοπεί να συμβάλει στην εξασφάλιση συνθηκών ισονομίας και αλληλοσεβασμού, συνεργαζόμενος με τα συναρμόδια υπουργεία και την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

Κατά το δεύτερο τετράμηνο του 2005, ο Συνήγορος του Πολίτη:

Παρενέβη στη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας σχετικά με την εσφαλμένη επιβολή υπέρογκου προστίμου για την τοποθέτηση αυθαίρετης προσωρινής ξύλινης κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο του αναφερομένου Ρομά στην περιοχή της Τίρυνθας. Η Αρχή ζήτησε την επανεξέταση της παραπάνω πράξης και επισήμανε ότι η επαπειλούμενη κατεδάφιση, με την οποία συμμορφώθηκε άμεσα ο αναφερόμενος, όχι μόνο δεν αποτελούσε τη μόνη λύση νομιμοποίησης σύμφωνα τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, αλλά επιπλέον δεν εναρμονίζεται με τη νομοθετημένη υποχρέωση των αρμόδιων υπηρεσιών να επιδεικνύουν ειδική μέριμνα στο ζήτημα της στεγαστικής αποκατάστασης των Ρομά, ιδίως σε περιπτώσεις που αυτοί έχουν ενταχθεί στα οικεία προγράμματα.
Διαβουλεύθηκε με νομαρχιακές και δημοτικές αυτοδιοικήσεις της Αττικής για την εξεύρεση χώρων μετεγκατάστασης καταυλισμών.
Eκπροσωπήθηκε σε ειδική ανοικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ασπροπύργου για τα προβλήματα των καταυλισμών στην περιοχή.
Διενήργησε αυτοψία στην περιοχή Μεσολογγίου, όπου υπάρχει καταυλισμός μέσα σε περιοχή περιβαλλοντικά προστατευόμενη από τη συνθήκη Ραμσάρ, καθώς και στην περιοχή Πατρών.
Eπισκέφθηκε υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων Πατρών και Μεσολογγίου, για ενημέρωση σχετικά με τις αρμοδιότητές τους σε θέματα στέγασης και εγκατάστασης Ρομά.
Πραγματοποίησε αυτοψίες σε καταυλισμούς, επισκέφθηκε σχολεία με μαθητές Ρομά, συνεργάστηκε με υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, διαβουλεύθηκε με νομαρχιακές και δημοτικές αυτοδιοικήσεις και συνεργάστηκε με την εισαγγελία και κοινωνικούς λειτουργούς στον Ασπρόπυργο, την Τεγέα (Αρκαδία) και την Πάτρα, σε μια προσπάθεια κινητοποίησης των αρμόδιων φορέων για την πρόσβαση των ανήλικων Ρομά στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

 

Νομοθετικές-Οργανωτικές Προτάσεις και Πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη

• για την επαναχορήγηση διπλώματος οδήγησης σε απεξαρτημένα άτομα

• για την υποχρέωση της διοίκησης να συμμορφώνεται σε προσωρινές δικαστικές διαταγές σε θέματα διαμονής αλλοδαπών ,

• για την αναρμοδιότητα των Δικηγορικών Συλλόγων να καθορίζουν το ύψος των δικηγορικών αμοιβών ,

• για τις δυσλειτουργίες του "Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης" ,

• για τη συνταγματικότητα του άρθρου 20 του ν. 3301/2004, με το οποίο οι αποφάσεις προσδιορισμού δικαστικών εξόδων εξαιρούνται από τη γενική υποχρέωση της διοίκησης να εκτελεί δικαστικές αποφάσεις ,

• για τη διαδικασία συλλογής και απομάκρυνσης των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων ,

• για την αναμόρφωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, Απόσπασμα από την Ετήσια Έκθεση 2004 του Συνηγόρου του Πολίτη (PDF, 141Kb),

• για τη χορήγηση πολυτεκνικού επιδόματος σε αναγνωρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες , σύμφωνα με την κυρωθείσα Πολυμερή Σύμβαση περί της Νομικής Καταστάσεως Προσφύγων (N. 3989/1959) σε συνδυασμό με το άρθρο 28 του Συντάγματος.

Η Διοίκηση αποδέχεται τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

• για τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών  από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης-ΙΚΑ (άρθρο 35, παράγρ. 2 του N. 2956/2001 και 43/17.5.2002 ερμηνευτική εγκύκλιος ΙΚΑ) με την αποδοχή της εξομοίωσης της προαιρετικής με την υποχρεωτική ασφάλιση για τον υπολογισμό της ασφαλιστικής κλάσης. Ύστερα από αυτό, δόθηκαν οδηγίες για την επανεξέταση εκ μέρους των υπηρεσιών σχετικών αιτήσεων με δυνατότητα αναδρομικής καταβολής ποσών συντάξεων.

• για την καταβολή από το ΙΚΑ εξόδων κηδείας που ολοκληρώνεται με αποτέφρωση ,

• για τη βελτίωση ορισμένων σημείων του νομοσχεδίου « Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια» (N. 3386/2005) 1.κατάλογος προτάσεων - 2.γενικές προυποθέσεις

• για την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τις νόμιμες προϋποθέσεις προσαγωγής πολιτών PDF, 85 Kb - DOC, 123Kb - PDF, 66 Kb,

• για τη βελτίωση των διαδικασιών παραλαβής αιτήσεων ασύλου,

• για την υποχρέωση των Περιφερειών να ενημερώνουν τους αιτούντες για τις τυπικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης, πριν αυτοί καταβάλουν το σχετικό παράβολο,

• για την αναγνώριση έκπτωσης των δαπανών που καταβάλλουν οι διαζευγμένοι γονείς για τα τέκνα τους, με τα οποία δε συνοικούν (N. 3296/2004, άρθρα 1 και 2). Η ρύθμιση αφορά σε δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά την 1.1.2005.

Η Διοίκηση δεν αποδέχεται τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας κήρυξε αναδρομικά ανυπότακτο έναν στρατεύσιμο, μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, παρά το γεγονός ότι εκείνος, κατά τη στιγμή της υποτιθέμενης υποχρέωσης προς κατάταξη, είχε αποστερηθεί της ελληνικής ιθαγένειας. Ολοκληρώνοντας τη διαμεσολάβησή του, ο Συνήγορος του Πολίτη προέβη σε δημόσια ανακοίνωση πορίσματός του
Ερευνώντας τη λειτουργία τριών ατμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ στον νομό Κοζάνης, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής ούτε είχε εκδοθεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους. Eπιπλέον, τόνισε την υποχρέωση τήρησης της προβλεπόμενης διοικητικής διαδικασίας για την έκδοση νέων αδειών λειτουργίας, αντί της διαφαινόμενης χορήγησης ενιαίας άδειας με νομοθετική ρύθμιση για πλήθος μονάδων της ΔΕΗ. Ωστόσο, οι προτάσεις της Αρχής δεν έγιναν δεκτές, καθώς στις 19.8.2005 εκδόθηκε ο N. 3377/05, στο άρθρο 24 του οποίου προβλέπεται η παράταση της ισχύος της προσωρινής άδειας λειτουργίας αυτών και άλλων μονάδων της ΔΕΗ.

 

Ο Συνήγορος

επισκέφθηκε

Tο «Εθνικό Συμβούλιο για Παιδιά», στην Κοπεγχάγη. Πρόκειται για θεσμό που εκπροσωπεί τη Δανία στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού, και ο οποίος, στο πλαίσιο της δράσης του για την ακρόαση και την ανάδειξη των απόψεων των παιδιών, έχει συγκροτήσει μεταξύ άλλων ένα εθνικό δίκτυο 2000 παιδιών που εκφράζουν τη γνώμη τους ηλεκτρονικά για ζητήματα που τα αφορούν.

συναντήθηκε

με τη διοίκηση του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με αντικείμενο τις καθυστερήσεις στη λειτουργία του Συμβουλίου Επαγγελματικής Αναγνώρισης Τίτλων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης,
με τον Διοικητή του ΙΚΑ κύριο Ιωάννη Βαρθολομαίο με σκοπό τη βελτίωση της συνεργασίας της Αρχής με το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο,
με εκπροσώπους του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής, του Δήμου Μάνδρας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελευσίνας με αντικείμενο την ανεξέλεγκτη εναπόθεση επικίνδυνων αποβλήτων (ελαστικών και πλαστικών) σε οικόπεδο ιδιώτη.

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη διοργάνωσε

Hμερίδα εργασίας με τον αλβανό ομόλογό του, στελέχη της αλβανικής κυβέρνησης και την ελληνική αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, στo πλαίσιo του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Μετανάστευση». Αντικείμενο της ημερίδας ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για τη βελτίωση του χειρισμού των μεταναστευτικών θεμάτων, με έμφαση στην κατάσταση των αλβανών μεταναστών στη χώρα μας.
Hμερίδα με το Δίκτυο Συνεργασίας για την Υποστήριξη των Νέων (ΔΙΣΥΝ) με θέμα «Η αναμόρφωση της ποινικής νομοθεσίας των ανηλίκων. Προοπτικές και προβλήματα εφαρμογής του N. 3189/2003». Σκοπός της ημερίδας ήταν να ενημερωθούν τα στελέχη των αρμόδιων φορέων για το περιεχόμενο των νομοθετικών ρυθμίσεων, να εκθέσουν τις σχετικές εμπειρίες τους, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί έως σήμερα, και να συζητηθεί η ανάπτυξη μεθόδων και πρακτικών εργασίας για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου.

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη συμμετείχε

στην περιφερειακή συνάντηση διαβούλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τη μελέτη σχετικά με τη βία κατά των παιδιών, με θέμα «Σταματήστε τη βία κατά των παιδιών: Δράστε τώρα!», την οποία διοργάνωσαν η κυβέρνηση της Σλοβενίας, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η UNICEF , η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβουλευτικό Όργανο των ΜΚΟ και έλαβε χώρα στη Λιουμπλιάνα,
στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (9-18 Σεπτεμβρίου), δοκιμαστικά, φιλοξενούμενος του ΥΠΕΣΔΔΑ. Εκπρόσωποι της Αρχής δέχονταν καθημερινά πολίτες τους οποίους ενημέρωσαν για τις αρμοδιότητες του Συνηγόρο

 

Αυτοψίες

Στην περιοχή του Θησείου. Διαπιστώθηκε η ανάπτυξη μεγάλου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων κατά μήκος της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου του ναού του Ηφαίστου χωρίς άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού. Υπήρξε κατ'αρχήν ανταπόκριση της Διοίκησης, συνεχίζει πάντως να υφίσταται πρόβλημα ελλιπούς αστυνόμευσης και εποπτείας.
Στην Πάτρα, το Μεσολόγγι και τον Πύργο, όπου διαπιστώθηκαν: αυθαίρετα κτίσματα, παραβιάσεις στον αιγιαλό και την παραλία, υποβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, υποβάθμιση της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου (περιοχή προστατευόμενη από τη συνθήκη Ραμσάρ). Η αντιπροσωπεία του Συνηγόρου συσκέφθηκε με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, καθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Κατά την αυτοψία που διεξήχθη στη λιμνοθάλασσα (για τρίτη φορά) διαπιστώθηκε η συνέχιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης αλλά και η επιδείνωση των συνθηκών ζωής των Ρομά που έχουν εγκατασταθεί σε περιοχή της λιμνοθάλασσας που έχει επιχωθεί παράνομα.
Στον Δήμο Νέων Μουδανιών, με αντικείμενο παραχωρήσεις χρήσεων αιγιαλού και παραλίας σε καταστήματα, καθώς και το στερούμενο άδειας λειτουργίας μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου (5X5 μ.).
Στον Δήμο Αμαρουσίου. Κατά τη σύσκεψη με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, η αντιπροσωπεία του Συνηγόρου εξέτασε μεταξύ άλλων, τη χρήση κοινόχρηστων και δημοτικών εκτάσεων για οικοδομικές εργασίες και στάθμευση οχημάτων.
Στα κρατητήρια των Τμημάτων Ασφαλείας και Μεταγωγών Πάτρας, για διερεύνηση των συνθηκών κράτησης. Ύστερα από την αυτοψία οι αρμόδιες αρχές δεσμεύθηκαν εγγράφως ότι τα κρατητήρια θα μεταφερθούν άμεσα σε άλλο κτήριο.
Στον Δήμο Ιαλυσού. Κατά τη συνάντηση με εκπροσώπους της ΔΕΥΑ Ιαλυσού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των ενδιαφερόμενων πολιτών διερευνήθηκε η υπέρογκη αύξηση των τελών ύδρευσης.
Σε παιδοπόλεις, κέντρα παιδικής μέριμνας και ιδρύματα στα Ιωάννινα, την Κόνιτσα, την Πωγώνιανη, τη Νεάπολη Λασιθίου και τα Χανιά.
Στο Ναυτικό ΤΕΕ Οινουσσών Χίου και στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, όπου συναντήθηκε με μαθητές.

 

Πρόγραμμα «Ευνομία»

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΥΝΟΜΙΑ, ο Συνήγορος του Πολίτη με την υποστήριξη της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, οργάνωσε στον Λαιμό Πρεσπών εκπαιδευτικό σεμινάριο για τον χειρισμό υποθέσεων με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος (9-11 Ιουνίου). Στόχος του σεμιναρίου ήταν η αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας του Έλληνα Συνηγόρου του Πολίτη και άλλων ομόλογων Αρχών σε θέματα που αφορούν τον χειρισμό υποθέσεων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, με έμφαση σε περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας των οποίων η προστασία απαιτεί διασυνοριακή συνεργασία. Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις σχετικά με το εθνικό και διεθνές νομοθετικό πλαίσιο, συζητήθηκε η αρμοδιότητα των Συνηγόρων της περιοχής για την εφαρμογή της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας και αναλύθηκαν σημαντικές υποθέσεις στο πλαίσιο της ανάδειξης των βέλτιστων μορφών διαμεσολάβησης. Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών υπέβαλε στο Συνήγορο του Πολίτη δύο αναφορές για περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής. Στο σεμινάριο συμμετείχαν ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης, η Βοηθός Συνήγορος Χρύσα Χατζή, επιστημονικό προσωπικό της Αρχής, καθώς και εκπρόσωποι των ομόλογων θεσμών: Αλβανίας, Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σερβίας-Μαυροβουνίου, Αυστρίας, Καταλωνίας, αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης και μη κυβερνητικές, περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Συνήγορος του Πολίτη - Copyright 2005
Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28 Αθήνα
Tηλ. 213 1306 600

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή