Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό του δελτίο (newsletter) μέσα από το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για όλες τις

δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε

για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Eιδήσεις

Ο ΣτΠ για την προστασία των δασών
Με αφορμή την καταστροφή του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας από την πυρκαγιά της 28ης Ιουνίου ο ΣτΠ εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου (PDF-126kb).

Εκδηλώσεις για τα δέκα χρόνια του Συνηγόρου του Πολίτη
Με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη δημοσίευση του ιδρυτικού νόμου του ΣτΠ

  • 10η στρογγυλή τράπεζα των Ευρωπαίων Συνηγόρων του Πολίτη σε συνεργασία με το γραφείο του Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, και με τη χρηματοδότηση του προγράμματος Ευνομίαδιοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 12 και 13 Απριλίου, η 10η στρογγυλή τράπεζα των Ευρωπαίων Συνηγόρων του Πολίτη σε συνεργασία με το γραφείο του Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, και με τη χρηματοδότηση του προγράμματος Ευνομία. Για πρώτη φορά παραβρέθηκαν στην Ελλάδα οι ΣτΠ από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και οι επικεφαλής των Εθνικών Επιτροπών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Το θέμα της στρογγυλής τράπεζας αφορούσε τον νέο ρόλο του Γραφείου του Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και των εθνικών ΣτΠ στην υπό σχεδιασμό διαδικασία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου μετά τη θέση σε ισχύ του 14ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Τις εργασίες της στρογγυλής τράπεζας άνοιξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριος Κάρολος Παπούλιας και έκλεισε ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Προκόπης Παυλόπουλος
  • «Δέκα χρόνια από την ίδρυση του Συνηγόρου του Πολίτη»διοργανώθηκε στις 16 και 17 Απριλίου εκδήλωση με τίτλο «Δέκα χρόνια από την ίδρυση του Συνηγόρου του Πολίτη». Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας έγινε μία αναδρομή στις σχετικές συζητήσεις που διεξήχθησαν στη Βουλή κατά την εποχή της υιοθέτησης του ιδρυτικού νόμου του ΣτΠ. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα που μετείχαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία επεξεργάστηκε το σχετικό νομοθετικό κείμενο. Τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης διεξήχθησαν δύο συνεδρίες με θέμα Ο Συνήγορος του Πολίτη, η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου και Ο Συνήγορος του Πολίτη και οι θεσμικοί συνομιλητές του, αντίστοιχα. Στις συνεδρίες συμμετείχαν εξέχοντες Έλληνες νομικοί και πολιτικοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων οι Α. Μανιτάκης, Ν. Διαμαντούρος, Ε. Σπηλιωτόπουλος, Γ. Παπαδημητρίου, Η. Νικολακόπουλος, Κ. Σπανού.

Δημόσιες παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

  • Με αφορμή τη δημοσιοποίηση περιστατικού αστυνομικής βίας στο Τμήμα Ομονοίας, ο ΣτΠ επανέλαβε την ανάγκη αναμόρφωσης της αστυνομικής εκπαίδευσης αλλά και των πρακτικών πειθαρχικής έρευνας, παραπέμποντας σε παλαιότερη Ειδική Έκθεση της Αρχής .
  • Με αφορμή τις ταραχές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στις περισσότερες φυλακές της χώρας, ο ΣτΠ ανακοίνωσε τις προτάσεις του για τον κοινωνικό έλεγχο του σωφρονιστικού συστήματος και την προστασία των δικαιωμάτων των φυλακισμένων. Κάλεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επιτρέψει εκ νέου την πρόσβαση της Αρχής στις φυλακές σύμφωνα με το νόμο και δημοσίευσε τις παρατηρήσεις (PDF-65kb) του από παλαιότερη αυτοψία (PDF-233kb) στις φυλακές Μαλανδρίνου Φωκίδος.

Φυλλάδιο για την εξάλειψη της σωματικής βίαςΚαμπάνια για την εξάλειψη της σωματικής βίαςΚαμπάνια για την εξάλειψη της σωματικής βίας
Ο Συνήγορος του Παιδιού συνεργάστηκε με το 35ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, το οποίο επισκέφτηκε και συζήτησε με παιδιά και δασκάλους για τα δικαιώματα του παιδιού και για την οργάνωση μιας καμπάνιας στο σχολείο κατά της σωματικής βίας. Με αφορμή εργαστήρια γραπτού λόγου και ζωγραφικής στην ΣΤ’ Δημοτικού, δημιουργήθηκε φυλλάδιο με ζωγραφιές και λόγια των παιδιών για τη σωματική βία, το οποίο παρουσιάστηκε και μοιράστηκε από το μαθητικό συμβούλιο της ΣΤ’ Τάξης σε όλους τους μαθητές του σχολείου με στόχο να διακινηθεί και στους γονείς τους. Το φυλλάδιο αυτό θα σταλεί από τον ΣτΠ και σε άλλα σχολεία με σκοπό να λειτουργήσει ως πρότυπο καλής πρακτικής για την ενεργοποίηση μιας σχολικής μονάδας κατά της βίας.

ο Συνήγορος του Παιδιού οργάνωσε Ημέρα Διαλόγου στην οποία πήραν μέρος 34 μαθητές και μαθήτριες από 16 γυμνάσια και λύκεια της Αττικής με θέμα «Εκφράζομαι, Ακούγομαι, Συμμετέχω»Εκφράζομαι - Ακούγομαι - Συμμετέχω
Στις 21 Απριλίου ο Συνήγορος του Παιδιού οργάνωσε Ημέρα Διαλόγου στην οποία πήραν μέρος 34 μαθητές και μαθήτριες από 16 γυμνάσια και λύκεια της Αττικής με θέμα «Εκφράζομαι, Ακούγομαι, Συμμετέχω». Τα παιδιά διατύπωσαν τις απόψεις τους με ζωντάνια και κέφι. Αντάλλαξαν ιδέες και προτάσεις σχετικά με το ρόλο των μαθητών σε ένα σχολείο που τους σέβεται και τους υπολογίζει, αποδεικνύοντας στην πράξη τη σημασία της συμμετοχής των παιδιών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε θέματα που τα αφορούν.
Ορισμένες από τις προτάσεις που προέκυψαν από την Ημέρα Διαλόγου και από τις συναντήσεις του Συνηγόρου του Παιδιού με παιδιά στις επισκέψεις του σε σχολεία όλης τη χώρας, περιλαμβάνονται σε ένα ερωτηματολόγιο που έχει σκοπό να συγκεντρώσει τις απόψεις των μαθητών και μαθητριών όλης της χώρας και να αποτελέσει τον κορμό σχετικών προτάσεων προς το Υπουργείο Παιδείας αλλά και την κοινή γνώμη. Ο ανοικτός διάλογος του ΣτΠ με τα παιδιά για το περιεχόμενο και την ποιότητα της εκπαίδευσης συνεχίζεται!

 

Φυλλάδιο που σχεδίασε και παρήγαγε ο ΣτΠ για τα παιδιά του δημοτικούΈχω, έχεις, έχει… όλοι έχουμε δικαιώματα!
Ο ΣτΠ σχεδίασε και παρήγαγε φυλλάδιο για παιδιά ηλικίας δημοτικού. Το φυλλάδιο περιέχει εικονογραφημένα ορισμένα από τα δικαιώματα των παιδιών και πληροφορίες για τον Συνήγορο του Παιδιού και θα διανεμηθεί τη νέα σχολική χρονιά σε δημοτικά σχολεία της χώρας μαζί με οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς για τη χρήση του.

 

Παραπομπή του Συμβουλίου της Ευρώπης σε πόρισμα του ΣτΠ
Απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (06.12.06) που δημοσιεύθηκε πρόσφατα παραπέμπει στο πόρισμα του ΣτΠ Πόρισμα -  Διοικητική Ανταπόκριση σχετικά με το καθεστώς αδειοδότησης των ατμοηλεκτρικών σταθμών (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς και Πτολεμαϊδας.

 

Ο Δεκάλογος κατά της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά κυκλοφορεί στην ΑθήναΟ Δεκάλογος κατά της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά κυκλοφορεί στην Αθήνα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας στις 30 Απριλίου, το Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά δημοσιοποίησε τον Δεκάλογο κατά της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά που συνέταξε στο πλαίσιο της προσπάθειας του για την αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων και την εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά, φαινόμενο ευρέως διαδεδομένο στη χώρα μας. Περισσότερες από 700 αφίσες κατά της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά ταξίδεψαν μαζί μας στα λεωφορεία, στα τρόλεϊ, στον ηλεκτρικό και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, καθώς και στο μετρό. Η αφίσα προβλήθηκε στις οθόνες του τραμ της Αθήνας και είναι διαθέσιμη στον ιστοχώρο του Δικτύου σε εκτυπώσιμη μορφή. Ήδη τυπώνεται και διακινείται από διάφορους φορείς εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας σε όλη τη χώρα.

 

Επίσκεψη του ΣτΠ στη ΜυτιλήνηΕπίσκεψη στη Μυτιλήνη
Αντιπροσωπεία της Αρχής, με επικεφαλής τον Συνήγορο του Πολίτη κύριο Γιώργο Καμίνη και τη Βοηθό Συνήγορο του Κύκλου Σχέσεων Κράτους–Πολίτη κυρία Καλλιόπη Σπανού, επισκέφτηκε στις 18 και 19 Ιουνίου τη Μυτιλήνη. H επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία διήμερης συνάντησης εργασίας που διοργανώθηκε από τον ΣτΠ, σε συνεργασία με τη Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών (ΣΕΥΥΟ) και την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης, με θέμα: «Η Φορολογική και Τελωνειακή Διοίκηση στην Υπηρεσία των Πολιτών – Ο Ρόλος του ΣτΠ στην Επίλυση Προβλημάτων – Τεχνικές Διαπραγμάτευσης». Στελέχη του ΣτΠ παρακολούθησαν το πρόγραμμα κατάρτισης της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης με θέμα «Τεχνικές Διαπραγμάτευσης».

 

 

Ειδικές Εκθέσεις

«Προστασία των προσώπων που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα: προβλήματα ερμηνείας και εφαρμογής»

Στην Έκθεση διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, απόκλιση της διοικητικής πρακτικής από σειρά ρυθμίσεων της Σύμβασης της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων που αφορούν την απέλαση και κράτηση αιτούντων άσυλο, την κοινοποίηση απορριπτικών αποφάσεων, τη διακοπή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου, τον καθορισμό τόπου διαμονής και την υποβολή αιτημάτων ασύλου σε ζώνες διερχομένων στα λιμάνια και αεροδρόμια. Στο σχετικό δελτίο τύπου (PDF-238kb)της Αρχής επισημαίνονται κάποιες επί μέρους θετικές εξελίξεις, κυρίως όμως φαινόμενα οργανωτικής αδυναμίας ή απροθυμίας εφαρμογής των σχετικών διατάξεων.

«Αυτεπάγγελτη έρευνα του ΣτΠ για την Ακούσια Νοσηλεία Ψυχικά Ασθενών»

Στην Έκθεση διερευνάται το κατά πόσον προστατεύονται τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών κατά την εφαρμογή των άρθρων 95-100 του νόμου για τον «Εκσυγχρονισμό και την Οργάνωση Συστήματος Υγείας» που αφορούν τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας ψυχικά ασθενών.  Ως χαρακτηριστικά προβλήματα επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, η εν πολλοίς αναίρεση της καίριας προϋπόθεσης του δικαστικού ελέγχου του ακούσιου εγκλεισμού, η πλημμελής  εκπόνηση αιτιολογημένων γνωματεύσεων από τους ψυχιάτρους, η μεταφορά των ασθενών από την αστυνομία αντί του ΕΚΑΒ, η μη επαρκής ενημέρωσή τους σχετικά με τα δικαιώματά τους με αποτέλεσμα τη συχνή έλλειψη σχετικής δικαστικής απόφασης.  Με αφορμή αυτά και άλλα ζητήματα έγιναν σχετικές προτάσεις από την Αρχή.
Δελτίου Τύπου - Ειδική Έκθεση

«Παροχές ανεργίας, δικαιώματα ανέργων και λειτουργία υπηρεσιών ΟΑΕΔ» - «Υλοποίηση Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης»

Οι δύο Ειδικές Εκθέσεις εκπονήθηκαν με  αφορμή 906 (350 και 556 αντίστοιχα) σχετικές αναφορές που κατατέθηκαν στην Αρχή κατά την περίοδο 1998-2006.

Στην ειδική έκθεση για τις παροχές ανεργίας εγείρονται ζητήματα και διατυπώνονται προτάσεις για τη συμπλήρωση, τροποποίηση και εν γένει βελτίωση της κείμενης νομοθεσίας. Επίσης εντοπίζονται ερμηνευτικά προβλήματα και πεδία της ασφαλιστικής προστασίας της ανεργίας, στα οποία δεν εφαρμόζεται επαρκώς η νομοθεσία.

Στην έκθεση που αφορά την υλοποίηση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ διατυπώνονται συμπεράσματα και προτάσεις για:

  • Την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και την αποφυγή συχνών τροποποιήσεων όσον αφορά τα προγράμματα προώθησης στην απασχόληση.
  • Τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής πληροφόρησης προς τους ενδιαφερόμενους για ένταξη σε προγράμματα, και κυρίως για τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις οι οποίες απορρέουν από την ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα.
  • Την αναβάθμιση των συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχουν τα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) και τη βελτίωση της ανταπόκρισης των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης στις αυξημένες διαχειριστικές απαιτήσεις για την υλοποίηση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

Δελτίου Τύπου - Περίληψη Ειδικής Έκθεσης - Ειδική Έκθεση

Υπηρεσίες Ιστοσελίδας

Δικαστική Δικαίωση

Στην απόφαση της 24.5.2007 «Ζελίλωφ κατά Ελλάδος» (PDF-157kb) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την πρακτική πλημμελούς αποτίμησης των αποδεικτικών μέσων κατά τη διερεύνηση καταγγελιών για αστυνομική βία. Στην απόφαση παρατίθεται αυτολεξεί το σχετικό κεφάλαιο παλαιότερης Ειδικής Έκθεσης (PDF-1.2Mb) του ΣτΠ, ο οποίος είχε παρέμβει για την ίδια υπόθεση (PDF-95kb) προκειμένου να κοινοποιηθούν στο θύμα τα στοιχεία της έρευνας.

Ο ΣτΠ για τις Διακρίσεις

  • Μετά την παρέμβαση του ΣτΠ, το Γενικό Επιτελείο Στρατού επανεξετάζει την προκήρυξη  για πρόσληψη διδακτικού προσωπικού στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, ώστε να απαλειφθεί η διάκριση σε βάρος όσων έχουν την ελληνική ιθαγένεια από πολιτογράφηση και όχι από γέννηση.
  • Σε συνεργασία με το Danish Institute of Human Rights, ο ΣτΠ διοργάνωσε στις 3.4.2007 συνάντηση Φορέων Προώθησης της Ίσης Μεταχείρισης με αντικείμενο τις «πολλαπλές διακρίσεις».
  • Συμμετοχή στις συνεδριάσεις της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής, κατά τις οποίες συζητήθηκε και εγκρίθηκε η Έκθεση έτους 2006 (PDF-95kb) για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης.
  • Εκπροσώπηση της Ελλάδας σε διάσκεψη με θέμα Combating Discrimination and Promoting Mutual Respect που οργάνωσε στο Βουκουρέστι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια & Συνεργασία στην Ευρώπη (7-8.6.2007).
  • Εκπροσώπηση της Ελλάδας σε συνάντηση εργασίας για την οργάνωση περιφερειακού δικτύου Ανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος Equinet (12.4.2007).

Πορίσματα - Προτάσεις

  • Προστασία του υγροβιοτόπου του Πόρτο Τήνου όπου η διοίκηση δεν συμμορφώθηκε με αποφάσεις του ΣτΠ που ακύρωναν οικοδομικές άδειες στην περιοχή καθώς και με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δελτίο Τύπου - Πόρισμα - Διοικητική Ανταπόκριση

Ειδικό Θέμα - Συνέντευξη

Κοινωνικός έλεγχος στις φυλακές.
Απαντά ο κύριος Δημήτρης Παξινός, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

1. Πρόσφατα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε, μεταξύ άλλων: την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού κρατουμένων, τον διαχωρισμό μεταξύ υποδίκων και καταδίκων, την εισαγωγή θεσμών κοινωνικού ελέγχου των φυλακών, τη βελτίωση των συνθηκών επισκεπτηρίου, τη χορήγηση αδειών απουσίας χωρίς διάκριση ιθαγένειας. Ποιες προοπτικές συνεννόησης και επίλυσης θεωρείτε πιθανές για τα ανωτέρω ζητήματα;

«Ως Δικηγορικός Σύλλογος έχουμε σχετικά πρόσφατα βιώσει όλη την προσπάθεια για βοήθεια και επανένταξη των κρατουμένων στη δικαστική και στη γυναικεία φυλακή Κορυδαλλού μέσα από το πρόγραμμα «Κοινωνία Εντάσσουσα» της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας EQUAL. Συμμετείχαμε δηλαδή σε μία οργανωμένη, συλλογική προσπάθεια ώστε μέσα από ένα δίκτυο φορέων και υπηρεσιών εντός και εκτός φυλακής να βοηθηθούν οι κρατούμενοι και αποφυλακιζόμενοι, έτσι ώστε αφενός να διευκολυνθούν να βρουν δουλειά και αφετέρου να έχουν αποσυμφορήσει τον εαυτό τους από ενοχές, πιέσεις ακόμα και από υπαρκτά προβλήματα υγείας, νομικής κατάστασης, σχέσεων με την οικογένεια και όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένοι να δώσουν τη μάχη – γιατί πρόκειται περί μάχης – στο δεύτερο γύρο του κοινωνικού αποκλεισμού με την επαναφορά τους στην ελεύθερη κοινωνία.
            Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι με ανάλογο μερίδιο στην επιτυχία ή την αποτυχία της εξέλιξης της κοινωνίας. Αν το αντιληφθούν αυτό και από την πλευρά της Πολιτείας, τότε ασφαλώς θα υπάρξει προοπτική συνεννόησης και επίλυσης προς την σωστή κατεύθυνση. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με εκδηλώσεις και παραστάσεις, η δε δικαίωσή μας θα είναι δικαίωση θεσμική, που αντανακλά θετικά στην διαπαιδαγώγηση της ελληνικής κοινωνίας, και χωρίς φοβικά σύνδρομα

2. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δημοσιεύσει την εκτίμηση ότι «τα σημεία θεσμικής επαφής των φυλακισμένων με τις σωφρονιστικές αρχές (μεταγωγές, πειθαρχικές ποινές, άδειες απουσίας, προγράμματα κατάρτισης) πρόκειται να αποτελέσουν το επίκεντρο αύξουσας έντασης με απρόβλεπτες προεκτάσεις». Συμμερίζεστε την ανησυχία αυτή;

«Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία αυτή δεδομένου, ότι ο Σωφρονιστικός Κώδικας είναι προοδευτικός, πλην όμως δεν υπάρχουν οι δομές, εντός και εκτός φυλακής, ώστε στοιχειωδώς να εφαρμοσθεί και έτσι οδηγείται σε αχρηστία. Π.χ. υπερπληθυσμός των σωφρονιστικών καταστημάτων, υποβαθμίζει συνεχώς τις συνθήκες της εκεί διαβίωσης, ενθαρρύνει φαινόμενα παραβατικότητας και έτσι αυξάνει την πιθανότητα αυθαίρετης κρίσης των οργάνων της φυλακής, που έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα για άδειες απουσίας, μεταγωγή κ.λπ. Η εμπειρία μας από το πρόγραμμα Equal μας διδάσκει, ότι με ανάπτυξη ανθρώπινων και σε ισότιμη βάση σχέσεων συνεργασίας με το σεβασμό στο ρόλο την ευθύνη και τον κόπο των υπηρεσιών και των προσώπων που εμπλέκονται στη φυλακή δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για σύνδεση της φυλακής με την κοινωνία και εξάλειψη των στεγανών.
Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ο Δ.Σ.Α. θα πιέσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης όχι να πάρει νέα μέτρα, αλλά ν’ αρχίσει να εφαρμόζει μερικά από τα θεσπισθέντα ήδη. Δεν πρέπει να περιμένουμε τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ενεργοποιηθούμε.»

 

3. Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων αξίωσε να επιτραπεί «η επίσκεψη επιτροπών των Δικηγορικών Συλλόγων και του Συνηγόρου του Πολίτη στις φυλακές, προκειμένου να έχουν άμεση γνώση των συνθηκών κράτησης». Ωστόσο, παρά το νομικό καθεστώς των φυλακών ως μονάδων της διοίκησης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί ότι η εποπτική αρμοδιότητα των εισαγγελιών αποκλείει εξ ορισμού κάθε άλλη ελεγκτική ή διαμεσολαβητική παρέμβαση. Πώς αντιμετωπίζει ο Σύλλογος τα νομικά δεδομένα και τις πραγματικές συνέπειες αυτής της διάστασης απόψεων;

«Είναι  παλιές αντιλήψεις περί στεγανών, ιδιαίτερα στον χώρο των φυλακών. Δυστυχώς αυτή η αντίληψη είναι διαδεδομένη, ακόμη και σε άλλους χώρους, όπως  η Δικαιοσύνη, που  όχι  λίγοι θεωρούσαν ότι είναι εσωτερική τους υπόθεση. Όμως, όλα πρέπει να είναι στο φως της Δημοσιότητας, και μάλιστα για  θεσμικούς φορείς, που με τον θεσμικό τους ρόλο, συμβάλλουν στην βελτίωση μιας κατάστασης, με τις ορθές επιστημονικές  τους παρατηρήσεις, συνδυασμένες  με την επαγγελματική εμπειρία τους. Όμως είμαστε ακόμη πίσω, παρά το γεγονός, ότι τα νομοθετήματα, όπως ο Σωφρονιστικός μας Κώδικας, θεωρείται προοδευτικός, αλλά πάσχει στην εφαρμογή, ελλείψει  στοιχειωδών υποδομών. Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα υπάρξει πρόοδος, όταν η Πολιτεία και ο αρμόδιος Υπουργός με την ευαισθησία που τον διακρίνει, συνειδητοποιήσει ότι η συνεργασία αυτή και η ανταλλαγή απόψεων επί τη βάσει εμπειριών, μόνο καλό θα προσφέρει  στην βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης, που όλοι γνωρίζουμε, αλλά προσπαθούμε να την κρύψουμε στρουθοκαμηλίζοντας και εφευρίσκοντας τρόπους αποφυγής της ουσίας. Μόνο με εξάλειψη των στεγανών θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη σύνδεση της φυλακής με την κοινωνία.»

 

4. Με σειρά παρεμβάσεών τους, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι καθιστούν σαφή και διαρκή την ανάμιξή τους σε τομείς που υπερβαίνουν τα στενά επαγγελματικά ζητήματα των μελών τους. Θεωρείτε ότι η πολιτεία και η ηγεσία της δικαιοσύνης αντιλαμβάνονται τους δικηγόρους ως φυσικούς συμμάχους τους στην από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων του σωφρονιστικού συστήματος;

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ως θεσμικός φορέας προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρωτοστατεί ενάντια σε κάθε καταπάτηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου. Έχει διανύσει πορεία πολλών ετών στον αγώνα για την υπεράσπισή τους. Έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του σε τακτικές που δήθεν προβάλλουν ως επιχείρημα την ασφάλεια, ενώ στην ουσία αποσκοπούν στον περιορισμό της ατομικής ελευθερίας με απώτερο στόχο τη χειραγώγηση του κάθε πολίτη και κατά συνέπεια τον πλήρη έλεγχό του.
            Ο καθένας μας θα πρέπει να έχει αφυπνισμένη τη συνείδησή του και να θέτει ως όραμα στη ζωή του την αντίδραση σε κάθε προσπάθεια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
            Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι συνυφασμένα με την ανθρώπινη ύπαρξη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ο δε δικηγόρος είναι ο φυσικός υπερασπιστής τους.
Θεωρώ λοιπόν, ότι όσο πιο γρήγορα η Πολιτεία αντιληφθεί, ότι είναι προς το συμφέρον της να χρησιμοποιεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας, εν είδει νομικού της συμβούλου, τόσο πιο γρήγορα θα αντλήσει τις πληροφορίες και τα συμπεράσματα, απαραίτητα για την κοινωνική εξέλιξη και πρόοδο, με βάση την πραγματικότητα.»

 

Αποδοχή Προτάσεων από τη Διοίκηση

Ο Δήμος Αθηναίων μετά την παρέμβαση του ΣτΠ κατήργησε Πράξη Δημοτικού Συμβουλίου (αρ.2354/99 ΠΔΣ), με την οποία  είχαν παραχωρηθεί τέσσερις θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων στην οδό Φαβιέρου για τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Βλέπε σχετικό πόρισμα.

H Δ/νση Περιβάλλοντος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) μετά την παρέμβαση του ΣτΠ προχώρησε στην εκπόνηση και έγκριση μελετών επεξεργασίας και διάθεσης των υγρών και βιομηχανικών αποβλήτων του ΔΑΑ, τα οποία, μέχρι τότε διοχετεύονταν ανεπεξέργαστα στους φυσικούς αποδέκτες. Δελτίο Τύπου - Σχετικό Έγγραφο ΣτΠ (2004) - Σχετικό Έγγραφο ΣτΠ (2007)

Ο νέος Κώδικας Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί προτάσεις του ΣτΠ σχετικά με την κατάργηση διάκρισης λόγω ηλικίας που αφορά τα όρια συνταξιοδότησης.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποδέχθηκε, με δύο χρόνια καθυστέρηση, τις συστάσεις του ΣτΠ και ικανοποίησε αίτημα ενδιαφερόμενης για ανασύσταση απολεσθέντος φακέλου και χορήγηση αντιγράφου ΕΔΕ.

Η Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης Ν. Σερρών προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για τον διορισμό επιτυχούσας σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ο οποίος είχε καθυστερήσει πολύ πέραν του προβλεπόμενου χρόνου από την Κοινότητα Αχλαδοχωρίου. Διοικητική Ανταπόκριση (PDF-112kb)

Η Κοινότητα Οίας χορήγησε βεβαίωση «περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας», κατόπιν παρέμβασης του ΣτΠ η οποία προκάλεσε και σχετική παρέμβαση του ΝΣΚ. Σύνοψη Διαμεσολάβησης - Γνωμοδότηση ΝΣΚ

Το ΥΠΕΣΔΔΑ ανταποκρίθηκε στην πρόταση του ΣτΠ και ενέταξε τα 7 ΚΕΠ του Δήμου Αθηναίων στην πλατφόρμα e-kep του Υπουργείου, με αποτέλεσμα αυτά να ενσωματωθούν πλέον λειτουργικά στο πανελλαδικό δίκτυο των ΚΕΠ. Ετήσια Έκθεση ΣτΠ 2006 , ενότητα 2.1.

Ανταποκρινόμενο σε Ειδική Έκθεση του ΣτΠ, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο για την υποχρέωση αιτιολόγησης των απορριπτικών αποφάσεων επί αιτήσεων μεταδημότευσης και για την αποδοχή εναλλακτικών μέσων απόδειξης μόνιμης κατοικίας σε περιπτώσεις ατόμων «που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

Μετά την παρέμβαση του ΣτΠ, το ΥΠΠΕΣΔΑ υπέδειξε στους Δήμους την άρση της δυσμενούς μεταχείρισης σε βάρος Ευρωπαίων πολιτών, υποψηφίων για θέσεις εργασίας στις οποίες μοριοδοτείται η ιδιότητα του δημότη.

H εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα», η οποία έχει ως μόνο μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Αρχής για έγγραφη ενημέρωση σχετικά με την αξιοποίηση ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Γουδί και στο Γαλάτσι. Με τη χορήγηση των σχετικών στοιχείων και εγγράφων, υποχρέωση η οποία προκύπτει σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία από το δικαίωμα πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία, αναπτύσσεται παράλληλα η καλή συνεργασία της εταιρείας με την Ανεξάρτητη Αρχή.

 

Αυτοψίες

  • Αυτοψία στη  ΘράκηΑπό 25 έως 30 Ιουνίου, οκταμελές κλιμάκιο του ΣτΠ με τη συμμετοχή των επικεφαλής των Κύκλων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου & Ποιότητας Ζωής, επισκέφθηκε οικισμούς ευπαθών ομάδων (κυρίως Ρομά) στη Θράκη. Οι επισκέψεις εστιάσθηκαν (PDF-172kb) ιδίως στους περιαστικούς οικισμούς της οδού Άβαντος στην Αλεξανδρούπολη, Ηφαίστου/Καλκάντζας και Αλάν Κογιού στην Κομοτηνή και Δροσερού στην πόλη της Ξάνθης, κατόπιν συγκεκριμένων αναφορών από πολίτες και οργανώσεις για φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και απαξιωτικές συνθήκες διαβίωσης. Στην επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη μετείχε και ο επικεφαλής του Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού. Στο πλαίσιο των επισκέψεων υπήρξε εκτεταμένη διαβούλευση με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής διοίκησης όπου συζητήθηκαν οι παράμετροι των προβλημάτων, ενώ παρατέθηκε και συνέντευξη τύπου για τα τοπικά ΜΜΕ. Συγκεντρώθηκαν σημαντικά στοιχεία σχετικά με προβλήματα δόμησης, έλλειψης δικτύων αποχέτευσης και γενικότερα οικιστικών υποδομών. Εντοπίστηκαν επίσης σοβαρές ελλείψεις στη σχολική εκπαίδευση, στη στέγη και την κοινωνικής μέριμνα, ζητήματα που φαίνονται να συνδέονται  ουσιωδώς με καθυστερήσεις στην προώθηση της πολεοδομικής ένταξης των οικισμών στον κατά περίπτωση αστικό ιστό. Τα στοιχεία αυτά αποτέλεσαν ήδη αντικείμενο συζήτησης με τους τοπικούς φορείς και ο Συνήγορος τα επεξεργάζεται ώστε να διατυπώσει συστηματικά τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του.
  • Κλιμάκιο του ΣτΠ πραγματοποίησε αυτοψία σε καταυλισμούς Ρομά στον Βοτανικό, μετά από αναφορές για επαπειλούμενη εκδίωξη των εκεί εγκατεστημένων χωρίς την τήρηση των νομίμων προϋποθέσεων.
  • Κλιμάκιο του ΣτΠ πραγματοποίησε αυτοψίες στους χώρους κράτησης αιτούντων άσυλο στο Βαθύ Σάμου και στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου και Φερών Έβρου, για τη διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης και των διαδικασιών παραλαβής αιτήσεων.

Συναντήσεις Εργασίας - Επισκέψεις

Ο κύριος Καμίνης με τον κύριο Διμοσχάκη κατα τη συνάντιση στα γραφεία της ΑρχήςΟ Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επισκέφθηκε τα γραφεία της Αρχής και συζήτησε θέματα διοικητικής διερεύνησης καταγγελιών σε βάρος αστυνομικών. Σχετικές δηλώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης (21.6.2007).

Η Βοηθός Συνήγορος κυρία Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου και κλιμάκιο του Κύκλου Κοινωνικής Προστασίας συναντήθηκε με τον Διοικητή του ΟΑΕΕ κύριο Κόντο και στελέχη του οργανισμού. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν από την ενοποίηση από 1.1.2007 των ταμείων των ελευθέρων επαγγελματιών (ΤΕΒΕ – ΤΣΑ – ΤΑΕ) υπό τον ΟΑΕΕ (26.6.2007).

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφθηκε τα γραφεία της Αρχής και συζήτησε θέματα αρμοδιότητάς της, ιδιαίτερα δε τα συμπεράσματα αυτοψιών σε χώρους κράτησης (13.6.2007).

Κλιμάκιο του ΣτΠ επισκέφτηκε τη Διεύθυνση Στρατολογικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και συζήτησε οργανωτικά προβλήματα των στρατολογικών γραφείων και σειρά εκκρεμών θεμάτων που ανακύπτουν από αναφορές στρατευσίμων, όπως είχαν ιδιαιτέρως προβληθεί στην Ετήσια Έκθεση ΣτΠ 2006  (15.6.2007).

Κλιμάκιο του ΣτΠ, με επικεφαλής τον Συνήγορο του Πολίτη κύριο Γιώργο Καμίνη και τη Βοηθό Συνήγορο του Κύκλου Κοινωνικής Προστασίας κυρία Πατρίνα Παπαρηγοπούλου συναντήθηκε με τον Διοικητή του ΙΚΑ–ΕΤΑΜ, κύριο Γεώργιο Μέργο και τους Υποδιοικητές κυρίους Δημήτριο Κυρζόπουλο και Θεόδωρο Αμπατζόγλου. Συζήτησαν τα αποτελέσματα των αυτοψιών που διεξήχθησαν από τον Κύκλο Κοινωνικής Προστασίας στις 24 Ιανουαρίου 2007 και 27 Ιουνίου 2006, σε 16 Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ–ΕΤΑΜ, στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής.  Στην ηγεσία του Ιδρύματος παραδόθηκε έκθεση με τις εκτιμήσεις της Αρχής για τα αποτελέσματα των αυτοψιών αυτών, μετά τη συνολική επεξεργασία των επιμέρους εκθέσεων αυτοψίας για κάθε Μονάδα Υγείας. (17.5.2007). Πρακτικά Συνάντησης (PDF-90kb)

Η Βοηθός Συνήγορος κυρία Καλλιόπη Σπανού και μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Κύκλου Σχέσεων Κράτους-Πολίτη πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με στελέχη της ΑΜΕΛ Α.Ε Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν: τη μεγάλη καθυστέρηση με τη οποία η ΑΜΕΛ Α.Ε ανταποκρίνεται στις ενστάσεις επιβατών, η ελλιπής πληροφόρηση του επιβατικού κοινού ως προς τους χώρους ελέγχου εισιτηρίων ή τις διαβαθμίσεις στις τιμές εισιτηρίων και καρτών, η συμπεριφορά των ελεγκτών προς τους ελεγχόμενους πολίτες, και η άρνηση της εταιρείας να μεταφέρει ποδήλατα με τους συρμούς της (23. 4.2007). Για την άμεση επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν,  η ΑΜΕΛ Α.Ε όρισε υπάλληλό της ως σύνδεσμο με την Αρχή.

Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κτηματολόγιο Α.Ε συνάντηση εργασίας της Βοηθού Συνηγόρου κυρίας Χρύσας Χατζή και επιστημόνων του Κύκλου Ποιότητας Ζωής, με στελέχη της εταιρείας. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Κτηματολόγιο Α.Ε εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αναφορών που ανεδεικνύουν σειρά προβλημάτων στη λειτουργία των κατά τόπους κτηματολογικών γραφείων και ιδίως όσον αφορά την ελλιπή εφαρμογή της διαδικασίας διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων (19.4.2007).

Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού και στελέχη του Συνηγόρου του Παιδιού:

  • Διοργάνωσαν επισκέψεις και ομαδικές συζητήσεις με μαθητές και εκπαιδευτικούς στη Βέροια (1ο, 3ο, 7ο Γυμνάσιο Βέροιας), στον Νομό Αχαΐας (Γυμνάσιο Ψωφίδας, όπου συμμετείχαν και σε εκδήλωση του σχολείου «Η  βία φέρνει βία»), στην Κεφαλονιά (1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και συνάντηση με τα μέλη των 15μελών και 5μελών συμβουλίων των σχολείων της Κεφαλονιάς), στην Αττική (21ο και 29ο Δημοτικό Καλλιθέας, Γυμνάσιο Καλλιθέας,  Δημοτικό σχολείο Αγ. Παρασκευής, 4ο Ενιαίο Λύκειο Αττικής, Γυμνάσιο και Λύκειο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων του Αυλώνα, 35ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας).
  • Συζήτησαν στα γραφεία του Συνηγόρου του Παιδιού με 30 παιδιά Β’ και Γ’ τάξης του 10ου Γυμνασίου Νέας Αρτάκης Εύβοιας και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Χαλανδρίου. 
  • Επισκέφθηκαν τη Στέγη Ανηλίκων στον Περισσό και το Ορφανοτροφείο «Ο Σωτήρ» στη Κεφαλονιά.
  • Συναντήθηκαν στη Κεφαλονιά με εκπροσώπους όλων των αρμόδιων για τη παιδική προστασία φορέων του νησιού παρουσία του Νομάρχη (11.5.2007), και στη Βέροια με μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων και των Γονέων και Κηδεμόνων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του νομού (27.4.2007), παρουσία του Αντιδημάρχου υπεύθυνου για θέματα Παιδείας.

 

Διεθνή

Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με την ιδιότητά του και ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού, συμμετείχε ως ομιλητής:

  • στην 22η Μόνιμη Διάσκεψη Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας, ως εμπειρογνώμων προσκεκλημένος από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με εισήγηση για «Τα δικαιώματα του παιδιού σε μια εκπαιδευτική προοπτική» (3-5.5.2007)
  • στην Κοινή Ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Προς μια Ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δικαιώματα του παιδιού»  που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες (17.4.2007)
  • Φωτογραφία απο τη πρώτη συνάντηση στο Βερολίνοστην 1η συνάντηση του «Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα Δικαιώματα του Παιδιού», που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στο πλαίσιο γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε., εγκαινιάζοντας τη “Νέα Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού”. Στη συνάντηση αυτή πήρε μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ και της UNICEF (3-4.6.2007)

 

Εκδηλώσεις - Ημερίδες

Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολιτειακών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, ο ΣτΠ διοργάνωσε στις 3.7.2007 ημερίδα με θέμα «Το άσυλο στην Ελλάδα και η ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών». Στόχος της ημερίδας ήταν η διαβούλευση σχετικά με το υπό κατάρτιση νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των προσφύγων.

Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού συμμετείχε ως ομιλητής σε 16 εκδηλώσεις και ημερίδες που έλαβαν χώρα στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τη Βέροια, την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα, οι οποίες διοργανώθηκαν από εκπαιδευτικούς παράγοντες, επιστημονικούς φορείς, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα, συλλόγους κ.ά., και αφορούσαν θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της βίας και της σωματικής τιμωρίας, προστασίας της οικογένειας, δικαιωμάτων των παιδιών σε ιδρύματα, κ.λπ. Ενδεικτικά αναφέρονται ομιλίες:

  • στο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο για τις Ανοιχτές Γραμμές Βοήθειας για Παιδιά και Εφήβους που διοργάνωσε η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και Εφήβου (12.4.2007)
  • σε ημερίδα με θέμα «Το παιδί σε ένα βίαιο κόσμο», που διοργάνωσε ο Δήμος Βέροιας και η Πρωτοβουλία Φορέων Βέροιας (28.4.2007)
  • σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΚΠΑ με θέμα «Τα δικαιώματα των παιδιών σε ιδρύματα» (1.6.2007)
  • στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδοψυχιατρικής με θέμα «Βία, παιδί, θεσμοί: διεπιστημονικές προσεγγίσεις» που διοργάνωσε η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος (8-10.6.2007)
  • σε ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών με θέμα «Η ενσωμάτωση των απόψεων των παιδιών από μονογονεϊκές οικογένειες στη διαμόρφωση πολιτικών για την αντιμετώπιση φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού» (21.6.2007)
  • σε εκδήλωση για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Ένωση Εισαγγελέων και το ΥΠΕΣΔΑ. (28.6.2007)

 

Εunomia

Επίσκεψη του Συνηγόρου του Πολίτη της ΑρμενίαςΕπίσκεψη του Συνηγόρου του Πολίτη της Αρμενίας
Στις 11, 12 και 13 Ιουνίου 2007 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του ΣτΠ της Αρμενίας και τριμελούς αντιπροσωπίας του θεσμού στα γραφεία του ΣτΠ της Ελλάδας, στο πλαίσιο της δικτύωσης θεσμών Συνηγόρου του Πολίτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο θεσμός στην Αρμενία συστάθηκε το 2004 με αποτέλεσμα οι δύο Συνήγοροι να αποδίδουν εξαιρετική σημασία στις διμερείς τους επαφές με στόχο τη μεταφορά και ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα εργασίας και λειτουργίας της Αρχής. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, ιθαγένειας και δικαιωμάτων μειονοτήτων, καθώς και στο ρόλο του θεσμού σε σχέση με τη δικαστική εξουσία. Την Τρίτη 12 Ιουνίου διεξήχθη στα Γραφεία του ΣτΠ εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη στην Αρμενία», με ομιλητή τον ΣτΠ της Αρμενίας, κύριο Armen Harutyunyan. Την εκδήλωση προλόγισε ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη κύριος Γιώργος Καμίνης.

Σεμινάρια

Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού και στελέχη του Συνηγόρου του Παιδιού συμμετείχαν ως εκπαιδευτές σε σεμινάρια του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης στη Θεσσαλονίκη (16-18.5.2007) και του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού στην Αθήνα (22-23.5.2007) για θέματα παιδικής προστασίας και καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας.

Στελέχη του Κύκλου Κοινωνικής Προστασίας συμμετείχαν ως εκπαιδευτές σε σεμινάρια που οργάνωσε για τους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους του ΙΚΑ το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στην Αθήνα (17.5.2007) και στη Θεσσαλονίκη (28.6.2007) για θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Σχετικές Τοποθεσίες

Αρχή



Εργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή