Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό του δελτίο (newsletter) μέσα από το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για όλες τις

δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε

για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Ειδήσεις

Ιδρυτική διάσκεψη του Δικτύου για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά

Στις 3 Νοεμβρίου 2005 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη συνέντευξη Tύπου με αφορμή την πρώτη δημόσια παρουσίαση του Δικτύου για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά, στο οποίο συμμετέχουν υπουργεία, δημόσιοι και μη κυβερνητικοί φορείς της χώρας.

Συντονιστής του Δικτύου είναι ο Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού του Συνηγόρου του Πολίτη.

Δελτίο Τύπου
Διακήρυξη - Φυλλάδιο

Συζητήθηκε στη Βουλή η δράση του Συνηγόρου του Πολίτη σε θέματα που αφορούν άτομα με αναπηρία

Τον Νοέμβριο η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα ΑμεΑ ασχολήθηκε με τη δράση της Αρχής για τα άτομα με αναπηρία και την Ειδική Έκθεση του ΣτΠ για την εφαρμογή του N.2643/1998 σχετικά με την πρόσβαση στην απασχόληση και την κοινωνική ένταξη ΑμεΑ, πολυτέκνων, αγωνιστών εθνικής αντίστασης και αναπήρων και θυμάτων πολέμου.

Ειδική Έκθεση για τη «Διοικητική κράτηση και απέλαση αλλοδαπών ανηλίκων»

Τον Oκτώβριο δόθηκε στη δημοσιότητα η Ειδική Έκθεση (PDF 731Kb) του Συνηγόρου του Πολίτη με θέμα «Διοικητική κράτηση και απέλαση αλλοδαπών ανηλίκων». Βασική διαπίστωση της έκθεσης είναι ότι η ιδιότητα του ανηλίκου –που χρήζει προστασίας σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας– υποχωρεί απέναντι στην ιδιότητα του παραβάτη της μεταναστευτικής νομοθεσίας, με συνέπεια την περαιτέρω παραβίαση των δικαιωμάτων των ανηλίκων ακόμη και από εκείνες τις υπηρεσίες που είναι εντεταλμένες να τα προστατεύουν.
 

Ενημερωτική συνάντηση για ζητήματα εφαρμογής των μεταβατικών διατάξεων του N. 3386/2005

Τον Oκτώβριο, ο Συνήγορος του Πολίτη οργάνωσε με εκπροσώπους των ΜΜΕ και μεταναστευτικών οργανώσεων ενημερωτική συνάντηση με αντικείμενο την εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων του N. 3386/2005 για την είσοδο, τη διαμονή και την κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια.
Σε εισηγήσεις τους, μέλη του προσωπικού της Αρχής ανέπτυξαν τις βασικές αρχές και τις μεταβατικές διατάξεις του νέου νόμου.

Υπηρεσίες ιστοσελίδας για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους ομογενείς

Ο ειδικός δικτυακός τόπος για θέματα μεταναστών, προσφύγων και ομογενών εμπλουτίστηκε με ενημερωτικό υλικό σχετικό με τις ρυθμίσεις και την εφαρμογή του νέου N. 3386/2005 «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια». Έχουν αναρτηθεί εγκύκλιοι και ανακοινώσεις των Υπουργείων Εσωτερικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Δημόσιας Τάξης, του OΓΑ και του ΙΚΑ.

Ανάληψη της προεδρίας του ENOC από τον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη

Στο τελευταίο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (ΕNOC) που διεξήχθη από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου στη Βαρσοβία, ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη ανέλαβε την Προεδρία του Δικτύου για την ερχόμενη χρονιά και τη διεξαγωγή του ετήσιου συνεδρίου του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2006.
Δελτίο Τύπου

 

Ομιλία Συνηγόρου του Πολίτη, Γ. Καμίνη, στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

Στόχος της συμμετοχής του Συνηγόρου του Πολίτη στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που πραγματοποιήθηκε στις 10-12 Νοεμβρίου στη Ρόδο, ήταν να αρθεί το κλίμα δυσπιστίας που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των ΟΤΑ με την Αρχή.
Στην ομιλία του ο κ. Καμίνης τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Σύντομα θα εγκαινιάσουμε και έναν άλλο τρόπο δημοσιότητας, πάλι προσφεύγοντας στη Βουλή,  γιατί η Βουλή είναι ο φυσικός αρωγός του Συνηγόρου του Πολίτη. Η Βουλή τον εκλέγει, η Βουλή τον ελέγχει σύμφωνα με το άρθρο 101Α του Συντάγματος, αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη είναι αρωγός της Βουλής, είναι ο πυλώνας μέσα από τον οποίο μπορεί να διεξαχθεί ένας ενεργητικός κοινοβουλευτικός έλεγχος επί των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Συνήγορος του Πολίτη θα κοινοποιεί στο εξής στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, τις σοβαρές εκείνες περιπτώσεις όπου διαπιστώνει ότι παρανόμως ο πολίτης δεν δικαιώνεται. Αυτό θα γίνει με μεγάλη φειδώ και μόνο στις πολύ σημαντικές υποθέσεις.
Σε μια τόσο σύνθετη πραγματικότητα, λοιπόν, ο Συνήγορος του Πολίτη καλείται να ισορροπήσει πάνω σε αυτό τον ρόλο,  τον κατά βάση διαμεσολαβητικό και εν μέρει ελεγκτικό. […] έχοντας και εμείς αποκομίσει πια μια σημαντική εμπειρία μετά από τόσα χρόνια και μετά από τέτοιο όγκο υποθέσεων, αποφασίσαμε να έρθουμε σε επαφή με τη ΚΕΔΚΕ, να επισημάνουμε τα προβλήματα που εμφανίζονται, να διαβουλευτούμε με τα μέλη του Προεδρείου και να προσπαθήσουμε σε μερικά ζητήματα να υπάρξει μια στενότερη και πιο συστηματική συνεργασία».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Ο Συνήγορος του Πολίτη φορέας προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης

Oλοκληρώνοντας σειρά επιστημονικών συναντήσεων για την ερμηνεία του N. 3304/2005 «Εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού», ο Συνήγορος του Πολίτη οργάνωσε, τον Oκτώβριο, συνάντηση εργασίας με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στον Oργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο την πορεία ενσωμάτωσης των συναφών οδηγιών στα άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Τον Νοέμβριο, η Αρχή συμμετείχε στο «Σεμινάριο Επιμόρφωσης Ακτιβιστών και Συνηγόρων των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία», που οργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΕΑ) και το European Disability Forum με θέμα την εφαρμογή του N. 3304/2005 σε ό,τι αφορά τα άτομα με αναπηρία.

Τον Δεκέμβριο, ο Συνήγορος, μαζί με τους άλλους ελληνικούς φορείς προώθησηςτης αρχής ίσης μεταχείρισης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ενημερωτικό Πρόγραμμα «Για τη διαφορετικότητα – κατά των διακρίσεων», συνδιοργάνωσε ημερίδα με θέμα το νέο νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των διακρίσεων.

O Συνήγορος του Πολίτη συμμετείχε επίσης στην 4η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα του Εθνικού Φορέα Συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ρατσισμού και Ξενοφοβίας «Αντιγόνη» που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο.

Αποδοχή προτάσεων απο τη διοίκηση

 • η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξέδωσε οδηγία, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, σύμφωνα με την οποία θα ισχύσει για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών), δηλαδή και για τους προερχομένους από συγχωνευθέντα ταμεία μετά την ισχύ των διατάξεων του Ν. 3232/2004, η προοδευτική και όχι εφάπαξ αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης από 4.050 σε 4.500 προκειμένου να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Πόρισμα
 • Ύστερα από αναφορές με τις οποίες καταγγέλλονταν συλλήψεις αλλοδαπών κατά την προσέλευσή τους στο Τμήμα Ασύλου για τη διεκπεραίωση σχετικών αιτημάτων τους, διενεργήθηκαν αλλεπάλληλες επισκέψεις στις υπηρεσίες της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών Αθηνών. O Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι ο έλεγχος νομιμότητας της παραμονής στη χώρα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό ζήτημα από την εξέταση συνδρομής των προϋποθέσεων για την ικανοποίηση εκκρεμών αιτήσεων νομιμοποίησης. Σε συνέχεια των παραστάσεων αυτών, η οικεία αστυνομική διεύθυνση διαβεβαίωσε ότι παύει εφεξής η διενέργεια ελέγχων νόμιμης παραμονής κατά την προσέλευση προς διεκπεραίωση αιτημάτων ασύλου.
 • H Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έκανε δεκτό το αίτημα της Αρχής να αναγνωριστεί προϋπηρεσία πολίτη στον καταργηθέντα Εθνικό Oργανισμό Καπνού, του οποίου τα αρχεία είχαν καταστραφεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣτΠ  διαμεσολάβησε επιτυχώς στην παραπάνω αναφορά πριν την  έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την υποχρεωτική ανασύσταση φακέλου λόγω απώλειάς του, από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Πόρισμα .
 • Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Β. Ελλάδας υιοθέτησε τις θέσεις της Αρχής σχετικά με τις επιπτώσεις στο σπηλαιοδιάκοσμο και τη βιοπανίδα του σπηλαίου Αλιστράτης Σερρών από την κατασκευή ανελκυστήρα μέσα στο σπήλαιο κατά την τουριστική αξιοποίησή του. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του ΚΑΣ, διακόπηκε η λειτουργία του ανελκυστήρα του σπηλαίου και συγκροτήθηκε επιτροπή για τη διενέργεια αυτοψίας και τη σύνταξη μελέτης αποκατάστασης του σπηλαίου. Πόρισμα - Διοικητική Ανταπόκριση
 • Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας ανακάλεσε δέκα συνολικά αποφάσεις παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης αμμοληψίας σε ποταμούς και χειμάρρους της Εύβοιας που λειτουργούσαν χωρίς εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
 • Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην οποία συμμετείχε ο Συνήγορος του Παιδιού ενέταξε στο νομοσχέδιο για την ενδο-οικογενειακή βία που πρότεινε στον Υπουργό άρθρο για την απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά.
 • Το Υπουργείο Παιδείας, ανταποκρινόμενο στις παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, προχώρησε άμεσα στην έκδοση εγκυκλίου για το δικαίωμα όλων των ανηλίκων να εγγράφονται και να φοιτούν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς όρους και περιορισμούς που να απορρέουν από την ιθαγένεια ή από το καθεστώς παραμονής των δικαιούχων ή των γονέων τους στη χώρα.
  Δελτίο Τύπου | Επιστολή προς ΥΠΕΠΘ  | Εγκύκλιος ΥΠΕΠΘ
 • Η εταιρεία λεωφορείων ΕΘΕΛ Α.Ε. τροποποίησε τον κανονισμό της και εφεξής θα γνωστοποιεί τα αποτελέσματα των πειθαρχικών ελέγχων κατά υπαλλήλων που διενεργούνται κατόπιν καταγγελιών πολιτών.
 • Ο Συνήγορος παρενέβη ύστερα από αναφορά της Πρεσβείας του Ισραήλ, για την καταγγελία περί δημοσίευσης στην ιστοσελίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κειμένων που χαρακτηρίζονται ως αντισημιτικά. Tο Επιμελητήριο αποδοκίμασε τη δημοσίευση και εξέφρασε την πρόθεση να θεσπίσει κανόνες δεοντολογίας.
 • Το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε δεκτή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σχετικά με την υποχρέωση της διοίκησης να συμμορφώνεται σε προσωρινές δικαστικές διαταγές αναστολής διοικητικών πράξεων που αφορούν στη νομιμότητα παραμονής αλλοδαπού. Της γνωμοδότησης αυτής είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις του Συνηγόρου για το συγκεκριμένο θέμα και για τα γενικότερα προβλήματα σχετικά με τη συμμόρφωση της διοίκησης σε προσωρινές διαταγές.

 

Δικαστικές απoφάσεις επιβεβαιώνoυν τις θέσεις τoυ Συνηγόρoυ τoυ Πoλίτη

 • Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα:
  • για παραβίαση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας, επειδή το ΙΚΑ δεν εκτέλεσε δικαστική απόφαση για υπηρεσιακή αποκατάσταση υπαλλήλου του (απόφαση 29ης Σεπτεμβρίου 2005). Στο ιστορικό της απόφασης μνημονεύεται η προηγηθείσα άκαρπη παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την ίδια ακριβώς υπόθεση. Σε ανακοίνωσή του, ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι η καταδίκη θα είχε αποφευχθεί, αν η διοίκηση είχε εγκαίρως λάβει υπόψη τις εισηγήσεις του.
  • για παραβίαση της απαγόρευσης βασανιστηρίων, της απαγόρευσης διακρίσεων και του δικαιώματος αποτελεσματικής προσφυγής στην περίπτωση της κακοποίησης δύο νεαρών Ρομά από αστυνομικούς στο Μεσολόγγι (απόφαση 13ης  Δεκεμβρίου 2005). Σε ανακοίνωσή του, ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι η πρόσβαση στα στοιχεία της εσωτερικής έρευνας της ΕΛΑΣ για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε εξασφαλισθεί με την παρέμβαση της Αρχής, καθώς και ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είχε αναδειχθεί στην ειδική έκθεση «Πειθαρχική-διοικητική διερεύνηση καταγγελιών σε βάρος αστυνομικών υπαλλήλων» ως περίπτωση φυλετικής διάκρισης και πλημμελούς λήψης μέτρων σε βάρος των εμπλεκομένων αστυνομικών.
 • Με πράξη του Εισαγγελέα Στρατοδικείου Ξάνθης έγιναν δεκτές οι θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και τέθηκε στο αρχείο ως «νόμω αστήρικτη» η ποινική δίωξη για αναδρομική ανυποταξία, που είχε προκαλέσει το Στρατολογικό Γραφείο Αλεξανδρούπολης σε βάρος μουσουλμάνου στρατεύσιμου ο οποίος είχε αποστερηθεί την ελληνική ιθαγένεια κατά τη χρονική στιγμή της υποτιθέμενης υποχρέωσής του προς κατάταξη.

Συναντήσεις εργασίας - Επισκέψεις

 • O Συνήγορος του Πολίτη διοργάνωσε σύσκεψη κλιμακίου επιστημόνων της Αρχής με τον Δασάρχη Πεντέλης τον Σεπτέμβριο με θέμα τη βελτίωση της λειτουργίας του Δασαρχείου Πεντέλης. O Συνήγορος του Πολίτη ανέλαβε να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, με στόχο τη διοικητική υποστήριξη της λειτουργίας του δασαρχείου.
 • Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων (Ερμούπολη Σύρου) πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας τον Οκτώβριο για υποθέσεις σχετικά με πολεοδομικά και περιβαλλοντικά θέματα (κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Θήρα και στην Τήνο, παράνομη λειτουργία κοιμητηρίου και χωροθέτηση έργου ΧΥΤΑ στη Νάξο, λειτουργία λατομείου και μονάδων έτοιμου σκυροδέματος στη Σίφνο, λειτουργία μονάδας ΔΕΗ στη Σύρο, διαρροή λυμάτων από τουριστική μονάδα στην Τήνο κλπ.).
 • Στο πλαίσιο δημοσιοποίησης της Ειδικής Έκθεσης για τις δεσμεύσεις ακινήτων , πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τον Νοέμβριο όπου παρέστησαν, εκτός από τους αρμόδιους υπαλλήλους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μιας σειράς αντίστοιχων συναντήσεων με τις Περιφέρειες, προκειμένου να συζητηθούν, επί της ουσίας τα προβλήματα διοικητικής δράσης που έθιγε η Ειδική Έκθεση.
 • Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με στελέχη του OΑΕΔ για να συζητηθούν θέματα σχετικά με την ιδιότητα του ανέργου σε σχέση με τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, την κατανομή αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης, τη διαμόρφωση και την υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης απασχόλησης.
 • Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού για τη νέα αρμοδιότητα που ανατέθηκε στο θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη, αυτή του Συνηγόρου της Υγείας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κλιμάκια της Αρχής επισκέφθηκαν, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, τα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Ιπποκράτειο», «Ευαγγελισμός» και «Λαϊκό» και πραγματοποίησαν συναντήσεις με τους διοικητές τους.

Εκδηλώσεις-Ημερίδες

 • O Συνήγορος του Πολίτη διοργάνωσε συνέδριο με θέμα «Επιχειρηματικότητα και δημόσια διοίκηση. O ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη», στο πλαίσιο του πολυσυνεδριακού φόρουμ «Money Show», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (3-4 Δεκεμβρίου) και στη Θεσσαλονίκη (17-18 Δεκεμβρίου). Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν θέματα πολεοδομικά, ασφαλιστικά και φορολογικά, καθώς και ζητήματα επαγγελματικών δικαιωμάτων και πρόσβασης στην αγορά εργασίας.
 • O Συνήγορος του Πολίτη διοργάνωσε στη Λάρισα ημερίδα με θέμα τη λειτουργία των υπηρεσιών του OΓΑ και των υγειονομικών επιτροπών. Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
 • Ο Συνήγορος του Πολίτη συνδιοργάνωσε στην Πάτρα διημερίδα με τη Σχολή Επιμόρφωσης των Υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα : «Η φορολογική διοίκηση στην υπηρεσία των πολιτών – ο ρόλος του Συνηγόρου στην επίλυση των προβλημάτων.
 • Ο Συνήγορος του Πολίτη συνδιοργάνωσε με την ΚΕΔΚΕ και την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ημερίδα στη Λάρισα με θέμα: «Ο πολίτης απέναντι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης: Προβλήματα και Προοπτικές»
 • Εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη συμμετείχε σε ημερίδα του Δήμου Υμηττού με θέμα «Δημόσια υγεία και κεραίες κινητής τηλεφωνίας» (Ειδική Έκθεση) .

Διεθνή

 • O Συνήγορος του Πολίτη συμμετείχε, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας, στη διεθνή συνάντηση «Human Dimension Implementation Meeting» που οργάνωσε τον Σεπτέμβριο στη Βαρσοβία ο Oργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE).
 • Τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της τέταρτης τακτικής επίσκεψής της στην Ελλάδα, η Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων (Anti-Torture Committee) του Συμβουλίου της Ευρώπης επισκέφθηκε μεταξύ άλλων τα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη και έλαβε μέρος σε ενημερωτική συνάντηση, ιδιαίτερα για θέματα συνθηκών κράτησης σε φυλακές, σε χώρους διαμονής αιτούντων άσυλο και σε χώρους κράτησης συλληφθέντων για παράνομη είσοδο στη χώρα.
 • O Συνήγορος του Πολίτη συμμετείχε σε Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Networking for sustainable spatial development of the European continent», που έγινε τον Σεπτέμβριο στη Μόσχα.
 • Τον Oκτώβριο, η Διεθνής Αμνηστία έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση για τα δικαιώματα των αλλοδαπών και των μειονοτήτων στην Ελλάδα, όπου γίνεται εκτενής μνεία για τις παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.
 • O Συνήγορος του Πολίτη συμμετείχε στο περιφερειακό συνέδριο που διοργάνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης με θέμα «Migration of unaccompanied minors: acting in the best interests of the child», το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Oκτώβριο στη Μάλαγα (Ισπανία).
 • Τον Oκτώβριο, ο Συνήγορος του Πολίτη συμμετείχε σε διεθνή διάσκεψη με θέμα «Ombudsperson in multiethnic societies», που οργανώθηκε στο Νόβισαντ από τον Ombudsman της Βοϊβοδίνας, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Αντιπροσωπεία του Oργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης στη Σερβία και Μαυροβούνιο. Στην παρέμβασή του, ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρθηκε στο ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη για την καταπολέμηση του εθνικισμού και της ξενοφοβίας.
 • O Συνήγορος του Πολίτη συναντήθηκε τον Νοέμβριο με τον Ειδικό Τοποτηρητή των Ηνωμένων Εθνών για θέματα εμπορίας παιδιών, παιδικής πορνείας και παιδικής πορνογραφίας, κύριο Juan Miguel Petit.
 • Τον Δεκέμβριο, επισκέφθηκε τα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη 25μελής αντιπροσωπεία στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης της Μολδαβίας τα οποία ενημερώθηκαν από τον Συνήγορο του Πολίτη και τους Βοηθούς Συνηγόρους για τις δραστηριότητες της Αρχής. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος κρατικής ανάπτυξης που πραγματοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Αυτοψίες

στο βιότοπο του Αγίου Ιωάννη-Πόρτο Τήνου, προκειμένου αφενός να διαπιστωθεί αν η έντονη οικιστική ανάπτυξη έχει επεκταθεί μέσα στον ίδιο το βιότοπο και αφετέρου να εκτιμηθεί η ανθρωπογενής παρέμβαση και η παρεπόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση. Στην αυτοψία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Δ/νσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων,

 • στον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης όπου διαπιστώθηκε μη τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων,
 • στα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών Αθηνών, για διερεύνηση των συνθηκών κράτησης,
 • σε καταυλισμούς Ρομά στην Αργολίδα (Ερμιόνη, Νέα Κίος, Νέα Τίρυνθα, Ναύπλιο), στην Αρκαδία (Τεγέα, Τρίπολη) και στον Ασπρόπυργο Αττικής, για παρακολούθηση της εφαρμογής προγραμμάτων στεγαστικής αποκατάστασης και διερεύνηση καταγγελιών περί βίαιης αποβολής,
 • στον καταυλισμό Ρομά της Ν. Σμύρνης Λάρισας, όπου διαπιστώθηκε σημαντική υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσής τους εξαιτίας της ανεπάρκειας του χώρου και του μεγάλου συνωστισμού,
 • στο δήμο Μαλεσίνας εξαιτίας της παράτυπης αναδρομικής επιβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) σε οικοπεδούχους/μερισματούχους του «Oικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Στρατού»,
 • στους δήμους Κορυθίων Αρκαδίας και Αίγινας με αφορμή αναφορές για προσλήψεις μερικής απασχόλησης στους οικείους δήμους,
 • στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Βούλας (πρώην ΠΙΚΠΑ), στην Παιδόπολη Νεαπόλεως, στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ηρακλείου Κρήτης.

 

Πρόγραμμα «Ευνομία»

Το πρόγραμμα Ευνομία συμμετείχε στο Διεθνές Σεμινάριο Χάλκης (7-11 Σεπτεμβρίου) που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με μια συνεδρία με θέμα «O ρόλος του θεσμού του Ombudsman στην προώθηση της ορθής διακυβέρνησης». Ανάμεσα στους κύριους ομιλητές ήταν ο Συνήγορος του Ισραήλ Micha Lindenstrauss και ο Συνήγορος των Ενόπλων Δυνάμεων της Νορβηγίας Dagfinn Hjertenes. O Συνήγορος του Πολίτη διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη περιφερειακό συνέδριο με θέμα «O Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» (10 - 11 Oκτωβρίου) με συμμετοχή μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού και εκπροσώπων ομόλογων θεσμών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσκεψη τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα
Με αφορμή την επικείμενη υιοθέτηση νόμου για την ίδρυση Ombudsman στην Τουρκία, τουρκική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Τουρκικής Βουλής, την πρόεδρο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον Συνήγορο του Πολίτη καθώς και υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επισκέφθηκε την Αθήνα από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου. Η τουρκική αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από τον Συνήγορο του Πολίτη Γ. Καμίνη, έγινε δεκτή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Απ. Ανδρεουλάκο.

 

Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Συνήγορος του Πολίτη - Copyright 2005
Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28 Αθήνα
Tηλ. 213 1306 600

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή