Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αστυνομική βία κατά Ελλήνων Ρομά

Ακόμη μια καταδίκη που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί: αστυνομική βία σε βάρος Ελλήνων Ρομά

20 Δεκεμβρίου 2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ: ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ

 

Με απόφαση του της 13ης Δεκεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα (υπόθεση Κοτρόπουλου-Μπέκου) για παραβίαση του άρθρου 3 περί βασανιστηρίων, του άρθρου 14 περί διακρίσεων καθώς και του δικαιώματος αποτελεσματικής προσφυγής, στην περίπτωση της κακοποίησης δύο νεαρών Ρομά από την Αστυνομία στο Μεσολόγγι.

Για την υπόθεση αυτή, η πρόσβαση στα στοιχεία της εσωτερικής έρευνας της ΕΛ.ΑΣ που έλαβε υπόψη του το Δικαστήριο του Στρασβούργου είχε διασφαλισθεί με την ουσιαστική παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη (επιστολές της 22.8.2000 και της 23.11.2000 στην υπόθεση 11827/2000), κατόπιν των οποίων η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που εκπροσωπούσε τα θύματα της κακοποίησης, ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πειθαρχικής διαδικασίας και έλαβε το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Στη συνέχεια, κατόπιν της προσφυγής των ενδιαφερομένων στο Στρασβούργο, ο Συνήγορος του Πολίτη ανέδειξε αυτή την υπόθεση ως περίπτωση διάκρισης κατά Ρομά, στην ειδική έκθεσή του για τις εσωτερικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ (Ιούλιος 2004, http://www.synigoros.gr/reports/astinomikoi.pdf και ειδικότερα σελ. 35, 50, 56, 72, 74, 88). Στην ειδική αυτή έκθεση, και με αφορμή ακριβώς τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Αρχή διατύπωσε την πρόταση να λαμβάνονται υποχρεωτικά μέτρα προσωρινής μετακίνησης των εμπλεκομένων αστυνομικών κατά τη διάρκεια Ε.Δ.Ε. προκειμένου να μην καταλείπεται περιθώριο πιέσεων σε βάρος των καταγγελλόντων. Επίσης, ο Συνήγορος του Πολίτη άσκησε αναλυτική κριτική στην εκ των υστέρων ελάφρυνση και στο ύψος της επιβληθείσας πειθαρχικής ποινής, ως προφανώς δυσανάλογης σε σχέση με τον διαπιστωθέντα ξυλοδαρμό.

Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν επιχαίρει για τη δικαίωση των επισημάνσεών του με αυτόν τον δυσάρεστο για την Ελλάδα τρόπο, επισημαίνει όμως ότι η καταδίκη θα είχε αποφευχθεί αν η διοίκηση είχε εγκαίρως λάβει υπόψη εκείνες τις εισηγήσεις του.

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή