Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό του δελτίο (newsletter) μέσα από το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για όλες τις

δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε

για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Ειδήσεις

Ετήσια Έκθεση 2009

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου, ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης υπέβαλε στον Πρόεδρο της Βουλής την Ετήσια Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής για το 2009. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την ίδια ημέρα στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη, ο κ. Καμίνης και οι Βοηθοί Συνήγοροι παρουσίασαν τα κύρια σημεία και τα γενικά συμπεράσματα της Έκθεσης.
Ετήσια Έκθεση, Δελτίο τύπου, Στατιστικά στοιχεία

Συμπεράσματα και προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

Δικαιώματα του ανθρώπου
Κοινωνική προστασία
Ποιότητα ζωής
Σχέσεις κράτους – πολίτη
Δικαιώματα του παιδιού
Ισότητα των φύλων

Σύσκεψη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για θέματα παιδικής προστασίας

Σύσκεψη για θέματα παιδικής προστασίας οργανώθηκε στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη, ύστερα από πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (5.1.2010). Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός κ. Χάρης Καστανίδης, ο Υφυπουργός κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Γιώργος Καμίνης, ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γιώργος Μόσχος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της UNICEF κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος και ο γενικός διευθυντής της κ. Ηλίας Λυμπέρης. Κείμενο με τις προτάσεις του Συνηγόρου που παραδόθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης και δελτίο τύπου για τη σύσκεψη.

O Συνήγορος του Πολίτη στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Στην πλατεία Ελευθερίας (Κουμουνδούρου) και σε δρόμους της Ομόνοιας, του Μεταξουργείου και του Ψυρρή βρέθηκε αντιπροσωπεία του Συνηγόρου του Πολίτη με αφορμή αναφορές πολιτών που θίγουν ζητήματα σχετικά με τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που εργάζονται και ζουν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (12.4.2010). Η αντιπροσωπεία του Συνηγόρου συζήτησε με εκπροσώπους φορέων και άκουσε τα παράπονα και τα αιτήματά τους. Η αυτοψία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ειδικής έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισκέπτεται χώρους κράτησης

Αντιπροσωπείες του Συνηγόρου του Πολίτη επισκέφθηκαν τους χώρους κράτησης παρανόμως εισερχομένων αλλοδαπών και αιτούντων άσυλο στη Βέννα Ροδόπης (23-24.3.2010) καθώς και το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνας (4.3.2010). Οι εκπρόσωποι του Συνηγόρου διερεύνησαν τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών και των κρατουμένων και συζήτησαν με τους αρμόδιους φορείς τις προοπτικές βελτίωσής τους.

Καθυστέρηση στην καταβολή εφάπαξ

Ο Συνήγορος του Πολίτη διοργάνωσε συνάντηση εργασίας (22.2.2010) στα γραφεία της Αρχής στην οποία συζητήθηκε η πολύμηνη καθυστέρηση στη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Δελτίο τύπου, Πόρισμα

Αυτοψία στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη και επίσκεψη στον Φορέα Διαχείρισης

Η Βοηθός Συνήγορος Ευαγγελία Μπαλλά επισκέφθηκε τον Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας – Βόλβης (7.4.2010). Η συνάντηση με την Πρόεδρο του Φορέα επικεντρώθηκε στα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής, στα προβλήματα λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης, στην κατάρτιση του σχεδίου διαχείρισης, αλλά και σε τρόπους συνεργασίας μεταξύ του Συνηγόρου του Πολίτη και του Φορέα Διαχείρισης. Ακολούθησε αυτοψία στη λίμνη Κορώνεια.

Συνάντηση εργασίας

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) , στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Ελλάδα, συναντήθηκε με κλιμάκιο του Συνηγόρου (18.1.2010). Συζητήθηκαν οι συνθήκες κράτησης σε φυλακές, αστυνομικά κρατητήρια και χώρους υποδοχής αιτούντων άσυλο, καθώς και το νομικό πλαίσιο επιθεώρησης και λογοδοσίας των αστυνομικών αρχών.

Ενημέρωση Επιτροπής της Βουλής για την ενδοοικογενειακή βία

Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος ενημέρωσε την Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής για τις διαπιστώσεις και προτάσεις της Αρχής στο θέμα της αντιμετώπισης του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας (18.2.2010). Διαβάστε τις προτάσεις του Συνηγόρου.

 

Έκθεση πεπραγμένων της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων για το 2009

Ο Συνήγορος του Πολίτη συζήτησε με μαθητές του Δήμου Γαλατσίου για θέματα διακρίσεων λόγω φύλου στην απασχόληση

Ο ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου στην απασχόληση ήταν το θέμα της παρουσίασης ειδικών επιστημόνων του Συνηγόρου του Πολίτη κατά τους μήνες Δεκέμβριο του 2009 και Μάρτιο 2010 σε Γυμνάσια του Γαλατσίου. Οι συναντήσεις αυτές έγιναν με πρωτοβουλία του Γραφείου Γυναικείων Θεμάτων του Δήμου Γαλατσίου στο πλαίσιο παρέμβασης με θέμα "Παρέμβαση στο Σχολείο για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων". Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα που αναπτύχθηκαν.

Αποδοχή προτάσεων από τη Διοίκηση

 • Το ΙΚΑ αποδέχθηκε να μεταβάλει τα ατομικά στοιχεία (όνομα, επώνυμο, όνομα πατέρα) αλλοδαπής εργαζόμενης που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα, τα οποία άλλαξαν μετά τη λύση της υιοθεσίας της. Ο φορέας αναγνώρισε ότι η έκδοση νέου διαβατηρίου από το κράτος προέλευσης της αλλοδαπής παράγει τεκμήριο νομιμότητας και ως εκ τούτου συνέχισε να της χορηγεί τις εκ του νόμου οφειλόμενες υπηρεσίες και παροχές.
  Σύνοψη διαμεσολάβησης Έγγραφο ΣτΠ , Έγγραφο ΣτΠ
 • Βελτιώθηκε η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Οινοφύτων-Σχηματαρίου.
  Σύνοψη διαμεσολάβησης
 • Το Κτηματολογικό Γραφείο Νέας Σμύρνης εναρμόνισε την πρακτική του με αυτή των υπολοίπων κτηματολογικών γραφείων κατά την παραλαβή επικυρωμένων αντιγράφων τίτλων.
  Σύνοψη διαμεσολάβησης
 • Απορρίφθηκε αίτημα για χορήγηση άδειας λειτουργίας φανοποιείου-βαφείου το οποίο λειτουργούσε παράνομα κοντά σε νηπιαγωγείο.
  Σύνοψη διαμεσολάβησης
 • Υιοθετήθηκαν μέτρα για την ισότητα των φύλων στις ένοπλες δυνάμεις.
  Δελτίο τύπου
  Σύνοψη διαμεσολάβησης
  Σύνοψη διαμεσολάβησης
 • Πατέρας υπάλληλος που ασκεί την επιμέλεια ανηλίκου τέκνου που γεννήθηκε εκτός γάμου, δικαιούται γονική άδεια ανατροφής, ανεξάρτητα από το αν η μητέρα του παιδιού εργάζεται.
  Σύνοψη διαμεσολάβησης
 • Βρεφονηπιακός σταθμός επαναπροσέλαβε έγκυο.
  Σύνοψη διαμεσολάβησης

Η Διοίκηση δεν αποδέχεται τις προτάσεις του Συνηγόρου

 • Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αρνήθηκε να τοποθετήσει με βάση τον νόμο 2643/1998, πολύτεκνη μητέρα σε θέση προσωπικού φύλαξης καταστήματος κράτησης επειδή η ενδιαφερόμενη είχε υπερβεί το προβλεπόμενο όριο ηλικίας πρόσληψης.
  Έγγραφο ΣτΠ , Σύνοψη διαμεσολάβησης  , Γνωμοδότηση ΝΣΚ

Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Συνήγορος του Πολίτη - Copyright 2007
Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28 Αθήνα
Tηλ. 213 1306 600

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή