Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα των Ρομά στον Βοτανικό

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα των Ρομά στον Βοτανικό

5-11-2007

Δελτίο Τύπου

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα των Ρομά στον Βοτανικό

Επιστολή απηύθυνε ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Γιώργος Καμίνης προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπη Παυλόπουλο, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στο θέμα τον καταυλισμών των ΡΟΜ στην περιοχή του Βοτανικού έχουν προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, επιδεινώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης τόσο των σκηνιτών τσιγγάνων όσο και των περιοίκων – κατοίκων του δήμου Ταύρου. Συγκεκριμένα στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρονται:

“Ο Συνήγορος του Πολίτη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια επεσήμανε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, της Ν.Α. Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής τα εντεινόμενα προβλήματα και τους κινδύνους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής της προβλεπόμενης από τον νόμο διαδικασίας για την επίλυση του ζητήματος. Συγκεκριμένα, η Αρχή μας :

(α) πρότεινε τη συντονισμένη πρωτοβουλία των ανωτέρω φορέων για την εξεύρεση και τον προσδιορισμό κατάλληλου χώρου μετεγκατάστασης του εν λόγω πληθυσμού υπό όρους ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία της ΚΥΑ 23641/2003 για την εγκατάσταση πλανοδίων πληθυσμών…..,

(β) υποδείκνυε την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση του συγκεκριμένου πληθυσμού και την αποτροπή κινδύνων για τη δημόσια υγεία κατά το μεσοδιάστημα μέχρι τη διενέργεια της ως άνω μετεγκατάστασης. και

(γ) υπογράμμιζε ότι τυχόν εξαναγκασμός αυτών, άμεσος ή έμμεσος, να αποχωρήσουν χωρίς προηγούμενη υπόδειξη κατάλληλου χώρου μετεγκατάστασης θα ήταν παράνομη.”

« …κατά το διαρρεύσαν χρονικό διάστημα μέχρι την άνοιξη του τρέχοντος έτους ουδεμία πρωτοβουλία των εμπλεκομένων φορέων φαίνεται να ελήφθη για τη δρομολόγηση της μετεγκατάστασης αυτής, παρά την επιτακτική ανάγκη προώθησής της εν όψει της αύξουσας έντασης των προβλημάτων.»

«Την εγκατάσταση των τσιγγάνων στον Βοτανικό ανέσυρε ωστόσο αιφνιδίως στο προσκήνιο της δημοσιότητας η ανακοίνωση των προθέσεων της δημοτικής αρχής της Αθήνας και του καθ’ ύλην αρμοδίου Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να προωθήσουν την δραστική ανάπλαση και αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής Βοτανικού – Ελαιώνα με την εκεί ανέγερση γηπέδου ποδοσφαίρου, εκτεταμένων εγκαταστάσεων άθλησης και αναψυχής, εμπορικών κέντρων κλπ.. Με την εν λόγω ανακοίνωση δε συνέπεσε χρονικά η υπό αδιευκρίνιστες ακόμη περιστάσεις ταυτόχρονη μαζική αποχώρηση όλωντων τσιγγάνων από τον -ενός εκ των μέχρι τότε δύο πολυπληθεστέρων- καταυλισμό της οδού Πολυκάρπου. Εκπρόσωποι των τσιγγάνων και κοινωνικοί φορείς, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κατήγγειλαν ότι η φαινόμενη ως εκούσια αποχώρησή τους οφείλετο στο συνδυασμό εμμέσων απειλών εκ μέρους δημοτικών και αστυνομικών αρχών για βίαιη εκδίωξή τους και της προσφοράς χρηματικού ποσού από ιδιώτη επιχειρηματία σε όσες οικογένειες προτίθεντο να απομακρυνθούν, χωρίς ωστόσο οι εν λόγω καταγγελίες να έχουν επιβεβαιωθεί.

«Όπως ήταν αναμενόμενο η όξυνση και επέκταση του όλου προβλήματος πυροδότησε επίσης έντονες αντιδράσεις των περιοίκων, ιδίως δε των κατοίκων του Δήμου Ταύρου, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει σειρά κλιμακουμένων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, ενώ πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση ευρείας κλίμακας, εκτός από ερωτηματικά σχετικά με ορισμένες αμφιλεγόμενες πτυχές της, έχει αφήσει πίσω της ισχυρό κλίμα ανασφάλειας και αναταραχής στον πληθυσμό των τσιγγάνων.»

Η επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη καταλήγει ζητώντας από τον Υπουργό Εσωτερικών να αναλάβει σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του «…πρωτοβουλία κινητοποίησης και συντονισμού των φορέων αυτών κατά λόγο αρμοδιότητας εκάστου, αφενός για την εξεύρεση και τον προσδιορισμό κατάλληλου χώρου μετεγκατάστασης των τσιγγάνων του Βοτανικού, αφετέρου για την λήψη των άμεσα αναγκαίων και νόμιμων μέτρων για την μέχρι τότε άμβλυνση των υφισταμένων προβλημάτων.»

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Συνηγόρου επίσης επισυνάπτεται στο email αλλά μπορεί κάποιος να το βρει και στο w ww. s ynigoros. g r

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Τμήμα Επικοινωνίας της Αρχής 210-7289610 - 6979-448887 Ρόη Τζαβάρα 210-7289604 - 6977-366424 Πέτρος Παραγυιός

Συμπληρωματικά Αρχεία

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή