Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό του δελτίο (newsletter) μέσα από το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για όλες τις

δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε

για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Ειδήσεις

Ειδική Έκθεση

Ο ΣτΠ εξέδωσε Ειδική Έκθεση για τις τακτικές άδειες κρατουμένων. Διαπιστώνει ότι οι απορριπτικές αποφάσεις για την χορήγηση τακτικής άδειας συχνά δεν λαμβάνονται αποκλειστικά με τα κριτήρια του Σωφρονιστικού Κώδικα, δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ειδική αιτιολογία και δεν στηρίζονται σε ενιαίο σώμα ερμηνευτικών κατευθύνσεων. Προτείνει την εξειδίκευση των ουσιαστικών κριτηρίων του νόμου, τον αποκλεισμό όσων στοιχείων δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται υπ’ όψη, την αλληλοενημέρωση των καταστημάτων κράτησης σε περιπτώσεις μεταγωγών, τον ορισμό συγκεκριμένων παραμέτρων αιτιολόγησης των αποφάσεων και τον δειγματοληπτικό έλεγχο απορριπτικών αποφάσεων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Παράλληλα με την Ειδική Έκθεση δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι διαπιστώσεις του ΣτΠ για τα γενικότερα προβλήματα που παρατηρούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Ανταποκρινόμενο στην έκθεση, το Υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία υπενθυμίζει στους διευθυντές φυλακών την υποχρέωση αιτιολογίας και στη συνέχεια, εν τω μέσω κινητοποιήσεων των κρατουμένων, δεσμεύθηκε ότι θα παύσει να προβάλλει προσκόμματα στις επισκέψεις του ΣτΠ στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Επίσης, με αφορμή την ένταση στα σωφρονιστικά καταστήματα, ο Συνήγορος του Παιδιού εξέδωσε Δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρεται ότι οι χώροι στους οποίους κρατούνται οι ανήλικοι στην χώρα μας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ούτε εκπληρώνουν τους σκοπούς της σωφρονιστικής μεταχείρισης των ανηλίκων. Ο ΣτΠ προτείνει, αντί για την κράτηση στις φυλακές, να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα αναμορφωτικά μέτρα για ανηλίκους στην κοινότητα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη στην Περιφέρεια

Κλιμάκια του ΣτΠ με επικεφαλής τον Συνήγορο του Πολίτη, Γιώργο Καμίνη, επισκέφθηκαν:

  • Την Ηλεία (13-15 Οκτωβρίου) και τη Λακωνία (10-12 Νοεμβρίου), στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας της Αρχής για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2007. Οι εκπρόσωποι του ΣτΠ συμμετείχαν σε συναντήσεις εργασίας με τοπικούς αρμόδιους φορείς, επισκέφθηκαν πυρόπληκτους οικισμούς και συζήτησαν με τους κατοίκους. Ο ΣτΠ συντάσσει ειδική έκθεση, στην οποία θα παρουσιάσει τις διαπιστώσεις του από τις επισκέψεις του στους πυρόπληκτους νομούς και θα διατυπώσει τις προτάσεις του όσον αφορά την αποκατάσταση των περιοχών αλλά και την πρόληψη παρόμοιων καταστρεπτικών φαινομένων στο μέλλον.
  • Την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (8–9 Δεκεμβρίου). Στη Λαμία, σε συνάντηση στην οποία παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας, ο νομάρχης και εκπρόσωποι από φορείς της περιοχής, παρουσιάστηκαν οι αρμοδιότητες και ο τρόπος λειτουργίας της Αρχής. Επίσης, πολίτες κατέθεσαν αναφορές και ενημερώθηκαν για θέματα που τους απασχολούν και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΣτΠ. Το κλιμάκιο του ΣτΠ δέχθηκε πολίτες και στο Καρπενήσι.

Ο ΣτΠ για την ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτων στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Ο ΣτΠ οργάνωσε δύο συναντήσεις εργασίας (26-27 Νοεμβρίου) στην Καβάλα, με θέμα: «Δυνατότητες θεσμικής παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη στην προστασία του περιβάλλοντος με έμφαση στην ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτων». Οι συναντήσεις εργασίας έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος EUNOMIA. Ως μελέτη περίπτωσης επιλέχθηκε το διασυνοριακό ποτάμιο σύστημα του Νέστου. Βασικό ζητούμενο των συναντήσεων ήταν η χαρτογράφηση των προβλημάτων μεταξύ διοίκησης και πολιτών στο πλαίσιο της εφαρμογής των πολιτικών της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Στις συναντήσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι μη-κυβερνητικών οργανώσεων, ερευνητικοί φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, τεχνικά και γεωτεχνικά επιμελητήρια, καθώς και διοικητικές υπηρεσίες με αρμοδιότητες στα ζητήματα διαχείρισης υδάτων.

Περιοδικό Ανεξάρτητη Αρχή

Κυκλοφόρησε το 4ο τεύχος του εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού «Ανεξάρτητη Αρχή», το οποίο εκδίδεται από το προσωπικό του ΣτΠ σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα και σύντομα θα κυκλοφορήσει και το 5o τεύχος.

Ο ΣτΠ για την προστασία των λιμνών

O ΣτΠ διοργάνωσε ημερίδα (12 Δεκεμβρίου) με θέμα: «Η Προστασία των Λιμνών. Από τον κοινόχρηστο χαρακτήρα στη διαφύλαξη του οικοσυστήματος» με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, της Διοίκησης, της Δικαιοσύνης και εκπροσώπους ΜΚΟ. Στόχος της ημερίδας ήταν να εγκαινιάσει ένα πλαίσιο διαλόγου μεταξύ όλων των συντελεστών προστασίας του περιβάλλοντος για τα υπάρχοντα διοικητικά μέτρα προστασίας των λιμναίων οικοσυστημάτων, ενώ αναλύθηκαν περιπτώσεις αυθαιρεσίας και υποβάθμισης αυτών, όπως αυτές έχουν καταγραφεί από υποθέσεις που έχει χειριστεί ο ΣτΠ.

Ο ΣτΠ για το μάθημα των θρησκευτικών

Ο ΣτΠ απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας και εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με την απαλλαγή μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών. Κατά την άποψη της Αρχής, το μάθημα είναι μεν υποχρεωτικό, αλλά δικαίωμα απαλλαγής από αυτό έχουν όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους, εφόσον οι γονείς τους -ή οι ίδιοι όταν είναι ενήλικοι- δηλώσουν εγγράφως ότι επιθυμούν να μη συμμετέχουν σε αυτό, για λόγους συνείδησης. Ο Υπουργός Παιδείας δεν αποδέχθηκε τις θέσεις του ΣτΠ. Κατά την άποψη του Υπουργείου, όπως αποτυπώνεται στην απαντητική επιστολή του Υπουργού, δικαίωμα απαλλαγής έχουν μόνο οι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι μαθητές. Αντίγραφα εγκυκλίων ΥΠ.Ε.Π.Θ. 1 2 3 Δελτίο Τύπου Συνηγόρου του Πολίτη Επιστολή Υπουργού προς Συνήγορο του Πολίτη Απαντητική επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ο ΣτΠ στη Βουλή

Η Βοηθός Συνήγορος Χρύσα Χατζή και ο ειδικός επιστήμονας Νίκος Βίττης, εμφανίστηκαν ενώπιον της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, με αντικείμενο τις παράνομες κι επικίνδυνες διαφημιστικές πινακίδες (11 Δεκεμβρίου). Ενημέρωσαν την Επιτροπή για χαρακτηριστικές περιπτώσεις κωλυσιεργίας και αποχής από την αποξήλωση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων που έχουν απασχολήσει τον ΣτΠ (με ευθύνη Δήμων και Περιφερειών). Επανέλαβαν επίσης τις προτάσεις του ΣτΠ σχετικά με τη διαδικασία τοποθέτησης διαφημιστικών πινακίδων (βλ. Ετήσιες εκθέσεις 2005 και 2007)

Ο Βοηθός Συνήγορος Γιώργος Μόσχος ενημέρωσε τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για τις θέσεις του Συνηγόρου του Παιδιού, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης» και μέτρων για την αποσυμφόρηση των φυλακών (4 Δεκεμβρίου).Έπίσης, εμφανίστηκε ενώπιον της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής και την ενημέρωσε σχετικά με το έργο, τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του Συνηγόρου του Παιδιού (17 Δεκεμβρίου).

Συγκροτήθηκε η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού

Στις 11 Δεκεμβρίου 2008 έγινε η κλήρωση των μελών της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού. Από τις 410 αιτήσεις κληρώθηκαν 17 κορίτσια και 16 αγόρια 14 ως 17 χρόνων από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, τα οποία θα συναντώνται με τον ΣτΠ 3–4 φορές τον χρόνο και ενδιάμεσα θα επικοινωνούν μεταξύ τους και με άλλα παιδιά και νέους. Ο ΣτΠ είχε ενημερώσει σχετικά τα σχολεία καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται με παιδιά. Παράλληλα παρήγαγε, με την συμμετοχή μιας ομάδας μαθητών, ραδιοφωνικό σποτ το οποίο παίχθηκε σε ραδιοσταθμούς όλης της χώρας, ύστερα από έγκριση του Ε.Σ.Ρ. για τη μετάδοσή του ως κοινωνικού μηνύματος. Επίσης μαθητές του Καλλιτεχνικού Λυκείου Γέρακα, μαζί με καθηγητή τους, παρήγαγαν σχετικό βίντεο κλιπ. Όλοι οι έφηβοι που έστειλαν αιτήσεις θα ενημερώνονται για τις δράσεις της Ομάδας και θα μπορούν να συμμετέχουν στην Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων και να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από ένα ηλεκτρονικό φόρουμ, που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία.
Δελτίο Τύπου για την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων
Διαδικασία επιλογής και στοιχεία αιτήσεων

Για τη μετακίνηση και διαμονή των μελών της Ομάδας και των συνοδών τους αξιοποιείται η φιλική προσφορά της εταιρείας Aegean Airlines και της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας.

Συνάντηση Συνηγόρου του Παιδιού με ΜΚΟ

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συνηγόρου του Παιδιού με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που ασχολούνται με τα δικαιώματα του παιδιού (16 Οκτωβρίου). Συμμετείχαν 65 σύνεδροι, προερχόμενοι από 40 ΜΚΟ, η διεθνής οργάνωση «eurochild» και εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Παρατηρητήριου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στόχος της συνάντησης ήταν να αναπτυχθεί η συνεργασία του θεσμού με τις ΜΚΟ, αλλά και των ΜΚΟ μεταξύ τους, με στόχο την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της εφαρμογής της Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Πρωτοβουλία Συνηγόρου του Παιδιού για τα ίντερνετ καφέ

Ο Συνήγορος του Παιδιού διοργάνωσε στα γραφεία του ΣτΠ σύσκεψη για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού στα ίντερνετ καφέ. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι και οι αρνητικές συνέπειες στην υγεία των παιδιών (30 Οκτωβρίου). Συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Βουλή, Υπουργεία, φορείς για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, μονάδες υγείας για παιδιά και εφήβους, ενώσεις καταναλωτών και σωματεία επαγγελματιών.
Περισσότερες πληροφορίες για την σύσκεψη και τις αρχικές προτάσεις του ΣτΠ
Δελτίο Τύπου

Συνέδριο για την εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού στην Ελλάδα

Συνέδριο με θέμα «Τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα του 21ου αιώνα» διοργάνωσαν στις 22-23 Νοεμβρίου 2008 η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε συνεργασία με τον ΣτΠ.

Συνάντηση στελεχών του Κύκλου Ισότητας των Φύλων με ΜΚΟ

Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣτΠ συνάντηση γνωριμίας των στελεχών του Κύκλου Ισότητας των Φύλων με εκπροσώπους ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα ισότητας των φύλων και στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Βοηθός Συνήγορος, Ματίνα Γιαννακούρου, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των οργανώσεων για το νέο αντικείμενο του ΣτΠ ως φορέα παρακολούθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης, τη μέχρι τώρα δράση του και τις προοπτικές του στο πεδίο αυτό (16 Δεκεμβρίου).

 

Υπηρεσίες Ιστοσελίδας

Εμπλουτισμός της ιστοσελίδας Συνήγορος του Μετανάστη με ενημερωτικά στοιχεία για νεώτερες εξελίξεις σχετικά με:

Η ιστοσελίδα Συνήγορος για τον Δημότη εμπλουτίστηκε με στοιχεία σχετικά με:

Στην ιστοσελίδα ο Συνήγορος για το Περιβάλλον μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες για:

Ο ΣτΠ για την Άνιση Μεταχείριση

  • Διαπιστώθηκε δυσμενής διακριτική μεταχείριση λόγω εθνοτικής καταγωγής στην περίπτωση έλληνα πολίτη καταγωγής ρομ, από τον οποίο ζητήθηκε η προσκόμιση τίτλου εγκυκλίων σπουδών προκειμένου να του επιτραπεί να υπογράψει στο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Μετά την παρέμβαση του ΣτΠ, η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας εξέδωσε το δελτίο χωρίς να επιμείνει στην αρχική της αξίωση. Σύνοψη Διαμεσολάβησης
  • Ανταποκρινόμενος σε αναφορά σχετικά με το κατά πόσον ο αποκλεισμός των ομοφύλων από τη δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης (νόμος 3719/2008) αποτελεί διακριτική μεταχείριση κατά παράβαση ευρωπαϊκού δικαίου, ο ΣτΠ εξέθεσε αναλυτικά τις ειδικότερες προϋποθέσεις, υπό τις οποίες θα μπορούσε ενδεχομένως να παρέμβει.
  • Μετά την παρέμβαση του ΣτΠ, ο ΟΑΕΔ χορήγησε την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας σε εργαζόμενη μητέρα. Σύνοψη Διαμεσολάβησης
  • Ο ΟΑΕΔ έκανε δεκτή την άποψη του ΣτΠ ότι η πρόβλεψη ευνοϊκότερου ορίου ηλικίας για τη συμμετοχή σε πρόγραμμα μητέρων ανηλίκων τέκνων συνιστά θετικό μέτρο. Σύνοψη Διαμεσολάβησης
  • Ο ΣτΠ παρέσχε πληροφορίες για τη δράση του ως φορέα παρακολούθησης της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα απασχόλησης και εργασίας, στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από αίτημά της. Οι πληροφορίες αυτές αξιοποιήθηκαν ενόψει Ψηφίσματος για τη μεταφορά και την εφαρμογή της οδηγίας 2002/73/ΕΚ που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο στις 15 Ιανουαρίου 2009.

Συνέντευξη

Απαντούν οι: Χρήστος Ξαγοράρης και η Φεϊρούζ (Φέη) Αλ-Άγκμπαρι, μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού.

Πιστεύεις ότι στην εποχή μας η γνώμη των εφήβων ακούγεται αρκετά;

Χ.Ξ: Πιστεύω πως θα μπορούσε να ακούγεται περισσότερο τουλάχιστον σε θέματα τα οποία αφορούν τους εφήβους, όπως για παράδειγμα η παιδεία. Η γνώμη των εφήβων, αν και μερικές φορές όχι και τόσο κομψά διατυπωμένη όπως αυτή των «μεγάλων», μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία να δει τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά. Για να είμαστε ειλικρινείς, η νεολαία δεν αποτελεί κανενός είδους πανάκεια, ούτε μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να βρει την λύση στα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία γιατί πολύ απλά τα περισσότερα από αυτά δεν τα γνωρίζει. Όταν όμως το θέμα της παιδείας επανέρχεται στα Μ.Μ.Ε. λίγες είναι οι φορές που έχω δει μαθητικό εκπρόσωπο να εκφράζει την άποψη του πάνω σε αυτό. Αντιθέτως, οι τηλεοπτικοί σταθμοί αρέσκονται να ρωτάνε μαθητές για θέματα όπως η μόδα, οι ηθοποιοί, το lifestyle, υποβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο μας σε αυτόν του υπάκουου «χάφτη», του παθητικού καταναλωτή. Ίσως αυτό να είναι το κοινωνικό μας status για κάποιους, αλλά νομίζω πως αξίζουμε κάτι καλύτερο. Είναι καιρός λοιπόν πιστεύω να ακούσουν οι μεγαλύτεροι την γνώμη των νέων περισσότερο, με ανοιχτό μυαλό και σοβαρότητα· και ας μην την αποδεχτούν. Δεν γίνεται σε θέματα που μας αφορούν να κανονίζουν άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς. Και ίσως τελικά μαζί με τους νέους που έσπασαν και έκαψαν την Αθήνα να φταίει και η κοινωνία που δεν τους έβαλε στο τραπέζι του διαλόγου να τους ρωτήσει γιατί.

Φ.Α: Κατά τη γνώμη μου δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου. Οι περισσότεροι ενήλικοι έχουν μια εικόνα ενός αδιάφορου εφήβου για τα θέματα που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούν τη γνώμη του ανύπαρκτη. Μήπως όμως η αδιαφορία ενός ενήλικα δημιουργεί έναν αδιάφορο έφηβο; Αυτή την ερώτηση πιστεύω, πρέπει να τη θέσουν στον εαυτό τους εκείνοι που πιστεύουν ότι οι έφηβοι δεν έχουν τίποτα να πουν. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι έπρεπε να πεθάνει ένας έφηβος για να ακουστεί η φωνή των εφήβων στη χώρα μας και να ενδιαφερθεί η κοινωνία για το τι έχει να πει η νέα γενιά για το μέλλον που της φτιάχνουν και το παρόν στην οποία την ανάγκασαν να ζει. Ναι, οι έφηβοι έχουν γνώμη, άποψη, φωνή και προσπάθησαν να ακουστούν πολλές φορές αλλά κάποιοι είχαν τα αυτιά τους ερμητικά κλειστά γιατί φοβόντουσαν μήπως ακούσουν μια αλήθεια που θα χαλούσε τον ιδεατό τους υπέροχο, κόσμο που τους προστάτευε από μια θλιβερή πραγματικότητα.

Τι νομίζεις ότι έκανε τούς εφήβους να ξεσηκωθούν τον Δεκέμβρη του 2008;

Χ.Ξ: Μιλώντας γενικά και όχι μόνο για τους έφηβους αλλά για όλους, κατά την γνώμη μου, λίγοι ξεσηκώθηκαν τον Δεκέμβρη. Οι περισσότεροι ξύπνησαν απότομα, ταρακουνήθηκαν λίγο και αφού συμφώνησαν μεταξύ τους ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ότι η χώρα είναι εκτός ελέγχου επέστρεψαν πάλι στον λήθαργο. Όσον αφορά τους έφηβους τώρα, υπήρξε όντως ένα πρωτόγνωρο, τουλάχιστον για την γενιά μας, ρεύμα κινητοποιήσεων. Μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πολλοί έφηβοι αγανάκτησαν, άλλοι στενοχωρήθηκαν, άλλοι φοβήθηκαν, άλλοι απλά αδιαφόρησαν και άλλοι βρήκαν επιτέλους μια αδιάψευστη αφορμή να αμφισβητήσουν ό,τι σιγά σιγά αρχίζουν και καταλαβαίνουν ότι κρύβεται πίσω από όλα. Αυτό που γενικά αποκαλούμε σύστημα. Υπήρχε βέβαια και μια μερίδα νέων που λαμβάνοντας ως ευκαιρία αυτό το γεγονός προέβη σε «ηρωισμούς», υπερβολές και ακρότητες που δεν είχαν άλλο στόχο από τον εντυπωσιασμό και την ικανοποίηση από μια ψευδαίσθηση αντίστασης ενάντια στο σύστημα. Βέβαια, αυτά τα περιστατικά ήταν πολύ λίγα και οι καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας προέρχονται σίγουρα από άλλους παράγοντες. Οι έφηβοι πάντως κατέβηκαν στους δρόμους. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Άλλος για τον θάνατο του Αλέξη, άλλος για την παιδεία, άλλος για την παρέα, άλλος για να νιώσει χρήσιμος, άλλος γιατί δεν είχε ξαναπάει σε πορεία, άλλος από αντίδραση στους γονείς του. Εδώ κάποιος βέβαια μπορεί να πει πως τα κίνητρα των περισσότερων νέων είναι ευτελή και συνεπώς και ο αγώνας τους είναι ευτελής. Τα πιθανά ευτελή κίνητρα όμως δεν προϋποθέτουν ούτε λιγότερη θέληση για την επίτευξη ενός σκοπού ούτε λιγότερη δράση. Αντιθέτως, όλα τα παιδιά φώναζαν με το ίδιο πάθος τα συνθήματα. Οι συνθήκες σε κάνουν επαναστάτη. Δεν γεννιέσαι από μόνος σου.

Φ.Α: Η δολοφονία του Αλέξη ήταν μόνο η αφορμή πιστεύω. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή τη κοινωνική εξέγερση είναι κυρίως η αγανάκτηση για την αδιαφορία της πολιτείας για το σημαντικότερο παράγοντα που οδηγεί στην εξέλιξη της κοινωνίας, την παιδεία. Υπάρχουν τόσες ελλείψεις σε αυτό τομέα αλλά και τεράστια αδιαφορία από την πλευρά του κράτους που οι έφηβοι μη βρίσκοντας κάποιο άλλο τρόπο να αντιδράσουν και να ακουστούν, βγήκαν στους δρόμους. Φυσικά, από τα ΜΜΕ αυτή η πράξη χαρακτηρίστηκε ως ένας ακόμη τρόπος να χαθούν ώρες μαθήματος και να τονίσουν την ανωριμότητα των έφηβων. Κανείς από αυτούς δεν αντιλήφθηκε όμως ότι οι έφηβοι δεν θέλουν να συμβιβαστούν με ένα μέτριο παρόν και ένα ακόμη πιο μέτριο μέλλον που μας προσφέρουν οι ενήλικοι του σήμερα, αλλά θέλουν κάτι ακόμη καλύτερο που θα μπορούν με υπερηφάνεια να περάσουν στις επόμενες γενιές. Αυτός λοιπόν ο ξεσηκωμός είχε αφυπνιστικό χαρακτήρα, ήθελε να δηλώσει την ενεργή παρουσία των εφήβων στη κοινωνία και την απαίτηση τους να ακουστούν.

Ποια είναι τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στην κοινωνία μας ως προς την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών;

Χ.Ξ: Τα παιδιά δεν είναι καθόλου λιγότερο άνθρωποι. Ίσα ίσα χρειάζονται περισσότερη προστασία. Ανάμεσα στα άλλα είδη προστασίας που χρειάζονται είναι και η νομική. Και αυτό γιατί τα παιδιά δεν είναι σε θέση ούτε να θεσπίσουν νόμους που τα αφορούν ούτε να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους. Έτσι υπάρχουν φορείς όπως ο Συνήγορος του Παιδιού που έχουν αναλάβει αυτό το έργο.
Στην κοινωνία μας πάντως υπάρχουν κάποια πράγματα που ίσως θα έπρεπε να αλλάξουν όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών:

  1. Περισσότερη ενημέρωση για την ύπαρξη των δικαιωμάτων του παιδιού
  2. Περισσότερη ενημέρωση για φορείς υπεράσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού (όπως ο Συνήγορος του Παιδιού)
  3. Αύξηση ποινών για παραπτώματα που σχετίζονται με την σωματική ακεραιότητα των παιδιών.
  4. Απαγόρευση φυλάκισης ανηλίκων.

Φ.Α: Καταρχάς, η κοινωνία θα πρέπει να δεχτεί ότι και οι έφηβοι έχουν δικαίωμα να εκφράζονται και να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους ως μέλη της κοινωνίας, και αυτή η γνώμη να γίνεται σεβαστή όπως και κάθε ενήλικα. Επίσης, πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που οι μεγάλοι βλέπουν τα παιδιά. Εννοώ δηλαδή ότι οι ενήλικοι έχουν την τάση να κρατούν μακριά τα παιδιά από την πραγματικότητα και τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω τους, υποτίθεται για να τα προστατέψουν, αλλά το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η δημιουργία παθητικών παιδιών χωρίς προσωπική άποψη και αυτόνομη βούληση. Τέλος, ένα πολύ σημαντικό μέτρο που πρέπει να ληφθεί είναι η ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών καθώς πολλοί είναι αυτοί που αγνοούν ότι και τα παιδιά έχουν δικαιώματα.

Πορίσματα - Προτάσεις

  • Καθυστέρηση ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων.
    Δελτίο Τύπου
  • Απόδειξη ελληνικής ιθαγένειας με την αναγραφή σχετικής ένδειξης στη ληξιαρχική πράξη γέννησης ή με την κατοχή ελληνικού ταξιδιωτικού εγγράφου.
    Πόρισμα
  • Κτήση ιθαγένειας από απογόνους υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας βάσει διεθνών συνθηκών.
    Επιστολή
  • Απόρριψη αιτημάτων άδειας εισόδου για οικογενειακή επανένωση από το Προξενείο νέου Δελχί.
    Επιστολή
  • Αναστολή της διαδικασίας παραλαβής αιτημάτων από το Τμήμα Ασύλου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.
    Πόρισμα
 

 

Αποδοχή προτάσεων από τη Διοίκηση

  • Μετά από εισήγηση του ΣτΠ, χορηγήθηκαν αντίγραφα πρακτικών εκλογής μέλους ΔΕΠ σε εκδότη επιστημονικού περιοδικού ακόμη και χωρίς τη συνδρομή ειδικού εννόμου συμφέροντος.
  • Μετά από παρέμβαση του ΣτΠ και συναφείς δικαστικές αποφάσεις, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας εξέδωσε εγκύκλιο για την υπαγωγή σε καθεστώς μειωμένης θητείας των στρατευσίμων, των οποίων ο ένας γονέας έχει πεθάνει και ο άλλος είναι ανίκανος προς εργασία.
  • Ανταποκρινόμενο σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του ΣτΠ (1, 2) για τον έλεγχο γνησιότητας των δικαιολογητικών κτήσης ελληνικής ιθαγένειας που προσκομίζουν ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε τις περιπτώσεις όπου απαιτείται πρόσθετος έλεγχος.
  • Μετά τη διαμεσολάβηση του ΣτΠ, ο Δήμος Αμαρουσίου περιέφραξε υπαίθριο δημοτικό χώρο, σε περιοχή αμιγούς κατοικίας, ο οποίος χρησιμοποιείτο παράνομα για τη στάθμευση των οχημάτων των περιοίκων. Σε αυτοψία που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε επίσης ότι είχε απομακρυνθεί από το χώρο εμπορευματοκιβώτιο με ηλεκτρογεννήτρια, το οποίο είχε εγκατασταθεί χωρίς άδεια.
  • Ανταποκρινόμενο στην παρέμβαση του ΣτΠ, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία επισημαίνει ότι η έκδοση πιστοποιητικών για την περιουσιακή κατάσταση δημοτών δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δημάρχου ή του Προέδρου της Κοινότητας. Κατά συνέπεια, δεν είναι επιτρεπτή η έκδοση από αυτούς πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων που αφορούν στην περιουσιακή κατάσταση δημοτών, συμπεριλαμβανομένων των καλούμενων «πιστοποιητικών χρησικτησίας. Σύνοψη διαμεσολάβησης - Επιστολή - Διοικητική Ανταπόκριση
  • Ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση αυθαίρετου διώροφου κτίσματος που είχε ανεγερθεί σε παρόχθια ζώνη στη θέση Λιμανάκι της Λίμνης Κερκίνης.
  • Μετά την παρέμβαση του ΣτΠ, ο Δήμος Λέρου έλαβε υπόψη του τη βεβαίωση μόνιμης κατοικίας πολίτιδος, υπηκόου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόνιμου κατοίκου Λέρου, η οποία είχε αποκλειστεί από διαδικασία πρόσληψης προσωπικού από το Δήμο, επειδή δεν πληρούσε την προϋπόθεση της εντοπιότητας. Σύνοψη διαμεσολάβησης - Γνωμοδότηση ΝΣΚ
  • Ο Δήμος Ηλιούπολης αποδέχθηκε την άποψη του ΣτΠ και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατάργησε την υποχρέωση των πολιτών να καταβάλουν χρηματικό ποσό για την αγορά και τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων.
  • Το ΤΑΠΟΤΕ αποδέχτηκε πρόταση του ΣτΠ και απέδωσε σε ασφαλισμένο του το σύνολο της δαπάνης (40.000 ευρώ) για νοσηλεία του σε μη συμβεβλημένο ιδιωτικό θεραπευτήριο, αντί του ποσού των 8.804 ευρώ που αντιστοιχεί στην κρατική διατίμηση.
  • Μετά την παρέμβαση του ΣτΠ, το ΚΕΣΥ ενέκρινε τη δαπάνη για θεραπεία μικροαδενώματος της υπόφυσης με τη μέθοδο του γ-knife παρά το γεγονός ότι η δαπάνη δεν είχε προεγκριθεί από το ΚΕΣΥ.
  • Το ΥΠΕΠΘ αποδέχτηκε πρόταση του ΣτΠ για δωρεάν παροχή βιβλίων ξένων γλωσσών στο Λύκειο. Σύνοψη διαμεσολάβησης - Έγγραφο Υπουργείου Παιδείας
  • Το Υπουργείο Εσωτερικών και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μετά από εισήγηση του ΣτΠ, αποκατέστησαν τη δημοτολογική εγγραφή αγγλίδας η οποία είχε αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια λόγω γάμου προ τριακονταετίας.
  • Η Δ/νση Ανάπτυξης Δασικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε τον ΣτΠ ότι με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκρίθηκαν οι πιστώσεις για την χρηματοδότηση του Δασαρχείου Θηβών προκειμένου να εκτελεστεί η μελέτη αποκατάστασης του τοπίου του αρχαιολογικού χώρου της Κοιλάδας των Μουσών.
 

 

Η Διοίκηση δεν αποδέχεται τις προτάσεις του ΣτΠ

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις του ΣτΠ σχετικά με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας που απέκτησαν εκπαιδευτικοί σε ΤΕΕ του ΟΑΕΔ για ένταξή τους στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Σύνοψη Διαμεσολάβησης - Επιστολή του ΣτΠ προς το ΥΠΕΠΘ 2006 - Επιστολή του ΣτΠ προς το ΥΠΕΠΘ 2008

Αυτοψίες

Εκπρόσωποι του ΣτΠ διεξήγαγαν αυτοψίες:

  • Στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως, για τις συνθήκες κράτησης και την τήρηση των νομίμων όρων υγιεινής και αριθμού κρατουμένων (17 Οκτωβρίου).
  • Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για την παρακολούθηση συνεντεύξεων στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου (9 Οκτωβρίου).
  • Στο Κέντρο κράτησης αιτούντων άσυλο στην Παγανή Λέσβου (1-3 Οκτωβρίου).
  • Στο Νοσοκομείο Σύρου και στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων προκειμένου να διερευνηθεί η διαχείριση εισαγγελικών παραγγελιών ακούσιας νοσηλείας ψυχιατρικών ασθενών στις Κυκλάδες (23 Οκτωβρίου).
  • Στο Δήμο Ραφήνας για το ζήτημα της ελεγχόμενης στάθμευσης (12 Νοεμβρίου).
  • Στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παίδων Σκαραμαγκά για τη διερεύνηση των συνθηκών λειτουργίας του (17 Οκτωβρίου).

Συναντήσεις Εργασίας - Επισκέψεις

Η Βοηθός Συνήγορος και τα στελέχη του Κύκλου Ισότητας των Φύλων είχαν συνάντηση εργασίας στα γραφεία της Αρχής με υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και του Τμήματος Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Απασχόλησης, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας και κοινού ενδιαφέροντος (2 Δεκεμβρίου).

Η Βοηθός Συνήγορος Χρύσα Χατζή και ειδικοί επιστήμονες του ΣτΠ συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και συζήτησαν θέματα που αφορούν στις πολυετείς δεσμεύσεις ιδιοκτησιών για απαλλοτριώσεις, οριοθετήσεις αρχαιολογικών όρων κ.α. (21 Οκτωβρίου).

Κλιμάκιο του Συνηγόρου του Παιδιού και εκπρόσωποι της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο για να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους (4 Δεκεμβρίου).

Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος και μέλη του επιστημονικού προσωπικού της Αρχής επισκέφθηκαν και συζήτησαν με μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς σχολείων στην Αττική (1ο Λύκειο Χολαργού, 2ο Λύκειο Ιλίου, 1ο Λύκειο Αχαρνών, 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και Σχολή Χιλλ) και στην Περιφέρεια (9ο, 7ο και 12ο Δημοτικά Σχολεία Κομοτηνής, 3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Μενεμένης, 3ο Γυμνάσιο Μενεμένης). Επίσης επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας Χατζηκυριάκειο (23/10) και το Πρόγραμμα «Πλεύση» του ΚΕΘΕΑ (21 Νοεμβρίου).

Ο Βοηθός Συνήγορος Γιάννης Σακέλλης, συνάντησε τον Διοικητή του ΙΚΑ για την επίλυση δομικών προβλημάτων του κοινωνικοασφαλιστικού φορέα (16 Οκτωβρίου). Ο Διοικητής επέδειξε καλή πρόθεση και διάθεση να συνεργαστεί με την Αρχή, γεγονός που κατά το διάστημα που ακολούθησε και μέχρι την ημέρα της παραίτησής του αποδείχτηκε και εμπράκτως.

Μέλη του επιστημονικού προσωπικού του ΣτΠ συναντήθηκαν με:

  • Εκπροσώπους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων και του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, για τη διαχείριση εισαγγελικών παραγγελιών αναγκαστικής νοσηλείας ψυχιατρικών ασθενών (23 Οκτωβρίου).
  • Τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμαρχο Πατρέων και τον Αστυνομικό Διευθυντή Αχαΐας, για την κατάσταση στον καταυλισμό μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας (2-3 Δεκεμβρίου).
  • Εκπροσώπους της Νομαρχίας, της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη, καθώς και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, για θέματα αιτήσεων ασύλου (1-3 Οκτωβρίου).
  • Τον Νομάρχη και τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας, για τις συνθήκες απασχόλησης αλλοδαπών στα θερμοκήπια φράουλας και την κατάσταση στους καταυλισμούς Ρομά (28 Νοεμβρίου).
  • Τον Διευθυντή Αλλοδαπών Αττικής και τον Προϊστάμενο Τμήματος Ασύλου, για την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου (3 Οκτωβρίου).
  • Τον Προϊστάμενο Ασύλου του Αρχηγείου ΕΛΑΣ, για τη συνεργασία του ΣτΠ με τις υπηρεσίες ασύλου (30 Οκτωβρίου).
  • Στελέχη κοινωνικοασφαλιστικών ταμείων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε, Μ.Τ.Π.Υ., ΟΑΠ- ΔΕΗ, ΙΚΑ) για την επίλυση εκκρεμών υποθέσεων.

 

Ημερίδες -Σεμινάρια

Η Βοηθός Συνήγορος, Χρύσα Χατζή, συμμετείχε:

  • σε ημερίδα που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων στις Σέρρες με εισήγηση με θέμα: «Ελληνικοί θεσμοί προστασίας περιβάλλοντος» (25 Οκτωβρίου) και
  • σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών για το περιβάλλον και την ανάπτυξη με εισήγηση που είχε ως αντικείμενο «Περιβάλλον ή Ανάπτυξη;» (31 Οκτωβρίου).

Η Βοηθός Συνήγορος, Σταματίνα Γιαννακούρου, συμμετείχε ως ομιλήτρια σε Επιμορφωτικά Σεμινάρια της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και του ΕΚΔΔΑ με τίτλο «Η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στη δημόσια διοίκηση» που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα με σκοπό την επιμόρφωση Γενικών Δ/ντών και Δ/ντών Υπουργείων (25 Νοεμβρίου & 17 Δεκεμβρίου).

Η Βοηθός Συνήγορος, Καλλιόπη Σπανού, συμμετείχε στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου απηύθυνε χαιρετισμό ως εκπρόσωπος της Αρχής (26 Νοεμβρίου).

Ο Βοηθός Συνήγορος, Γιώργος Μόσχος, συμμετείχε ως ομιλητής σε πολλές εκδηλώσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Το σεμινάριο «Τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών και των νέων» που διοργάνωσε το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (2 Οκτωβρίου).
  • Το σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Η εκπαίδευση των μαθητών στα δικαιώματα» που διοργανώθηκε στην Κατερίνη από τον Υπεύθυνο Αγωγής Υγείας Β/θμιας του νομού Πιερίας (13 Νοεμβρίου).
  • Η ημερίδα με θέμα: «Συνθήκες κράτησης και δικαιώματα των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές» που διοργανώθηκε από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων (4 Δεκεμβρίου).
  • Το σεμινάριο που διοργάνωσαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και σε ημερίδα για εκπαιδευτικούς και γονείς των σχολείων του Δήμου Πεταλούδων στη Ρόδο (8 Δεκεμβρίου).

Η ειδική επιστήμονας Α. Παπαδοπούλου συμμετείχε σε ημερίδα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Πολυνόη» για τις πρακτικές διαμεσολάβησης (28 Νοεμβρίου).

Η ειδική επιστήμονας Βίκυ Καραγεώργου συμμετείχε στη συνάντηση που διοργάνωσαν οι εργαζόμενοι στους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών (φύλακες και επιστημονικό προσωπικό) στο Βόλο (13-14 Δεκεμβρίου). Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση των ποικίλων προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης, όπως θεσμικά, χρηματοδοτικά και εργασιακά.

Οι ειδικοί επιστήμονες, Μαρία Βουτσίνου και Δημήτρης Χορμοβίτης συμμετείχαν στη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Ομάδων Εργασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου EuRomaNet για την κοινωνική ένταξη των Ρομά (Μυτιλήνη, 2-3 Οκτωβρίου).

 

Διεθνή

2η Συνάντηση Συνηγόρων του Πολίτη και Διαμεσολαβητών των χωρών της Μεσογείου,
Μασσαλία 18 - 19 Δεκεμβρίου 2008

O Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης, και η ειδική επιστήμονας, Αθηνά Κουτρουμάνη, συμμετείχαν στη 2η διεθνή συνάντηση των Συνηγόρων του Πολίτη και Διαμεσολαβητών των χωρών της Μεσογείου, που διεξήχθη στη Μασσαλία στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 2008. Τη συνάντηση οργάνωσαν οι Συνήγοροι του Πολίτη της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Μαρόκο. Συμμετείχαν 28 θεσμοί Διαμεσολάβησης και Ombudsman χωρών της Μεσογείου, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών (Ηνωμένα Έθνη, Συμβούλιο της Ευρώπης, κ.α.). Ο Συνήγορος του Πολίτη συμμετείχε ως ομιλητής στην ενότητα ‘The position of the Ombudsman on the institutional scene’.

Η Βοηθός Συνήγορος Σταματίνα Γιαννακούρου συμμετείχε ως ομιλήτρια σε Συνέδριο του Σλοβένου Συνηγόρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον εορτασμό της 60ης Επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στη Λουμπλιάνα (10 Δεκεμβρίου).

Η Βοηθός Συνήγορος Σταματίνα Γιαννακούρου και η ειδική επιστήμονας Ηλέκτρα Δεμοίρου συμμετείχαν στη 2η ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου των εθνικών ανεξάρτητων φορέων για την ισότητα των φύλων (Network of National Gender Equality Bodies), όπου παρουσιάστηκαν οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και συζητήθηκαν οι ανισότητες των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων (Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου).

Ο Βοηθός Συνήγορος Ανδρέας Τάκης και η ειδική επιστήμονας Καλλιόπη Λυκοβαρδή συμμετείχαν στην ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Equinet των φορέων προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης, όπου συζητήθηκαν η ανεξαρτησία των φορέων, η διαμεσολάβηση ως εξωδικαστική επίλυση διαφορών και ο σχεδιασμός δράσης της Ομάδας Εργασίας “Strategic Enforcement” (Βρυξέλλες, 27-30 Οκτωβρίου).

Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος επισκέφθηκε:

  • τη Λιθουανία, όπου συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο με θέμα την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση (15-16 Δεκεμβρίου) και
  • την Ουκρανία, προσκεκλημένος της UNICEF, όπου συναντήθηκε με Υπουργούς και εκπροσώπους υπηρεσιών και ΜΚΟ με στόχο τη θέσπιση Συνηγόρου του Παιδιού στη χώρα (2-4 Νοεμβρίου).

Στελέχη του ΣτΠ συμμετείχαν:

  • Στο Τρίτο Φόρουμ για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης & Ασύλου που διοργάνωσε η Ακαδημία Ευρωπαϊκού Δικαίου σε συνεργασία με την τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας στη Βαρκελώνη (13-14 Νοεμβρίου, Μαρία Βουτσίνου).
  • Σε διήμερο σεμινάριο του Equinet με τίτλο ‘How do we understand multiple discrimination and how can we work to tackle It’, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη (9-10 Οκτωβρίου, Κυριακή Λαμπροπούλου).
  • Σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τίτλο ‘How to address discrimination across all grounds and share experience between different grounds of discrimination’, το οποίο έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες (25 Νοεμβρίου, Μαρία Καραγιώργου).
  • Σε σεμινάριο του Δικτύου Equinet με θέμα την αντιμετώπιση των πολλαπλών διακρίσεων (Ρώμη, 9-10 Οκτωβρίου, Δήμητρα Μυτιληναίου).
  • Σε εκπαιδευτικό σεμινάριο του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα «Human Rights Education with Children», που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη (12-19 Οκτωβρίου, Σταματίνα Παπαδημητρίου).
  • Σε συνέδριο με θέμα «Children’s Health Protection», που πραγματοποιήθηκε στη Λουμπλιάνα (12-15 Δεκεμβρίου, Σταματίνα Πούλου).
  • Στη 48η Διεθνή Συνδιάσκεψη της Ουνέσκο με θέμα: «Συμμετοχική Εκπαίδευση: Η Πορεία προς το Μέλλον», που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη (25-28 Νοεμβρίου, Ιωάννα Κουβαριτάκη).
  • Στο 3ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το οποίο διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες (8-9 Δεκεμβρίου, Αλεξάνδρα Μοσχοπούλου).

 

Πρόγραμμα Ευνομία

Ο Σέρβος Συνήγορος του Πολίτη στην Αθήνα

Από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Συνηγόρου του Πολίτη της Σερβίας στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη με επικεφαλής τον Σέρβο Συνήγορο Sasa Jankovic. Στο πλαίσιο της επίσκεψης μέλη του προσωπικού του ΣτΠ παρουσίασαν στην αντιπροσωπεία της Σερβίας: α) την εσωτερική δομή του γραφείου του Έλληνα ΣτΠ, β) το ηλεκτρονικό σύστημα για τον χειρισμό των αναφορών και τα διαγράμματα ροής των υποθέσεων, γ) τη δράση του κάθε θεματικού Κύκλου του ΣτΠ, δ) τις υπηρεσίες της διοίκησης και το γραφείο υποδοχής του κοινού. Κατά τις συζητήσεις ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα κοινωνικής προστασίας, προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς, θέματα προστασίας δικαιωμάτων του παιδιού, ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών.

Συμβολή του Συνηγόρου του Πολίτη στην επίλυση διοικητικών προβλημάτων προστασίας του περιβάλλοντος

  • Εκπρόσωποι του προγράμματος Ευνομία συναντήθηκαν (20–21 Νοεμβρίου) στα Σκόπια με τον Συνήγορο του Πολίτη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και τον αρμόδιο του γραφείου του για τα ζητήματα περιβάλλοντος και αποφάσισαν οι δράσεις που θα υλοποιηθούν να έχουν ως περιοχή στόχευσης τον ποταμό Αξιό και τη λίμνη Δοϊράνη.
  • Σε συνάντηση που είχε ο συντονιστής του προγράμματος Ευνομία στη Σόφια (8 Δεκεμβρίου) με την ηγεσία του Βούλγαρου Συνηγόρου του Πολίτη αποφασίστηκε ότι η διμερής συνεργασία θα έχει ως αντικείμενο τη συμβολή του ΣτΠ στην ορθότερη ενσωμάτωση και εφαρμογή των Οδηγιών της ΕΕ για το περιβάλλον. Οι συναντήσεις της μεικτής ομάδας εργασίας

 

Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Συνήγορος του Πολίτη - Copyright 2007
Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28 Αθήνα
Tηλ. 213 1306 600