Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό του δελτίο (newsletter) μέσα από το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για όλες τις

δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε

για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Eιδήσεις

Για μια Ευρώπη που σέβεται τα Δικαιώματα των Παιδιών

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής συνεργασίας για την καλύτερη δυνατή προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα:

  • Η Ετήσια Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (ΕΝΟC) στις 26-28 Σεπτεμβρίου, στην οποία συμμετέχουν μόνο μέλη του Δικτύου και παρατηρητές - υπό ένταξη μέλη, και όπου θα δοθεί έμφαση στη θεματική «Καταπολέμηση των Διακρίσεων στην Εκπαίδευση» και θα υιοθετηθεί Δημόσια Διακήρυξη για τα Ασυνόδευτα Παιδιά στην Ευρώπη. Για αναλυτικότερη ενημέρωση θα δοθεί συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο στις 27/9, ώρα 13:00.
  • Το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Το έργο των Συνηγόρων για τα Δικαιώματα του Παιδιού» στις 29-30 Σεπτεμβρίου, που συνδιοργανώνουν ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο Ρώσος Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της Ρωσικής προεδρίας στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στο συνέδριο αυτό θα συμμετέχουν προσκεκλημένοι Συνήγοροι του Πολίτη και του Παιδιού από διάφορες χώρες της Ευρώπης και εκπρόσωποι διεθνών και ελληνικών οργανισμών και ΜΚΟ που ασχολούνται με τα δικαιώματα του παιδιού. Σχετική συνέντευξη Τύπου θα δοθεί το Σάββατο 30/9, ώρα 13.00, στο Holiday Inn.

Ο Συνήγορος του Πολίτη κύριος Γιώργος Καμίνης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κ. Παπούλια

τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κύριο Γ. Παπανδρέου και τον Πρόεδρο του Συνασπισμού κύριο Α. Αλαβάνο, με την ευκαιρία της επίδοσης της Ετήσιας Έκθεσης πεπραγμένων της Αρχής για το έτος 2005.

Επίσκεψη του Ρώσου ΣτΠ

Στις 16 - 20 Μαΐου επισκέφθηκε την Αθήνα ο Ρώσος ΣτΠ, κύριος Vladimir Lukin, πρώην πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ. Οι δύο θεσμοί, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ρωσίας καθώς και το Συμβούλιο της Ευρώπης αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση αυτή, που είναι και η πρώτη επαφή ανάμεσα στους δύο θεσμούς. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κύριος Lukin, συνοδευόμενος από τον έλληνα ΣτΠ κύριο Γιώργο Καμίνη, συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, κύριο Σωτήριο Χατζηγάκη, τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κύριο Προκόπη Παυλόπουλο καθώς και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κύριο Θεόδωρο Κασσίμη. Δελτίο Τύπου (PDF 60 KB)

Ο ΣτΠ στη Βουλή

Συζητήθηκε, τη Δευτέρα 22 Μαΐου, σε ειδική συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση της πολιτικής της μετανάστευσης η δράση του ΣτΠ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι αναλυτικές προτάσεις που έχει διατυπώσει τα τελευταία χρόνια σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική. Ιστοσελίδα του ΣτΠ για τους μετανάστες

Ο Συνήγορος του Παιδιού στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία

Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, στη Βουλή, ο κύριος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού και Συντονιστής του Δικτύου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά απηύθυνε έκκληση στα μέλη του Κοινοβουλίου να ψηφίσουν τη διάταξη που αφορά στην απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά, μεριμνώντας για την ορθή της διατύπωση. Ο κύριος Μόσχος παρουσίασε τις θέσεις του Δικτύου στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην οποία υποστήριξε επίσης ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα απαιτείται να συνοδευτεί τόσο από ενίσχυση των δικαστικών και κοινωνικών υπηρεσιών παιδικής προστασίας όσο και από εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατά της χρήσης της σωματικής τιμωρίας και κάθε μορφής βίας σε βάρος των παιδιών.
Διεθνή και ελληνικά κείμενα για τη σωματική τιμωρία.

 

Ειδικό Θέμα: ο ΣτΠ ορίζεται «φορέας παρακολούθησης εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών»

Με τον νόμο 3488/2006 (PDF 320 KB)«Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά στην πρόσβαση στην απασχόληση, στην επαγγελματική εκπαίδευση και ανέλιξη, στους όρους και στις συνθήκες εργασίας και άλλες συναφείς διατάξεις» ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία 2002/73/ΕΚ. Κύριος στόχος του νόμου, σύμφωνα με την εισηγητική του έκθεση, είναι «η συνεργασία των αρμόδιων μηχανισμών της Πολιτείας με τους κοινωνικούς εταίρους και τις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί στην πράξη το έλλειμμα ισότητας το οποίο χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας».

Ανάμεσα σε άλλες καινοτομίες, ο νόμος:

  1. αναδιατυπώνει την έννοια της διάκρισης, συγκαταλέγοντας σ' αυτήν τόσο τη σεξουαλική ή κάθε άλλη παρενόχληση συνδεόμενη με το φύλο, όσο και τη δυσμενή μεταχείριση λόγω εγκυμοσύνης, μητρότητας ή δικαιώματος γονικής άδειας,
  2. καταλαμβάνει κάθε μορφής απασχόληση ή επαγγελματική εκπαίδευση στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, καθώς και κάθε είδους αμοιβές ή παροχές συνδεόμενες με την απασχόληση,
  3. απαγορεύει τη λύση της σχέσης εργασίας για λόγους φύλου ή οικογενειακής κατάστασης,
  4. αναγνωρίζει σε συνδικαλιστικά σωματεία και ενώσεις προσώπων με συναφή σκοπό τη δυνατότητα ν' ασκούν δικαιώματα του θιγομένου, με τη συναίνεσή του και τέλος
  5. προβλέπει σειρά αστικών, ποινικών και διοικητικών κυρώσεων.

Με το άρθρο 13, ο ΣτΠ ορίζεται «φορέας παρακολούθησης της εφαρμογής, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών». Οι αρμοδιότητές του για τα θέματα αυτά επεκτείνονται τόσο στην υπηρεσιακή κατάσταση δημοσίων υπαλλήλων, όσο και στον ιδιωτικό τομέα με την αρωγή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ ιδρύεται μία ακόμη θέση Βοηθού Συνηγόρου. Εκτός από τη διαμεσολάβηση για την άρση προσβολών της ισότητας σε ατομικές περιπτώσεις και τη διαβίβαση εισηγήσεων για επιβολή κυρώσεων, ο ΣτΠ αναλαμβάνει την υποχρέωση να υποβάλει κάθε χρόνο ειδική έκθεση στη Βουλή και να συντελεί στην «ενημέρωση και διάδοση των καλών πρακτικών ίσης μεταχείρισης».

Όπως ρητά αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, η περιέλευση της αρμοδιότητας αυτής στο ΣτΠ αποτελεί φυσική συνέχεια τόσο των επανειλημμένων παρεμβάσεών του σε θέματα ισότητας φύλων, όσο και της συναφούς εμπειρίας του από την άσκηση ανάλογων αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο του νόμου 3304/2005, η οποία έχει ήδη αποτυπωθεί σε σχετικές εκθέσεις. Διαβάστε σχετικά

Αντίστοιχα, στην έκθεσή της επί του νομοσχεδίου, η Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Βουλής επισημαίνει ότι «η ανάθεση των αρμοδιοτήτων στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος απολαμβάνει προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, βρίσκεται σε αρμονία με τις επιταγές της Οδηγίας. . Με την ανάθεση κεντρικού εποπτικού αλλά και ουσιαστικού ρόλου σε έναν φορέα αποφεύγεται ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων και επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των σχετικών θεμάτων».

Πορίσματα - Προτάσεις

 

Αποδοχή προτάσεων απο τη διοίκηση

  • Με το άρθρο 17 του νόμου 3470/2006 «Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» καταργήθηκαν οι εξετάσεις αναβάθμισης των αδειών άσκησης επαγγέλματος λογιστή-φοροτεχνικού, όπως είχε εισηγηθεί ο ΣτΠ μετά από αναφορές ενδιαφερομένων των οποίων οι σχετικές αιτήσεις εκκρεμούσαν επί σειρά ετών ενώπιον του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
  • Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έκανε δεκτή την υπόδειξη του ΣτΠ σχετικά με την υποχρέωση της διοίκησης ν' αποδέχεται, ως έγκυρα, έγγραφα που έχουν μεταφρασθεί από δικηγόρο.
    Eξέλιξη Πορίσματος - Πόρισμα
  • Ύστερα από επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΣτΠ για τα προβλήματα κοινωνικής ένταξης της «δεύτερης γενεάς» μεταναστών, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας εξέδωσαν υπουργική απόφαση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα νομιμοποίησης σε αλλοδαπούς που φοίτησαν ή φοιτούν σε δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
  • Μετά την αναφορά αλλοδαπού ο οποίος είχε παραιτηθεί από τη διαδικασία πολιτικού ασύλου και στη συνέχεια ανακάλεσε την παραίτηση όταν δεν κατέστη δυνατή η νομιμοποίησή του βάσει του νέου μεταναστευτικού νόμου, ο ΣτΠ εισηγήθηκε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ν' αντιμετωπίζει την ανάκληση ως νέο αίτημα ασύλου. Αν και το ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί συνολικά, ορισμένες Αστυνομικές Διευθύνσεις αποδέχθηκαν την εισήγηση του ΣτΠ. Περισσότερες Πληροφορίες
  • Η ΔΟΥ Λευκάδας έκανε δεκτή την επισήμανση του ΣτΠ ότι και τα θύματα πολέμου απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου από εκμετάλλευση περιπτέρου (άρ. 6, παρ. 4β΄ ν. 2238/1994) και επέστρεψε, ως αχρεωστήτως καταβληθέν, το ποσό που ενδιαφερόμενη είχε καταβάλει έναντι περαίωσης παρελθόντων ετών για τα εισοδήματά της από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
  • Η Διεύθυνση Μεταφορών ΝΑ Μαγνησίας έκανε δεκτή την επισήμανση του ΣτΠ ότι διάταξη σχετική με τη χορήγηση άδειας λειτουργίας πρατηρίου καυσίμων μόνο σε Έλληνες υπηκόους (άρ. 15 π.δ. 1224/1981) παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία και θέτει περιορισμούς στην ελεύθερη εγκατάσταση υπηκόων των κρατών-μελών της ΕΕ και χορήγησε άδεια λειτουργίας πρατηρίων καυσίμων σε Γάλλο υπήκοο. Στη συνέχεια, με το άρθρο 13 του π.δ. 118/2006 του Υπουργείου Μεταφορών τροποποιήθηκε η επίμαχη διάταξη ώστε να περιλαμβάνει και τους πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ.
  • Η Κεντρική Υπηρεσία των Ελληνικών Ταχυδρομείων έκανε δεκτή την επισήμανση του ΣτΠ για την εφαρμογή του ν. 1497/1984 (Κύρωση της Σύμβασης της Χάγης - «apostille») και απέστειλε οδηγίες προς τις Υπηρεσιακές Λειτουργίες ΕΛΤΑ για την κατάργηση θεώρησης/ επικύρωσης αλλοδαπών εγγράφων από τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές. Σύνοψη Διαμεσολάβησης
  • Σε συνέχεια της διαμεσολάβησης της Αρχής και σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας απομακρύνθηκαν τραπεζοκαθίσματα και κατεδαφίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του Κονωνείου Τείχους της Πειραϊκής.
  • Σχετικά με την πρόσβαση σε έγγραφα στις παρακάτω περιπτώσεις:
    1. Το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών χορήγησε σε ενδιαφερόμενο κατάσταση με τα χρηματικά ποσά που έλαβαν τα φαρμακεία του Δήμου Λεχαινών από προμήθεια υλικού, κάνοντας δεκτή την επισήμανση του ΣτΠ ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν δημόσια έγγραφα και δεν εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο των φαρμακοποιών.
    2. Ο Δήμος Αγ. Βαρβάρας Ηρακλείου Κρήτης έκανε δεκτές τις επισημάνσεις του ΣτΠ ως προς τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις πρόσβασης δημοτικών συμβούλων σε έγγραφα που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου και χορήγησε αντίγραφα παραστατικών σχετικά με έργα που εκτελέστηκαν με αυτεπιστασία Δημάρχου.
    3. Η Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων έκανε δεκτή την επισήμανση του ΣτΠ ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, βάσει της οποίας αντίγραφα πρακτικών των συλλογικών οργάνων της Σχολής κοινοποιούνται μόνο όταν έχει κινηθεί η ποινική διαδικασία προσβολής των αντίστοιχων πρακτικών ως πλαστών είναι παράτυπη και προέβη στη χορήγηση των σχετικών στοιχείων σε ενδιαφερόμενο.
  • Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αποδέχτηκε τις θέσεις του ΣτΠ σχετικά με το χαρακτηρισμό της αναπηρίας και τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας σε περιπτώσεις που η βλάβη ή η πάθηση εμφανίστηκε κατά την διάρκεια της ασφάλισης, αλλά ο ασφαλισμένος συνέχισε να εργάζεται κανονικά επί σειρά ετών (επιγενόμενη αναπηρία).
    Περίληψη Πορίσματος - Πόρισμα - Έκβαση Πορίσματος
  • Σε απάντηση εγγράφου του ΣτΠ σχετικά με τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τη χρήση δακρυγόνων
    Περίληψη Πορίσματος - Πόρισμα
    η Ελληνική Αστυνομία ενημέρωσε την Αρχή ότι συνεργάστηκε με το Γενικό Χημείο του Κράτους και πλέον διαθέτει Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας (ΔΔΑ) για την ουσία CS, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο δεν υποχρεούται να τηρεί για την εν λόγω ουσία ΔΔΑ, καθότι δεν έχει ταξινομηθεί ως επικίνδυνη.
  • Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας αποδέχτηκε σχετική εισήγηση της Αρχής και ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας ελαιοτριβείου στην Κοινότητα Πέρδικας, το οποίο ρύπαινε συστηματικά και επί σειρά ετών την περιοχή.
  • Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ ανακάλεσε απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι εργασίες ανέγερσης αυθαίρετης ξενοδοχειακής μονάδας κοντά στην αιγιαλίτιδα ζώνη, στην προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Αντινιώτη (Natura GR 2230001), στην περιοχή του Αλμυρού Περίθειας του Δήμου Θιναλίων, διότι δεν είχε υποβληθεί φάκελος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της τουριστικής εγκατάστασης.

 

Μη αποδοχή προτάσεων από τη διοίκηση

  • Ο ΣτΠ είχε επισημάνει στο Υπουργείο Παιδείας ότι, βάσει των διατάξεων που ίσχυαν, δεν ήταν νόμιμη η απαγόρευση πρόσβασης των υποψηφίων στα γραπτά δοκίμια εισαγωγικών εξετάσεων ΑΕΙ. Ανταποκρινόμενο προς την αντίθετη κατεύθυνση, το Υπουργείο κάλυψε το νομοθετικό κενό με το άρθρο 22 του νόμου 3475/2006 «Οργάνωση και λειτουργία της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», το οποίο απαγορεύει οριστικά την πρόσβαση.

Υπηρεσίες Ιστοσελίδας

  • Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση των ενδιαφερομένων, ο ειδικός δικτυακός τόπος για θέματα μεταναστών, προσφύγων και ομογενών εμπλουτίσθηκε με ενημερωτικό υλικό σχετικό με τις πρόσφατες νομοθετικές και διοικητικές εξελίξεις, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις Οδηγίες 2003/86/ΕΚ & 2003/109/ΕΚ για το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης και το καθεστώς των «επί μακρόν διαμενόντων» αλλοδαπών..
  • Στο πλαίσιο της ολοένα και στενότερης συνεργασίας του Συνηγόρου του Παιδιού με ομόλογους θεσμούς στην Ευρώπη, δημιουργήθηκε ειδικός δικτυακός τόπος για παιδιά και στα αγγλικά

Αυτοψίες

  • στη Σέριφο, σχετικά με τη σύνδεση οικίας με το αποχετευτικό δίκτυο
  • στην Κέα, με αφορμή διαμαρτυρίες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για υπερβολική αύξηση τελών ύδρευσης
  • στη Λίμνη Λισιμαχεία,
    στην παραλίμνια περιοχή της οποίας
    διαπιστώθηκε μεγάλης έκτασης
    αργιλοληψία καθώς και απόθεση
    μπαζών και απορριμμάτων
    σε εκτάσεις που είχε προηγηθεί
    αργιλοληψία.
  • στην περιοχή «Ακαδημία Πλάτωνος» (Αρχαιολογικό Άλσος), όπου διαπιστώθηκε ότι η γενική κατάσταση του Άλσους είναι ικανοποιητική παρά την ύπαρξη σκουπιδιών, την ελλιπή φύλαξη του χώρου και την απουσία περίφραξης στο τμήμα του Άλσους που ευρίσκεται το Περίστυλο Κτίριο.
  • στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, όπου κλιμάκιο του ΣτΠ επιθεώρησε τα κρατητήρια και συζήτησε με υπηρεσιακούς παράγοντες για την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, το σύστημα παραλαβής και εξέτασης αιτημάτων ασύλου, την αξιολόγηση λόγων δημόσιας τάξης κατά τη χορήγηση και ανανέωση αδειών διαμονής, την εφαρμογή της νομοθεσίας περί απελάσεων και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη χορήγηση Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς. Τα σχετικά συμπεράσματα συμπεριελήφθησαν σε έγγραφο προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης .
  • σε καταυλισμούς Ρομά στη Νέα Κίο Αργολίδας, Κοιλάδα Λάρισας, Τεγέα και Καλαμάτα, όπου κλιμάκιο του ΣτΠ συναντήθηκε με τοπικές αρχές και φορείς που εμπλέκονται στο θέμα των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά.

Εκδηλώσεις - Ημερίδες

  • Η Βοηθός Συνήγορος του Κύκλου Ποιότητας Ζωής συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα κράτος δικαίου και συνταγματική μεταρρύθμιση σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΒ τον Ιούλιο.
  • Με πρωτοβουλία του Συνηγόρου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θεσπίσθηκε και ενσωματώθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Πολίτη με το Ν. 3293/2004, διοργανώθηκε το Μάιο ημερίδα με θέμα «Ιατρικό Απόρρητο, πληροφορίες που αφορούν προσωπικά δεδομένα, ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος και αρχεία νοσοκομείων».
    Πρόγραμμα ημερίδας (PDF, 192,3KB)
    Αποτίμηση Εργασιών (PDF, 76,1KB)
  • Στελέχη του ΣτΠ εισηγήθηκαν θέματα αρμοδιότητας της Αρχής σε σεμινάρια του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (Ινστιτούτο Επιμόρφωσης) στην Πάτρα και το Ηράκλειο, με αντικείμενο τις διακρίσεις στην απασχόληση και το trafficking, αντίστοιχα.
  • Τον Ιούνιο επιστήμονες του Κύκλου Κοινωνικής Προστασίας συμμετείχαν ως εισηγητές σε σεμινάριο τής ΕΣΑΕΑ για την επιμόρφωση στελεχών που απασχολούνται στο Δίκτυο Πολυδύναμων Κέντρων Στήριξης των ΑμεΑ στον τομέα της απασχόλησης, στο πλαίσιο έργου του προγράμματος Equal με θέμα: «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην εργασία».
  • Επιστήμονες του ΣτΠ συμμετείχαν στην ημερίδα «Κοινωνική κατάσταση και ένταξη των Ρομά» του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
  • Τον Ιούνιο, αντιπροσωπεία του ΣτΠ έλαβε μέρος σε διημερίδα με θέμα «Προώθηση των αιτούντων άσυλο στην απασχόληση» που οργανώθηκε στα Χανιά από το Υπουργείο Απασχόλησης και την «Ελληνική Διαχειριστική Επιτροπή Κοινοτικής Πρωτοβουλίας EQUAL».

Συναντήσεις εργασίας - Επισκέψεις

  • Στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας για την τήρηση της διαδικασίας ακούσιας νοσηλείας ψυχικά ασθενών που διενεργεί ο ΣτΠ, η Βοηθός Συνήγορος του Κύκλου Κοινωνικής Προστασίας κυρία Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου και κλιμάκιο επιστημόνων του κύκλου συναντήθηκαν τον Αύγουστο με την Ειδική Γραμματέα Ψυχικής Υγείας και τη Γενική Διευθύντρια Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η Γενική Διευθύντρια Σωφρονιστικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς και ψυχίατροι.
  • Πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, συνάντηση εργασίας με αντιπροσωπεία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), με επικεφαλής τον Διοικητή του Οργανισμού όπου συζητήθηκαν θέματα όπως το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου (παλαιοί και νέοι δικαιούχοι, προϋποθέσεις υπαγωγής, χρόνος εξέτασης αιτημάτων, ο ρόλος των ΚΕΠ), το πρόγραμμα παραχώρησης έτοιμης κατοικίας σε οικισμούς (εφαρμοζόμενες διαδικασίες και χρόνος παράδοσης), η διαδικασία εξέτασης ενστάσεων, το στεγαστικό δικαίωμα και οι προϋποθέσεις υπαγωγής, καθώς και τα προβλήματα επικοινωνίας με τους πολίτες.
  • Πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο συνάντηση με στελέχη του ΟΚΑΝΑ. Συζητήθηκαν τα προβλήματα που διαπίστωσε η Αρχή ως προς τη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού του φορέα ύστερα από σχετική προκήρυξη και η άρνηση του φορέα να χορηγήσει σε αιτούντα αντίγραφο πρακτικού επιλογής για τους προσληφθέντες σε θέσεις θεραπευτών. Επίσης, εξετάσθηκαν επιτόπου από την Αρχή τα πρακτικά επιλογής των υποψηφίων για τις παραπάνω θέσεις.
  • Τον Ιούνιο, διοργανώθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων ευρεία σύσκεψη, με συμμετοχή της Βοηθού Συνηγόρου του Κύκλου Ποιότητας Ζωής, Χρύσας Χατζή, όπου συζητήθηκαν θέματα όπως η προστασία του υγροβιότοπου στο Πόρτο Τήνου, ο έλεγχος της διάνοιξης ιδιωτικών δρόμων και δρόμου σε ρέμα στο Κίνι Σύρου, η οριοθέτηση παραλίας στη Μύκονο και άλλα.
  • Στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στους νομούς Λασιθίου, Ηρακλείου και Χανίων, διοργανώθηκαν συσκέψεις του Κύκλου Ποιότητας Ζωής, με συμμετοχή της Βοηθού Συνηγόρου Χρύσας Χατζή, για την προώθηση εκκρεμών υποθέσεων αναφορικά με επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και σε υφιστάμενα οδικά δίκτυα, θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως η ποιότητα πόσιμου νερού ή η διαρροή λυμάτων σε αγωγό ομβρίων, ενώ συζητήθηκαν θέματα μεμονωμένων πράξεων εφαρμογής του σχεδίου πόλεως Ηρακλείου και προστασίας του αιγιαλού. Τέλος, με την ΚΗ΄Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η διαδικασία χορήγησης οικοδομικών αδειών σε προστατευόμενο τμήμα της πόλης των Χανίων.
  • Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού κύριος Μόσχος, μαζί με στελέχη του Συνηγόρου του Παιδιού, επισκέφθηκαν:
    το Ηράκλειο Κρήτης, όπου συμμετείχαν σε ημερίδα του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ηρακλείου και συναντήθηκαν με εκπροσώπους φορέων παιδικής προστασίας του νομού. Επίσης επισκέφθηκαν το εκκλησιαστικό ίδρυμα παιδικής προστασίας «Άγιος Μηνάς» της Αρχιεπισκοπής και την Παιδόπολη Αρρένων Νεάπολης.
    τη Λάρισα, όπου έλαβαν μέρος σε εκδήλωση της Διεύθυνσης Αγωγής Υγείας, με συμμετοχή μαθητών από 14 σχολεία του νομού, και συναντήθηκαν με ομάδα μαθητών και καθηγητές στο 14ο Γυμνάσιο Λάρισας
    τον Βόλο και το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων, το Ορφανοτροφείο Βόλου και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων στη Μακρινίτσα Πηλίου
    την Κέρκυρα, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους τοπικών φορέων και υπηρεσιών και επίσκεψη στον ξενώνα φιλοξενίας παιδιών του Χαμόγελου του Παιδιού
    την Ηγουμενίτσα, όπου συμμετείχαν σε εκδήλωση του Κέντρου Πρόληψης «Αριάδνη» και επισκέφθηκαν το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Φιλιατών το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ιωαννίνων
    τις Οινούσσες, για τα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου Μαθητικού Οικοτροφείου Οινουσσών και στο πλαίσιο της διεξαγωγής έρευνας για τις συνθήκες λειτουργίας του.

 

Διεθνή

  • Με στόχο την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου των Συνηγόρων του Παιδιού σε διεθνές και εθνικό επίπεδο και την προώθηση της συνεργασίας για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, ο Βοηθός Συνήγορος και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) κύριος Μόσχος συναντήθηκε διαδοχικά στο Στρασβούργο με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη, Ευρωβουλευτές και άλλους λειτουργούς.
  • Ο Συνήγορος του Πολίτη
    κύριος Καμίνης
    και η Βοηθός Συνήγορος
    κυρία Σπανού
    επισκέφτηκαν τη Μόσχα
    στο πλαίσιο της
    συνεργασίας μεταξύ
    των δύο θεσμών
    (30 Αυγούστου - 3 Σεπτεμβρίου).
  • Τον Ιούνιο, τα γραφεία της Αρχής επισκέφθηκαν ο Συνήγορος του Πολίτη του Καζακστάν στο πλαίσιο διδυμοποίησης των δύο θεσμών και ο Συνήγορος του Πολίτη της Γεωργίας.
  • Ο Συνήγορος του Πολίτη κύριος Γιώργος Καμίνης συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση Συνηγόρων του Πολίτη και τη Γενική Συνέλευση της Ιnternational Οmbudsman Ιnstitue - European Region που διεξήχθησαν στη Βιέννη (11-13 Ιουνίου).
  • Τον Ιούνιο, αντιπροσωπεία του ΣτΠ έλαβε μέρος σε σεμινάριο για τις διακρίσεις που οργανώθηκε στη Βουδαπέστη από το «Δίκτυο Εθνικών Φορέων για την Προώθηση της Αρχής της Ισότητας - Equinet».
  • Το Μάιο, αντιπροσωπεία του ΣτΠ έλαβε μέρος στο "International Conference on the Implementation and Harmonization of National Policies on Roma, Sinti and Travelers" που οργανώθηκε στο Βουκουρέστι από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια & Συνεργασία στην Ευρώπη και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πρόγραμμα «Ευνομία»

Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΥΝΟΜΙΑ» διοργανώθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, από τις 2 έως 3 Ιουνίου, διεθνές σεμινάριο εργασίας με θέμα «Η εποπτεία της αστυνομίας από τον Συνήγορο του Πολίτη» ("The Ombudsman's oversight on the Police").

Στο σεμινάριο συμμετείχαν περισσότεροι από σαράντα προσκεκλημένοι από την Ελλάδα, τη Νοτιοανατολική και υπόλοιπη Ευρώπη, μεταξύ των οποίων αντιπροσωπείες των ΣτΠ της Αλβανίας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Κοσόβου, Μαυροβουνίου, Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ολλανδίας, αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Γραφείου του Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, , του Kennedy School of Government του Πανεπιστήμιου Harvard, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και o προϊστάμενος επιτελείου του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ως επικεφαλής τετραμελούς κλιμακίου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Στις διήμερες εργασίες του σεμιναρίου διεξήχθη μια διεθνής συγκριτική συζήτηση σχετικά με ζητήματα λογοδοσίας της Αστυνομίας στο θεσμό και εκτέθηκαν οι εσωτερικές πειθαρχικές διαδικασίες της ίδιας της Αστυνομίας. Η εκδήλωση αυτή παρουσίασε εξέχον ενδιαφέρον τόσο για το ΣτΠ όσο και για την Ελληνική Αστυνομία καθώς ήταν η πρώτη φορά που η τελευταία μετείχε σε δημόσιασυζήτηση με ελεγκτικές αρχές σχετικά με τους ίδιους τους μηχανισμούς λογοδοσίας εντός και εκτός του αστυνομικού σώματος.

Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Συνήγορος του Πολίτη - Copyright 2006
Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28 Αθήνα
Tηλ. 213 1306 600

Σχετικές Τοποθεσίες

Αρχή



Εργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή