Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό του δελτίο (newsletter) μέσα από το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για όλες τις

δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε

για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Ειδήσεις

Νέος Κύκλος για την Ισότητα των Φύλων

Τον Μάιο του 2008 συστάθηκε και άρχισε να λειτουργεί στον ΣτΠ ο Κύκλος για την Ισότητα των Φύλων. Αρμοδιότητα του νέου Κύκλου είναι η παρακολούθηση της εφαρμογής, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, στην επαγγελματική εκπαίδευση και ανέλιξη, στους όρους και στις συνθήκες εργασίας. Η αρμοδιότητα αυτή έχει ανατεθεί στον ΣτΠ με τον ν.3488/2006, με τον οποίο ενσωματώθηκε στο εσωτερικό δίκαιο η οδηγία 2002/73/ΕΚ. Ο ΣτΠ δέχεται αναφορές για διακρίσεις λόγω φύλου αναφορικά με την πρόσβαση στην απασχόληση ή οποιαδήποτε σχέση εργασίας στον ιδιωτικό, δημόσιο ή/και ευρύτερο δημόσιο τομέα, την επαγγελματική εκπαίδευση για πρόσβαση σε συγκεκριμένο επάγγελμα, καθώς και την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος. Επικεφαλής του Κύκλου Ισότητας των Φύλων τοποθετήθηκε η Βοηθός Συνήγορος Σταματίνα Γιαννακούρου, δικηγόρος, Δρ. Εργατικού Δικαίου.

Ορκωμοσία των Βοηθών Συνηγόρων του Πολίτη

Τον Μάιο ορκίστηκαν και ανέλαβαν τα καθήκοντά τους οι Βοηθοί Συνήγοροι του Πολίτη. Οι δύο νέοι Βοηθοί, Γιάννης Σακέλλης και Σταματίνα Γιαννακούρου ανέλαβαν τον κύκλο Κοινωνικής Προστασίας και τον νεοσύστατο κύκλο Ισότητας των Φύλων, αντίστοιχα. Στις θέσεις τους παρέμειναν ο Ανδρέας Τάκης (Δικαιώματα του Ανθρώπου), η Χρυσή Χατζή (Ποιότητα Ζωής), η Καλλιόπη Σπανού (Σχέσεις Κράτους – Πολίτη), και ο Γιώργος Μόσχος (Δικαιώματα του Παιδιού).

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣτΠ στην Καλαμάτα

Αντιπροσωπεία της Αρχής, με επικεφαλής τον Συνήγορο του Πολίτη Γιώργο Καμίνη και τη Βοηθό Συνήγορο Καλλιόπη Σπανού, επισκέφθηκε την Καλαμάτα (30/6 & 1/7), εγκαινιάζοντας έναν νέο κύκλο επισκέψεων της Ανεξάρτητης Αρχής στις περιφέρειες της χώρας. Οι εκπρόσωποι του ΣτΠ συναντήθηκαν με μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίοι κατέθεσαν αναφορές και ενημερώθηκαν για τις αρμοδιότητες της Αρχής.

Ο ΣτΠ στη Βουλή

Ο Συνήγορος και οι Βοηθοί Συνήγοροι του Πολίτη εμφανίσθηκαν στις 19 Ιουνίου ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ενημέρωσαν τα μέλη της για το έργο, τις προτάσεις και τις δραστηριότητες της Ανεξάρτητης Αρχής.

Καμένα δάση- η επόμενη μέρα

Ο ΣτΠ διενεργεί αυτεπάγγελτη έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει τις ενέργειες και τα μέτρα που έχει αναλάβει η Διοίκηση προκειμένου να ενισχυθούν οι πυροπαθείς, να αποκατασταθούν οι πληγείσες περιοχές και να αποτραπούν παρόμοια καταστρεπτικά φαινόμενα στο μέλλον.

Ημέρα Διαλόγου με τα Παιδιά στη Θεσσαλονίκη

Ο Συνήγορος του Παιδιού διοργάνωσε στις 5 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, Ημέρα Διαλόγου με τα Παιδιά με θέμα «Εκφράζομαι, Ακούγομαι, Συμμετέχω». Στην εκδήλωση, που οργανώθηκε με την υποστήριξη των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας, πήραν μέρος 47 μαθητές και μαθήτριες από 27 Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές εξέφρασαν τις απόψεις τους, συνεργάστηκαν σε ομάδες και διατύπωσαν προτάσεις για ένα σχολείο που τους σέβεται και τους υπολογίζει. Στο τελευταίο μέρος της συνάντησης συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί. Τα συμπεράσματα της Ημέρας Διαλόγου θα δημοσιοποιηθούν και θα περιληφθούν στις προτάσεις του ΣτΠ προς το Υπουργείο Παιδείας.

Ο ΣτΠ συμβάλλει στην απλούστευση των διαδικασιών

Ο ΣτΠ συμμετέχει ως μέλος στην Κεντρική Επιτροπή Απλούστευσης Διαδικασιών (ΚΕΑΔ), η οποία έχει συσταθεί στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών με αποστολή την απλούστευση των νομικών ρυθμίσεων και των διοικητικών διαδικασιών που δημιουργούν πρόσθετα οικονομικά, διοικητικά και κοινωνικά βάρη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η Επιτροπή έχει μέχρι σήμερα εκπονήσει οκτώ εκθέσεις. Σε δύο από αυτές «Επιχορήγηση Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών από τον ΟΑΕΔ» (Δεκέμβριος 2007) και «Απλούστευση των Διαδικασιών Παροχής Υπηρεσιών προς Αλλοδαπούς από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης: Έκδοση και Ανανέωση Αδειών Διαμονής» (Ιούνιος 2008), ο ΣτΠ συμμετείχε ενεργά διατυπώνοντας προτάσεις με βάση την εμπειρία του.

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής στην Αθήνα

Προσκεκλημένος από τον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη βρέθηκε στην Αθήνα από τις 23 έως τις 28 Μαΐου ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον Γιώργο Καμίνη, πραγματοποίησε σειρά ενημερωτικών συναντήσεων με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Χώρας.

Δημόσιες παρεμβάσεις του ΣτΠ

• Ο ΣτΠ παρενέβη για τα περιστατικά εκμετάλλευσης αλλοδαπών εργατών στα θερμοκήπια φράουλας στη Μανωλάδα Ηλείας, καλώντας τους αρμόδιους φορείς (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΤΑ, ΕΛΑΣ) να διασφαλίσουν τον έλεγχο νομιμότητας των εργασιακών σχέσεων, την ασφαλιστική, υγειονομική και προνοιακή κάλυψη των αλλοδαπών εργατών, τον έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις συνθήκες στέγασής τους καθώς και την αστυνόμευση προς αποτροπή κυκλωμάτων παράνομης ιδιωτικής «προστασίας» ή human trafficking.

• Με αφορμή το Σχέδιο Νόμου «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», το οποίο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Παιδείας, ο Συνήγορος του Πολίτη διατύπωσε τις παρατηρήσεις του επί του σχεδίου νόμου και συνόψισε τις θέσεις του για την εφαρμογή της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ο ΣτΠ επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ως προς την εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έγκειται κυρίως στην πλημμελή προσαρμογή του γενικού εκπαιδευτικού συστήματος στις αρχές της ισότιμης συμμετοχικής εκπαίδευσης και όχι στην έλλειψη νομοθετικού πλαισίου. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να ενσωματωθεί η ειδική εκπαίδευση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στο γενικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Κείμενο παρατηρήσεων - Δελτίο Τύπου

Ο ΣτΠ για την Άνιση Μεταχείριση

  • Η Διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού του ΥΠΕΧΩΔΕ διαβίβασε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την πρόταση του ΣτΠ [PDF - 86Kb] να τροποποιηθούν οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν.2831/00 προκειμένου να εξασφαλίζεται η οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση από ΑμεΑ σε όλα τα κτίρια.
  • Δημοσιεύθηκε η Ετήσια Έκθεση 2007 [PDF - 562Kb] για τις διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού και φύλου.

Συνέντευξη

Απαντά ο Θάνος Βερέμης, Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

1. Έχετε εκφράσει την άποψη ότι αποτελεί «ψευδοδίλημμα» η συζήτηση για τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ενώ το πραγματικό ζητούμενο είναι το επίπεδο του δημόσιου πανεπιστημίου. Εκτός από τις ευθύνες της πολιτείας, θα μπορούσε να επιρριφθεί στην κοινωνία πολιτών μερίδιο ευθύνης για το επίπεδο αυτό και για τις προοπτικές αναβάθμισής του;

Δεν είμαι αντίθετος στην λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, δεν θεωρώ όμως ότι θα παίξουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στην Ευρώπη δεν έγινε αυτό ακόμα. Η κοινωνία πολιτών αντιμετώπισε με απάθεια τις βίαιες αντιδράσεις των αντιπάλων κάθε μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ίσως γιατί τα ΜΜΕ απέτυχαν να ξεκαθαρίσουν στο μέσο θεατή, ακροατή και αναγνώστη, ότι οι οργανωμένες μειοψηφίες που έκαναν τις καταλήψεις δεν εκπροσωπούσαν παρά περιθωριακές οντότητες γύρω από το πανεπιστήμιο. Η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών και ΔΕΠ, αλλά κυρίως οι φορολογούμενοι, κατέβαλαν ακέραιο το κόστος των καταστροφών, των χαμένων ωρών διδασκαλίας και των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις. Ευτυχώς, παρά τις φασαρίες των αντιδραστικών «ριζοσπαστών», πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο οι εκλογές πρυτανικών αρχών με το σύστημα της καθολικής ψηφοφορίας των φοιτητών που θεσπίζει ο νέος νόμος. Έτσι τα πανεπιστήμια Πειραιά και Θεσσαλίας έχουν τώρα νέες πρυτανικές αρχές.

2. Παλαιότερο σχέδιο νόμου, στην εκπόνηση του οποίου είχατε συμπράξει ως Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, προέβλεπε μεταξύ άλλων την ίδρυση ξεχωριστού «Συνηγόρου του Φοιτητή» σε κάθε πανεπιστήμιο. Εκτιμάτε ότι τα πανεπιστήμιά μας διαθέτουν τα εχέγγυα για εξασφάλιση αποτελεσματικής προστασίας των δικαιωμάτων των φοιτητών χωρίς τη μεσολάβηση εξωακαδημαϊκών ελεγκτικών θεσμών;

Προσωπικά θα προτιμούσα να υπάρξει εξωπανεπιστημιακός Συνήγορος του Φοιτητή, που θα αποτελεί τμήμα του Συνηγόρου του Πολίτη. Ώσπου να λειτουργήσει το σύνολο του νέου νόμου και να εμπεδωθεί η μεταρρύθμιση που επιδιώκει, καλό θα ήταν να μην εμπιστευόμαστε στις παλιές δομές του πανεπιστημίου την προστασία του πιο ζωντανού τμήματος των φοιτητών -αυτών που προσέρχονται στις αίθουσες διδασκαλίας. Οι κρατικές υπηρεσίες θεωρούν δυστυχώς κατά κανόνα τις ανεξάρτητες αρχές εχθρούς.

3. Ακόμη και οι σφοδρότεροι επικριτές του πανεπιστημιακού ασύλου, δεν διατυπώνουν πρόταση επιστροφής στο καθεστώς της απεριόριστης δυνατότητας εισόδου των δυνάμεων καταστολής στα πανεπιστήμια. Κρίνετε σκόπιμο και εφικτό το ν’ αναλάβει η ακαδημαϊκή κοινότητα, δι’ ιδίων μέσων, καθήκοντα αστυνόμευσης;

Το πανεπιστημιακό άσυλο παραβιάστηκε κατάφορα από την δικτατορία και απαξιώθηκε πλήρως κατά την δημοκρατία. Το άσυλο πλέον μόνο την ελεύθερη διακίνηση ιδεών δεν προστατεύει. Ούτε τα έμψυχα ούτε και τα άψυχα προστατεύει από τις βιαιότητες και την ολοκληρωτική νοοτροπία των βασανιστών του πανεπιστημίου. Ο νέος νόμος προβλέπει άρση του ασύλου με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου που λαμβάνεται κατά πλειοψηφία. Η ευθύνη έτσι βρίσκεται στις πρυτανικές αρχές.

4. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει παρέμβει σε θέματα που ανάγονται στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, όπως είναι τα εγχειρίδια θρησκευτικών ή η εξομολόγηση στα σχολεία. Έχει, μάλιστα, υποστεί την επίκριση ότι κακώς ενεπλάκη σε τέτοια «αμιγώς πολιτικά» ζητήματα. Θεωρείτε ότι ο εθνικός, θρησκευτικός και ιδεολογικός χρωματισμός της ελληνικής εγκύκλιας εκπαίδευσης αποτελεί μιάν εκκρεμότητα στο πεδίο των δικαιωμάτων;

Νομίζω ότι ναι, αποτελεί εκκρεμότητα. Ωστόσο θα αντιμετωπίσει την οργή του πιο συντηρητικού τμήματος της κοινωνίας (ανεξαρτήτως κομμάτων) όποιος επιχειρήσει την αλλαγή αυτή. Το παράδειγμα της κας Γιαννάκου, αποτελεί προειδοποίηση.

 

Πορίσματα - Προτάσεις

  • Σχετικά με την πληρότητα και αξιοπιστία των διοικητικών ερευνών της ΕΛΑΣ, μετά την ολοκλήρωση έρευνας για σύλληψη δημοσιογράφου επειδή φωτογράφιζε αστυνομικό κτίριο.
    Πόρισμα
  • Για τις συνθήκες κράτησης αιτούντων άσυλο.
    Συνέντευξη [PDF - 2.22Mb]

 

Αποδοχή προτάσεων από τη Διοίκηση

  • Το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας αποδέχθηκαν τις εισηγήσεις του ΣτΠ [PDF - 1.31Mb]σε ζητήματα που αφορούν την εναλλακτική πολιτική-κοινωνική υπηρεσία των αντιρρησιών συνείδησης.
  • Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) αποδέχθηκαν τις εισηγήσεις του ΣτΠ σχετικά με την ανανέωση άδειας παραμονής σε περίπτωση έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας.
    Δελτίο Τύπου [PDF - 58Kb], Σύνοψη διαμεσολάβησης
  • Μετά την παρέμβαση του ΣτΠ, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ) επέστρεψε σε ασφαλισμένο, ο οποίος είχε από λάθος υπαχθεί στην ασφάλιση του ταμείου αυτού, τις ασφαλιστικές εισφορές που είχε καταβάλει ως αχρεωστήτως καταβληθείσες και παρά την παρέλευση της προθεσμίας παραγραφής .
    Πόρισμα - Έκβαση - Περίληψη
  • Μετά τη διαμεσολάβηση του ΣτΠ, η Διεύθυνση Φαρμακευτικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποφάσισε τη χορήγηση ραδιοφαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος για θεραπευτικούς σκοπούς.
    Πόρισμα [PDF - 53Kb], Περίληψη [PDF - 36Kb] ,Έκβαση [PDF - 35Kb]
  • Μετά την παρέμβαση του ΣτΠ, το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακάλεσε απόφασή του για αναγκαστική απαλλοτρίωση αγροτικής ιδιοκτησίας υπέρ μεταλλειοκτήτριας εταιρείας στη Φθιώτιδα.
  • Μετά την παρέμβαση του ΣτΠ, και αφού πέρασαν τρία χρόνια από την αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής (άρθρο 19, ν.3028/02) σχετικά με την καταβολή αποζημίωσης σε πολίτη λόγω στέρησης της χρήσης της ιδιοκτησίας της, στην Οία Σαντορίνης, ο Υπουργός Πολιτισμού εξέδωσε την αναγκαία σχετική απόφαση.
  • Μετά την επισήμανση του ΣτΠ [PDF - 356Kb] ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κωλυσιεργεί συστηματικά να διασφαλίσει τις σχετικές πιστώσεις και να κατεδαφίσει αυθαίρετο κτίσμα στη Λίμνη Κερκίνη, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών χορήγησε συμπληρωματική πίστωση στην Περιφέρεια για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης. Η Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Έργων της Περιφέρειας προχώρησε ήδη στην ανάθεση της μελέτης κατεδάφισης.
  • Μετά από σχετική εισήγηση του ΣτΠ, η Γενική Δ/νση Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ζήτησε από τις δασικές αρχές όλων των Περιφερειών της χώρας να εξαλείψουν από τις αιτήσεις για έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού, τυχόν όρο σύμφωνα με τον οποίο ο αιτών αποδέχεται το γεγονός ότι η εξέταση της αίτησής του ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω πληθώρας αναλόγων αιτημάτων κ.λ.π. Ο ΣτΠ επεσήμανε ότι ο συγκεκριμένος όρος είναι καταχρηστικός [PDF - 62Kb] .
  • Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επέβαλε πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ σε εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Νομό Μαγνησίας. Η επιβολή του προστίμου αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην έρευνα που διεξήγαγε ο ΣτΠ [PDF - 70Kb]σχετικά με τη λειτουργία του εν λόγω εργοστασίου.
  • Μετά την παρέμβαση του ΣτΠ και τη σχετική εισήγηση της Δ/νσης Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Αθηνών, ο Νομάρχης Αθηνών επέβαλε πρόστιμα σε εργοστάσια κοπής όγκων και κατεργασίας πλακών μαρμάρου στα διοικητικά όρια των Δήμων Βριλησσίων και Χαλανδρίου.

 

Αυτοψίες

Κλιμάκιο του ΣτΠ διεξήγαγε αυτοψία για τις συνθήκες διαβίωσης τσιγγάνων στους καταυλισμούς Αριοχωρίου και Πλατέος Μεσσηνίας, καθώς και για την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών για τη μετεγκατάσταση τσιγγάνων στα περίχωρα της Καλαμάτα

Συναντήσεις Εργασίας - Επισκέψεις

Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος και μέλη του επιστημονικού προσωπικού της Αρχής
επισκέφθηκαν και συζήτησαν με μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς σχολείων στην Αττική, το Άργος,
τα Χανιά, τον Εχίνο, την Αίγινα και την Αγχίαλο.
Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ.

Επίσης επισκέφθηκαν: το Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας Χατζηκυριάκειο (1/4), τα Κέντρα Στήριξης του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων στην Κομοτηνή και την Ξάνθη (17-18/4) και το Κέντρο Περίθαλψης για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες στα Λεχαινά.

Επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού που έφτιαξαν παιδιά από το τμήμα Σ3 Σμίνθης, ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης

Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος και η ειδική επιστήμονας Μαρία Τσάγκαρη συμμετείχαν στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Η Επιτροπή έχει συμβουλευτικές και γνωμοδοτικές αρμοδιότητες για θέματα προστασίας των ανηλίκων από καταναλωτικά προϊόντα που ενέχουν κινδύνους για την ψυχική τους υγεία (11/6).

Μέλη του επιστημονικού προσωπικού, με επικεφαλής τη Βοηθό Συνήγορο Καλλιόπη Σπανού, συναντήθηκαν (26/6) με στελέχη των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) και συζήτησαν θέματα σχετικά με:

  • τον χαρακτηρισμό περιοχών σε αστικές, ημιαστικές, παραθεριστικές, κ.λπ., και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις των ΕΛΤΑ,
  • τις περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα στην παράδοση της αλληλογραφίας,
  • τις καθυστερήσεις στην παράδοση ή απώλεια ταχυδρομικών αντικειμένων (όπως λ.χ. φακέλων υποψηφιοτήτων για συμμετοχή σε προκηρύξεις),
  • την παράδοση συστημένων σε πρόσωπο άλλο από τον παραλήπτη,
  • την ηλεκτρονική διαδικασία αναζήτησης Track and Trace,
  • τη νεοσύστατη Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών και το έργο της,
  • την εποπτεία των ΕΛΤΑ και τους δείκτες απόδοσης καθώς και άλλα ζητήματα νομιμότητας της διαδικασίας ανάθεσης Ταχυδρομικών Πρακτορείων.

Εκδηλώσεις - Ημερίδες

Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος συμμετείχε ως ομιλητής σε πολλές εκδηλώσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • εκδήλωση της Έδρας UNESCO του Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (4/4),
  • ημερίδα που διοργάνωσε στο Ναύπλιο η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης και ο Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας του Νομού Αργολίδας με θέμα «Η πρόληψη της παιδικής βίας και ο ρόλος του Συνηγόρου του Παιδιού» (11/4),
  • ημερίδα που διοργάνωσε ο Σχολικός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής στη Παλαιά Φώκια (18/6),
  • συνέδριο με θέμα «Διεπιστημονικότητα και διεταιρικότητα για την κοινωνική ένταξη του νεαρού παραβάτη», που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (12-13/5).

Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού και μέλη του προσωπικού συμμετείχαν με εισήγηση σε σεμινάρια του ΙΝΕΠ με θέματα: παιδική βία, ασυνόδευτοι ανήλικοι, διαχείριση της βίας στο σχολικό περιβάλλον, κακοποίηση στην οικογένεια.

Η Βοηθός Συνήγορος Χρύσα Χατζή συμμετείχε:

  • σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Ερευνητικός Όμιλος Φοιτητών Νομικής με θέμα «Επίκαιρα ζητήματα Δικαίου του Περιβάλλοντος και ενεργειακής στρατηγικής». Η ομιλία της είχε τίτλο «Διασφάλιση της πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία» (28/5),
  • σε συνέδριο που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα «Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση». Η ομιλία της είχε τίτλο «Ο Διοικητικός έλεγχος της περιβαλλοντικής αδειοδότησης: ελλείψεις και παραλείψεις» (20-22/6).

Μέλη του επιστημονικού προσωπικού του ΣτΠ συμμετείχαν ως ομιλητές:

  • σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Υπερνομαρχία Αθηνών με θέμα τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας [PDF - 46Kb] (Κώστας Αντωνιάδης, 17/4),
  • σε εκδήλωση για την παρουσίαση έρευνας μαθητών του 2ου Γυμνάσιου Κερατσινίου για την ποιότητα της εκπαίδευσης (Αλεξάνδρα Μοσχοπούλου, 7/5),
  • σε ημερίδες με θέμα «Διαπολιτισμικότητα & Δημόσια Διοίκηση» που οργάνωσε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης στη Θεσσαλονίκη (10-11/4) και στην Αλεξανδρούπολη (Ανδριανή Παπαδοπούλου, 12-13/5),
  • στο 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Ατόμων με Μαθησιακές Δυσκολίες (Ιωάννα Κουβαριτάκη, 24/5),
  • σε ημερίδα [PDF - 53Kb] για τα σπήλαια που συνδιοργανώθηκε από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Β. Ελλάδος και την Εφορεία Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας (Μαρία-Μυρτώ Παινέση και Αντωνίνα Παπαθανάσογλου, 24/5),
  • σε συνέδριο που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας/ Ενημέρωσης, στην ενότητα με θέμα «Δικαιώματα παιδιών με αναπηρία και ΜΜΕ» (Ιωάννα Κουβαριτάκη, 23-24/6),
  • σε ημερίδα με θέμα «Διαπολιτισμικότητα & Αγορά Εργασίας» που οργάνωσε το Δίκτυο Προώθησης της Διαπολιτισμικότητας στην Πάτρα (Ανδριανή Παπαδοπούλου, 18-20/6).

Διεθνή

Η Βοηθός Συνήγορος Χρύσα Χατζή συμμετείχε:

  • Σε πανηγυρική εκδήλωση για την Προστασία των Ατομικών Δικαιωμάτων στην Πολωνία με αφορμή την 20η επέτειο από την ίδρυση του Πολωνού Συνήγορου του Πολίτη (Βαρσοβία, 13-16/5).
  • Στο σεμινάριο «The EU Anti-Discrimination Directives 2000/43 and 2000/78: Exchange of good practices and recent developments» που διοργάνωσε η Academy of European Law στο Trier της Γερμανίας. Η ομιλίας της Κυρίας Χατζή είχε ως θέμα την καταπολέμηση των διακρίσεων σε υποθέσεις στέγασης Ρομά (9-10/6).

Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος επισκέφθηκε:

  • Την Άγκυρα, προσκεκλημένος της UNICEF, όπου πήρε μέρος σε συναντήσεις με στόχο τη θέσπιση Συνηγόρου του Παιδιού στην Τουρκία (7-8/4).
  • Τη Σουηδία, ως προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια να λάβει μέρος στην ελληνική αποστολή που επισκέφτηκε τη χώρα (20-22/5).
  • Το Νόβι Σαντ, όπου διεξήχθη συνάντηση του Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (12/6).
  • Το Ζάγκρεμπ, σε εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών.
    Ο κ. Μόσχος συντόνισε την κεντρική συζήτηση της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, Ευρωπαίοι υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι διεθνών, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών (15/6).
    Δείτε εδώ το τηλεοπτικό σποτ της εκστρατείας με θέμα «Τα χέρια σας πρέπει να φροντίζουν και όχι να τιμωρούν. Σηκώστε το χέρι σας κατά της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά».
    Δελτίο Τύπου Συνηγόρου του Παιδιού
  • Το Βέλγιο, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Φλαμανδικό Κοινοβούλιο με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας της Συνηγόρου του Παιδιού και στη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του ENOC για οργανωτικά ζητήματα.

Εκπρόσωποι του ΣτΠ συμμετείχαν:

  • Στη συνάντηση εργασίας με θέμα «Δικαιώματα προσώπων στερουμένων της ελευθερίας τους: ο ρόλος των εθνικών δομών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» , που οργάνωσε ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε συνεργασία με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Πάδοβα στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας «Setting up an active network of independent non judicial human rights structures» (Μαρία Βουτσίνου, Πάδοβα, 9-10/4).
  • Στην τακτική ενημερωτική συνάντηση των Liaison Officers του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή (Ισαβέλλα Μονιούδη, Στρασβούργο, 31/5-2/6).

Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Συνήγορος του Πολίτη - Copyright 2007
Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28 Αθήνα
Tηλ. 213 1306 600