Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στην ηλεκτρονική έκδοση του newsletter μέσα από το οποίο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για όλες τις δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε εκτενώς για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Γενικά

Ο Συνήγορος του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη

H Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη στις 14 Νοεμβρίου 2011 επικεφαλής κλιμακίου της ανεξάρτητης αρχής. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση των πολιτών και των στελεχών των δημοσίων υπηρεσιών της περιοχής για την αποστολή και το έργο του Συνηγόρου του Πολίτη. H Καλλιόπη Σπανού συναντήθηκε με εκπροσώπους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, και μίλησε για τις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης αρχής. Ακολούθησε συζήτηση για θέματα της περιοχής και συνέντευξη Τύπου. Οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης όπου οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν αναφορά σε κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη ή να ζητήσουν πληροφορίες για θέματα που τους απασχολούν.

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Εθνικών Φορέων Ισότητας (Equinet)

 

Στις 29 Νοεμβρίου 2011, η Συνήγορος του Πολίτη συμμετείχε στη συνάντηση, στις Βρυξέλλες, των επικεφαλής των εθνικών φορέων ισότητας που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Εθνικών Φορέων Ισότητας (Equinet). Η Καλλιόπη Σπανού και ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Thomas Hammarberg, συντόνισαν την πρώτη συζήτηση με θέμα «The potential of equality bodies in promoting equality and the need for clear standards for equality bodies – a Council of Europe Perspective.

Δικαιώματα του Ανθρώπου

Εκδόσεις

Mε την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος PROGRESS για την Απασχόληση και την Κοινωνική Αλληλεγγύη:

* Φυλλάδιο «Οι διακρίσεις σταματούν εδώ!», διανεμήθηκε πανελλαδικά σε 75.000 αντίτυπα 

* Πρακτικός οδηγός για τις δημοτικές αρχές «Υπάρχουν σκηνίτες και κοινωνικά αποκλεισμένοι στο Δήμο μας – τί μπορούμε να κάνουμε;»  

 

 

Αυτοψίες & επισκέψεις εργασίας

Στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος «Ίρις» για την καταπολέμηση των διακρίσεων (που υλοποιείται σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Νέας Γενιάς με χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος PROGRESS για την Απασχόληση και την Κοινωνική Αλληλεγγύη), με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα κοινωνικής ένταξης μελών ευάλωτων ομάδων:

* Χώροι κράτησης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης & Φυλακές Διαβατών (14-16.11)

* Καταυλισμοί Ρομά Αγρινίου & Αιτωλικού (3-4.10), Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου (7-8.10), Λέσβου (11-12.10), Κομοτηνής & Ξάνθης (24-25.10), Αμαλιάδας & Γαστούνης Ηλείας (17-18.11), Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης (15-16.11), Κω (24-25.11), Λαμίας (24-25.11) και Ρόδου.

******************************

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο Facebook

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο Twitter

Κοινωνική Προστασία

Για τη χορήγηση επιδόματος τριτέκνων, η δικαστική απόφαση περί ανάθεσης επιμέλειας τέκνου από προηγούμενο γάμο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από επιτόπιο έλεγχο.

Ο διευθυντής του Κλάδου Οικογενειακών Επιδομάτων είχε απορρίψει αίτηση χορήγησης πολυτεκνικού επιδόματος τριτέκνων του ν. 3631/2008 βασιζόμενος σε επιτόπιο έλεγχο για τον χώρο διαβίωσης παρά την ύπαρξη δικαστικής απόφασης για την επιμέλεια του τέκνου από πρώτο γάμο. Ο  Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε ότι, στους κανόνες που διέπουν τη χορήγηση παροχών των μέτρων δημογραφικής πολιτικής, δεν προβλέπεται επιτόπιος έλεγχος και δεν νοείται αμφισβήτηση δικαστικής απόφασης με αυτόν τον τρόπο. Η Επιτροπή Εκδίκασης Ενστάσεων, δέχθηκε τη θέση αυτή και χορήγησε την παροχή.

Ομιλίες

O Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για θέματα κοινωνικής προστασίας συμμετείχε:

* Στο σεμινάριο «Βελτίωση της Ποιότητας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις δομές ψυχικής υγείας» (8-9-10/11/2011), που διοργάνωσε η ΕΠΑΨΥ (Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας) με εκπροσώπους του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).

*  Στο πλαίσιο της πράξης «Δημιουργία Περιφερειακών Πυρήνων Δικτύωσης Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» (10-11-12/10/2011) ως εισηγητής της ενότητας Τα δικαιώματα των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην ακούσια και εκούσια νοσηλεία, με θέμα «Κοινωνικά Δικαιώματα – Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση – Νοσηλεία».

* Στην ημερίδα «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και Δικαιώματα ατόμων με ψυχικές διαταραχές» (21/11/2011), που διοργάνωσε το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, με θέμα «Η «αργόσυρτη αμαξοστοιχία» της μεταρρύθμισης και η συμβολή του Συνηγόρου του Πολίτη στην προστασία των Κοινωνικών Δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές

* Στη Διημερίδα με θέμα «Καταπολέμηση των διακρίσεων στην Ελλάδα. Πολιτικές για την καταπολέμησή τους και ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών» (24-25/11/2011) Η διημερίδα διοργανώθηκε από το ΕΚΚΕ, την ΟΚΕ και το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

Εκπρόσωπος της Αρχής συμμετείχε ως ομιλήτρια στην ημερίδα «Ακούσια Νοσηλεία και Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» (9/12/2011), που διοργάνωσε το ΠΠΑΔ και το ΤΜΝ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Ποιότητα Ζωής

Συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Στις 22 Νοεμβρίου 2011 ο Βοηθός Συνήγορος για θέματα ποιότητας ζωής και κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη συνάντησε την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Συζητήθηκαν προτάσεις του Συνηγόρου για το κανονιστικό πλαίσιο προστασίας μνημείων, διατηρητέων κτιρίων και αρχαιολογικών χώρων, τις δεσμεύσεις ιδιοκτησιών, καθώς επίσης και οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα των υπηρεσιών του υπουργείου. Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι προωθούνται σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου καθώς και η ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη καταγραφή και οριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Δράσεις στη Θεσσαλονίκη

Στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2011 ο Βοηθός Συνήγορος υπεύθυνος για ζητήματα Ποιότητας Ζωής και μέλη του επιστημονικού προσωπικού του ΣτΠ επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκαν

α) με τον Αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης Ανδρέα Κουράκη για θέματα απαλλοτριώσεων και αδειοδοτήσεων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
β) με εκπροσώπους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης για θέματα προώθησης αποφάσεων κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών
γ) με εκπροσώπους του Δήμου Θερμαϊκού και της Πολεοδομίας για θέματα διαχείρισης δημοτικών κτημάτων του Δήμου Θερμαϊκού.

Αυτοψίες σε Ευρυτανία-Φθιώτιδα

Στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2011 μέλη του επιστημονικού προσωπικού του ΣτΠ πραγματοποίησαν αυτοψίες στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας και τις Λιβανάτες Φθιώτιδας προκειμένου να διερευνήσουν θέματα διαχείρισης υπόγειων υδάτων και λειτουργίας κτηνοτροφικής μονάδας αντίστοιχα. Αναμένονται οι ενέργειες της Διοίκησης για αποκατάσταση της νομιμότητας.

Σχέσεις κράτους - πολίτη

Ειδική Έκθεση: Σχέσεις ΕΥΔΑΠ Α.Ε.- Καταναλωτών: Η εμπειρία του Συνηγόρου του Πολίτη

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες ως καταναλωτές υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και η ανταπόκριση της ΕΥΔΑΠ στα παράπονα των καταναλωτών είναι το θέμα της νέας ειδικής έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη.  Η Ανεξάρτητη Αρχή,  παραθέτει παραδείγματα,  αντλεί συμπεράσματα από την πλούσια εμπειρία της στον χειρισμό εκατοντάδων παραπόνων κατά της ΕΥΔΑΠ,  και καταγράφει τις λύσεις που έχουν δοθεί αλλά και τα ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή.  Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει το ικανοποιητικό επίπεδο συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ που καταλήγει συχνά στην αποδοχή των προτάσεων και θέσεων της Αρχής.  Προσθέτει πάντως ότι κάποιες φορές παρατηρούνται δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων που απασχολούν τους καταναλωτές
 
 

Παρεμβάσεις

* Την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τις προσαυξήσεις οφειλών προς τη ΔΕΗ προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη. - Δελτίο Τύπου - Επιστολή

* Σοβαρά προβλήματα στο ειδικό τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη. - Δελτίο Τύπου - Επιστολή

* Συνήγορος του Πολίτη: Να σταματήσουν οι φορολογικές διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. - Δελτίο Τύπου - Επιστολή 

Πώς επικοινωνώ με τον Συνήγορο του Πολίτη

Δευτέρα 08.30πμ-2μμ, Τρίτη 08.30πμ-2μμ,

Τετάρτη 08.30πμ-4.30μμ, Πέμπτη 08.30πμ-2μμ,

Παρασκευή 08.30πμ-2μμ.

(+30) 210 728 96 00

Ηχογραφημένες πληροφορίες με χρέωση μία αστική μονάδα: 

801 11 25 000

Φαξ: (+30) 210 729 21 29

Επικοινωνία με email

Διεύθυνση: Χατζηγιάννη Μέξη 5, Τ.Κ. 115 28 Αθήνα

 

Δικαιώματα του Παιδιού

Η προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών σε ιδρύματα

Σε δημόσια παρέμβαση για την προστασία της εικόνας και της ιδιωτικής ζωής των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα ή άλλα πλαίσια φιλοξενίας και φροντίδας προχώρησε ο Συνήγορος του Πολίτη. Ο Συνήγορος διαπιστώνει ότι η ιδιωτική ζωή των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα συχνά παραβιάζεται από τα ΜΜΕ με την παρουσίαση της εικόνας τους, τη δημοσιοποίηση προσωπικών τους στοιχείων και τις συνεντεύξεις για προσωπικά, συχνά τραυματικά βιώματά τους. Δελτίο Τύπου, Έγγραφο Συνηγόρου προς συναρμόδια υπουργεία, ΕΣΡ, ΕΣΗΕΑ, διοικήσεις ιδρυμάτων και άλλους φορείς.

Συνάντηση Ομάδας Εφήβων Συμβούλων  

Ο τρόπος που βιώνουν τα παιδιά την οικονομική και κοινωνική κρίση, η ασφαλής χρήση του διαδικτύου και οι νέες πρωτοβουλίες για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού ήταν τα κεντρικά θέματα της 3ης συνάντησης της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων (Αθήνα, 10-11.12.2011). Δελτίο τύπου, Πρόγραμμα.

Συναντήσεις  εργασίας, επισκέψεις, ομιλίες

Συνάντηση με εκπροσώπους συναρμόδιων φορέων με θέμα τη παράνομη διακίνηση και σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικων αφρικανών γυναικών

Ετήσιο Συνέδριο Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού στην Πολωνία

Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εφήβων Συμβούλων των Συνηγόρων του Παιδιού στο Μπέλφαστ.

Διακρατική συνάντηση για την προστασία των παιδιών θυμάτων διακίνησης και εκμετάλλευσης

Επίσκεψη στη Γυναικεία Φυλακή Ελαιώνα Θηβών: συναντήσεις στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, με τη Διεύθυνση και την κοινωνική υπηρεσία.

Συζητήσεις με εκπαιδευτικούς και μαθητές σε:

Αττική, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Ηράκλειο Κρήτης, Αταλάντη, Σοφάδες, Πεταλίδι.  

 

 

Ισότητα των φύλων

Συνεργασία με την Αρχή Ισότητας της Κύπρου

Στις 16 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη, ημερίδα εργασίας μεταξύ της Αρχής Ισότητας του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως της Κύπρου και του Συνηγόρου του Πολίτη ως φορέα για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν  «Οι μηχανισμοί προώθησης της Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση». Μεταξύ των δύο Φορέων Ισότητας συζητήθηκαν οι  πρακτικές πλευρές της συνεργασίας και οι μέθοδοι διαμεσολάβησης για την αντιμετώπιση των διακρίσεων στον ιδιωτικό τομέα

 

Ομιλίες

1) Η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για την Ισότητα των Φύλων παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Θεσμικό πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ν. 1876/1990 και τροποποιήσεις», στο Σεμινάριο Εκπαίδευσης των νέων Μεσολαβητών- Διαιτητών, που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.) στις 16-17/9/2011, στην Αθήνα, μετά από σχετική πρόσκληση.

1) Η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για την Ισότητα των Φύλων συμμετείχε σε στρογγυλό τραπέζι με εκπροσώπους φορέων, στην Ημερίδα με θέμα «Βία κατά των γυναικών  - Μεθοδολογία Συμβουλευτικής», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

 

Συναντήσεις εργασίας και διασκέψεις

1) Στις 19-20 Σεπτεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη,  διάσκεψη με θέμα «Ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών», στην οποία παρουσιάστηκε η στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα 2010-2015, με αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας και προτάσεις για το μέλλον. Δελτίο Τύπου.

2) Στις 24 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη, η 38η Συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΕΕ για τις Ίσες Ευκαιρίες Γυναικών και Ανδρών (Advisory Committee on Equal Opportunities for Women and Men).

3) Στις 25 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη, η δεύτερη ετήσια  συνάντηση 2011 του Δικτύου των Εθνικών Φορέων Ισότητας των Φύλων, με θέμα «Ο ρόλος των ανεξάρτητων φορέων ισότητας των φύλων  στην εφαρμογή των ποσοστώσεων και άλλων θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών».

Πορίσματα & προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

Πορίσματα & προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

* Επιδότηση ενοικίου 2011: Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας θέτει εμπόδια σε δικαιούχους που πληρούν όλες τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις - Πόρισμα - Περίληψη Πορίσματος

* Η προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα. - Δελτίο Τύπου - Έγγραφο Συνηγόρου
 
Πρόστιμο 6.000 ευρώ σε εργοδότη που απέλυσε έγκυο με την πρόφαση ότι η σύμβασή της ήταν ορισμένου χρόνου.

 

Αποδοχή προτάσεων από τη Διοίκηση

* Για την ενημέρωση των γονέων για την επιβολή προστίμων σε ανηλίκους που επιβιβάζονται χωρίς εισιτήρια σε λεωφορεία. Σύνοψη Διαμεσολάβησης

* Για να μην επιτρέπεται η επίδοση δικαστικών και εξώδικων εγγράφων σε ανηλίκους. Σύνοψη ΔιαμεσολάβησηςΈγγραφο Συνηγόρου προς το ΥπουργείοΚείμενο ΝόμουΑιτιολογική Έκθεση

Γονικές άδειες σε Ένοπλες Δυνάμεις και Ελληνική Αστυνομία.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το ΠΔ 138/2011 (ΦΕΚ Α΄272/31/12/2011) έκανε δεκτή την πρόταση του ΣτΠ  για χορήγηση 3μηνης αδείας ανατροφής τέκνου μετά πλήρων αποδοχών, για κάθε τέκνο από το 3ο και έπειτα, για το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στην περίπτωση που θέλετε περισσότερες πληροφορίες ή δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε αυτό το ενημερωτικό δελτίο, στείλτε ένα email στο newsletter@synigoros.gr

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή