Ο Συνήγορος του Πολίτη στην Αλβανία

Ο Συνήγορος του Πολίτη στην Αλβανία

Την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009 ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη διοργάνωσε ευρωπαϊκή συνάντηση εργασίας, σε συνεργασία με τον Αλβανό ομόλογο του. Θέμα της συνάντησης ήταν «Πρόσβαση στην πληροφορία: τι μπορεί να κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη;».

Την συνάντηση εργασίας άνοιξαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας κύριος Bamir Topi, καθώς και ο Έλληνας και Αλβανός Συνήγορος κ.κ. Γ. Καμίνης και Ε. Dobjani. Μετείχαν ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, κύριος Ν. Διαμαντούρος, ο Συνήγορος του Πολίτη της ΠΓΔΜ, κύριος Ι. Memeti, της Σερβίας, κ. S. Jankovic, της Σουηδίας, κύριος M.Melin, o Ούγγρος Επίτροπος για τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα, κύριος Α. Jori καθώς και ο κύριος Α. Hutchinson, Επίτροπος για την Αστυνομία της Βορείου Ιρλανδίας. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο κ. Καμίνης, ενώ μετείχαν η Βοηθός Συνήγορος Καλλιόπη Σπανού, οι ειδικοί επιστήμονες Ελευθερία Μαυρομάτη, Παντελίδου Φωτεινή, Ιωάννα Αρσενοπούλου καθώς και ο συντονιστής του προγράμματος Ευνομία, Δημήτρης Χριστόπουλος. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες Συνηγόρων από την Τσεχία, την Πολωνία, το Μαυροβούνιο και την Βοϊβοντίνα Σερβίας

Στο πλαίσιο των εργασιών, διεξήχθη μια ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των Συνηγόρων για το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα της πρόσβασης στην πληροφορία το οποίο αποτελεί ζήτημα αιχμής για την καθημερινότητα των Συνηγόρων αλλά και για την θεσμική τους στρατηγική. Η στάθμιση μεταξύ των αγαθών της διαφάνειας και της προστασίας του απορρήτου ή/και των προσωπικών δεδομένων συχνά αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δύσκολη υπόθεση για το Συνήγορο του Πολίτη, καθώς στην εποχή της ηλεκτρονικής πληροφόρησης, της εξαιρετικά οξυμένης νομικής προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, καθώς, τέλος, της υπαγωγής στον ιδιωτικό τομέα των Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, φαίνεται ολοένα να συρρικνώνεται ένα πεδίο εξασφαλισμένης πρόσβασης στην πληροφορία για τους πολίτες.

Ειδικές θεματικές που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ήταν η περιβαλλοντική πληροφόρηση, η πληροφόρηση για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, η πρόσβαση των κρατουμένων στην πληροφορία, η πρόσβαση στο ιατρικό απόρρητο, καθώς η προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο αστυνομικών ερευνών.

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή