Ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη συμβάλλει στην οικοδόμηση του Τούρκου ομολόγου του.

Ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη συμβάλλει στην οικοδόμηση του Τούρκου ομολόγου του.

  • ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΥΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ( TWINNING ) ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ
  • ΕΠΙΤΥΧΕΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΠΡΟ ΜΗΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

Το εταιρικό σχήμα που δημιουργήθηκε από τον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη ως κύριο ( senior partner ) και τον Αυστριακό ομόλογό του ως βοηθητικό εταίρο ( junior partner )  επιλέχθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας , ανάμεσα σε άλλες υποψηφιότητες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα διδυμοποίησης (twinning project) με τον υπό σύσταση θεσμό Συνηγόρου του Πολίτη στην Τουρκική Δημοκρατία.

Στο πρόγραμμα αυτό, διάρκειας είκοσι έξι (26) μηνών και προϋπολογισμού που υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη θα στηρίξει τη δημιουργία και την αρχική φάση λειτουργίας του ομόλογου θεσμού του στην Τουρκία. Για τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος, έχει ήδη δημιουργηθεί μονάδα συντονισμού , η οποία θα συντονίσει τις δράσεις ελλήνων και αλλοδαπών εμπειρογνωμόνων, με συχνές επισκέψεις εργασίας στην Τουρκία και στόχο την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στήριξη του εκεί θεσμού.

Η επιλογή της Ελληνο-αυστριακής συνεργασίας στην παρούσα συγκυρία έχει σημασία που υπερβαίνει τις υπηρεσιακές ανάγκες του υπό σύσταση θεσμού στην Τουρκία. Αρκεί μόνο να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι συνυποψήφιοι για την ανάθεση του προγράμματος αυτού θεσμοί ήταν οι Συνήγοροι: της Δανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Ουγγαρίας, χωρών δηλαδή είτε με μακρόχρονη εμπειρία σε δράσεις θεσμικής οικοδόμησης είτε με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με την Τουρκία.

Η επιλογή της ελληνικής υποψηφιότητας είναι καρπός συστηματικής δουλειάς εκ μέρους του Έλληνα Συνηγόρου , ο οποίος, μεταξύ άλλων, διοργάνωσε, από κοινού με την Τουρκική Εθνοσυνέλευση , ένα εξαιρετικά επιτυχημένο συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη , μια μόλις εβδομάδα (10-11 Δεκεμβρίου) πριν από την κρίσιμη για την Τουρκία ημερομηνία της 17 ης Δεκεμβρίου 2004, με θέμα τη δημιουργία Συνηγόρου του Πολίτη στην Τουρκία. Στο συνέδριο, ο 'Έλληνας Συνήγορος εξασφάλισε, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή δέκα συνηγόρων του πολίτη (ombudsmen) από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια καινοφανή για τα δεδομένα της γείτονος χώρας, δημόσια διαβούλευση πάνω στο νομοσχέδιο που εκπονεί η Τουρκική Βουλή για τη δημιουργία Συνηγόρου.

Η επιλογή της ελληνικής υποψηφιότητας, παρά τα αμοιβαία στερεότυπα και την παραδοσιακή καχυποψία που έχουν σημαδέψει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έρχεται να ανταμείψει την εδώ και τέσσερα χρόνια εντατική παρουσία του 'Ελληνα Συνηγόρου του Πολίτη σε δράσεις θεσμικής οικοδόμησης στη Νοτιανατολική κυρίως Ευρώπη ( Πρόγραμμα Ευνομία ), αλλά και να στείλει θετικά μηνύματα για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αντιλαμβάνεται τη θεσμική της ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνδυασμό δε, με την θριαμβευτική επανεκλογή, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του πρώην 'Έλληνα Συνηγόρου κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου στη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή αναδεικνύει τη ιδιαίτερη δυναμική του ελληνικού θεσμού στο οικείο διεθνές περιβάλλον.

 (Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2005)

Αρχή



Εργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή