Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό του δελτίο (newsletter) μέσα από το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για όλες τις

δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε

για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Ειδήσεις

Επανεκλογή του κ. Γιώργου Καμίνη στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στις 14 Φεβρουαρίου, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής εξέλεξε για άλλη μία τετραετή θητεία τον κ. Γιώργο Καμίνη στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ετήσια Έκθεση 2007

Εξώφυλλο περίληψης Ετήσιας Έκθεσης 2007Παρουσίαση ετήσιας έκθεσης 2007Στις 31 Μαρτίου 2008, ο Συνήγορος του Πολίτη, κ. Γιώργος Καμίνης υπέβαλε στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Δημήτριο Σιούφα, την Ετήσια έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής για το 2007. Απευθυνόμενος στον Συνήγορο του Πολίτη, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: "μετά την ανανέωση της θητείας σας, οι ευχές μας αλλά και η στήριξη την οποία θα έχετε, είναι για να επιτελέσετε με την ίδια αφοσίωση την αποστολή του Συνηγόρου του Πολίτη. Να σταθείτε δίπλα στα προβλήματα του πολίτη και όχι μόνο να τα αναδείξετε αλλά και να συντρέξετε στην επίλυσή τους μέσα από τη Δημόσια Διοίκηση που είναι και το πεδίο αναφοράς της ανεξάρτητης αυτής αρχής. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Διάσκεψη των Προέδρων όπως και ολόκληρη η Βουλή προσβλέπουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη".
Περίληψη, Πλήρες κείμενο

Συνεύντευξη τύπουΣε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την 1η Απριλίου στα γραφεία του ΣτΠ, ο κ. Καμίνης παρουσίασε τα κύρια σημεία και τα γενικά συμπεράσματα της Ετήσιας έκθεσης 2007. Δελτίο Τύπου

 

Συνάντηση μαθητών που συμμετείχαν στην Ημέρα Διαλόγου του 2007

Συνάντηση μαθητώνΣτις 26 Ιανουαρίου, συναντήθηκαν στα γραφεία του ΣτΠ οι μαθητές και οι μαθήτριες από σχολεία της Αττικής που συμμετείχαν στην περσινή Ημέρα Διαλόγου με θέμα «Εκφράζομαι - Ακούγομαι - Συμμετέχω» που είχε οργανώσει ο Συνήγορος του Παιδιού. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η καθιέρωση τακτικής επικοινωνίας του Συνηγόρου του Παιδιού με ένα συμβουλευτικό σώμα εφήβων.

Δημόσιες παρεμβάσεις του ΣτΠ

Με αφορμή την εκδίωξη Αφγανών μεταναστών-προσφύγων από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό στο λιμάνι της Πάτρας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται σημαντικός αριθμός ανηλίκων, στην πλειοψηφία τους ασυνόδευτοι, ο ΣτΠ κάλεσε όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς και τοπικούς φορείς να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία, τη φροντίδα και την περίθαλψη των αλλοδαπών ανηλίκων, απέχοντας από κάθε ενέργεια άσκησης βίας σε βάρος τους και διασφαλίζοντας τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δελτίο Τύπου Συνηγόρου του ΠαιδιούΔελτίο Τύπου ΣτΠ - Επιστολή ΣτΠ

Με αφορμή την αυξανόμενη παρουσία και συμμετοχή ανηλίκων σε τηλεοπτικές ψυχαγωγικές εκπομπές και διαγωνισμούς ταλέντων, o Συνήγορος του Παιδιού εφιστά την προσοχή της Πολιτείας στο ζήτημα της προστασίας της παιδικής ηλικίας και καλεί τους αρμόδιους παράγοντες να συνεργαστούν για τη λήψη μέτρων.
Δελτίο ΤύπουΕπιστολή προς Υπουργό Επικρατείας - Απαντητική επιστολή Υπουργού Επικρατείας

Ο ΣτΠ στη Βουλή

Ο Συνήγορος του Πολίτη, κ. Γιώργος Καμίνης και ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γιώργος Μόσχος ενημέρωσαν τις Ειδικές Μόνιμες Επιτροπές Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Θεσμών και Διαφάνειας για το έργο του Συνηγόρου του Παιδιού και ειδικότερα για θέματα προστασίας των παιδιών από τα ΜΜΕ, παράνομης διακίνησης, παιδικής πορνείας και πορνογραφίας (27 & 28 Φεβρουαρίου). Ανέλυσαν τις διαπιστώσεις και προτάσεις του Συνηγόρου του Παιδιού και επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρχει διακομματική συναίνεση και συνεργασία για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, να διατεθούν επαρκείς πόροι, να οργανωθούν ενημερωτικές εκστρατείες και να βελτιωθούν οι προνοιακές υπηρεσίες για τα παιδιά και την οικογένεια.

Στις 13 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στην Βουλή η συζήτηση για την Ετήσια έκθεση 2006 του ΣτΠ.

Καμένα δάση – η επόμενη μέρα.

Ιστοσελίδα ΣτΠ για το ΠεριβάλλονΟ ΣτΠ διατύπωσε επιφυλάξεις για τη νομιμότητα της πράξης να εξαιρεθεί έκταση 60 περίπου στρεμμάτων από την περιοχή της Πάρνηθας που κηρύχθηκε αναδασωτέα, καθώς και για το γεγονός ότι η αναδάσωση πραγματοποιήθηκε κυρίως σε ιδιωτικές δασικές εκτάσεις.

Ο ΣτΠ διερευνά αναφορές ΜΚΟ για την επέκταση, χωρίς προηγούμενη οριοθέτηση, οικισμών στον Δήμο Ζαχάρως καθώς και για παρεμβάσεις που έγιναν σε προστατευόμενη περιοχή, χωρίς να έχει εκπονηθεί διαχειριστική μελέτη, μόνο με βάση μνημόνιο παραχώρησης εκτάσεων στον Δήμο Ζαχάρως από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

 

 

Υπηρεσίες Ιστοσελίδας

Η ιστοσελίδα Συνήγορος του Μετανάστη εμπλουτίστηκε με στοιχεία σχετικά με:

  • τη διαδικασία μεταβολής στοιχείων ταυτότητας αλλοδαπών [PDF-133Kb]
  • την ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή ευρωπαίων πολιτών και των μελών των οικογενειών τους [PDF-378Kb]
  • τους ελάχιστους όρους υποδοχής αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης [PDF-1.19Mb]

Ιστοσελίδα 0-18

Η ιστοσελίδα του ΣτΠ www.0-18.gr για παιδιά και ενήλικες ανανεώνεται συνεχώς με τις δραστηριότητες του Συνηγόρου του Παιδιού και τις προγραμματιζόμενες δράσεις του. Επίσης εμπλουτίζεται με έντυπο, οπτικό και ηχητικό υλικό (ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ, ταινίες, φυλλάδια, αφίσες).

Δημοσιεύθηκαν τα συμπεράσματα της 2ης Συνάντησης Εργασίας του Δικτύου Συνεργασίας για Αιτούντες Άσυλο & Πρόσφυγες, το οποίο έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του ΣτΠ.

Δημοσιεύθηκαν τα συμπεράσματα της ημερίδας με θέμα «Πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης και ασφαλιστική κάλυψη της ανεργίας» που πραγματοποιήθηκε στις 22-11-2007, με αφορμή τις σχετικές ειδικές εκθέσεις που είχαν παρουσιαστεί από τον ΣτΠ.

Ο ΣτΠ για τις Αθέμιτες Διακρίσεις

Κατόπιν επανειλημμένων παρεμβάσεων του ΣτΠ για το χρόνιο ζήτημα της μετεγκατάστασης των Ρομά από την περιοχή Βοτανικού, η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής υποχρεώνει τον Δήμο Αθηναίων «να συντάξει μελέτη, η οποία αφού λάβει υπόψη της τις προδιαγραφές της σχετικής υπουργικής απόφασης καθώς και τις λοιπές υγειονομικές παραμέτρους, θα υποδείξει κατάλληλους χώρους προς την επιτροπή για τη μετεγκατάσταση των Ρομά».

Ύστερα από πρόταση του ΣτΠ, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου απάλειψε το ανώτατο όριο ηλικίας ως προϋπόθεση για την πρόσληψη Τεχνικού Ασφαλείας με σύμβαση μίσθωσης έργου και επαναπροκήρυξε τον σχετικό διαγωνισμό.

Δημοσιεύθηκαν τα συμπεράσματα της ευρωπαϊκής συνάντησης εργασίας του προγράμματος «Ευνομία» με θέμα «Παραμερίζοντας τα εμπόδια της κοινωνικής συμμετοχής: υποθέσεις Ρομά ενώπιον του Συνηγόρου του Πολίτη».

Εκπρόσωπος του ΣτΠ συμμετείχε στη Στρογγυλή Τράπεζα «Η Ρατσιστική Βία στην Ελλάδα» που διεξήχθη στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ με ευθύνη του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τον Ρατσισμό και την Ξενοφοβία.

 

Συνέντευξη

Απαντά ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης

 

Γιώργος Καμίνης

Στην εισαγωγή της Περίληψης της Ετήσιας έκθεσης 2007 αναφέρετε ότι κύριος στόχος της πρώτης θητείας του ΣτΠ (1998-2003) «ήταν να καταστεί ευρύτερα γνωστός και προσβάσιμος στους πολίτες», ενώ στη συνέχεια (2003-2007) «ο θεσμός επιχείρησε ένα άνοιγμα προς τη δημόσια διοίκηση». Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη νέα τετραετή θητεία σας στο θεσμό; Ποια νομίζετε ότι θα είναι τα ζητήματα αιχμής για τα οποία ο ΣτΠ θα κληθεί να παρέμβει;

Με βάση τα κεκτημένα της πρώτης δεκαετίας, ο Συνήγορος πρέπει να προσεγγίσει, συστηματικά πλέον, τους πολίτες εκείνους που δεν μπορούν εύκολα να προσφύγουν στον ίδιο. Για κάποιες κατηγορίες πολιτών ο Συνήγορος είναι ακόμη δυσπρόσιτος, είτε για λόγους γεωγραφικούς είτε για λόγους που συντρέχουν στο πρόσωπο των ενδιαφερομένων. Στην τελευταία κατηγορία περιλαμβάνονται ιδίως περιθωριοποιημένες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, ΑμΕΑ, ανήλικοι, έγκλειστοι σε φυλακές, ψυχιατρεία κ.λπ.) Εδώ θα βοηθήσει η δυνατότητα που έχει ο ΣτΠ να διενεργεί αυτεπάγγελτες έρευνες. Ο Συνήγορος πρέπει να δημιουργήσει σε όλη τη χώρα μια πάγια σχέση με ΜΚΟ που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να γίνει περισσότερο προσβάσιμος σε όλες αυτές τις κατηγορίες πολιτών. Πρόκειται για ένα τύπο δικτύωσης που σε κάποιους τομείς (π.χ. προβλήματα πολιτικού ασύλου και τσιγγάνων) έχει ήδη αρχίσει Παράλληλα, θα οργανώσουμε, με μεγαλύτερη επιλεκτικότητα, την έξοδο κλιμακίων της Αρχής στις περιφέρειες της χώρας, δίνοντας έμφαση στα απομονωμένα σημεία της επικράτειας.

Την ημέρα της επανεκλογής σας, ο Πρόεδρος της Βουλής εξεδήλωσε «πρόθεση για τη δημιουργία υποστηρικτικής λειτουργίας στη Βουλή των Ελλήνων, τόσο για την εποπτεία όσο και για τη στήριξη του έργου των Ανεξάρτητων Αρχών», επισημαίνοντας ότι «έτσι θα ενημερώνεται η Διάσκεψη των Προέδρων και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατά τρόπο συστηματικό». Πώς θα μπορούσε, κατά τη γνώμη σας, να εξειδικευθεί αυτό το πλέγμα συνεργασίας με τρόπο που να ενισχύει την αποτελεσματικότητα των Αρχών χωρίς ν’ αναιρεί την ανεξαρτησία τους;

Η Βουλή είναι εκείνο το κρατικό όργανο που κατεξοχήν ωφελείται, με τρόπο άμεσο, από τη δράση των ανεξάρτητων αρχών· τόσο στο νομοθετικό της έργο, λόγω της αρμοδιότητας των ανεξάρτητων αρχών να διατυπώνουν νομοθετικές προτάσεις, όσο και στον τομέα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για ευνόητους λόγους. Η Βουλή έχει, συνεπώς, κάθε λόγο να υποστηρίξει τις ανεξάρτητες αρχές σε θέματα υποδομής, χρηματοδότησης, στελέχωσης κ.λπ. Σημαντικότερο ωστόσο είναι η Βουλή, με τα δραστικά μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου που διαθέτει, να συνδράμει τις Αρχές στην εφαρμογή των πορισμάτων και των αποφάσεων που αυτές εκδίδουν. Οι κίνδυνοι για την ανεξαρτησία των Αρχών δεν προέρχονται από την πλευρά της Βουλής, αλλά από την εκτελεστική εξουσία. Διότι μπορεί μεν κατά κανόνα στη Βουλή να αποφασίζει η (κυβερνητική) πλειοψηφία, είναι όμως διαρκώς παρούσα και η αντιπολίτευση, η οποία διαθέτει ευρέα περιθώρια ελέγχου, ενίοτε και συναπόφασης. Ο φυσικός συμπαραστάτης των ανεξάρτητων Αρχών είναι λοιπόν η Βουλή.

Θα μπορούσε να διατυπωθεί, χωρίς κίνδυνο αλαζονείας, η διαπίστωση ότι η δεκαετής παρουσία του Συνηγόρου του Πολίτη έχει μεταβάλει ουσιωδώς τα νομικά και πολιτικά δεδομένα σε σχέση με τον έλεγχο της διοίκησης και με τις αντιλήψεις περί δικαιωμάτων;

Οι ρίζες της κακοδαιμονίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είναι τόσο πολύ ανθεκτικές, ώστε δεν επαρκεί ένας Συνήγορος για να τις κλονίσει, πόσω μάλλον που ο θεσμός αυτός δεν διαθέτει κυρωτικές αρμοδιότητες. Συχνά λησμονούμε ότι ο Συνήγορος είναι ένας εξωδικαστικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών που έχουν οι πολίτες με τη δημόσια διοίκηση και όχι ο αναμορφωτής της δημόσιας διοίκησης. Παρ’ όλα αυτά, ο Συνήγορος έχει γεννήσει σημαντικές προσδοκίες, διότι έχει καταφέρει να αίρεται πάνω από την καθημερινότητα των ατομικών υποθέσεων και να διατυπώνει τεκμηριωμένα ευρύτερης εμβέλειας κρίσεις και προτάσεις για τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης. Πέραν αυτού, είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο Συνήγορος έχει καταφέρει να πειθαναγκάζει τη διοίκηση να λογοδοτεί στον πολίτη. Λογοδοσία που, ανάλογα με τη φύση του προβλήματος, ενδέχεται να προσλάβει μέσω των ΜΜΕ και χαρακτήρα δημόσιας λογοδοσίας ενώπιον της κοινής γνώμης. Ο Συνήγορος λοιπόν λειτουργεί ως μηχανισμός λογοδοσίας της διοίκησης απέναντι στον εξατομικευμένο πολίτη που προσφεύγει στον ίδιο, άρα ως εγγύηση ατομικού δικαιώματος, συγχρόνως όμως λειτουργεί και ως εγγύηση δημοκρατικής διαφάνειας. Θεωρώ εξίσου σημαντικό ότι σε κάποια ευαίσθητα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Συνήγορος διατύπωσε, ενίοτε και να επέβαλε, θέσεις που δεν είναι ευρύτερα δημοφιλείς, αποδίδουν όμως τη συνταγματική νομιμότητα (λ.χ. δικαιώματα αλλοδαπών, θρησκευτική ελευθερία κ.α.). Τέλος, σε κάποια επιμέρους ζητήματα, όπως λ.χ. η διαμόρφωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, η συμβολή του Συνηγόρου υπήρξε εξαρχής αποφασιστική.

Με βάση τη σχεδόν δεκαετή εμπειρία σας στον ΣτΠ, ποιοι τομείς της δημόσιας διοίκησης πιστεύετε ότι έχουν βελτιωθεί όσον αφορά: τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, τη διαφάνεια και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν. Αντίθετα, σε ποιους τομείς εντοπίζετε φαινόμενα αδράνειας και αδιαφάνειας που αντέχουν στον χρόνο. Το γεγονός ότι σε κάθε ετήσια έκθεση καταγράφονται παρόμοια φαινόμενα, πιστεύετε ότι μπορεί σε βάθος χρόνου να δημιουργεί στους πολίτες μια αίσθηση ματαιότητας, με αποτέλεσμα να μειώνεται σταδιακά η εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα του θεσμού (αντί να ενισχύεται μακροπρόθεσμα);

Προηγουμένως αναφέρθηκα στη μεταναστευτική «νομοθεσία», ενώ στην πραγματικότητα εννοούσα μεταναστευτική «πολιτική». Εδώ ο Συνήγορος εν πολλοίς παρήγαγε πολιτική, χωρίς βεβαίως να έχει διεκδικήσει αυτόν τον ρόλο, διέγνωσε όμως εξαρχής τα κραυγαλέα κενά και τις αντιφάσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας, δηλαδή την απουσία μεταναστευτικής πολιτικής. Κάποια στιγμή υπήρξε σαφής βελτίωση της κατάστασης, γιατί η Πολιτεία πήρε πολιτικές αποφάσεις και η συμβολή του Συνηγόρου στο πώς θα εφαρμοζόταν νομοθετικά η πολιτική αυτή υπήρξε αποφασιστική. Δυστυχώς, σε άλλους τομείς, προβλήματα που εκ πρώτης όψεως φαίνονται προβλήματα διοίκησης με την έννοια της διαχείρισης, στην πραγματικότητα οφείλονται στην αδυναμία των διαδοχικών κυβερνήσεων της χώρας να χαράξουν και να εφαρμόσουν με συνέπεια, και κυρίως χωρίς πελατειακές σκοπιμότητες, μακρόπνοες πολιτικές. Στις περιπτώσεις αυτές ο Συνήγορος του Πολίτη επωμίζεται τον άχαρο ρόλο να επισημαίνει διαρκώς τα ίδια φαινόμενα. Εδώ όμως δεν διακυβεύεται το κύρος του Συνηγόρου, αλλά η αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, ο ΣτΠ έχει αναπτύξει ιδιαίτερα τη διεθνή του παρουσία, καλλιεργώντας σχέσεις με καταξιωμένους ομόλογους θεσμούς της Ευρώπης ή συμβάλλοντας στη συγκρότηση ομόλογων θεσμών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Πρόγραμμα «Ευνομία»). Ποια νομίζετε ότι είναι τα οφέλη του ΣτΠ από αυτές τις πρωτοβουλίες και κυρίως από τη δράση του στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων;

Η χώρα μας μόνον οφέλη αποκόμισε, όποτε είχε την αυτοπεποίθηση να είναι ανοικτή στα εξωτερικά ερεθίσματα και διεθνώς δραστήρια. Ειδικά για την ιστορικά βεβαρυμμένη χερσόνησο των Βαλκανίων, η συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής πρέπει επιπλέον να εκτυλίσσεται μέσα σε συνθήκες ισοτιμίας, ειλικρίνειας και αμοιβαίου σεβασμού, προκειμένου να παγιωθεί κλίμα εμπιστοσύνης. Στον βαθμό που του αναλογεί, αυτό προσπαθεί να πετύχει και ο Συνήγορος μέσω του προγράμματος «Ευνομία»: να διευρύνει ο ίδιος τους ορίζοντές του και να προσφέρει με τη σειρά του τη δική του εμπειρία στους ομόλογους θεσμούς των γειτονικών χωρών. Η συνεργασία μεταξύ των εθνικών Συνηγόρων στα Βαλκάνια έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού πρόκειται για εθνικές αρχές που έχουν ως αποστολή την προαγωγή των αρχών του κράτους δικαίου στις χώρες τους. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ιδανικότερο έδαφος διεθνούς συνεργασίας στα Βαλκάνια.

 

Πορίσματα - Προτάσεις

  • Αμφισβήτηση ιθαγένειας μετά την παρέλευση εύλογου χρόνου από την κτήση της. [PDF]
  • Δικαίωμα εγκατάστασης ευρωπαίων πολιτών. [PDF]
  • Επιδόσεις απορριπτικών αποφάσεων σε αιτούντες άσυλο. [PDF - 87kb]
  • Κοινοποίηση στοιχείων πολιτικού πρόσφυγα στις αρχές της χώρας η οποία τον διώκει. [PDF]
  • Απεργία πείνας στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Σάμου. [PDF]

 

Αποδοχή προτάσεων από τη Διοίκηση

Ανταποκρινόμενο σε εισήγηση του ΣτΠ, το ΥΠΕΣΔΔΑ παρενέβη σε περίπτωση διόρθωσης ληξιαρχικής εγγραφής επωνύμου και ζήτησε από τον αρμόδιο Δήμο να διατηρηθεί το επώνυμο με το οποίο ο πολίτης συναλλασσόταν επί σειρά ετών.

Μετά την παρέμβαση του ΣτΠ, το ΥΠΕΣΔΔΑ αποδέχθηκε τη δυνατότητα να διορθώνεται στο δημοτολόγιο, η νομική βάση και η χρονολογία κτήσης ιθαγένειας.

Ανταποκρινόμενο σε εισήγηση του ΣτΠ, το Εθνικό Θέατρο αποδέχθηκε την υποχρέωσή του να διερευνήσει καταγγελία για αμφισβήτηση της πνευματικής ιδιοκτησίας σε μετάφραση θεατρικού έργου.

Το ΤΑΠ βεβαίωσε ότι πιστώθηκε το ποσό των 275.000 ευρώ για την απαλλοτρίωση ιδιοκτησίας που βρίσκεται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στη θέση Παλαιομονάστηρο στο Δήμο Ρίου. Η ιδιοκτησία ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα δεσμευμένη, καθώς εντός των ορίων της, αρχαιολογική έρευνα είχε εντοπίσει συγκρότημα ιαματικών λουτρών.

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ συμφώνησε με τις εισηγήσεις της Αρχής σχετικά με τις διαδοχικές απελάσεις αλλοδαπών και πρότεινε να τροποποιηθεί ο νόμος 3386/2005. Στη συνέχεια ο ΣτΠ με νέα παρέμβασή του προς το ΥΠΕΣΔΔΑ επισήμανε τόσο τις θέσεις των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ όσο και την πρόσφατη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ανταποκρινόμενη σε εισήγηση του ΣτΠ, η Περιφέρεια Αττικής χορήγησε άδεια διαμονής αορίστου χρόνου σε αλλοδαπό συνυπολογίζοντας τον χρόνο προηγούμενης διαμονής του υπό το παλαιό καθεστώς της «πράσινης κάρτας».

Αποδεκτή έγινε η εισήγηση του ΣτΠ να χορηγηθεί άδεια διαμονής για μισθωτή εργασία σε πολωνούς μετά την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ύστερα από παρέμβαση του ΣτΠ, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ επανεξέτασε αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου σε αλλοδαπό που διώκεται λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του.

Μετά την παρέμβαση του ΣτΠ, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία δικαιούνται δωρεάν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μη κοινοτικοί αλλοδαποί οι οποίοι είναι μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Πόρισμα - Περίληψη - Έκβαση

Μετά την παρέμβαση της Αρχής σε υπόθεση ρύπανσης πόσιμου νερού (Δήμος Μουρεσίου Μαγνησίας) και τη μερική αποδοχή των προτάσεων του ΣτΠ, η Εισαγγελία Βόλου άσκησε ποινική δίωξη για παράβαση της νομοθεσίας για την ποιότητα του πόσιμου νερού σε βάρος του Δημάρχου Μουρεσίου.

Μετά την παρέμβαση του ΣτΠ, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εισηγήθηκε στον Νομάρχη Μαγνησίας να επιβάλει πρόστιμο ύψους 19.800 ευρώ στο Δήμο Ζαγοράς, για παράνομες διανοίξεις δρόμων στην παραλία της Παρίσαινας.

Η Κτηματολόγιο Α.Ε. διαβίβασε προς όλα τα λειτουργούντα Κτηματολογικά Γραφεία τις διαπιστώσεις και προτάσεις του ΣτΠ σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου.

Η Τροχαία Νέας Ιωνίας επέστρεψε την άδεια κυκλοφορίας οχήματος στον ιδιοκτήτη του, κατ’ εφαρμογή της αρχής της επιείκειας.

Μετά την παρέμβαση του ΣτΠ, η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ απέστειλε σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας έγγραφο με οδηγίες για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων στις οποίες είναι αδύνατη η αυτοπρόσωπη υποβολή δικαιολογητικών για έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

Η ΕΥΔΑΠ αποδέχθηκε πρόταση της Αρχής και δεν επιβάρυνε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικίας με τα τέλη σύνδεσης της οικοδομής με το δίκτυο αποχέτευσης, αφού αυτά είχαν ήδη εισπραχθεί από τον Δήμο Μοσχάτου.

Η Διεύθυνση Μεταφορών της ΝΑ Πειραιά αποδέχθηκε τις προτάσεις του ΣτΠ σχετικά με την ταξινόμηση φορτηγού ιδιωτικής χρήσης για τις ανάγκες επιχείρησης.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποδέχθηκε προτάσεις του ΣτΠ σχετικά με την επιβολή τόκων υπερημερίας και την άρση υποθήκης σε δικαιούχους στεγαστικών δανείων.

 

Η Διοίκηση δεν αποδέχεται προτάσεις του ΣτΠ

Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δεν απεδέχθη τις προτάσεις του ΣτΠ σχετικά με την πλήρωση θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Υπουργείο.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεν ανταποκρίθηκε στις επανειλημμένες ενέργειες και προτάσεις του ΣτΠ σχετικά με το ζήτημα της φορολόγησης σύνταξης γήρατος και χηρείας που καταβάλλεται από φορέα του εξωτερικού.

 

Συναντήσεις Εργασίας - Επισκέψεις

Μέλη του επιστημονικού προσωπικού με επικεφαλής τη Βοηθό Συνήγορο Καλλιόπη Σπανού, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν:

  1. ο τρόπος απόδειξης της παιδαγωγικής επάρκειας κατά τον διορισμό/πρόσληψη εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση,
  2. ο ρόλος του πιστοποιητικού της παιδαγωγικής επάρκειας για την πρόσληψη/διορισμό εκπαιδευτικών, και
  3. ο ρόλος της ΑΣΠΑΙΤΕ στη στελέχωση του εκπαιδευτικού συστήματος (25.2.2008).

Οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Αναφορών και Εσωτερικής Ασφάλειας της Βαυαρικής Βουλής επισκέφθηκαν τα γραφεία του ΣτΠ και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της Αρχής και ιδίως για τον χειρισμό υποθέσεων μετανάστευσης (6.3.2008).

Κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη έλαβε μέρος σε σύσκεψη με στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για την αντιμετώπιση στρατολογικών εκκρεμοτήτων των κατοίκων εξωτερικού (20.3.2008).

Επίσκεψη συνηγόρου σε σχολείαΟ Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος και μέλη του επιστημονικού προσωπικού της Αρχής επισκέφθηκαν και συζήτησαν με μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς σε σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου, της Πιερίας και της Καβάλας. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Εκδηλώσεις - Ημερίδες

Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Πολιτικές Ένταξης των Μεταναστών στην Ελλάδα» διεξήχθη στα γραφεία του ΣτΠ με ευθύνη του «Εθνικού Παρατηρητηρίου για το Ρατσισμό και την Ξενοφοβία», στο πλαίσιο του «3ου Εθνικού Διαλόγου για τη Μετανάστευση» και παράλληλα με την παρουσίαση της έρευνας «Migrant Integration Policy Index 2000».

 

Διεθνή

Ο Συνήγορος του Πολίτη, κ. Γιώργος Καμίνης, συμμετείχε ως ομιλητής στο OPCAT Workshop, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, από τον Συνήγορο της Γαλλίας και το Συμβούλιο της Ευρώπης, με θέμα «The deprivation of liberty and human rights». Η ομιλία του είχε θέμα «Prevention Mechanism: National Options».

Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γιώργος Μόσχος συμμετείχε σε σεμινάριο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) στο Στρασβούργο στο οποίο συμμετείχαν και αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στο σεμινάριο συζητήθηκε η στενότερη συνεργασία των Συνηγόρων του Παιδιού με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και με εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Συνήγορος του Πολίτη - Copyright 2007
Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28 Αθήνα
Tηλ. 213 1306 600