Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό του δελτίο (newsletter) μέσα από το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για όλες τις

δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε

για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Παράδοση Ετήσιας Έκθεσης 2013

 

«Η ορθή λειτουργία των θεσμών δεν αποτελεί πολυτέλεια, ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης», επισημαίνει η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού στην ετήσια έκθεση για το 2013, την οποία παρέδωσε στις 27/3/2014 στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. «Παρόλα αυτά, ο στόχος της αύξησης των κρατικών εσόδων τείνει να παίρνει το προβάδισμα έναντι κάθε άλλου συμφέροντος, δικαιώματος, ακόμη και της ίδιας της θεσμικής λειτουργίας του κράτους. Το βασικό ζήτημα που τίθεται λοιπόν είναι σε ποιο βαθμό μπορούν να συμπιεστούν τα δικαιώματα των πολιτών και ταυτόχρονα η δέσμευση της Πολιτείας να τα προστατεύσει για χάρη της δημοσιονομικής πολιτικής», σχολιάζει η Συνήγορος στην ίδια έκθεση, που παρουσιάζει το έργο της ανεξάρτητης αρχής για το 2013 και καταλήγει σε συγκεκριμένες διαπιστώσεις και προτάσεις.

 

Παρεμβάσεις

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού (21/3/2014), ο Συνήγορος, ως φορέας προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης, επισήμανε με ανακοίνωσή του ότι δεν αρκούν οι διακηρύξεις καταδίκης του ρατσιστικού λόγου και της ρατσιστικής βίας, αλλά απαιτείται η θέσπιση και αποτελεσματική εφαρμογή επαρκούς νομοθετικού πλαισίου, με ιδιαίτερη έμφαση στην ουσιαστική προστασία των θυμάτων.

Εγγραφή ανήλικων αλλοδαπών μαθητών και προαγωγή τους σε επόμενη τάξη

Ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι αλλοδαποί μαθητές παραμένουν για χρόνια στάσιμοι στην ίδια τάξη λόγω ελλείψεων στα δικαιολογητικά εγγραφής τους, παρόλο που η φοίτησή τους κρίνεται επαρκής. Για τον λόγο αυτό ζήτησε με πόρισμά του να εφαρμοστεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και να αρθεί η σοβαρή αυτή παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση.

Οφειλές ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ

Ο Συνήγορος, ύστερα από αναφορές μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ οι οποίοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οφειλές προς τον Οργανισμό, δημοσιοποιεί σειρά προτάσεων που επεξεργάστηκε και υπέβαλε προς τους αρμόδιους φορείς, για την άρση του αδιεξόδου αυτής της κατηγορίας ασφαλισμένων.

Συνέχιση της χορήγησης ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας, ανεξάρτητα από ηλικία και βαθμό αναπηρίας

Ο Συνήγορος προτείνει τη συνέχιση χορήγησης του ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας ανεξαρτήτως ηλικίας και βαθμού αναπηρίας, αφού η σχετική ρύθμιση, έστω και μετά την εξαγγελία εξαίρεσης των ατόμων με βαριά αναπηρία, παραμένει ιδιαίτερα επαχθής.

Απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και κυκλοφορίας αυτοκινήτων για τα άτομα με αναπηρίες

Για τη χορήγηση απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας σε αναπήρους, πρόσφατες διατάξεις εισάγουν νέα διαδικασία ειδικής αντιστοίχισης της ιατρικής εκτίμησης και του ποσοστού αναπηρίας. Ο Συνήγορος υποστήριξε πως η προϋπάρχουσα νομοθεσία ήταν επαρκής, και πως ήταν δυνατόν, με μικρές αλλαγές, να προσαρμοστεί στο θεσμικό πλαίσιο και τη διοικητική διαδικασία λειτουργίας του ΚΕΠΑ.

Επισημάνσεις του Συνηγόρου για το συνολικό ζήτημα της φορολόγησης

Με αφορμή πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για το ΕΕΤΗΔΕ, ο Συνήγορος επανέρχεται στο ζήτημα της φορολόγησης των εισοδημάτων και της περιουσίας των πολιτών που έχει αναδείξει με σειρά παρεμβάσεών του.

Εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό

Ο Συνήγορος θεωρεί ότι δεν έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και επαναφέρει τις προτάσεις του για θέσπιση, με νομοθετική ρύθμιση, ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, προτυποποίηση της μεθόδου ανάλυσης του εξασθενούς χρωμίου και παράλληλη δημοσιοποίηση των στοιχείων των μετρήσεων.

Διαδικασίες κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών

Σε επιστολή του Συνηγόρου προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης συνοψίζονται οι θέσεις της Αρχής σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των διατάξεων για τις διαδικασίες κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών.

Αδυναμία απομάκρυνσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη Ναύπακτο

Ο Συνήγορος διέκοψε τη διαμεσολάβηση για την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας από παραδοσιακό οικισμό της Ναυπάκτου, λόγω ασαφειών και μεταβολών της νομοθεσίας.

Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα αυτοψιών και παρεμβάσεών του για το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, ο Συνήγορος επισημαίνει ότι οι ακατάλληλες υποδομές, το απηρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο και ο ανεπαρκής αριθμός προσωπικού θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και παραβιάζουν τα δικαιώματα των ασθενών κρατουμένων, καθώς το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε «ειδική» φυλακή χωρίς να εξασφαλίζεται η εκπλήρωση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τις συνθήκες κράτησης.

Δράσεις του Συνηγόρου

Ο Συνήγορος στη Βουλή

 • Η Συνήγορος, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας προώθησης της ίσης μεταχείρισης λόγω φύλου, συμμετείχε στη συζήτηση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την 25/2/2014 και μίλησε για το θέμα «Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη: Ισότιμη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές».
 • Επίσης η Συνήγορος παρέστη σε ενημερωτική συνεδρίαση της ίδιας Επιτροπής την 7/2/2014 με αντικείμενο την τρέχουσα έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (E.I.G.E.) με θέμα: «Γυναίκες και Οικονομία», καθώς και στη συνεδρίαση της 7/3/2014 εν όψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας την 8η Μαρτίου.
 • Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και ο Συνήγορος του Πολίτη, ως Συνήγορος του Παιδιού, συνεργάζονται για πρώτη φορά φέτος για την προετοιμασία και υλοποίηση της τελικής φάσης της ΙΘ' Συνόδου του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων».

Ο Συνήγορος στην περιφέρεια

Κλιμάκια του Συνηγόρου επισκέφθηκαν πόλεις της περιφέρειας, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Progress. Οι επισκέψεις περιέλαβαν χρήσιμες συναντήσεις με υπηρεσίες και τοπικούς φορείς και έδωσαν την ευκαιρία στους πολίτες να έρθουν σε επαφή με στελέχη της Αρχής και να υποβάλουν αναφορές. Συγκεκριμένα:

 • Στα Ιωάννινα, με επικεφαλής τη Συνήγορο Καλλιόπη Σπανού και το Βοηθό Συνήγορο Ι. Σαγιά, 5-7/2/2014.
 • Σε Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Αγρίνιο, Βόνιτσα και Λευκάδα, με επικεφαλής το Βοηθό Συνήγορο Γ. Μόσχο, 6-8/2/2014.
 • Στο Βόλο, με επικεφαλής τους Βοηθούς Συνηγόρους Β. Καρύδη, Γ. Μόσχο και Ι. Σαγιά, 19-21/2/2014.
 • Στην Πάτρα, με επικεφαλής τη Συνήγορο Καλλιόπη Σπανού και τους Βοηθούς Συνηγόρους Β. Καρύδη και Ι. Σαγιά, 18-19/3/2014.

Συνάντηση εργασίας «Πλαίσιο και πρακτικές ενσωμάτωσης Ρομά»

Ο Συνήγορος διοργάνωσε συνάντηση εργασίας με θέμα «Πλαίσιο και πρακτικές ενσωμάτωσης Ρομά» (28/3/2014), με την υποστήριξη του προγράμματος Progress της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των φορέων συντονισμού της Εθνικής Στρατηγικής για τους Ρομά, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δικαιωμάτων Ρομά και άλλων ευρωπαϊκών και ελληνικών φορέων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, κοινωνικοί λειτουργοί και εκπρόσωποι κοινοτήτων Ρομά συζήτησαν το ευρωπαϊκό και ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, τους παράγοντες και τις προϋποθέσεις για την επιτυχημένη ένταξη των Ρομά και αντάλλαξαν εμπειρίες από τις διαφορετικές πρακτικές που ακολουθούνται. Εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι διεθνείς και ευρωπαϊκές πολιτικές ένταξης, ο σχεδιασμός παρεμβάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, οι όροι αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων, παραδείγματα από την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα, ζητήματα συνθηκών διαβίωσης, εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης, η εμπειρία των διαμεσολαβητών Ρομά καθώς και παρεμβάσεις για την κοινωνική ένταξη στη Θράκη.

Οδηγός Διαφορετικότητας

Ο Συνήγορος, ως φορέας προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης, εξέδωσε «Οδηγό Διαφορετικότητας» για δημοσίους υπαλλήλους, με σκοπό να καλύψει πιθανά κενά στην πληροφόρηση στελεχών του δημοσίου τομέα σε ό,τι αφορά τα ιδιαίτερα στοιχεία της ταυτότητας διαφόρων κατηγοριών πολιτών τους οποίους καλούνται να εξυπηρετήσουν. Ο οδηγός υλοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος Progress της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην δημιουργία του συνέβαλαν οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών.

Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο

Το Δίκτυο Κατά της Βίας στο Σχολείο, το οποίο συντονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων, διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Η πρόληψη του εκφοβισμού και της βίας για ένα σύγχρονο, ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο» (Θεσσαλονίκη, 6/3/2014). Η εκδήλωση περιλάμβανε εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες, ανοικτή συζήτηση με 20 εφήβους μαθητές από 10 σχολεία της Θεσσαλονίκης, στρογγυλό τραπέζι με επαγγελματίες και 10 εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, άλλοι επαγγελματίες και σπουδαστές. Πρόγραμμα εκδήλωσης, Αφίσα, Δελτίο Τύπου.

Διεθνής δημοσιότητα

Στην έκθεση «Κράτος εν κράτει: κουλτούρα κακομεταχείρισης και ατιμωρησίας στην ΕΛΑΣ», η Διεθνής Αμνηστία παραπέμπει σε σειρά παλαιών και πρόσφατων εκθέσεων του Συνηγόρου.

Προτάσεις με θετική εξέλιξη

Ρυθμίστηκαν ζητήματα για τις άδειες ανατροφής τέκνων των ένστολων πατέρων, μετά από παρεμβάσεις του Συνηγόρου

Μετά τις παρεμβάσεις του Συνηγόρου, προβλέφθηκαν άδειες ανατροφής παιδιού και διευκολύνσεις λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, για τους ένστολους πατέρες που ανήκουν στο πυροσβεστικό προσωπικό, καθώς και για τους πατέρες αστυνομικούς.

 

Εγγραφή και φοίτηση επιτυχόντα με νοητική αναπηρία σε Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης

Ο Συνήγορος, στο πλαίσιο διερεύνησης αναφοράς προσώπου με νοητική αναπηρία (σύνδρομο Down) για την άρνηση εγγραφής και φοίτησης του σε Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, επισήμανε ότι, με βάση την αρχή της ισότητας και της μη διάκρισης, επιβάλλεται η εγγραφή του ενδιαφερόμενου στο ΙΕΚ και η λήψη μέτρων που θα επιτρέψουν την ομαλή ένταξη και φοίτησή του.

 

Αναγνώριση και εξαγορά προϋπηρεσίας ως συντάξιμης βάσει του αρχικού αιτήματος του πολίτη προς το ΓΛΚ

Η Διεύθυνση Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους απέρριψε αίτημα πολίτη να υπολογίσει το ποσό που έπρεπε να καταβάλει για την αναγνώριση και εξαγορά προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις μισθολογικές αποδοχές που λάμβανε το 1992, που υπέβαλε και την σχετικά αίτηση. Ύστερα από παρέμβαση της Αρχής, το αίτημα επανεξετάστηκε και έγινε δεκτό.

 

Φαρμακευτική περίθαλψη ανηλίκου τέκνου σε νησιωτική περιοχή

Ο Συνήγορος διερεύνησε υπόθεση μη χορήγησης φαρμάκου για θεραπεία σοβαρής πάθησης, σε κάτοικο νησιωτικής περιοχής για τη φαρμακευτική περίθαλψη της ανήλικης κόρης του, από το νοσοκομείο της περιοχής, λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων. Ύστερα από παρέμβαση της Αρχής, η Υγειονομική Περιφέρεια ανταποκρίθηκε, χορηγώντας το φάρμακο και εξασφαλίζοντας τη συνέχεια της φαρμακευτικής θεραπείας της ασθενούς.

 

Αποζημίωση επιβατών κατόχων ετήσιας κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τις ημέρες απεργίας στις αστικές συγκοινωνίες

Δεκτή έκανε ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) την πρόταση του Συνηγόρου για την αποζημίωση επιβατών κατόχων ετήσιας κάρτας απεριορίστων διαδρομών για κάθε ημέρα απεργίας στις αστικές συγκοινωνίες.

 

Επίλυση προβλημάτων σχετικά με την καταβολή του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών

Με παρέμβαση του Συνηγόρου επιλύθηκαν βασικά ζητήματα που δημιουργούσαν εμπόδια στη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος σε φοιτητές αναφορικά με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων και τον υπολογισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος των δικαιούχων.

 

Καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση αιτημάτων πολιτών από δήμους

Με αφορμή συγκεκριμένες υποθέσεις που διευθετήθηκαν μετά από παρεμβάσεις της Αρχής, ο Συνήγορος επισημαίνει την υποχρέωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών να διεκπεραιώνουν σε εύλογο χρόνο τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων και να τους ενημερώνουν για την πορεία των αιτημάτων τους σε περίπτωση καθυστερήσεων.

 

Διαγραφή προστίμων από παράνομη στάθμευση οχημάτων, στις περιπτώσεις εσφαλμένου ή ελλιπούς περιεχόμενου των κλήσεων

Ο Συνήγορος επισημαίνει ότι οι δήμοι οφείλουν να προβαίνουν σε διαγραφή οφειλών από πρόστιμα για παράνομη στάθμευση όταν διαπιστώνεται ότι τα στοιχεία των κλήσεων είναι εσφαλμένα ή ελλιπή.

 

Συνέχιση υπαγωγής επιχείρησης σε πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ

Κατόπιν παρέμβασης του Συνηγόρου, ο ΟΑΕΔ αποφάσισε τη συνέχιση υπαγωγής επιχείρησης συνεχούς λειτουργίας σε πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών.

 

Διαγραφή υψηλού προστίμου από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καρπενησίου

Με παρέμβαση του Συνηγόρου, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καρπενησίου επανεξέτασε αίτημα πολίτη και αποφάσισε την πλήρη διαγραφή χρηματικού προστίμου ύψους 195.553,69 ευρώ.

 

Έναρξη λειτουργίας περιπτέρου στην Καβάλα

Με παρέμβαση του Συνηγόρου, ξεκίνησε η λειτουργία περιπτέρου, που είχε παραχωρηθεί σε πολίτη λόγω αναπηρίας, με απόφαση του πρώην Νομάρχη Καβάλας.

 

Άρση απαλλοτρίωσης ακινήτου δεσμευμένου από το 1946 στα Χανιά Κρήτης

Με παρέμβαση του Συνηγόρου, η διοίκηση συμμορφώθηκε με τις δικαστικές αποφάσεις για άρση της απαλλοτρίωσης.

 

Διαγραφή οφειλής από τη ΔΕΗ

Με παρέμβαση του Συνηγόρου, η ΔΕΗ ΑΕ διέγραψε οφειλή ύψους 16.943,63 ευρώ, αφού διαπίστωσε ότι κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα πραγματικός χρήστης του ακινήτου δεν ήταν ο ίδιος πολίτης.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωπαϊκοί οργανισμοί

 • Η Συνήγορος Καλλιόπη Σπανού και ο Βοηθός Συνήγορος Β. Καρύδης είχαν συνάντηση εργασίας με αντιπροσωπεία της Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης (11/3/2014).
 • Η Συνήγορος συμμετείχε στο σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αρχών Ίσης Μεταχείρισης (Equinet) για νομικά ζητήματα ισότητας (Βρυξέλλες 19/2/2014). Η ομιλία της κ. Σπανού είχε ως αντικείμενο την εμπειρία του έλληνα Συνηγόρου στην καταπολέμηση των διακρίσεων βάσει εθνικότητας.
 • Εκπροσώπηση στη Δημόσια Ακρόαση και συζήτηση της Επιτροπής SCENIHR της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και τις επιπτώσεις τους στην υγεία (27/3/2014).
 • Εκπροσώπηση σε συναντήσεις ευρωπαϊκών δικτύων: 4η συνάντηση εθνικών σημείων επαφής Ρομά με φορείς ισότητας (Βρυξέλλες 13-14/2/2014), ομάδες εργασίας «Gender Equality» & «Strategy Development» του Equinet (Βρυξέλλες 26-27/2/2014), συνάντηση δικτύου FRA για την προετοιμασία της έκθεσης «Μειονότητες & Διακρίσεις» (Βιέννη 12/3/2014), συνάντηση προγράμματος «Forced Return Monitoring Project» για τον εξωτερικό έλεγχο των αναγκαστικών επιστροφών αλλοδαπών (Μάλτα 27-28/3/2014).

Αυτοψίες – συναντήσεις εργασίας

 • Η Συνήγορος Καλλιόπη Σπανού συναντήθηκε με την πρέσβη της Δανίας κ Mette Knudsen και συζήτησαν για τα επίκαιρα προβλήματα που προκύπτουν από τις αναφορές των πολιτών στη χώρα μας (25/2/2014).
 • Η Συνήγορος συμμετείχε σε συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (5/3/2014).
 • Ιωάννινα, 5-7/2/2014: επίσκεψη στη Δικαστική Φυλακή Ιωαννίνων στο πλαίσιο της νέας αρμοδιότητας του Συνηγόρου ως «Εθνικού Μηχανισµού Πρόληψης» βάσει του ν. 4228/2014.
 • Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Αγρίνιο, Βόνιτσα και Λευκάδα, 6-8/2/2014: επισκέψεις σε 7 οικισμούς Ρομά, συναντήσεις με δημοτικές, πολεοδομικές και αστυνομικές αρχές, επίσκεψη στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου όπου φοιτά σημαντικός αριθμός παιδιών Ρομά, επίσκεψη στο 1ο Δημοτικό και το 1ο Γυμνάσιο Λευκάδας, συζήτηση με Διευθυντές σχολείων Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα «Ενέργειες για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και παραμέλησης».
 • Βόλος, 19-21/2/2014: αυτοψία στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο, επίσκεψη εργασίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συνάντηση εργασίας με παράγοντες της εκπαίδευσης και κοινωνικές υπηρεσίες με θέμα τη φοίτηση παιδιών Ρομά στη Μαγνησία, επίσκεψη στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, στον ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στη Μακρυνίτσα, στο Κέντρο Στήριξης Ρομά στο Αλιβέρι Νέας Ιωνίας και τον παρακείμενο οικισμό Ρομά, συνάντηση με μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας Βόλου
 • Πάτρα, 18-19/3/2014: εκδηλώσεις ενημέρωσης των πολιτών σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση και τον Δήμο Πατρέων, συμμετοχή στη δράση ευαισθητοποίησης «Ημέρα των δικαιωμάτων στην Πάτρα», αυτοψία σε καταυλισμούς Ρομά και συνάντηση εργασίας με το Δήμο Πατρέων για τις συνθήκες διαβίωσης, επίσκεψη στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΟΓΑ Δυτικής Ελλάδας, συναντήσεις με εκπροσώπους της διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης για εκκρεμή θέματα υλοποίησης κατεδαφίσεων, απαλλοτριώσεων, καταπατήσεων δημοσίων εκτάσεων, ηχορύπανσης.
 • Κλάδος Οικογενειακών Επιδομάτων ΟΓΑ 6/2 & 6/3/2014, Διεύθυνση Συντάξεων ΓΛΚ 7 & 14/3/2014, ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ 24/3/2014, τ. ΤΕΑΥΕΚ 31/3/2014.
 • Αυτοψία στο σπηλαιοβάραθρο Αγίας Άννας Δήμου Λειβαδέων, με σκοπό τη διερεύνηση αναφοράς για λειτουργία παράνομου ΧΑΔΑ, 12/2/14.
 • Συνάντηση εργασίας στο Τμήμα Αδειών Διαμονής για Ανθρωπιστικούς Λόγους του Υπουργείου Εσωτερικών 6/3/2014, αυτοψίες στις «Υπηρεσίες Μιάς Στάσης» για την έκδοση και ανανέωση αδειών διαμονής αλλοδαπών σε τομείς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (Πειραιάς 6/3/2014, Αθήνα 10/3/2014).
 • Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης 17/3/2014.
 • Συνάντηση στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο Δροσερού Ξάνθης και το Κέντρο Στήριξης του Προγράμματος για την Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας, για θέματα σχολικής φοίτησης, συνθηκών διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των παιδιών του οικισμού 10/3/2014.

Επισκέψεις σε σχολεία και ιδρύματα προστασίας ανηλίκων

Εκδηλώσεις – ημερίδες – συνέδρια

Ο Βοηθός Συνήγορος Χρ. Ιωάννου ήταν κεντρικός εισηγητής στην ενημερωτική εκδήλωση για το ασφαλιστικό που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (28/2/2014),

Ο Βοηθός Συνήγορος Γ. Μόσχος:

 • προήδρευσε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (20/3/2014),
 • συμμετέσχε στην ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (14/3/2014),
 • έλαβε μέρος με εισηγήσεις: στην εκδήλωση «Ανάδειξη και Προάσπιση των Δικαιωμάτων των Παιδιών» της Διεύθυνσης Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας (Αγρίνιο 6/2/2014), στην εκδήλωση «Θετικές δράσεις με τη συμμετοχή των μαθητών: η απάντηση στη σχολική βία», που διοργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας (Λευκάδα 7/2/2014), στην εκδήλωση «Η προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού» που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης Πέλλας «Όραμα» (Έδεσσα 10/2/2014), στην ημερίδα «Βία και επιθετικότητα στο σχολείο και την οικογένεια» που διοργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ξάνθης και το 2ο Γεν. Λύκειο Ξάνθης (Ξάνθη 10/3/2014), στην εκδήλωση «Ιατρική και κοινωνική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες», του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (20/3/2014), στην επιμορφωτική ημερίδα «Ανίχνευση & υποστήριξη δικαιωμάτων και ζητημάτων των νηπίων. Ο ρόλος της νηπιαγωγού» που διοργάνωσε το Γραφείο Σχολικής Συμβούλου 51ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής (13/2/2014), στην επιστημονική ημερίδα «Παιδιά σε Κίνδυνο: Πρόληψη & Θεραπεία» που διοργάνωσαν η Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Ένα παιδί, ένας κόσμος» (29/3/2014), στην ημερίδα «Εκπαίδευση στον Πολιτισμό. Εφηβεία - Σχολείο - Οικογένεια», που διοργάνωσαν το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα και ο Σχολικός Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης με τη συμβολή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων (29/3/2014).

Στελέχη της Αρχής συμμετείχαν:

 • σε Στρογγυλή Τράπεζα «Πολιτικές και δυνατότητες ανοικτής διάθεσης της δημόσιας πληροφορίας και εφαρμογές αξιοποίησης της προς όφελος της ανάπτυξης: Υγεία» που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση. (30/1/2014),
 • στις Στρογγυλές Τράπεζες «Υποδομές - Γεωχωρική Πληροφορία» και «Τουρισμός-Πολιτισμός» στο πλαίσιο του Εργαστηρίου «Ανοικτή Διακυβέρνηση: Ανοικτά Δεδομένα Πρόκληση για την Ανάπτυξη» που διοργανώθηκε στο ΕΚΔΔΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Φεβρουάριος 2014),
 • σε συνεδρίαση της ειδικής ομάδας εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του θεσμού της επιτροπείας για τους ασυνόδευτους ανήλικους (7/3/2014).

Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Συνήγορος του Πολίτη - Copyright 2007
Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28 Αθήνα
Tηλ. 213 1306 600

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή