Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό του δελτίο (newsletter) μέσα από το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για όλες τις

δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε

για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Παρεμβάσεις

 

Σύστημα ραντεβού ΕΟΠΥΥ μέσω πενταψήφιων τηλεφωνικών γραμμών

Μετά από διαμαρτυρίες πολιτών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να κλείσουν ραντεβού με ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, και την διενέργεια αυτοψιών από στελέχη του Συνηγόρου στα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ, ο Συνήγορος με επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό πρότεινε:

 • Τη δημιουργία ενός Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να κλείνουν ιατρικά ραντεβού με αυτοπρόσωπη παρουσία στα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ
 • Τη δημιουργία ενός Κεντρικού Συντονιστικού Συνδέσμου στον ΕΟΠΥΥ
 • Την ηλεκτρονική κοινοποίηση της ημερήσιας λίστας των ασθενών από τις εταιρείες στους ιατρούς, ώστε να αποφεύγονται παρεξηγήσεις μεταξύ των ασθενών για τη σειρά προτεραιότητας εξέτασής τους.

Ο Υπουργός ζήτησε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να διερευνήσει τη δυνατότητα υλοποίησης των προτάσεων του Συνηγόρου.

Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των δήμων

Ο Συνήγορος πληροφορήθηκε με ικανοποίηση ότι το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε εγκύκλιο σε δήμους της χώρας με την οποία δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους. Η εγκύκλιος κινείται στην κατεύθυνση αντίστοιχων προτάσεων που έχει απευθύνει ο Συνήγορος προς τον αρμόδιο Υπουργό με στόχο να διευκολυνθεί η ικανοποίηση των οικονομικών απαιτήσεων πολιτών και επιχειρήσεων.

Ο Συνήγορος έχει επανειλημμένως τονίσει ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της πολιτείας να γίνει με σχεδιασμό και οργανωμένα, προκειμένου να περιορισθούν φαινόμενα που πλήττουν περαιτέρω το κύρος και την αξιοπιστία του δημοσίου αλλά και την ικανότητά του να διαπαιδαγωγεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ως προς την εκπλήρωση των δικών τους υποχρεώσεων έναντι αυτού.


Κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων

Ο Συνήγορος έθεσε για πολλοστή φορά το ζήτημα της μακροχρόνιας εκκρεμότητας για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη έκδοσης των αναμενόμενων κανονιστικών πράξεων ιδιαίτερα σε μεταβατικές περιπτώσεις νέων ειδικοτήτων ή βαθμίδων εκπαίδευσης. Τα γενικότερα προβλήματα των διαδικασιών κατοχύρωσης είναι γνωστά και χρονίζοντα, έχουν όμως λάβει ακόμη σοβαρότερες διαστάσεις στη δίνη της οικονομικής κρίσης και εν όψει της υποχρέωσης της χώρας για «άνοιγμα» σειράς επαγγελμάτων. Η πολυπλοκότητα των διατάξεων, η δυσκολία της αναγκαίας συντονισμένης δράσης περισσότερων συναρμόδιων φορέων και η παρουσία επαγγελματικών κλάδων με αντίρροπα συμφέροντα έχουν οδηγήσει πολυπληθείς κατηγορίες προσοντούχων σε ομηρεία. Οι πρόσφατες παρεμβάσεις του Συνηγόρου αφορούν περιπτώσεις:

Διατάξεις για την αυθαίρετη δόμηση

Επισημαίνοντας στον Υπουργό Περιβάλλοντος τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες από την εφαρμογή των διατάξεων για την αυθαίρετη δόμηση κατά τα τρία τελευταία χρόνια, καθώς και προτάσεις για επίλυση αυτών, ο Συνήγορος ευελπιστεί ότι οι νέες σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις θα είναι οριστικές.

Δράσεις

 

Επίσκεψη του Συνηγόρου του Πολίτη της Αλβανίας

Ο Συνήγορος του Πολίτη της Αλβανίας κ. Igli Totozani επισκέφθηκε τη Συνήγορο του Πολίτη κα Καλλιόπη Σπανού στα γραφεία της Αρχής. Οι δύο Συνήγοροι συζήτησαν για ευρύτερα προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η αναγνώριση χρόνου εργασίας για συνταξιοδότηση και τα προβλήματα που δημιουργεί σε ανήλικους γεννημένους στην Ελλάδα ο τρόπος αναγραφής ελληνικών τοπωνυμίων σε αλβανικά πιστοποιητικά.

 

Έφηβοι σύμβουλοι του Συνηγόρου συζητούν με ενήλικες σε θέσεις ευθύνης

Ο Συνήγορος διοργάνωσε «Συνάντηση Διαγενεακής Επικοινωνίας» μεταξύ 12 εφήβων συμβούλων του και ενηλίκων που από τη θέση τους έχουν συμβολή στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τα παιδιά. Η συζήτηση αφορούσε το δικαίωμα συμμετοχής των παιδιών, ιδίως ως απάντηση στη βία, τη σιωπή και την ανασφάλεια που βιώνουν την εποχή αυτή οι νέοι. Πήραν μέρος η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κα Μπέκου, ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Κανελλόπουλος, ο Διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού κ. Νικολαϊδης και η Εισαγγελέας ανηλίκων Αθήνας κα Σταθουλοπούλου. Είχαν προηγηθεί δύο Ημέρες Διαλόγου στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα στις οποίες συμμετείχαν 48 έφηβοι από διάφορες περιοχές της χώρας.

 

«Παιδιά σε κίνηση»

Ο Συνήγορος συμμετείχε στην παραγωγή ντοκιμαντέρ του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) με θέμα τα παιδιά μετανάστες, πρόσφυγες, ασυνόδευτα, παιδιά αιτούντες άσυλο, παιδιά Ρομά και θύματα trafficking σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η βελγική ομάδα που συντονίζει την παραγωγή επισκέφθηκε την Αθήνα (21-23.6.2013) και σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού συνάντησε και συνομίλησε με ένα δεκατριάχρονο αγόρι από το Αφγανιστάν. Το τρέιλερ θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ολόκληρο το ντοκιμαντέρ στο 17ο Ετήσιο Συνέδριο του ENOC στις Βρυξέλλες. Διαβάστε περισσότερα στο ενημερωτικό δελτίο του ENOC: τεύχος 2/2013 & τεύχος 3/2013.

 

Προτάσεις

 

Θετική εξέλιξη

Εν αναμονή εξέλιξης ...

 • Προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης σε ομογενείς ανασφάλιστους υπερήλικες: Ο Συνήγορος διερεύνησε αναφορές ελλήνων ομογενών από τρίτες χώρες σχετικά με τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης ανασφάλιστου υπερήλικα, μετά τις τροποποιήσεις που επέφερε ο νόμος 4093/2012. Ο Συνήγορος ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων ως εξής:
  • Στις περιπτώσεις που ο ανασφάλιστος υπερήλικας λαμβάνει σύνταξη από άλλη πηγή, μικρότερη από αυτήν που χορηγεί ο ΟΓΑ, να χορηγείται το υπόλοιπο της παροχής μέχρι του ύψους της σύνταξης ανασφάλιστου υπερήλικα.
  • Ο χρόνος προηγούμενης μόνιμης και νόμιμης διαμονής στη χώρα, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της σύνταξης ανασφάλιστου υπερήλικα, θα πρέπει να προσδιορισθεί σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου και του εσωτερικού δικαίου για τις προϋποθέσεις πολιτογράφησης.
  • Όσοι ήδη είναι δικαιούχοι, αλλά η διάρκεια της προηγούμενης διαμονής τους είναι βραχύτερη από εκείνη που ορίζουν οι νέες διατάξεις, να μην αποκλεισθούν από την παροχή.

  Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων απάντησε ότι σε περίπτωση επανεξέτασης του όλου θέματος θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις του Συνηγόρου

 • Ο Συνήγορος επισήμανε την καθυστέρηση συμμόρφωσης της διοίκησης σε απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για κατεδάφιση αυθαιρέτου

Διαβάστε ακόμα

 

Αυτοψίες - επισκέψεις

 • Αυτοψία στην κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου στον Δήμο Ασπροπύργου (13.6.2013). Στη σύσκεψη που ακολούθησε εκπροσωπήθηκαν η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, οι Διευθύνσεις Υδραυλικών Έργων (Δ10) και Κατασκευής Υδραυλικών Έργων (ΔΚΥΕ) της Περιφέρειας Αττικής καθώς και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δυτικής Αττικής.
 • Αυτοψίες στα Καταστήματα Κράτησης Γρεβενών & Διαβατών, στα κρατητήρια Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και Αστυνομικών Τμημάτων Βέροιας & Γρεβενών (1-2.7.2013), στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών (5.7.2013).
 • Επίσκεψη στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου.
 • Επίσκεψη στην Παιδόπολη Καβάλας και συνάντηση με τα φιλοξενούμενα παιδιά και τη διοίκηση.

Συναντήσεις εργασίας

 • Συναντήσεις της Συνηγόρου του Πολίτη με εκπροσώπους διεθνών κι ευρωπαϊκών οργανισμών, καθώς και φορέων ευρωπαϊκών χωρών, για θέματα προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου σε περίοδο κρίσης. Ειδικότερα: συναντήσεις με εκπροσώπους της Επιτροπής Ισότητας και Καταπολέμησης Διακρίσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης 13.6.2013, του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) 14.6.2013, του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) 17.6.2013, του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας 12.6.2013, του γερμανικού Ιδρύματος Hanns Seidel 10.7.2013.
 • Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους των Υπουργείων Οικονομικών & Περιβάλλοντος, της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου, της Κτηματολόγιο ΑΕ και της Κτηματικής Υπηρεσίας Ζακύνθου στις 17.6.2013 για τα ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία καθορισμού αιγιαλού, παραλίας, παλαιού αιγιαλού και τη χρήση τους.
 • Συνάντηση εργασίας στον Δήμο Φυλής στις 28.6.2013 για θέματα ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων και καταλήψεων κοινόχρηστων χώρων.
 • Συνάντηση εργασίας με τον Δασάρχη Πεντέλης στις 2.7.2013 για προβλήματα καθυστέρησης διεκπεραίωσης υποθέσεων και ζητήματα αποτελεσματικής εφαρμογής της δασικής νομοθεσίας.

Εκδηλώσεις - ημερίδες - συνέδρια

Διεθνής δημοσιότητα

Στην έκθεση «Ανεπιθύμητοι επισκέπτες: καταχρηστικές πρακτικές της Ελληνικής Αστυνομίας κατά των μεταναστών στην Αθήνα», που εξέδωσε (αγγλικά-ελληνικά) στις 12.6.2013 η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch, γίνεται εκτενής αναφορά σε διαπιστώσεις και προτάσεις του Συνηγόρου για τη μετανάστευση και την αστυνομική βία.

Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Συνήγορος του Πολίτη - Copyright 2007
Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28 Αθήνα
Tηλ. 213 1306 600

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή