Ειδήσεις

Παραίτηση Γιώργου Καμίνη

Ο Γιώργος Καμίνης υπέβαλε στις 24 Σεπτεμβρίου 2010 στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο την παραίτησή του από τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη. Ο Συνήγορος του Πολίτη λειτουργεί υπό αναπλήρωση από την Βοηθό Συνήγορο Καλλιόπη Σπανού, καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρόσφυγες και άσυλο

Ο Συνήγορος του Πολίτη συνδιοργάνωσε (7-8.10.2010) με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σεμινάριο με θέμα «Προστασία Προσφύγων & Αιτούντων Άσυλο»

Συνέδριο για ισχυρότερη κατοχύρωση και προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού στην Ευρώπη

Ο Συνήγορος συμμετείχε στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (Στρασβούργο, 6-9 Οκτωβρίου 2010). Στο συνέδριο συμμετείχαν και 35 έφηβοι-εκπρόσωποι των Ομάδων Εφήβων Συμβούλων των Συνηγόρων από διάφορες χώρες της ηπείρου, οι οποίοι παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την καλύτερη εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού στην εκπαίδευση, στην υγεία, σε θέματα προστασίας από τη βία και χρήσης του διαδικτύου / νέων τεχνολογιών. Διαβάστε περισσότερα στο Δελτίο Τύπου, στις προτάσεις της ομάδας εφήβων συμβούλων της Ελλάδας και στην έκθεση πεπραγμένων της ομάδας για το 2009.

Συνάντηση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης

Τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης της Θεσσαλονίκης συζήτησε η Βοηθός Συνήγορος αρμόδια για θέματα Ποιότητας Ζωής, σε συναντήσεις εργασίας με τον πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής του οργανισμού ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης και με τον πρόεδρο και τη διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ.. (9 και 10 Σεπτέμβριου 2010).

Ενημέρωση για τα προβλήματα του Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα

Την προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα επισκέφτηκε η αρμόδια Βοηθός Συνήγορος και συζήτησε με τον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης του Δέλτα για θέματα για τα οποία έχει διαμεσολαβήσει ο Συνήγορος του Πολίτη, όπως η χωρίς γνωμοδότηση κατασκευή αποθηκών εντός του εθνικού πάρκου και η υποβάθμιση της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου.

Ταπεινωτική μεταχείριση σε χώρους κράτησης

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Manfred Nowak, επισκέφτηκε τον Συνήγορο του Πολίτη και συζήτησε με κλιμάκιό του στο πλαίσιο διερευνητικής αποστολής για την παρακολούθηση πρακτικών ταπεινωτικής μεταχείρισης ιδίως σε χώρους κράτησης (11.10.2010).

Δάνεια σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Ο Συνήγορος του Πολίτη συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ταμείου εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) με θέμα τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την εφαρμογή του προγράμματος «Εγγύηση και επιδότηση επιτοκίου δανείων κεφαλαίου κίνησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων»

Μαθητές και εκπαιδευτικοί

Ο Συνήγορος του Παιδιού συζήτησε με μαθητές και εκπαιδευτικούς στη δημόσια βιβλιοθήκη Βέροιας και στην 8η πανελλήνια συνάντηση φορέων πρόληψης, στο Μεσολόγγι.

Διαβούλευση του ΟΗΕ για την προστασία των παιδιών από τη βία

Ο Συνήγορος του Παιδιού συμμετείχε σε συνάντηση εμπειρογνωμόνων που διοργανώθηκε από το γραφείο της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με θέμα «Μηχανισμοί συμβουλευτικής, αναφοράς και καταγγελιών για περιστατικά βίας σε βάρος ανηλίκων, προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των παιδιών» (Γενεύη, 30.9.2010-1.10.2010). Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες.

Η αρχή της ίσης μεταχείρισης σε σεμινάριο της εθνικής σχολής δικαστικών λειτουργών

Ο Συνήγορος του Πολίτη συμμετείχε σε σεμινάριο της σχολής δικαστών με θέμα την αρχή της ίσης μεταχείρισης και πρότεινε την ανάπτυξη μόνιμου διαλόγου μεταξύ των δικαστηρίων και του Συνηγόρου του Πολίτη, για την αλληλοενημέρωση των δύο πλευρών για εκκρεμείς υποθέσεις και για τον τρόπο ερμηνείας των νομικών ζητημάτων που ανακύπτουν. (Θεσσαλονίκη, 13-15 Οκτωβρίου 2010)

Αποδοχή προτάσεων από τη Διοίκηση

Πρόστιμο μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΔΕΗ στο N. Κοζάνης κατόπιν παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη Δελτίο Τύπου

Προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης σε Δήμο σύνοψη

Ολοκλήρωση διαδικασίας πολιτογράφησης ενηλίκου τέκνου με νοητική στέρηση σύνοψη, έγγραφο

Έκπτωση δαπάνης για περίθαλψη ηλικιωμένου σε οίκο ευγηρίας

Τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας ιδιωτικού σχολείου σύνοψη διαμεσολάβησηςαπόφαση ΑΠΔΠΧ

Παράνομη η παύση υπαλλήλου των ΕΛΤΑ από θέση ευθύνης κατά τη διάρκεια άδειας ανατροφής τέκνου

Χορήγηση εναλλακτικής, αντί του μειωμένου ωραρίου, συνεχόμενης αδείας ανατροφής παιδιού σε άνδρα ιδιωτικό υπάλληλο με σύζυγο αυτοαπασχολούμενη

Εργαζόμενη επαναπροσλήφθηκε με ευνοϊκότερους όρους

Μέτρα αποκατάστασης της παραλίας της Παρίσαινας Ζαγοράς μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη σύνοψη διαμεσολάβησης

Πορίσματα & προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

Διαπιστώσεις και προτάσεις για το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας

Μετά από σειρά αναφορών από κατοίκους, επιχειρηματίες και εργαζόμενους στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας για τη ραγδαία υποβάθμιση της περιοχής αυτής, ο Συνήγορος του Πολίτη συνόψισε τις διαπιστώσεις και προτάσεις του για τα ειδικότερα ζητήματα της δημόσιας τάξης και των συνθηκών διαβίωσης, δεσμευόμενος για περαιτέρω ενέργειες προς την κατεύθυνση του συντονισμού των συναρμοδίων φορέων. Στο σχετικό έγγραφο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, ως επιβαλλόμενα μέτρα:

  • η εφαρμογή ειδικού αστυνομικού σχεδιασμού προσαρμοσμένου στις τοπικές συνθήκες,
  • η αναβάθμιση της αμεσότητας της αστυνομικής παρέμβασης,
  • η ενεργοποίηση συμβουλίων πρόληψης της παραβατικότητας,
  • η χωροθέτηση εγκαταστάσεων στήριξης τοξικοεξαρτημένων,
  • ο εξορθολογισμός της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου,
  • η νομοθετική μέριμνα για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων,
  • η αναγνώριση ειδικού καθεστώτος διαμονής στους αλλοδαπούς που δεν είναι δυνατό ν’ απελαθούν.

Να κλείσουν τώρα οι παράνομες χωματερές

Μέτρα για τη διαφάνεια στους δημόσιους διαγωνισμούς (πόρισμα, περίληψη)

Καθυστέρηση της επιτροπής ισοτιμιών σχολών εκπαίδευσης διδακτικού προσωπικού στην εξέταση αιτήματος αναγνώρισης αλλοδαπού τίτλου σπουδών

Διαπιστώσεις νομοθετικών κενών στη σωφρονιστική μεταχείριση ψυχοπαθών ή τοξικοεξαρτημένων

Κτήση ιθαγένειας λόγω γάμου μεταξύ ετεροδόξων προ του ισχύοντος Αστικού Κώδικα

Δικαίωμα διαμονής αλλοδαπών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με έλληνα ή ευρωπαίο πολίτη

Το μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (σύνοψη προτάσεων, επιστολή Συνηγόρου προς το Υπουργείο Παιδείας)

Η προστασία των δικαιωμάτων των ανηλίκων στα ίντερνετ καφέ (περίληψη του κειμένου, συμπεράσματα δημόσιας διαβούλευσης και προτάσεις)

Προβλήματα στις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης άδειας ανατροφής παιδιού σε δημοσίους υπαλλήλους. (πόρισμα, περίληψη)

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή