Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό του δελτίο (newsletter) μέσα από το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για όλες τις

δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε

για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Ειδήσεις

Ο Συνήγορος του Πολίτη στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

Στην ειδική μόνιμη επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής μίλησαν την Τετάρτη 19 Μαΐου 2010 ο Συνήγορος του Πολίτη, Γεώργιος Καμίνης και η Βοηθός Συνήγορος Ευαγγελία Μπαλλά. Παρουσίασαν τις κύριες μορφές κακοδιοίκησης και παραλείψεις της διοίκησης στον τομέα του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, τα προβλήματα στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ετήσια έκθεση για τις διακρίσεις

Την έκθεση του για διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας και σεξουαλικού προσανατολισμού μέσα στο 2009, έδωσε στη δημοσιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη στις 16 Ιουνίου 2010. Ο Συνήγορος επισημαίνει ως βασικά προβλήματα την περιορισμένης εμβέλειας νομοθεσία και το έλλειμμα ενημέρωσης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έδωσε στη δημοσιότητα δύο ειδικές εκθέσεις

 • Ειδική έκθεση για τις σχέσεις της ΔΕΗ με τους καταναλωτές (έκθεση, περίληψη)
 • Ειδική έκθεση για τη χορήγηση ενισχύσεων στους πληγέντες από τις πυρκαγιές του 2007 (έκθεση, περίληψη)

Παρουσίαση του νομικού οδηγού για το περιβάλλον από τον Συνήγορο του Πολίτη και το WWF

Τον νομικό οδηγό για το περιβάλλον παρουσίασαν την Τρίτη 1η Ιουνίου 2010 στο βιβλιοπωλείο “Ιανός” στην Αθήνα, η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Ευαγγελία Μπαλλά, και ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης.

Αυτοψία στα κρατητήρια του αεροδρομίου Αθηνών και σύσκεψη για λήψη άμεσων μέτρων

Απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση αλλοδαπών στα κρατητήρια του αεροδρομίου Αθηνών διαπίστωσε σε αυτοψία του κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη και ζήτησε την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Ακολούθησε σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στις 8 Ιουλίου 2010 κατά την οποία οι αρμόδιοι φορείς δεσμεύθηκαν να απολυμάνουν άμεσα τους χώρους κράτησης, να αντικαταστήσουν τα στρώματα και να ζητήσουν από την Περιφέρεια την ταχύτατη ολοκλήρωση της ανέγερσης του προβλεπόμενου νέου χώρου κράτησης. Για να αποσυμφορηθεί άμεσα ο χώρος, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύθηκε να λάβει μέτρα ώστε οι αλλοδαποί με αναστολή έκτισης της ποινής να μην κρατούνται επί περισσότερες μέρες λόγω αδυναμίας καταβολής δικαστικών εξόδων.

Αυτοψίες σε φυλακές στην Κρήτη και τη Θεσσαλία

Κλιμάκια του Συνηγόρου του Πολίτη επισκέφθηκαν τις δικαστικές φυλακές Χανίων και Νεάπολης, την κλειστή φυλακή Αλικαρνασσού (28-30 Ιουνίου 2010), το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου και τη δικαστική φυλακή Λάρισας (5-6 Ιουνίου 2010), πραγματοποίησαν αυτοψία στους χώρους τους και συζήτησαν με τους αρμόδιους, προκειμένου να καταγράψουν ανάγκες και προβλήματα σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Συναντήσεις εργασίας με υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών

Ο Συνήγορος του Πολίτη και συνεργάτες του συναντήθηκαν (2 Ιουλίου 2010) με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Δ.Δρούτσα (φωτογραφία) και του υφυπουργού Σπ.Κουβέλη. Κλιμάκιο του Συνηγόρου συναντήθηκε (13 Απριλίου 2010) και με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συζήτησε σειρά θεμάτων για τα οποία εκκρεμούν παρεμβάσεις της Αρχής. Ο Συνήγορος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έγιναν αποδεκτές πολλές από τις προτάσεις του, ιδίως εκείνες που αφορούν την εξάλειψη ανισοτήτων σε βάρος πολιτογραφηθέντων και γυναικών κατά την εισαγωγή σε στρατιωτικές σχολές.

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών

Με το σύνθημα «Είναι στο χέρι σου!» διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη εκδηλώσεις (εικαστικό εργαστήριο ευαισθητοποίησης, θεατρικά δρώμενα, έκθεση αφισών, εργαστήριο βιωματικής εμπειρίας για μαθητές, στρογγυλό τραπέζι) από το Κέντρο Ενταξιακής Πολιτικής της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά και τον Συνήγορο του Παιδιού (29-30 Απριλίου 2010).
Αφίσα 1, Αφίσα 2
Πρόγραμμα
Δελτίο Τύπου του Δικτύου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά
Δελτίο Τύπου Παιδαγωγικής Σχολής

Ο Συνήγορος του Παιδιού μίλησε επίσης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στη Σύρο, τη Δράμα και το Νευροκόπι, την Καστοριά και τη Σπάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Συνηγόρων του Παιδιού

Ο Συνήγορος συμμετείχε σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού στη Μάλτα (4-8 Ιουνίου 2010) με θέμα την ισχυροποίηση του ρόλου του Δικτύου και της προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού στην Ευρώπη.

Πορίσματα & προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

Αποδοχή προτάσεων από τη Διοίκηση

 • Όλοι οι ανήλικοι αλλοδαποί μπορούν να εγγράφονται στα σχολεία (εγκύκλιος, πληροφορίες)
 • Γονική άδεια χορηγείται και σε πατέρες μέλη διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ (σύνοψη, εγκύκλιος)
 • Αφαιρέθηκε το στοιχείο της «χώρας προέλευσης» από τα πιστοποιητικά του Εθνικού Δημοτολογίου (σύνοψη, έγγραφο του υπουργείου)
 • Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επιμήκυνε τη διάρκεια αποπληρωμής δανείου δανειολήπτη που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα (σύνοψη)
 • Ο ΟΑΕΔ δέχτηκε να συμπεριλάβει αποκλεισθέντα άνεργο σε πρόγραμμα επιχορήγησης νέων επαγγελματιών (σύνοψη)
 • Ο δήμος έλαβε μέτρα για ομαλή και νόμιμη λειτουργία του κοιμητηρίου Σχηματαρίου (σύνοψη)
 • Έληξε πολυετής εκκρεμότητα ανασκαφής σε ιδιωτικό ακίνητο (σύνοψη)
 • Πρόστιμο 10.000€ σε εργοδότη για απόλυση ανασφάλιστης εγκύου (σύνοψη)
 • Το ΙΚΑ επέστρεψε 1135,74 ευρώ που είχε εσφαλμένα καταλογίσει σε ασφαλισμένη (σύνοψη)

Συνήγορος του Πολίτη - Copyright 2007
Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28 Αθήνα
Tηλ. 213 1306 600

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή