Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό του δελτίο (newsletter) μέσα από το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για όλες τις

δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε

για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Ειδήσεις

Ειδική έκθεση: Ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις

Την πρώτη ειδική έκθεση για την αξιολόγηση της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις έδωσε στη δημοσιότητα, στις 10 Νοεμβρίου 2009, ο Συνήγορος του Πολίτη, σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα την οποία διοργάνωσε σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Στην έκθεση παρουσιάζονται οι εξελίξεις στον τομέα της ισότητας των φύλων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, το έργο του Συνηγόρου, καθώς και η ανταπόκριση της δημόσιας διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα στις παρεμβάσεις του για την άρση των διακρίσεων. Η έκθεση καταλήγει σε μια σειρά από διαπιστώσεις και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα με κύριους άξονες την εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο, την ενημέρωση, την πρόληψη και την αποκατάσταση.

Ειδική Έκθεση: Το κριτήριο της εντοπιότητας και η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι εφόσον δεν υπάρχει υποχρέωση να δηλώνεται η μόνιμη κατοικία, δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος πιστοποίησης της μόνιμης κατοικίας των διαμενόντων στην Ελλάδα, ούτε συγκεκριμένος αριθμός ή/και είδος δικαιολογητικών από τα οποία να προκύπτει με ασφάλεια ο τόπος μόνιμης κατοικίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση βεβαιώσεων αμφίβολης ακρίβειας και τις διαρκείς αμφισβητήσεις είτε από ενδιαφερόμενους είτε από δημόσιες υπηρεσίες για ευνοιοκρατικές ή αυθαίρετες διαδικασίες. Ο ΣτΠ αναφορικά με τη βεβαίωση μόνιμης κατοικίας προτείνει:

  • Την επανεξέταση της σκοπιμότητας, όπου ισχύει, του κριτηρίου της εντοπιότητας και της μόνιμης κατοικίας σε προσλήψεις προσωπικού, στην κατεύθυνση της κατάργησης της μοριοδότησής του.
  • Τη δημιουργία ειδικού μητρώου στο οποίο κάθε κάτοικος της χώρας να υποχρεούται να δηλώσει έναν και μόνο δήμο μόνιμης κατοικίας.

Ειδική έκθεση Περίληψη

Δίκτυο Διαμεσολαβητών και ΣτΠ των χωρών της Μεσογείου

Ο Συνήγορος του Πολίτη διοργάνωσε στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο την 3η συνάντηση του Δικτύου Συνηγόρων του Πολίτη των χωρών της Μεσογείου. Το θέμα της συνάντησης ήταν «Transparency in Public Services: What Role for the Ombudsman». Στην εκδήλωση συμμετείχαν το σύνολο των Συνηγόρων του Πολίτη των χωρών της Μεσογείου, εκπρόσωποι Εθνικών Επιτροπών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από χώρες της Μεσογείου, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών και διεθνών οργανισμών (Συμβούλιο της Ευρώπης, Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, Ηνωμένα Έθνη κ.ά.).

Συζήτηση της Υπουργού Παιδείας με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού

Στις 21 Νοεμβρίου, η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, συζήτησε με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού το θέμα «Σχολικοί Κανονισμοί και Δημοκρατική Διοίκηση στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Ο Συνήγορος είχε προηγουμένως αποστείλει στην Υπουργό κείμενο με παρατηρήσεις και προτάσεις του. Περισσότερα στο Δελτίο Τύπου. Οι προτάσεις των μαθητών εδώ. Βίντεο από την συνάντηση εδώ.

Νομικός Οδηγός για το Περιβάλλον από τον Συνήγορο του Πολίτη και το WWF Ελλάς

Ο Συνήγορος του Πολίτη ανέλαβε τη συγγραφή και την επιστημονική επιμέλεια ενός Νομικού Οδηγού για το περιβάλλον που εκδόθηκε τον Νοέμβριο από το WWF Ελλάς. Σκοπός του Νομικού Οδηγού είναι η παρουσίαση καίριων τομέων περιβαλλοντικών προβλημάτων, της σχετικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς και των δυνατοτήτων δράσης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Ο Νομικός Οδηγός παρουσιάστηκε σε Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε τέσσερις μεγάλες πόλεις, Πάτρα (22/11/09), Αθήνα (29/11/09), Θεσσαλονίκη (6/12/09), Ηράκλειο (12/12/09). Ο Οδηγός διανέμεται δωρεάν από το WWF Ελλάς και είναι διαθέσιμος στην ηλεκτρονική μας σελίδα.

«Σηκώστε τα χέρια κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών!»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού (11 Δεκεμβρίου), το Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά, το οποίο συντονίζει ο Συνήγορος του Παιδιού, δημιούργησε τρία μικρά βίντεο (με την ευγενική συμμετοχή του συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά, της ηθοποιού Κάρμεν Ρουγγέρη και του καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Νταγιάκου) και μια σπονδυλωτή κάρτα, την οποία εμπνεύστηκε ο Ευγένιος Τριβιζάς. Δείτε την κάρτα και τα βίντεο εδώ. Περισσότερα στο www.somatikitimoria.gr.

Δικαίωση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για τη μακροχρόνια παραμονή κρατουμένων σε ελληνικά αστυνομικά κρατητήρια, διαπιστώνοντας ότι η κράτηση σε χώρους στερούμενους κατάλληλων υποδομών αποτελεί παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης. Στο κείμενό της, η τελευταία απόφαση παραθέτει εκτενές απόσπασμα πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη, με το οποίο οι αρμόδιες αρχές είχαν προειδοποιηθεί ότι η πρακτική τους «εκθέτει τη χώρα στο σοβαρό κίνδυνο καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

20 χρόνια Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Σχεδιαστές της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού, δημιούργησαν αφίσες με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού (20 Νοεμβρίου). Οι επιλεγμένες αφίσες εκτέθηκαν στα γραφεία του Συνηγόρου και της Ένωσης. Επίσης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αναρτήθηκαν σε σταθμούς και οχήματα μέσων μεταφοράς της Αθήνας και προβλήθηκαν στις οθόνες του μετρό και του τραμ. Δείτε τις αφίσες που επιλέχθηκαν εδώ και όλες τις αφίσες που συμμετείχαν εδώ.

Δίκτυο ΜΚΟ για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Στις 3 Νοεμβρίου 2009 ο Συνήγορος του Πολίτη φιλοξένησε την ιδρυτική Γενική Συνέλευση του Δικτύου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού Διαβάστε το Δελτίο τύπου. Περισσότερα εδώ.

Η Κοινωνική Ευρώπη στην υπηρεσία των Πολιτών

Ο Συνήγορος του Πολίτη συμμετείχε με ενημερωτικό περίπτερο στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινωνική Ευρώπη που φιλοξενήθηκε, στις 27 και 28 Νοεμβρίου, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Στελέχη του Συνηγόρου μοίρασαν στους επισκέπτες φυλλάδια και ειδικές εκθέσεις για την ίση μεταχείριση και παρείχαν συμβουλές και ενημέρωση για το έργο και τις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης αρχής στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων λόγω φύλου, ηλικίας, αναπηρίας, θρησκείας, φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα: ανάγκες, προτάσεις, λύσεις

Εκδόθηκαν τα πρακτικά της ημερίδας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που είχε διοργανώσει τον Μάρτιο του 2009 ο Συνήγορος του Πολίτη (εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα/Θεσσαλονίκη).

Συνάντηση εργασίας στα Χανιά

Ο ΣτΠ διοργάνωσε σε συνεργασία με τη Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών (ΣΕΥΥΟ) συνάντηση εργασίας στα Χανιά με θέμα: «Η Φορολογική Διοίκηση στην Υπηρεσία των Πολιτών – Ο Ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη στην Επίλυση Προβλημάτων» (3-4 Δεκεμβρίου).

Αποδοχή προτάσεων από τη Διοίκηση

Μετά τις παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη:

  • Η Τοπική Διοικητική Επιτροπή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) δέχθηκε πρόταση του ΣτΠ να εξετάσει αίτημα για συνταξιοδότηση, πατέρα τέκνου με αναπηρία, βάσει διατάξεων νόμου που ισχύουν αποκλειστικά για μητέρες τέκνων με αναπηρία υπό το πρίσμα της συνταγματικής αρχής της ισότητας των φύλων και, ως εκ τούτου, ικανοποίησε το συγκεκριμένο αίτημα.
    Σύνοψη διαμεσολάβησης
  • • Η διοίκηση υιοθέτησε διάταξη (ΚΥΑ 2/58492/0022/3-9-2009, παράγραφος 4, περίπτωση γ) η οποία προβλέπει ότι το ειδικό επιμίσθιο που χορηγείται στους εκπαιδευτικούς που είναι αποσπασμένοι στο εξωτερικό δεν θα διακόπτεται κατά το διάστημα διακοπών που συμπίπτει με άδεια κύησης, λοχείας και ανατροφής παιδιού, ακόμη και αν το διάστημα αυτό διανύεται εκτός της χώρας απόσπασης.
    Σύνοψη διαμεσολάβησης

Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Συνήγορος του Πολίτη - Copyright 2007
Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28 Αθήνα
Tηλ. 213 1306 600

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή