Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στη νέα ηλεκτρονική έκδοση του διμηνιαίου newsletter μέσα από το οποίο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για όλες τις δράσεις του.

Ειδήσεις

Ο Συνήγορος και πάλι στις φυλακές

Δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο ο νόμος 3772/2009, στον οποίο επιβεβαιώνεται η δυνατότητα πρόσβασης του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) σε φυλακές. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο ΣτΠ ξεκίνησε πρόγραμμα επισκέψεων στο πλαίσιο της διερεύνησης αναφορών με αντικείμενο τις συνθήκες κράτησης και την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Πραγματοποιήθηκαν ήδη αυτοψίες στις Φυλακές Ιωαννίνων (23/9), Πατρών (24/9), Χαλκίδας και Ελεώνα Θηβών (30/9). Στο περιθώριο της επίσκεψης στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα, το κλιμάκιο του Συνηγόρου παρέδωσε στη βιβλιοθήκη του ιδρύματος βιβλία που είχαν συγκεντρωθεί με μέριμνα του προσωπικού της Αρχής.

Ο ΣτΠ για τις διακρίσεις

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD), στις «Καταληκτικές Παρατηρήσεις» για την Ελλάδα που δημοσίευσε τον Αύγουστο, επισημαίνει τη διασπορά αρμοδιοτήτων κατά τον νόμο 3304/2005 και προτείνει ν’ αναλάβει ο ΣτΠ, ως «το μόνο ανεξάρτητο σώμα», το σύνολο του σχετικού έργου.
Αντίστοιχα, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) εκτιμά ότι «οι αρμοδιότητες και η εργασία του Έλληνα Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων συμφωνούν με τις βασικές αρχές … σχετικά με ειδικευμένα όργανα για την καταπολέμηση του ρατσισμού σε εθνικό επίπεδο».
Ο ΣτΠ εκτιμά ότι οι επισημάνσεις των παραπάνω Επιτροπών αποτελούν δικαίωση των προσπαθειών του και παρότρυνση για ακόμη εντονότερη δράση στο πεδίο της καταπολέμησης των διακρίσεων.

Δημοτολογική τακτοποίηση των τσιγγάνων

Ο ΣτΠ εξέδωσε Ειδική Έκθεση για τη δημοτολογική τακτοποίηση των ελλήνων τσιγγάνων, ζήτημα που επηρεάζει ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων αυτής της πληθυσμιακής ομάδας με τη δημόσια διοίκηση και ιδιαίτερα τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης. Προτείνονται τρεις εναλλακτικές εκδοχές ενός προγράμματος ταχείας, ασφαλούς, αποκεντρωμένης και αποτελεσματικής καταγραφής με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης

Πολυμελής αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Ελλάδα, συναντήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου με κλιμάκιο του ΣτΠ. Συζητήθηκαν οι συνθήκες κράτησης σε φυλακές, αστυνομικά κρατητήρια και χώρους υποδοχής αιτούντων άσυλο, καθώς και το νομικό πλαίσιο επιθεώρησης και λογοδοσίας των αστυνομικών αρχών.

Οικολογική καταστροφή στην Αττική

Ο ΣτΠ μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο περιέχονται οι προτάσεις που έχει κατά καιρούς διατυπώσει η ανεξάρτητη αρχή προκειμένου να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα οικολογικής και όχι μόνον, καταστροφής.

3η Συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων

Στις 3 και 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 3η συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις διακρίσεις, αξιολογήθηκε το μέχρι σήμερα έργο της Ομάδας και προγραμματίστηκαν οι μελλοντικές δράσεις. Δελτίο τύπου

Θετικό βήμα η χορήγηση εξάμηνης παροχής προστασίας μητρότητας και σε μητέρες ξενοδοχοϋπαλλήλους· χρειάζεται όμως συνέχεια

Ο ΣτΠ χαρακτήρισε θετικό μέτρο την απόφαση της Υπουργού Απασχόλησης να επεκτείνει την ειδική εξάμηνη παροχή προστασίας μητρότητας και στις ασφαλισμένες του πρώην Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ). Ο ΣτΠ επανέφερε την πρότασή του για επέκταση της παροχής αυτής σε όλες τις ομάδες εργαζόμενων μητέρων που υφίστανται δυσμενή διάκριση λόγω της εξαίρεσής τους από τις δικαιούχους. Περισσότερα στο δελτίο τύπου και στην περίληψη πορίσματος.

Κέντρα Περίθαλψης Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις

Κλιμάκιο του ΣτΠ επισκέφτηκε το Κέντρο Χρονίων Παθήσεων Παίδων Αθηνών (Σκαραμαγκά) και το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων στα Λεχαινά Ηλείας. Διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες διαμονής και περίθαλψης των παιδιών στις μονάδες αυτές είναι εξαιρετικά προβληματικές. Ιδιαίτερα επισημαίνεται η σοβαρή έλλειψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών και ιατρών. Στις επισκέψεις συμμετείχε η κυρία Μαίη Παπούλια, ψυχολόγος, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας (8-9/9/2009). Περισσότερα για την επίσκεψη και δελτίο τύπου εδώ.
Πληροφορίες για τις επισκέψεις του ΣτΠ σε ιδρύματα παιδικής προστασίας, στο κέντρο κράτησης Παγανής και στο κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων Αγιάσου εδώ.

Πορίσματα & προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

Αποδοχή προτάσεων από τη Διοίκηση

Μετά τις παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη:

 • Το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας αποδέχθηκε την πρόταση να επανεξεταστούν αιτήματα για έκδοση ή ανανέωση Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς, μετά την έκδοση αθωωτικών αποφάσεων ποινικών δικαστηρίων, τα οποία αρχικά είχαν απορριφθεί λόγω υπονοιών πλαστογραφίας.
 • Ο Δήμος Καισαριανής ενέγραψε στο δημοτολόγιο την αλλοδαπή υιοθετημένη θυγατέρα έλληνα πολίτη, παρά το γεγονός ότι η υιοθεσία ολοκληρώθηκε μετά την ενηλικίωσή της.
 • Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας επέβαλε διοικητικά πρόστιμα στον Δήμο Ληλαντίων για παράνομες επιχωματώσεις στην Αλυκή Κοπανά, η οποία αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο.
 • Το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμπλήρωσε τη σχετική με τη λειτουργία των υπαίθριων χώρων («κτημάτων») φιλοξενίας κοινωνικών εκδηλώσεων υγειονομική διάταξη, προκειμένου να ρυθμιστεί το καθεστώς ελέγχου και αδειοδότησης των ανωτέρω χώρων.
 • Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ρύθμισε με εγκύκλιο το ζήτημα της χορήγησης ΑΦΜ σε αλλοδαπούς, εφ΄ όσον κατέχουν οποιασδήποτε μορφής νομιμοποιητικά έγγραφα.
  Σύνοψη διαμεσολάβησης Εγκύκλιος
 • Ο Δήμος Ραφήνας ενημερώνει πληρέστερα το κοινό για τη λειτουργία του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης. Επίσης, ο Δήμος δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει με συγκεκριμένες ενέργειες τα προβλήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του συστήματος.
  Σύνοψη διαμεσολάβησης Επιστολή ΣτΠ Διοικητική ανταπόκριση
 • Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, αναγνωρίζοντας την ευθύνη των υπηρεσιών του, διέγραψε το σύνολο των προστίμων που είχε επιβάλει σε ιδιοκτήτες αναπηρικών ΙΧ αυτοκινήτων λόγω καταβολής μειωμένων τελών κυκλοφορίας. Ρύθμισε επίσης το ζήτημα για το μέλλον εκδίδοντας σχετική εγκύκλιο.
 • Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης αποφάσισε την εκ νέου διέλευση λεωφορειακής γραμμής από οικισμό τσιγγάνων στον Δήμο Εχεδώρου.

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή