Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στην ηλεκτρονική έκδοση του newsletter μέσα από το οποίο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για όλες τις δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε εκτενώς για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Δράσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

Συναντήσεις εργασίας

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης επισκέφθηκε τα γραφεία της Αρχής στις 12.7.2012  και συζήτησε με τη Συνήγορο του Πολίτη και τους Βοηθούς Συνηγόρους για τη  σωφρονιστική μεταχείριση ανηλίκων, την ανάγκη λειτουργίας οικογενειακών  δικαστηρίων και υποστήριξης της υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων, για θέματα εν γένει συνθηκών κράτησης, την οργάνωση αξιόπιστου μηχανισμού νομικής βοήθειας για κρατούμενους, προβλήματα σχετικά με πράξεις δικηγορικών συλλόγων, την εκκρεμότητα νομοσχεδίου με το οποίο ανατίθεται στον ΣτΠ η λειτουργία του ανεξάρτητου  Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης (OP-CAT) του ΟΗΕ και άλλα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου.

* Δελτίο Τύπου

Στελέχη της Task Force είχαν συνάντηση με το Συνήγορο στις 7.9.2012 στα γραφεία της Αρχής, στο πλαίσιο των επαφών τους με θεσμούς καταπολέμησης της διαφθοράς στο δημόσιο βίο.

 

Θέματα Υπουργείου Εσωτερικών

Ο Συνήγορος του Πολίτη υπέβαλε στις 25-7-12 στον Υπουργό Εσωτερικών ένα σύνολο προτάσεων για διάφορα αντικείμενα αρμοδιότητας του υπουργείου που έχουν προκύψει από αναφορές πολιτών προς την Αρχή, ιδίως θέματα που αφορούν ληξιαρχικές πράξεις γέννησης ή γάμου, το ζήτημα της αποτελεσματικής εποπτείας επί των ΟΤΑ, ζητήματα αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η λειτουργία Κοιμητηρίων και η εποπτεία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και θέματα εφαρμογής της διαδικασίας ιθαγένειας, μεταναστευτικά και θέματα κοινωνικής ένταξης των τσιγγάνων. Για τα ζητήματα αυτά υπήρξε κατ΄αρχήν ανταπόκριση από το Υπουργείο και συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής που συναντήθηκε  την 5-9-2012 με τη Συνήγορο και Βοηθούς Συνηγόρους.

 

Στοιχεία προϋπολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη» για τα οικονομικά έτη 2009, 2010 και 2011.

Ο ΣτΠ παραθέτει δημοσίως στοιχεία που αφορούν στην μείωση του προϋπολογισμού της Αρχής την τελευταία τριετία. Η μείωση για το 2011, σε σχέση με το 2009, είναι της τάξεως του του 21,78%.

* Σχετικός πίνακας

 

Ο ΣτΠ για το κόστος στέγασης των γραφείων του

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή δημοσιέυματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αναφέρονται στο ύψος του ενοικίου που καταβάλλει η Αρχή για τη στέγαση των υπηρεσιών της υπενθυμίζει τις ενέργειές του με τα ακόλουθα δελτία τύπου. 

* Δελτίο Τύπου

* Δελτίο Τύπου 5-3-2012

 

Εκδήλωση για τα δικαιώματα των παιδιών στην περίoδο της κρίσης

ΕκδήλωσηΟ Συνήγορος του Πολίτη διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Η προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού στην Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης» (27.9.2012, Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων), στην οποία παρουσιάστηκαν οι διαπιστώσεις και προτάσεις του Συνηγόρου με βάση την 9χρονη δράση του με την ιδιότητα του ως Συνήγορος του Παιδιού, όπως υποβλήθηκαν στην Επιτροπή του ΟΗΕ, οι Καταληκτικές Παρατηρήσεις της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ, η Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η ανάπτυξή της στην Ελλάδα, καθώς και η δράση, η οπτική και η συνεισφορά των μη κυβερνητικών οργανώσεων στο πεδίο. Η εκδήλωση αποτέλεσε αφορμή επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα και συζήτησης για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στη χώρα μας.

* Έκθεση Συνηγόρου προς την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ

* Πρόσκληση

* Πρόγραμμα

* Δελτίο Τύπου

* Βασικά σημεία της εισήγησης του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργου Μόσχου

* Στατιστικά στοιχεία

Δικαιώματα του Ανθρώπου

Δημόσια Παρέμβαση

Με ανακοίνωσή του στις 3.7.2012, ο  Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αύξηση φαινομένων ρατσιστικής βίας, τόσο ως προς τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των περιστατικών, όσο και ως προς τον τρόπο δράσης και την ένταση της βίας που ασκείται. Πρόσφατα διαπιστώνεται οργανωμένη και συστηματική δράση ακραίων ομάδων, οι οποίες επικαλούμενες το αίσθημα ανασφάλειας πολλών πολιτών, επιδίδονται σε επιθέσεις κατά μελών ευπαθών ή αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων (αλλοδαπών, Ρομά κ.λπ.). Η ανοχή ή ακόμη και η μερική έστω αποδοχή των ενεργειών αυτών από τμήματα του πληθυσμού εντείνει τον προβληματισμό για το φαινόμενο. Ο Συνήγορος καλεί τους αρμόδιους φορείς να μην επιτρέψουν την ανάπτυξη οργανωμένων εγκληματικών θυλάκων οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα κενά που δημιουργεί η ολιγωρία ή και αδράνεια του κρατικού μηχανισμού.

Ο Συνήγορος στη Βουλή

Μετά από πρόσκληση της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Βοηθός Συνήγορος του Κύκλου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξέθεσε ενώπιον της επιτροπής, στη συνεδρίαση της 28.8.2012, τις απόψεις της Αρχής για το συζητούμενο νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων συμβάσεων που αφορούν Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, εγκαταστάσεις κράτησης παράνομα διαμενόντων στη χώρα αλλοδαπών και τον τρόπο φύλαξης αυτών» και απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών. Τέθηκαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως: οι προϋποθέσεις, ο σκοπός, τα χρονικά όρια και οι συνθήκες διοικητικής κράτησης υπό το πρίσμα των διεθνών συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας, η αντιμετώπιση των μικτών μεταναστευτικών ροών, η ανάγκη ενεργοποίησης των ρυθμίσεων του ν. 3907/2011, η οργάνωση των διαδικασιών υποδοχής και οικειοθελούς επιστροφής, ενώ επισημάνθηκαν ιδιαίτερα οι διαπιστώσεις διεθνών οργανισμών καθώς και του ίδιου του Συνηγόρου στο πλαίσιο αυτοψιών του.

Πώς επικοινωνώ με τον Συνήγορο του Πολίτη

(+30) 210 728 96 00

Ηχογραφημένες πληροφορίες με χρέωση μία αστική μονάδα: 801 11 25 000

Φαξ: (+30) 210 729 21 29

Επικοινωνία με email

Διεύθυνση: Χατζηγιάννη Μέξη 5, Τ.Κ. 115 28 Αθήνα

Κοινωνική Προστασία

Αλλαγές στα επιδόματα τρίτεκνων

Επίδομα τρίτεκνου, σε γονείς με περισσότερα από τρία παιδιά, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν λαμβάνουν πολυτεκνικό επίδομα, θα απονέμεται πλέον κατά περίπτωση, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

* Σύνοψη Διαμεσολάβησης

* Επιστολή ΣτΠ προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

* Γνωμοδότηση Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού θα εξυπηρετούν και οροθετικούς ασθενείς

Οροθετικούς ασθενείς που χρήζουν αιμοκάθαρσης εξυπηρετούν οι μονάδες τεχνητού νεφρού μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη. Οι όροι λειτουργίας των μονάδων τεχνητού νεφρού δεν επιβάλλουν την ύπαρξη ειδικής οροθετικής μονάδας.

* Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Επαναλειτουργία μονάδας μεταμόσχευσης ήπατος

Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου θα επαναλειτουργήσει η Μονάδα Μεταμόσχευσης Ήπατος στο Γ.Ν.Α. «Λαϊκό».

* Συνοψη Διαμεσολάβησης

* Έγγραφο

*********************************************

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο Facebook

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο Twitter

Ποιότητα Ζωής

Διαγραφή παράνομου προστίμου από την Πολεοδομία Θήρας

Η Πολεοδομία Θήρας εφαρμόζει απόφαση διοικητικών δικαστηρίων ύστερα από διαμεσολάβηση του ΣτΠ

* Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Περιβαλλοντική αδειοδότηση φωτοβολταϊκών σταθμών εντός ζώνης προστασίας της λίμνης Υλίκης

Παρέμβαση και προτάσεις του ΣτΠ σχετικά με παραβάσεις της νομοθεσίας που διέπει τη ζώνη προστασίας της Υλίκης, κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης φωτοβολταϊκών σταθμών εντός αυτής. 

* Σύνοψη Διαμεσολάβησης

* Πόρισμα

Οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Παληοχώρας Αμαρύνθου Ευβοίας  

Παρέμβαση του ΣτΠ για την οριστική οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Παληόχωρας, Αμαρύνθου Ευβοίας.

* Σύνοψη Διαμεσολάβησης

* Πόρισμα

Πρόσβαση μητέρας με βρέφος και ανήλικα παιδιά στον αρχαιολογικό χώρο Ακροπόλεως

Διευκόλυνση της πρόσβασης γονέων με βρέφη και ανήλικα παιδιά στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

* Σύνοψη Διαμεσολάβησης

* Έγγραφο του ΣτΠ 

Απελευθέρωση κοινόχρηστου πεζοδρομίου με μετατόπιση περιπτέρου μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Ο Δήμος Ζαχάρως μετεγκαθιστά περίπτερο το οποίο παρεμπόδιζε  τη διέλευση των πεζών κατόπιν παρεμβάσεως του ΣτΠ.

* Σύνοψη Διαμεσολάβησης

* Έγγραφο προς Ν.Α. Ηλείας

* Έγγραφο προς Δήμο Ζαχάρως

Σχέσεις κράτους - πολίτη

Τα έκτακτα φορολογικά μέτρα πλήττουν δυσανάλογα τις ευάλωτες ομάδες πολιτών

Οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις πλήττουν εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί με το συνήθη φόρο εισοδήματος, και υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες ευπαθών ομάδων πολιτών, επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη. Σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, η ανεξάρτητη αρχή υπογραμμίζει ότι τα φορολογικά βάρη πρέπει να κατανέμονται στους Έλληνες πολίτες ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνάμεις. Η κατανομή δηλαδή του φορολογικού βάρους θα πρέπει να γίνεται όχι με οριζόντια μέτρα,δηλαδή όχι σύμφωνα με την έννοια της αριθμητικής ισότητας, αλλά με την έννοια της ισότητας στη φορολογική προσπάθεια.

* Δελτίο Τύπου

* Επιστολή ΣτΠ

Δεκτές οι εμπρόθεσμες συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για συμπλήρωση καταναλωτικών δαπανών.

Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη η Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος του Υπουργείου Οικονομικών τροποποίησε σχετική διάταξη και εφεξής θα γίνονται δεκτές οι συμπληρωματικές δηλώσεις που αφορούν στις καταναλωτικές δαπάνες για τα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2012 και εντεύθεν.

* Σύνοψη Διαμεσολάβησης

 

Δικαιώματα του Παιδιού

5η Συνάντηση Ομάδας Εφήβων Συμβούλων

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να μάθουν να σέβονται και να υποστηρίζουν τα δικαιώματα των άλλων, ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης, υποστήριξαν οι έφηβοι σύμβουλοι του Συνηγόρου του Παιδιού στην 5η συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (2-3 Ιουλίου 2012). Η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων συζήτησε, μεταξύ άλλων, για την εκπαίδευση στα δικαιώματα του παιδιού, για τα παιδιά που εργάζονται στο δρόμο και για το διαδίκτυο. Συμμετείχε επίσης σε δημιουργικά εργαστήρια, βιωματικά παιχνίδια και θεατρικό δρώμενο.

Πρόγραμμα συνάντησης

Δελτίο Τύπου

Συναντήσεις

Εκπρόσωπος του Συνηγόρου συμμετείχε σε διεθνή συνάντηση εμπειρογνωμόνων με θέμα "Monitoring children’s rights in Europe" που διοργάνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης (Στρασβούργο, 3-4/7/2012). Εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών θεσμών και του ΟΗΕ συζήτησαν την πρόσβαση των παιδιών στο σύστημα δικαιοσύνης, την παρακολούθηση της κατάστασης των παιδιών μεταναστών, των παιδιών που ανήκουν σε μειονότητες και που έχουν στερηθεί την ελευθερία τους καθώς και τη συμμετοχή των παιδιών στην παρακολούθηση της εφαρμογής των δικαιωμάτων τους.  

Έφηβοι Σύμβουλοι του Συνηγόρου του Παιδιού συμμετείχαν σε τριήμερη συνάντηση του Δικτύου Εφήβων Συμβούλων των Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού στη Βαρσοβία (29-31/8/2012) και συζήτησαν με συνομηλίκους τους από άλλες επτά χώρες για τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα και τη νεανική παραβατικότητα. Οι απόψεις και οι προτάσεις τους θα παρουσιαστούν στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού που θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Κύπρο και θα ληφθούν υπόψη σε σχετικές συστάσεις των Συνηγόρων.

Ισότητα των φύλων

Ειδική Έθεση για την εκ περιτροπής απασχόληση εργαζόμενων που επιστρέφουν από άδεια μητρότητας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε μέσα στο 2011 σημαντικό αριθμό καταγγελιών για επιβολή, με μονομερή απόφαση του εργοδότη, εκ περιτροπής απασχόλησης σε γυναίκες εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα που επιστρέφουν στην εργασία μετά από άδεια μητρότητας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι οι επιχειρήσεις υιοθετούν καταχρηστικές πρακτικές που οδηγούν σε στρέβλωση της έννοιας της εκ περιτροπής απασχόλησης. Κατ' αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται στην πράξη ο σκοπός του νομοθέτη, ο οποίος κατέστησε ελκυστική μία ευέλικτη μορφή απασχόλησης (εκ περιτροπής εργασία) που προϋπήρχε και δεν εφαρμοζόταν, προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ωστόσο η ευελιξία αυτή φαίνεται ότι στη πράξη καταλήγει να χρησιμοποιείται για να καταστρατηγήσει διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που προστατεύουν την μητρότητα και προωθούν την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία. 

* Ειδική Έκθεση

* Σύνοψη Ειδικής Έκθεσης

 

Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στην περίπτωση που θέλετε περισσότερες πληροφορίες ή δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε αυτό το ενημερωτικό δελτίο, στείλτε ένα email στο newsletter@synigoros.gr

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή