Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό του δελτίο (newsletter) μέσα από το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για όλες τις

δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε

για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Ημερίδα «Επιστροφές αλλοδαπών. Μεικτές μεταναστευτικές ροές και δικαιώματα του ανθρώπου»

 

O Συνήγορος διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο «Επιστροφές αλλοδαπών. Μεικτές μεταναστευτικές ροές και δικαιώματα του ανθρώπου» (21.5.2015), με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της διοίκησης, διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο πεδίο. Η ημερίδα είχε στόχο να θέσει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τα θεμελιώδη δικαιώματα των εμπλεκομένων και να αυξήσει τη διαφάνεια των διαδικασιών, σε μία περίοδο ιδιαίτερης έξαρσης του φαινομένου των μεικτών μεταναστευτικών ροών. Ανοίγοντας την εκδήλωση, η Συνήγορος Καλλιόπη Σπανού αναφέρθηκε στην πρόσφατη ειδική έκθεση της Αρχής για τις επιστροφές αλλοδαπών, επισημαίνοντας τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από την Πολιτεία.
 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ανεπαρκής διαχείριση απορριμμάτων στην Τρίπολη
Ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων, τόσο στο Δήμο Τρίπολης όσο και συνολικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν είναι συμβατή με τα προβλεπόμενα στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και ενέχει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ο Συνήγορος τόνισε την ανάγκη για άμεση εξυγίανση των υφιστάμενων χώρων απόθεσης του Δήμου, ενίσχυση των συστημάτων διαλογής στην πηγή και επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, ώστε να λειτουργήσουν άμεσα οι χώροι που προβλέπονται για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας.

 

Διακρίσεις σε βάρος ανέργων αλλοδαπών
Ο Συνήγορος ζήτησε από τον ΟΑΕΔ την αλλαγή της υφιστάμενης πρακτικής και την εφαρμογή πρόσφορων μέτρων διαπίστωσης της «διαθεσιμότητας» των ανέργων για εργασία προκειμένου να εξαλειφθούν διακρίσεις εις βάρος πολιτών τρίτων χωρών σε σχέση με έλληνες και πολίτες της ΕΕ.

 

Διακριτική μεταχείριση λόγω ψυχικής αναπηρίας σε προκήρυξη του ΟΑΕΔ
Ο Συνήγορος εξέτασε αναφορές της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ατόµων µε Αναπηρία (ΕΣΑµεΑ) και πολιτών σχετικά µε την ανάρτηση, στην ιστοσελίδα του ΟΑΕ∆, πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εισαγωγή καταρτιζομένων ατόμων με αναπηρία στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης, που απέκλειε ρητά τα άτομα με ψυχική αναπηρία για το έτος 2014-2015. Η Αρχή επισήμανε ότι η προκήρυξη συνιστά διακριτική μεταχείριση λόγω αναπηρίας, ενώ παραβιάζει διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ. Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ δεσμεύτηκε εγγράφως ότι θα προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα.

 

Δικαιώματα εργαζομένων σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ
Μετά από αναφορές πολιτών που προσελήφθησαν από ΟΤΑ στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, σχετικά με τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα, ο Συνήγορος διατύπωσε προτάσεις προκειμένου να διασφαλισθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αυτής της κατηγορίας εργαζομένων. Επιπροσθέτως, ζήτησε την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να αρθούν κενά προστασίας που εντοπίσθηκαν, ιδίως ως προς την ασφαλιστική κάλυψη ασθένειας των εργαζομένων στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

 

Ποινική μεταχείριση των ανηλίκων
Ο Συνήγορος απέστειλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Έκθεση σχετικά με την επίσκεψη – αυτοψία του στη φυλακή Κορίνθου όπου κρατούνται ανήλικοι 15-18 ετών, συνοδευόμενη με θεσμικές προτάσεις του για την ποινική μεταχείριση των ανηλίκων και την κατά το δυνατόν αποφυγή του εγκλεισμού τους σε φυλακές. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων» απέστειλε επιπλέον παρατηρήσεις, ιδίως ως προς την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 312 του Ποινικού Κώδικα, οι οποίες ελήφθησαν υπόψη στο τελικό κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή.

 

Παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας και τρανσφοβίας
Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά της ομοφοβίας και τρανσφοβίας (17.5.2015), ο Συνήγορος επεσήμανε ότι, παρά τις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, ομόφυλα ζευγάρια και διεμφυλικά άτομα εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις και να γίνονται θύματα αρνητικών στερεοτύπων, προκαταλήψεων ακόμα και βίαιων επιθέσεων.

 

Μεταγραφή ονοματεπωνύμων σε δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια
Διερευνώντας αναφορές για μη ορθή μεταγραφή ονοματεπωνύμων με λατινικούς χαρακτήρες στα δελτία αστυνομικής ταυτότητας και τα διαβατήρια, ο Συνήγορος συνόψισε εκ νέου τις παρεμβάσεις του καθώς το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.

 

Διαδικασία δήλωσης θανάτου και έκδοσης άδειας ταφής
Μετά από αναφορά για προβλήματα στη διαδικασία χορήγησης αποσπάσματος ληξιαρχικής πράξης θανάτου από το Ληξιαρχείο Βέροιας, ο Συνήγορος διατύπωσε σχετικές συστάσεις.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ

Ο Συνήγορος στις γειτονιές της πόλης

Ολοκληρώθηκαν (1-2.4.2015) οι επισκέψεις κλιμακίων του Συνηγόρου σε γειτονιές της Αθήνας για διερεύνηση ζητημάτων που ανέκυψαν λόγω της οικονομικής κρίσης, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού με έμφαση στην καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Ο Συνήγορος στη Βουλή

Διεθνείς οργανισμοί προστασίας δικαιωμάτων

Συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε μαθητικό διαγωνισμό με θέμα τα παιδιά πρόσφυγες
Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων, στην οποία συμμετέχει και ο Συνήγορος του Παιδιού, προκήρυξαν τον 20ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας με θέμα «Η ιστορία του Αζίζ. Αν ήσουν εσύ στη θέση του…», στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες, με δημιουργία γραπτών κειμένων, βίντεο, ιστολογίων, αφισών και ζωγραφικής.

Συνεργασία με το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου
Ο Συνήγορος του Παιδιού, σε συνεργασία με την ομάδα Grasshopper Youth και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ανέπτυξε δράση με εφήβους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή που βιώνουν την απομόνωση με διάφορους τρόπους. Το πρωτότυπο θεατρικό έργο «Συναντήσεις στις άκρες του ορίζοντα» διαμορφώθηκε από τη διαδικτυακή συνάντηση της ομάδας εφήβων του Συνηγόρου του Παιδιού με τη θεατρική ομάδα μαθητών του 1ου Λυκείου Ηλιούπολης και παρουσιάστηκε στο 5ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου «Περιφέρεια: απομόνωση ή προοπτική;» (23-26.4.2015). Στο έργο αποτυπώνονται τα βιώματα, οι ανάγκες και οι προβληματισμοί των εφήβων στις μέρες μας. Στην ομάδα του Συνηγόρου συμμετείχαν 16 μαθητές λυκείου από τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Κομοτηνής, Μαγνησίας, Ξάνθης, Ρεθύμνου και Φλώρινας.

H Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε ταινίες παιδιών και εφήβων για την κρίση
20 επιλεγμένες δίλεπτες ταινίες που δημιούργησαν 32 παιδιά και νέοι από 8 περιοχές της Ευρώπης προβλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Συνήγορος με την υποστήριξη των Village Cinemas. Οι ταινίες δημιουργήθηκαν μέσα από δημιουργικά εργαστήρια στο πλαίσιο της δράσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού «Η λιτότητα δαγκώνει: φωνές παιδιών» με στόχο να αναδειχθεί η οπτική των ίδιων των παιδιών στο θέμα της κρίσης και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας όσον αφορά τα παιδιά και τους εφήβους. (9.5.2015). Αφίσα, φυλλάδιο της δράσης, πρόγραμμα προβολών

Νομοθετικές εξελίξεις

  • Με τον νόμο 4325/2015 υιοθετήθηκαν σχετικές προτάσεις της Αρχής καθώς οι διατάξεις για τη διεκπεραίωση υποθέσεων πολιτών, την πρόσβαση σε έγγραφα και την πρωτοκόλληση αιτήσεων, εφαρμόζονται πλέον αναλόγως και από τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επιπλέον, θεσπίζεται, ως υποχρέωση, η παροχή έγγραφης ενημέρωσης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας σε υπαλλήλους που έχουν υποβάλει αιτήσεις για θέματα της υπηρεσιακής τους κατάστασης.
  • Με τον ίδιο νόμο επήλθαν διαδικαστικές τροποποιήσεις ως προς τη συγκρότηση του Συνηγόρου και του ΑΣΕΠ (όρια ηλικίας, διαδικασία εισηγήσεων από διάφορους φορείς και συλλογικά όργανα της διοίκησης πριν την άσκηση της κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητας της Διάσκεψης των Προέδρων). Κατά τα λοιπά ισχύει ο εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος 3051/2002, ως προς τις εγγυήσεις προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών.
  • Με υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 627β΄/17.4.2015) καταργήθηκε η υγειονομική διάταξη περί δημοσίευσης στοιχείων και φωτογραφιών οροθετικών ατόμων, σχετικά με την οποία ο Συνήγορος είχε παρέμβει κατ’ επανάληψη.

Ειδική έκθεση διακρίσεων
Ο Συνήγορος δημοσίευσε την Ειδική Έκθεσή του για το 2014 ως φορέας προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, σύμφωνα με την κατά τον ν. 3304/2005 αρμοδιότητά του.
 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΒΑΣΗ

Μη ανάκληση αποφάσεων παροχών ανεργίας μετά από δικαστική ακύρωση απολύσεων
Ο Συνήγορος διερεύνησε αναφορές του Σωµατείου «Κλωθώ», µέλους του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, σχετικά µε την ανάκληση αποφάσεων τακτικής επιδότησης ανεργίας, ειδικών εισοδηματικών ενισχύσεων και άλλων παροχών μετά τη δικαστική αναγνώριση της ακυρότητας απολύσεων κλωστοϋφαντουργικής επιχείρησης. Η Αρχή, με έγγραφο προς τον ΟΑΕΔ, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις έγκρισης των τακτικών επιδοτήσεων ανεργίας και ένταξης στην ειδική εισοδηµατική ενίσχυση ήταν και παρέµειναν νόµιµες και µετά την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων µε τις οποίες αναγνωρίσθηκε η ακυρότητα των απολύσεων, οπότε δεν θα έπρεπε να ανακληθούν, ενώ οι επιδοτηθέντες ήταν καλόπιστοι. Το ΔΣ του ΟΑΕΔ έκανε δεκτές τις ενστάσεις των ενδιαφερομένων.

 

Αναγνώριση πλασµατικού χρόνου ασφάλισης σε άνδρα ασφαλισµένο για την ανατροφή του ανήλικου τέκνου του
Αίτημα άνδρα ασφαλισµένου, πατέρα ανήλικου τέκνου, για αναγνώριση πλασµατικού χρόνου ασφάλισης για την ανατροφή του τέκνου του μετά την εκχώρηση του δικαιώματος από την ασφαλισμένη μητέρα του, απορρίφθηκε από το Ενιαίο Ταµείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης με την αιτιολογία ότι το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου δεν μπορεί να ασκηθεί από τον πατέρα, εάν η μητέρα δεν θεμελιώνει η ίδια συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ο Συνήγορος επισήµανε ότι η αρχή της ισότητας των φύλων επιβάλλει τα κοινωνικά µέτρα ενίσχυσης της οικογένειας να εφαρµόζονται και στους δύο γονείς, κοινό έργο των οποίων είναι η ανατροφή των τέκνων. Τελικά το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ επανεξέτασε την υπόθεση προς την κατεύθυνση των απόψεων της Αρχής και έκανε δεκτό το αίτημα.

 

Χορήγηση επιδόματος ανεργίας μετά τη διακοπή αναπηρικής σύνταξης
Αίτημα άνεργης για χορήγηση επιδόματος τακτικής ανεργίας απορρίφθηκε από τον ΟΑΕΔ ως εκπρόθεσμο, διότι είχε υποβληθεί δύο και πλέον έτη μετά την απόλυσή της από την τελευταία της εργασία. Ο Συνήγορος ζήτησε να της χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας, επειδή η ασθένειά της και η αναπηρική σύνταξη που έπαιρνε επί διετία ήταν νόμιμος λόγος επιμήκυνσης της αποσβεστικής προθεσμίας των 60 ημερών για την κατάθεση του αιτήματος χορήγησης επιδόματος ανεργίας. Το ΔΣ του ΟΑΕΔ έκανε δεκτή την άποψη της Αρχής και χορήγησε το επίδομα.
 

Δικαιώματα παιδιών που φιλοξενούνται σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς
Το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε δεκτή στο σύνολό της πρόταση του Συνηγόρου για τα δικαιώματα των φιλοξενούμενων παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένοι και δεν ασκούν από κοινού την επιμέλεια του τέκνου τους, προβαίνοντας στην έκδοση εγγράφου προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για άμεση ενημέρωση των ΟΤΑ αρμοδιότητάς τους.
 

Διαχείριση στερεών αποβλήτων σε ρυμοτομούμενο ιδιόκτητο οικόπεδο
Με παρέμβαση του Συνηγόρου καθαρίστηκε πλήρως, εξυγιάνθηκε και αποκαταστάθηκε ρυμοτομούμενο ιδιόκτητο οικόπεδο εντός του ∆ήµου Ηρακλείου.
 

Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στην Κηφισιά
Με παρέμβαση του Συνηγόρου, κατεδαφίστηκαν από τον Δήμο Κηφισιάς αυθαίρετες κατασκευές εντός κοινόχρηστου χώρου, 13 χρόνια μετά την αρχική καταγραφή τους.
 

Κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων στην Αγία Παρασκευή
Με παρέμβαση του Συνηγόρου, ολοκληρώθηκε άμεσα η κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων, ο οποίος διαθέτει ικανή διατομή ώστε να απορροφά τα όμβρια σε περίπτωση ισχυρής νεροποντής.
 

Προστασία κτιρίου ως μέρους ιστορικού διατηρητέου μνημείου
Με παρέμβαση του Συνηγόρου, ο ∆ήµος Θήρας απομάκρυνε υλικά κατάρρευσης διώροφου κτίσµατος επί δηµοτικής οδού. Η αρµόδια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισµού πρότεινε µέτρα άρσης του κινδύνου κατάρρευσης του κτιρίου και ανάληψη περαιτέρω ενεργειών µε τελικό στόχο την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Καστελίου.
 

Εξώδικη αποζημίωση για ζημιά σε αυτοκίνητο από πτώση δέντρου
Με παρέμβαση του Συνηγόρου, ο Δήμος Αμαρουσίου εφάρμοσε τη διαδικασία εξώδικου συμβιβασμού και κατέβαλε αποζημίωση σε πολίτη για ζημιά που προκλήθηκε στο αυτοκίνητό του από πτώση δέντρου, ενώ αρχικά είχε αρνηθεί παραπέμποντας τον πολίτη στα δικαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτοψίες - συναντήσεις εργασίας
•    Σε συνάντηση εργασίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Πανούση, τον Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δ. Αναγνωστάκη και την ηγεσία της ΕΛΑΣ, η Συνήγορος Καλλιόπη Σπανού μαζί με τους Βοηθούς Συνηγόρους Βασίλη Καρύδη και Γιώργο Μόσχο συζήτησαν τις επισημάνσεις της Αρχής για θέματα αστυνόμευσης. Το Υπουργείο δεσμεύθηκε για συνεργασία με τον Συνήγορο στην κατεύθυνση των προτάσεών του για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του παιδιού (19.5.2015).

 
 

 •    Αυτοψίες στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και στα κρατητήρια της οδού Πέτρου Ράλλη (3.4.3015), στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου, στις Φυλακές Ναυπλίου και στα κρατητήρια του Αστυνοµικού Τµήµατος Ναυπλίου (28-29.4.2015).


•    Επίσκεψη εργασίας στον Δήμο Κηφισιάς με θέμα τη νομιμότητα αδειοδότησης Μονάδας Φύλαξης Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (ΜΦΠΑΔ) σε χώρο για τον οποίο είχε εκδοθεί άδεια παιδοτόπου για παιδιά με ειδικές ανάγκες (30.4.2015).

•    Συνάντηση με θέμα «Πλατφόρμα για την Κοινωνική ένταξη Νέων» που διοργανώθηκε από τον φορέα «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» στα Γραφεία Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιά. Συμμετείχαν Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, δικαστές, ανακριτές, εισαγγελείς ανηλίκων, επιμελητές ανηλίκων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του τμήματος ανηλίκων της Αστυνομίας και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (25.5.2015).
•    Επισκέψεις εργασίας στον ΟΓΑ (17.4. & 20.5.2015), στη Γεν. Διεύθυνση Συντάξεων ΓΛΚ (23.4. & 6.5.2015), στη Διεύθυνση Ασφάλισης ΟΑΕΔ (4.5.2015), στη Γεν. Γραμματεία Πρόνοιας του Υπ. Εργασίας (13.5.2015), στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπ. Υγείας (14.5.2015), στο Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών & Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (19.5.2015).


•    Συζητήσεις με εκπαιδευτικούς και μαθητές: 2ο, 3ο Λύκειο και ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, 1ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, Διαπολιτισμικό Λύκειο Ελληνικού, 3ο Δημοτικό Παλαιού Φαλήρου, 1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, 6ο Δημοτικό Καλλιθέας, 4ο Δημοτικό Ταύρου, 2ο ΕΠΑΛ Νέας Σμύρνης, 20ο Λύκειο Αθήνας, 24ο Δημοτικό Χαλκίδας, Δημοτικό Φουρφουρά Ρεθύμνου.  

Εκδηλώσεις - ημερίδες - σεμινάρια
•    Η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού συμμετείχε σε ημερίδα της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, με ομιλία «Οι λειτουργίες της κινητικότητας και οι προκλήσεις τους» (Θεσσαλονίκη, 6.4.2015).

•    Με πρωτοβουλία του Βοηθού Συνηγόρου Χρήστου Ιωάννου, πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της Αρχής ομιλίες των κ.κ. Τάσου Γιαννίτση, καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών και Σταύρου Ζωγραφάκη, καθηγητή Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου με θέμα «Μορφές προσαρμογής και ανισότητες στην Ελλάδα κατά την κρίση» (8.5.2015), και του κ. Γιάννη Κυριόπουλου, καθηγητή Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με θέμα «Η υγεία και η ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα: ψευδοαλήθειες και ψευδοδιλήμματα ως αιτιολογικοί παράγοντες της κρίσης» (14.5.2015).
 

Ο Βοηθός Συνήγορος Γιώργος Μόσχος και στελέχη της Αρχής συμμετείχαν σε διάφορες εκδηλώσεις:
•    ημερίδα «Το παιδί αντιμέτωπο με τη βία στην οικογένεια και στο σχολείο» που διοργάνωσαν το Κέντρο Πρόληψης και ο Συμβουλευτικός Σταθμός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου (Ρέθυμνο, 20.4.2015),
•    επιμορφωτικό σεμινάριο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο συμμετείχαν τα μέλη των Επιτροπών Συντονισμού και των Περιφερειακών Ομάδων Δράσεων Πρόληψης όλων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης (24.4.2015),
•    ημερίδα «Το σχολείο της γειτονιάς, το δημόσιο δημοκρατικό σχολείο», που συνδιοργάνωσαν 11 δημοτικά σχολεία της Ηλιούπολης και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ηλιούπολης (26.4.2015),
•    σεμινάριο «Παραβατικότητα των ανηλίκων: παράγοντες κινδύνου - μέτρα πρόληψης και ένταξης» που διοργάνωσε η ΑΡΣΙΣ (Θεσσαλονίκη, 27.4.2015),
•    εσπερίδα «Το σχολείο ως ανοιχτή κοινότητα» που διοργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος 68ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής και τα Δημοτικά σχολεία της Αίγινας (Αίγινα, 12.5.2015),
•    εκδήλωση «Ακούω, σέβομαι, υποστηρίζω το παιδί μου», στην οποία συμμετείχαν έφηβοι, γονείς, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες, που διοργάνωσαν τα Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων του Προγράμματος εκπαίδευσης παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας σε συνεργασία με τον Δήμο Τοπείρου Ξάνθης (15.5.2015),
•    συνέδρια «Ενάντια στο ρεύμα: ενισχύοντας την κοινωνική αλληλεγγύη και την παιδική προστασία στην εποχή της κρίσης» και «Η συστηματική καταγραφή ως αναγκαία προϋπόθεση για τη διαχείριση της κακοποίησης-παραμέλησης παιδιών στην ΕΕ-28», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (21-22.5.2015).

Στελέχη της Αρχής συμμετείχαν, επίσης:
•    σε σεμινάριο για τους τελειόφοιτους της Εθνικής Σχολής Δικαστών που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με θέμα «Διοικητική κράτηση υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων αιτούντων άσυλο» (6.4.2015),
•    στο 9ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών και 1ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων με θέμα εισήγησης: «Ο Συνήγορος του Πολίτη και η συμβολή του για την ευημερία και αξιοπρέπεια των ατόμων με άνοια» (Θεσσαλονίκη, 14–17.5.2015),
•    σε ημερίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με θέμα εισήγησης τη δράση του Συνηγόρου για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση αποβλήτων και την ποιότητα της ατμόσφαιρας (Πάτρα, 16.5.2015).

Διεθνείς δραστηριότητες
Η Συνήγορος Καλλιόπη Σπανού συμμετείχε:
•    στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Τομέα του Συμβουλίου Διοίκησης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ombudsman (ΙΟΙ), του οποίου είναι μέλος (Βαρσοβία, 28.4.2015),
•    στο 10ο εθνικό συνέδριο του Δικτύου των Συνηγόρων της Ευρώπης με θέμα «Οι Ombudsmen εναντίον των διακρίσεων», τα οποίο συνδιοργανώθηκε από τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και τον Συνήγορο της Πολωνίας στο Μουσείο Ιστορίας των Πολωνών Εβραίων της Βαρσοβίας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου αυτού, η κ. Σπανού προήδρευσε σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Τα δικαιώματα των προσώπων με αναπηρία» (26-28.4.2015).

Ο Βοηθός Συνήγορος Βασίλης Καρύδης συμμετείχε στο συνέδριο «The Role of National Specialised Bodies in Adressing Underreporting of Discrimination and Hate Crime» της Επιτροπής ECRI του Συμβουλίου της Ευρώπης (Στρασβούργο, 28-29.5.2015).

Στελέχη της Αρχής συμμετείχαν σε εκδηλώσεις διεθνών δικτύων:
•    κοινή επιχείρηση επιστροφής (joint return operation) 51 πολιτών του Κοσσυφοπεδίου από την Βουδαπέστη στην Πρίστινα υπό την ευθύνη της Frontex, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που συντονίζει το International Centre for Migration Policy Development (26.3.2015),
•    συνάντηση εργασίας της «Πλατφόρμας για τα εγκλήματα μίσους», κοινής πρωτοβουλίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), του Ευρωπαϊκού δικτύου εθνικών θεσμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα (ENNHRI) και του Ευρωπαϊκού δικτύου φορέων προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης - Equinet (Ρίγα Λετονίας, 30-31.3.2015),
•    συνάντηση εργασίας του Equinet με αντικείμενο την διάκριση λόγω εθνικότητας υπό το πρίσμα της Οδηγίας για την ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών ΕΕ (Βρυξέλλες, 23.4.2015),
•    συνάντηση εργασίας των φορέων FRA, Equinet και ENNHRI για θέµατα επικοινωνίας (Βιέννη, 3-6.5.2015),
•    συνάντηση αποτίμησης του προγράμματος Forced Return Monitoring (FReM) για τη δημιουργία μηχανισμού εξωτερικού ελέγχου σε επιχειρήσεις αναγκαστικής επιστροφής αλλοδαπών (Λουξεμβούργο, 7.5.2015),
•    συνάντηση εργασίας του Equinet με αντικείμενο τη διάκριση λόγω φύλου στην αμοιβή (Βρυξέλλες, 28.5.2015).
 

Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Συνήγορος του Πολίτη - Copyright 2007
Χαλκοκονδύλη 17, 104 32 Αθήνα
Tηλ. 213 1306 600

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή