Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό του δελτίο (newsletter) μέσα από το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για όλες τις

δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε

για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Παρεμβάσεις

Προτάσεις για την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου ΕΕ

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Συνήγορος υπέβαλε προτάσεις προς το Υπουργείο Εξωτερικών για τις προτεραιότητες της προεδρίας, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να αναδειχθούν τα προβλήματα του πολίτη στον ευρωπαϊκό χώρο και ο προσανατολισμός της ΕΕ στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

 

Μετανάστευση, κοινωνική ένταξη και κτήση ιθαγένειας

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μεταναστών, ο Συνήγορος επεσήμανε ότι υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης οι μετανάστες καθίστανται συχνότερα θύματα περιθωριοποίησης, διακρίσεων αλλά και στόχος βίαιων επιθέσεων. Ο Συνήγορος έχει προτείνει στο υπουργείο Εσωτερικών μέτρα για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη μετανάστευση και την κοινωνική ένταξη, καθώς και τη διαδικασία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από μετανάστες δεύτερης γενιάς λόγω γέννησης ή φοίτησης.

 

Άδειες κρατουμένων

Μετά από σχετικά ανακριβή δημοσιεύματα, ο Συνήγορος διευκρίνισε ότι η παρέμβασή του για τις άδειες κρατουμένων περιορίζεται στην τήρηση της νόμιμης διαδικασίας και δεν αφορά την επί της ουσίας κρίση του αρμόδιου συμβουλίου. Γενικότερα για το θεσμό των αδειών, ο οποίος υπηρετεί τόσο την επανένταξη των κρατουμένων όσο και την αντεγκληματική πολιτική, ο Συνήγορος επανέλαβε παλαιότερη πρότασή του για εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησής τους στη βάση της νομιμότητας, της ισότητας και της αμεροληψίας.

 

Ιδιωτική ζωή ανηλίκων, αναπαραγωγή στερεότυπων αντιλήψεων από τα ΜΜΕ

Διαπιστώνοντας παραβιάσεις δικαιωμάτων παιδιών κατά την εκτεταμένη και επανειλημμένη χρήση της εικόνας τους και στοιχείων της προσωπικής ζωής τους από τα ΜΜΕ και διάδοση στερεότυπων και ρατσιστικών αντιλήψεων, ο Συνήγορος πρότεινε προς το ΕΣΡ και την ΕΣΗΕΑ:

 • την έκδοση οδηγιών για το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής των παιδιών και τον τρόπο παρουσίασης προσώπων και γεγονότων,
 • τον εντοπισμό και έλεγχο περιστατικών αντιδεοντολογικού χειρισμού,
 • την οργάνωση σεμιναρίων για δημοσιογράφους σχετικά με τη δεοντολογία και τον ενδεδειγμένο χειρισμό υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται ανήλικοι.

 

Ουσιαστική διερεύνηση των πρακτικών θαλάσσιας ανάσχεσης για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, ο Συνήγορος επισημαίνει την ανάγκη ουσιαστικής διερεύνησης των καταγγελιών για τυχόν παράνομες πρακτικές θαλάσσιας ανάσχεσης και επαναπροώθησης αλλοδαπών μεταξύ των οποίων και ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας ως αιτούντες άσυλο.

 

Διαχείριση της παράκτιας ζώνης

Σε ειδική έκθεσή του ο Συνήγορος συνοψίζει τα προβλήματα κακοδιοίκησης, τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του για ζητήματα όπως η διαδικασία χάραξης αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού, οι επιπτώσεις λόγω της μακροχρόνιας δέσμευσης της ιδιοκτησίας των πολιτών, η αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης για κατασκευή έργων ή στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων.

 

Ηχορύπανση από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Ο Συνήγορος εξέτασε αναφορές πολιτών, σχετικά με την πρόκληση ηχορύπανσης κατά τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ) και έθεσε τις διαπιστώσεις και προτάσεις του υπόψη του Υπουργού Υγείας.

 

Αντιμετώπιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τη ΔΕΗ

Ο Συνήγορος διατύπωσε σειρά προτάσεων προς τη ΔΕΗ για την διευκόλυνση καταναλωτών που ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

 

Χρηματοοικονομικά κίνητρα υπέρ των ιδιοκτητών διατηρητέων

O Συνήγορος του Πολίτη, προσβλέποντας στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, απηύθυνε στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και ΠΕΚΑ προτάσεις για παροχή χρηματοοικονομικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες διατηρητέων, με στόχο τη διευκόλυνση αντιμετώπισης του υψηλού κόστους συντήρησής τους.

 

Κάλυψη φυσικοθεραπειών από τον ΕΟΠΥΥ

Ο Συνήγορος διερεύνησε την άρνηση ελεγκτή ιατρού του ΕΟΠΥΥ να θεωρήσει παραπεμπτικό ασφαλισμένου για διενέργεια φυσικοθεραπειών, με την αιτιολογία ότι ο ασφαλισμένος έχει ήδη λάβει 10 το τρέχον εξάμηνο και δικαιούται άλλες 10 μετά από 6 μήνες. Ο Συνήγορος επεσήμανε προς τον ΕΟΠΥΥ ότι μόνος νόμιμος περιορισμός είναι η κάλυψη δαπάνης μέχρι 10 συνεδριών φυσικοθεραπείας μόνο 2 φορές τον χρόνο, ενώ δεν προκύπτει περιορισμός των 10 συνεδριών φυσικοθεραπείας ανά 6μηνο. Η θέση της Αρχής επιβεβαιώθηκε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

 

Καταυλισμοί Ρομά

Στο πλαίσιο του προγράμματος Progress (δράση «Καταπολέμηση διακρίσεων στον τομέα της εργασίας: γυναίκες & νέοι ρομά και μουσουλμάνοι μετανάστες»), πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε περιοχές όπου κατοικούν Ρομά:

Καταυλισμοί Ρομά

 • Στην Αταλάντη, την Ανθήλη Φθιώτιδας, τη Λαμία και τους Σοφάδες Καρδίτσας, καθώς και σε σχολεία της Αταλάντης και των Σοφάδων όπου φοιτούν μαθητές Ρομά. Διαπιστώθηκαν δυσμενείς καταστάσεις που χρήζουν της άμεσης παρέμβασης προκειμένου να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και επαρκής σχολική φοίτηση (16-18/1/2014).
 • Στην Αγία Σοφία του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, για ζητήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης του οικισμού καθώς και εκπαίδευσης και μεταφοράς μαθητών. Ακολούθησαν συναντήσεις με στελέχη του Δήμου, της ΕΥΑΘ, εκπαιδευτικών και άλλων υποστηρικτικών δομών καθώς και αντιπροσώπους των Ρομά (22/1/2014).

Δράσεις του Συνηγόρου

Κλιμάκιο του Συνηγόρου στη Θεσσαλονίκη

Κλιμάκιο του Συνηγόρου στη ΘεσσαλονίκηΚλιμάκιο της Αρχής με επικεφαλής τη Συνήγορο Καλλιόπη Σπανού και τους Βοηθούς Συνηγόρους Β. Καρύδη, Ι. Σαγιά και Χ. Ιωάννου, οργάνωσε εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη την 21/1/2014 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Progress για την ενημέρωση της κοινής γνώμης επί της νομοθεσίας καταπολέμησης των διακρίσεων και της σχετικής αρμοδιότητας του Συνηγόρου («Organisation of public information days on anti-discrimination legislation»). Στις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ΜΚΟ και πολίτες. Επίσης στο διάστημα 21-23/1/2014 οργανώθηκαν συναντήσεις με φορείς και επισκέψεις ειδικών επιστημόνων σε διάφορες περιοχές με σημαντικά ζητήματα Ρομά στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης του προγράμματος Progress «Integrated interventions on Roma hot-spots». Η Συνήγορος ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας, σε πιλοτικό επίπεδο, με το Δήμο Θεσσαλονίκης για τη διευκόλυνση των πολιτών που επιθυμούν να υποβάλλουν αναφορές από τη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, σε χώρο του δήμου θα παρέχεται η δυνατότητα σε πολίτες να έχουν άμεση επικοινωνία μέσω λογισμικού video-επικοινωνίας με τα γραφεία της Αρχής στην Αθήνα.

 

Συνάντηση του Δικτύου Συνεργασίας για θέματα διακρίσεων

Συνάντηση του Δικτύου Συνεργασίας για θέματα διακρίσεωνΣυνάντηση του δικτύου Συνεργασίας για θέματα διακρίσεωνΠραγματοποιήθηκε στις 13/12/2013 η εναρκτήρια συνάντηση εργασίας του νεοσυσταθέντος δικτύου συνεργασίας του Συνηγόρου με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που ασχολούνται με ζητήματα διακρίσεων. Κατά την διάρκεια της ημερίδας περισσότεροι από 50 φορείς, που είχαν κατά τους προηγούμενους μήνες αποδεχθεί σχετική πρόσκληση συμμετοχής, συζήτησαν τους τρόπους συντονισμού των δράσεών τους και συνεργάστηκαν σε θεματικές ομάδες ανά πεδίο διακρίσεων, όπως αυτά προσδιορίζονται στο νόμο 3304/2005.

 

Ο Συνήγορος ως «Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης» των βασανιστηρίων

Ειδική αρμοδιότητα στην πρόληψη των βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας απέκτησε ο Συνήγορος με την κύρωση του Πρόσθετου Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων (OPCAT). Ως ανεξάρτητος «Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης» βάσει του νόμου 4228/2014, ο Συνήγορος μπορεί να επισκέπτεται όλους τους χώρους στέρησης της ελευθερίας όπως οι φυλακές, τα αστυνομικά τμήματα και τα κέντρα κράτησης, ακόμη και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των διοικήσεών τους, προκειμένου να προλαμβάνει και να ελέγχει τυχόν προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ήδη η πρώτη σχετική αυτοψία μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου διενεργήθηκε στις 22/1/2014 στις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

 

Ο Συνήγορος στη Βουλή

 • Η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού συμμετείχε σε εκδήλωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς (7/12/2013).
 • Ο Βοηθός Συνήγορος Ι. Σαγιάς συμμετείχε σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για τη λειτουργία παράνομων χωματερών κατά παραβίαση κοινοτικού δικαίου (19/12/2013). 

 

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Συνήγορος σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πελοποννήσου διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Ηθικός πανικός, κοινωνία και δικαιώματα: από τον φόβο για τους ρόκερ στη Βρετανία της δεκαετίας του 1960 μέχρι τη δαιμονοποίηση των μεταναστών στην Ελλάδα του 2013» (7/12/2013)

 

Διεθνής δημοσιότητα

Στην ετήσια έκθεσή της για το 2014, η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch παραπέμπει σε ειδική έκθεση του Συνηγόρου για τη ρατσιστική βία και ειδικότερα στις διαπιστώσεις του για τα περιστατικά ατιμωρησίας.

Προτάσεις

ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

 

Άδειες ανατροφής

 • Κατόπιν παλαιότερου πορίσματος και νεότερων εγγράφων του Συνηγόρου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το άρθρο 6 του ν. 4210/2013 ρυθμίστηκαν τόσο η άρση της άμεσης διάκρισης λόγω φύλου σε βάρος των πατέρων υπαλλήλων, όσο και η χορήγηση επιπλέον αδείας ανατροφής στις δίδυμες και πολύδυμες κυήσεις. Συγκεκριμένα, πλήρης 9μηνη άδεια ανατροφής χορηγείται σε όλους τους πατέρες μονίμους δημοσίους υπαλλήλους και ΙΔΑΧ, ακόμη και αν η μητέρα δεν εργάζεται ή εργάζεται με ειδικές συμβάσεις (μερικής απασχόλησης ή διακεκομμένες). Περαιτέρω, στους γονείς διδύμων και πολυδύμων χορηγείται ένα επιπλέον 6μηνο αδείας ανατροφής για κάθε τέκνο πέραν του ενός.
 • Μετά από πολυετείς προσπάθειες του Συνηγόρου δημοσιεύθηκε στις 10/1/2013 το π.δ. 3/2014 με το οποίο καθορίζονται οι άδειες που χορηγούνται στο Πυροσβεστικό Προσωπικό και ιδίως χορηγείται για πρώτη φορά 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου και στους άνδρες. Το π.δ. περιέχει και άλλες σημαντικές διατάξεις για τη συμφιλίωση οικογενειακής-επαγγελματικής ζωής και τη διευκόλυνση του πυροσβεστικού προσωπικού με οικογενειακές υποχρεώσεις, χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου.
 • Κατόπιν παρεμβάσεων του Συνηγόρου και θετικής γνωμοδότησης του ΝΣΚ (393/2013), χορηγείται πλέον από την ΕΛ.ΑΣ. στους πατέρες αστυνομικούς, των οποίων οι σύζυγοι έχουν κάνει χρήση της 6μηνης ειδικής αδείας προστασίας μητρότητας του ΟΑΕΔ, πλήρης 9μηνη ισόχρονη άδεια ανατροφής, όπως ορίζεται στη σχετική εγκύκλιό της (72175/13/2006482).

 

Έκδοση βιβλιαρίου υγείας σε ανήλικο

Μετά από αναφορά διαζευγμένης μητέρας που διαμαρτυρόταν για τη μη ασφάλιση ασθένειας της ανήλικης κόρης της, ο Συνήγορος έπεισε το ΙΚΑ να προχωρήσει στην ασφάλιση ακόμη χωρίς τη συνεργασία του άμεσα ασφαλισμένου πατέρα.

 

Καθυστέρηση στην πληρωμή δικαιούχων προγράμματος ΟΑΕΔ

Μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Συνηγόρου, εργαζόμενη που συμμετείχε σε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ πληρώθηκε 2 χρόνια μετά την υλοποίηση του προγράμματος.

 

Αναγνώριση προϋπηρεσίας στον καταργηθέντα Εθνικό Οργανισμό Καπνού

Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγνώρισε την προϋπηρεσία πρώην εργαζόμενης στον καταργηθέντα Εθνικό Οργανισμό Καπνού.

 

Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού

Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου, ο Δήμος Αντιπάρου επέστρεψε σε πολίτη ποσά που είχε καταβάλει αχρεωστήτως για τέλη καθαριότητας και φωτισμού, μετά την παρέλευση 6 μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

 

Διόρθωση λαθών σε δημοτικά τέλη ύδρευσης

Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πολυγύρου αποφάσισε τη διόρθωση λαθών στα τέλη ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Ανθεμούντα, καθώς και, ανάλογα με την περίπτωση, τη διαγραφή των οφειλών ή την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στους δικαιούχους.

 

Απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο Δήμο Χανίων

Ο Συνήγορος πέτυχε την απομάκρυνση παράνομης κεραίας κινητής τηλεφωνίας που είχε τοποθετηθεί σε κλιμακοστάσιο οικοδομής από το 2010 εντός κατοικημένης περιοχής στη «Νέα Χώρα» Χανίων, σε απόσταση 180 μέτρων περίπου από δημοτικό σχολείο.

 

Επανασύνδεση παροχής ευάλωτου καταναλωτή με το δίκτυο ΔΕΗ και σύναψη ευνοϊκότερου διακανονισμού εξόφλησης οφειλών

Μετά από διαμεσολάβηση του Συνηγόρου, η ΔΕΗ προέβη στην ένταξη μακροχρόνια άνεργου καταναλωτή πάσχοντος από θωρακική νόσο στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στην επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, προτείνοντας παράλληλα ευνοϊκότερο διακανονισμό εξόφλησης των συσσωρευμένων οφειλών του.

 

Παροχή ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας σε κοινωφελή ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Η πρόταση του Συνηγόρου για επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου και σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών πέραν των οικιακών, όπως στις δομές φιλοξενίας των αναγνωρισμένων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που απευθύνονται σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, έγινε αποδεκτή. Επίσης, μετά από σχετική πρωτοβουλία της Αρχής, ο Δήμος Βόλου μείωσε τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού στα τοπικά φιλανθρωπικά ιδρύματα.

 

Άδεια άσκησης επαγγέλματος ξεναγού

Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου, διευκολύνεται η πραγματοποίηση των αντισταθμιστικών μέτρων για την άδεια άσκησης επαγγέλματος ξεναγού.

 

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ

 

Μη εκπλήρωση υποχρεώσεων της ΔΕΗ από την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Ο Συνήγορος διαπιστώνει μεγάλη καθυστέρηση εκ μέρους της ΔΕΗ να καταβάλει το ειδικό τέλος εγκατάστασης σε κατοίκους τοπικής κοινότητας όπου έχουν εγκατασταθεί Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

 

Άρνηση χορήγησης στοιχείων για αποκατάσταση βλάβης οδοστρώματος, κατόπιν θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος

Ο Συνήγορος ζήτησε την πειθαρχική δίωξη του Δημάρχου Χανίων λόγω της άρνησής του να χορηγήσει στοιχεία, σχετικά με την αποκατάσταση βλάβης του οδοστρώματος σε σημείο όπου σημειώθηκε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα.

Διαβάστε ακόμη

Η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού:

 • Συμμετείχε, με την ομιλία «Η διαφθορά ως υπονόμευση των δικαιωμάτων του πολίτη», στην εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος της κοινωνίας στην αντιμετώπιση της Διαφθοράς», που διοργάνωσαν ο Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς και η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης (19/12/2013).
 • Απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών με θέμα «Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών – Δυνατότητες Επικύρωσης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας» (4/12/2013).
 • Συναντήθηκε με τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης της Επιτροπής Εξέτασης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων (2/12/2013).
 • Συναντήθηκε, μαζί με τους Βοηθούς Συνηγόρους Β. Καρύδη, Χ. Ιωάννου και Γ. Μόσχο, στα γραφεία της Αρχής με τον πρόεδρο και εκπροσώπους της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH) και συζήτησαν για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα στην Ελλάδα (27/1/2014).
 • Συμμετείχε στις εκδηλώσεις: του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (10/12/2013), της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για την αποτίμηση των επιπτώσεων νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων στην πολιτική ισότητας των φύλων (11/12/2013) και στη δημόσια συζήτηση του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση εν μέσω κρίσης» (28/1/2014).

Αυτοψίες και συναντήσεις εργασίας

 • Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του Disability Rights International για την υποστήριξη και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία (30/1/2014).
 • Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους κοινωνικών υπηρεσιών και φορέων ψυχικής υγείας στο ΚΕΔΔΥ Δ΄ Αθήνας για θέματα διαχείρισης θεμάτων ψυχικής υγείας και παιδικής κακοποίησης (30/1/2014)
 • Αυτοψία στο Νοσοκομείο ΚΑΤ (27/1/2014)
 • Συνάντηση εργασίας στα γραφεία της Αρχής με κλιμάκιο της Διεθνούς Αμνηστείας για θέματα Ρομά (23/1/2014)
 • Αυτοψία στις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής (22/1/2014)
 • Αυτοψία στην Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής για παράνομη παραχώρηση αιγιαλού (22/1/2014)
 • Στη Θεσσαλονίκη (20-22/1/2014):
  • συναντήσεις εργασίας με το Δικηγορικό Σύλλογο και τις Διευθύνσεις Αστικής Κατάστασης και Αλλοδαπών & Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, αυτοψία στην «υπηρεσία μιάς στάσης» έκδοσης αδειών διαμονής της ίδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης·
  • αυτοψία στο Ψυχιατρείο, συνάντηση εργασίας με την Αστυνομική Διεύθυνση και την Εισαγγελία Εφετών για την παραμονή ποινικών κρατουμένων σε κρατητήρια·
  • συναντήσεις εργασίας με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας του Δήμου για υποθέσεις χορήγησης προνοιακών επιδομάτων και γενικότερα για την αποδοτική λειτουργία της υπηρεσίας, με το Τμήμα Συντάξεων ΙΚΑ για τη διακοπή συντάξεων ΙΚΑ σε συνταξιούχους του ΟΓΑ και με εκπροσώπους φορέων κοινωνικής πολιτικής·  
  • συναντήσεις εργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για ζητήματα αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργίας πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων και ελλιπούς πληροφόρησης σχετικά με την εκτέλεση δημοσίων έργων, με τη Δ΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης για υποθέσεις δέσμευσης ακινήτων, με το Δήμο Θεσσαλονίκης για υποθέσεις οικοδομικής άδειας, μετακίνησης κάδου απορριμμάτων και μετακίνησης περιπτέρου, με το Δήμο Καλαμαριάς για υπόθεση αποζημιώσεων λόγω απαλλοτρίωσης, με το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων για ζητήματα συγκρότησης και λειτουργίας του
 • Συναντήσεις εργασίας στον ΕΟΠΥΥ (17 & 20/1/2014), στη Διεύθυνση Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (14-15/1/2014), στον Κλάδο Οικογενειακών Επιδομάτων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (9/1/2014)
 • Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους των ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΥΠΕΚΑ και ΡΑΕ για την αδειοδότηση και λειτουργία Φωτοβολταϊκών Συστημάτων (19/12/2013)
 • Στην Κέρκυρα (16-18/12/ 2013): συνάντηση εργασίας με το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας Κερκύρας και με επιθεωρητές εργασίας για συγκεκριμένες καταγγελίες εργαζομένων, γενικότερα εργασιακά προβλήματα και προτάσεις για τη βελτίωση της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ ΣΕΠΕ και Συνηγόρου για θέματα διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία· αυτοψία και σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς για τον ΧΥΤΑ, τη νομιμότητα λειτουργίας της εταιρείας Πετρογκάζ ΑΕ και συνεργείων αυτοκινήτων
 • Αυτοψία στις Φυλακές Κέρκυρας (10/12/2013)
 • Στο Κυπαρίσσι Λακωνίας: αυτοψία και συναντήσεις με την Κτηματική Υπηρεσία Λακωνίας και την Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Μονεμβασίας για καταπατήσεις και αυθαίρετα κτίσματα στον παλαιό αιγιαλό στο Κυπαρίσσι και αυθαίρετες κατασκευές στην Ελαφόνησο (9-10/12/2013).

Εκπροσώπηση Συνηγόρου σε εκδηλώσεις

 • Συνέδριο Πρεσβείας ΗΠΑ «Conference on Combating Discrimination, Violence and Intolerance Based on Religion and National Origin» (28-30/1/2014)
 • Συνάντηση των εταίρων του έργου «Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Φυλακών» με ειδικότερο θέμα «Συνθήκες κράτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» (14/1/2014)
 • Εθνική στρογγυλή Τράπεζα «Αντιγόνη» κατά των Διακρίσεων με θέμα «Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών και Πρόσβαση στο Άσυλο» (16/12/2013)
 • Εκδήλωση Δήμου Αθηναίων και Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών «Για το Νέο Μεταναστευτικό Κώδικα» (16/12/2013)

Συναντήσεις σε σχολεία και ιδρύματα προστασίας ανηλίκων

 • Συναντήσεις σε σχολείαΣυζητήσεις με εκπαιδευτικούς και μαθητές των: 6ου Γυμνασίου Καβάλας, 3ου Γυμνασίου Καλαμάτας, 4ου ΓΕΛ και ΓΕΛ Κατσικών Ιωαννίνων, 6ου Γυμνασίου Γλυφάδας, 1ου ΓΕΛ Ελληνικού, 138ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας, 3ου Λυκείου Αλίμου, Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας Κορωπίου, 12 ου Γυμνάσιου, 1ου Γυμνάσιου Αγίου Αθανασίου, Λύκειου και 1ου Γυμνάσιου Ευκαρπίας και 12ο Γυμνάσιου Ξηροκρήνης στη Θεσσαλονίκη.
 • Κλιμάκιο της Αρχής επισκέφθηκε το Κέντρο Προστασίας Παιδιού Καβάλας (9/12/2013), το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας (12/12/2013), την Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα» (20/12/2013) και το Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας «Η Μέλισσα» (17/1/2014), όπου συζήτησαν με τη διοίκηση, μέλη του προσωπικού και φιλοξενούμενα παιδιά.

Εκδηλώσεις και συνέδρια για τα δικαιώματα του παιδιού

 • Στο πλαίσιο τριήμερης εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, ο Βοηθός Συνήγορος Γ. Μόσχος πραγματοποίησε σεμινάριο για εκπαιδευτικούς για τις δράσεις πρόληψης στο σχολείο και τη σχολική διαμεσολάβηση, καθώς και τρεις ανοικτές συζητήσεις με μαθητές-εκπροσώπους σχολείων των Ιωαννίνων, της Άρτας και της Πρέβεζας με θέμα «Αναζητώντας ένα σύγχρονο, ανθρώπινο και ελκυστικό σχολείο» (Ιωάννινα, Πρέβεζα, Άρτα 23-24/1/2014)
 • Εισηγήσεις Βοηθού Συνηγόρου Γ. Μόσχου: σε εκδήλωση για την ενδοσχολική βία που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας (Νέα Κίος, 13/1/2014)· στην ημερίδα «Το δικαίωμα να είσαι παιδί» που διοργάνωσαν τα Παιδικά Χωριά SOS και η Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων (Καλαμάτα, 16/12/2013)· στην ημερίδα του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου «Εκπαίδευση και Δικαιώματα του Ανθρώπου» (11/12/2013)· στην ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας «Προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού» (11/12/2013)· στην ημερίδα «Εφηβική Αλληλεγγύη» που διοργανώθηκε από το σωματείο «Φίλοι της Αννίκας Θαρροπούλου» και το Κοινωνικό Ολιστικό Σχολείο (Καβάλα, 9/12/2013)· στην εκδήλωση «Η κακοποίηση του παιδιού στο οικογενειακό περιβάλλον» του Δήμου Βόλου (Βόλος, 3/12/2013)

 

 

Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Συνήγορος του Πολίτη - Copyright 2007
Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28 Αθήνα
Tηλ. 213 1306 600

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή