Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό του δελτίο (newsletter) μέσα από το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για όλες τις

δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε

για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Παρεμβάσεις

Το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή του

Ο Συνήγορος εξέδωσε ειδική έκθεση για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, στην οποία περιλαμβάνονται διαπιστώσεις από τη διερεύνηση αναφορών σε συνδυασμό με άλλες έγκυρες καταγραφές. Η Αρχή εντοπίζει σειρά προβλημάτων, ιδιαίτερα στο πεδίο ευθύνης της Ελληνικής Αστυνομίας και στον χώρο του σχολείου, και καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου. 

Πλημμελής νοσηλεία διαβητικού παιδιού με κατάληξη θάνατο

Ο Συνήγορος του Πολίτη έγινε αποδέκτης καταγγελίας για το θάνατο διαβητικού ανήλικου ασθενούς σε Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο. Ειδικότερα, τα ερωτήματα που διερευνήθηκαν ήταν: α) κατά πόσο η νοσηλεία ήταν κατάλληλη και β) κατά πόσο η διακομιδή σε άλλο Νοσοκομείο στην κρίσιμη αυτή κατάσταση ήταν ενδεικνυόμενη. Διαπίστωσε σοβαρές ενδείξεις για πλημμέλεια στη νοσηλεία του ασθενούς καθώς και στη μετέπειτα διερεύνηση της καταγγελίας από την αρμόδια ΔΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας. 

Παρέμβαση του Συνηγόρου για το νέο λύκειο

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο περί της αναδιάρθρωσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έθεσε υπόψη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ορισμένες βασικές διαπιστώσεις και προτάσεις του. Δελτίο Τύπου

Ο Συνήγορος του Πολίτη για τις άδειες ανατροφής και μητρότητας

* Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε, μετά από ενέργειες του Συνηγόρου του Πολίτη, εγκύκλιο με την οποία ρυθμίζει τις διαδικασίες χορήγησης εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνων μονίμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - μειωμένο ωράριο. Επιπροσθέτως των προβλημάτων που επιλύει η εγκύκλιος χορηγεί ένα επιπλέον τρίμηνο αδείας ανατροφής για κάθε παιδί στις δίδυμες και πολύδυμες κυήσεις, σε συμμόρφωση με πρόσφατη απόφαση ΣτΕ (845/2013).

* Έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου, το Γενικό Επιτελείο Στρατού περιέλαβε σε πρόσφατη Διαταγή του (Φ.440/42/791750/Σ. 247) την μη αφαίρεση της εξάμηνης αδείας προστασίας μητρότητας που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ (Ν. 3655/208, άρθρο 142) από την 9μηνη άδεια ανατροφής του πατέρα στρατιωτικού.

O Συνήγορος επισημαίνει την άρνηση της διοίκησης να χορηγήσει την άδεια μητρότητας σε έμμισθη δικηγόρο, εργαζόμενη στο Δημόσιο. Μάλιστα το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο εργαζόταν ως έμμισθη δικηγόρος η έγκυος αναφερόμενη, προέβη και σε διακοπή της μισθοδοσίας της εργαζόμενης και παρά την παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής, το συγκεκριμένο Υπουργείο δεν έχει αναθεωρήσει την απόφασή του.

Δράσεις

Νέες αρμοδιότητες για τον Συνήγορο

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε  στη Βουλή, κυρώνεται το Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων (OPCAT). Το νομοσχέδιο ορίζει ως «Εθνικό Μηχανισμό Πρόληψης» τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος αναλαμβάνει ευρύ φάσμα ελεγκτικών αρμοδιοτήτων για την τήρηση του Πρωτοκόλλου στους χώρους κράτησης.

Ο Συνήγορος στη Βουλή

* Ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κείμενο διευκρινίσεων σχετικά με το θέμα της διαφυγής 502 παιδιών από το ίδρυμα "Αγία Βαρβάρα" κατά την περίοδο 1998-2002, για το οποίο, ύστερα από σχετική έρευνα, η Ανεξάρτητη Αρχή είχε εκδώσει Πόρισμα το 2004Δελτίο Τύπου

* Μετά από πρόσκληση της αρμόδιας Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ο Βοηθός Συνήγορος Β. Καρύδης παρουσίασε στις 26.9.2013 τις θέσεις της Αρχής για το συζητούμενο νομοσχέδιο «Ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια».

Επίσκεψη του Υπουργού και της Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Συνήγορο του Πολίτη

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Υφυπουργός κα Εύη Χριστοφιλοπούλου επισκέφτηκαν την 31.7.2013 τη Συνήγορο του Πολίτη κα Καλλιόπη Σπανού και συζήτησαν τις διαπιστώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής για τα συστημικά προβλήματα της διοίκησης που προκύπτουν από τις αναφορές των πολιτών και τους τρόπους επίλυσής τους. Σε συνέχεια της παραπάνω επίσκεψης, ο Συνήγορος κλήθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου σε συνεργασία στο πλαίσιο κατάρτισης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ανοιχτή διακυβέρνηση.

Συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Συντονιστικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, υπό την προεδρία του Εθνικού Συντονιστή κ. Ιωάννη Τέντε, επίτιμου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην οποία μετέχει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Προτάσεις

Επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τις συνθήκες στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών

Συνοψίζοντας τις διαπιστώσεις του, ύστερα από αυτοψίες σε κέντρα κράτησης αλλοδαπών, ο Συνήγορος επεσήμανε  το ζήτημα της πολύμηνης διοικητικής κράτησης ενός συνεχώς διογκούμενου αριθμού αλλοδαπών. Η ΕΛ.ΑΣ. ανταποκρίθηκε αναφέροντας αναλυτικά τις προσπάθειές της για βελτίωση των συνθηκών, ωστόσο οι πρόσφατες ταραχές καταδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω παρεμβάσεις.

Διαφανείς διαδικασίες και ενημέρωση του επιβατικού κοινού για τους τρόπους ελέγχου εισιτηρίων

Υιοθετώντας σχετική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη, η εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. ξεκίνησε την ενημέρωση του επιβατικού κοινού των αστικών συγκοινωνιών σχετικά με τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου εισιτηρίων με την επικόλληση ειδικού εντύπου σε λεωφορεία και τρόλλευ.

Προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για αυθαίρετες περιφράξεις που εμποδίζουν την πρόσβαση στον αιγιαλό στη Χαλκιδική

Ο Συνήγορος επισημαίνει την ανάγκη ιεράρχησης των κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε περιπτώσεις όπου υπάρχει καθυστέρηση για χρονικό διάστημα πέραν της δεκαετίας.

Οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να τηρούν τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος για την επικοινωνία τους με τους πολίτες

Ο Συνήγορος, με πόρισμά του προς τον Υπουργό Παιδείας, ζήτησε την επανεξέταση του αποκλεισμού όσων ερευνητικών προτάσεων υποβλήθηκαν την τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής τους για το πρόγραμμα "ΑΡΙΣΤΕΙΑ", καθώς η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας δεν τήρησε τις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος.

Την υιοθέτηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού πρότεινε ο Συνήγορος

Πρόταση για την προετοιμασία και υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού απηύθυνε ο Συνήγορος του Πολίτη στους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς. Η  πρόταση περιλαμβάνει αναφορά σε 100 σημαντικά σημεία, τα οποία αναδείχθηκαν από προηγούμενες ενέργειες της Ανεξάρτητης Αρχής, και το κείμενο Καταληκτικών Παρατηρήσεων της Επιτροπής.

Δελτίο Τύπου

 

Διαβάστε ακόμα

Αυτοψίες

Για να διαπιστωθεί η παρεμπόδιση ή μη της ελεύθερης πρόσβασης στον εξωτερικό χώρο του σπηλαίου των ιαματικών λουτρών Καϊάφα πραγματοποιήθηκε αυτοψία από κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη και συναρμόδιες υπηρεσίες στις 19.9.2013

Συναντήσεις εργασίας-Συνεργασίες με τη Διοίκηση

* Κλιμάκιο της προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE), επισκέφθηκε στις 19.9.2013 την Αρχή με αντικείμενο την καταπολέμηση των διακρίσεων.

* Ειδικός επιστήμονας της Αρχής συμμετείχε σε συνάντηση με περιβαλλοντικές οργανώσεις, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (στις 24.9.2013).

* Ο Συνήγορος απέστειλε προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας τα επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας 100 «Για την ισότητα στην αμοιβή ανδρών και γυναικών» (1951) και 111 «Για τη διάκριση στην απασχόληση και το επάγγελμα» (1958). Στο έγγραφό του ο Συνήγορος συνοψίζει τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του σχετικά με την εφαρμογή των Συμβάσεων το διάστημα 2011-2013. 

Εκδηλώσεις – Hμερίδες – Συνέδρια

* Ομιλία της Συνηγόρου του Πολίτη Κ. Σπανού με θέμα «Ο Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδας: θεσμικές επιλογές και σχέσεις με τη διοίκηση και τη δικαιοσύνη», στις 3.9.2013 στην Άγκυρα, σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Συνήγορος του Πολίτη της Τουρκίας, για τον ρόλο του θεσμού του Συνηγόρου στο πλαίσιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

* Παρέμβαση της κας Κ. Σπανού με θέμα «Μεταρρύθμιση για έξοδο από τη λιτότητα» στο 9ο εθνικό σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαμεσολαβητών που διοργάνωσε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής μαζί με την Ιρλανδή Συνήγορο του Πολίτη στις 15-17.9.2013 στο Δουβλίνο, με τον γενικότερο τίτλο «Χρηστή Διοίκηση και τα δικαιώματα των πολιτών σε περίοδο λιτότητας». 

* Συμμετοχή στη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας «Policy Formation» του δικτύου Equinet (Βρυξέλλες, 10.9.2013).

* Συμμετοχή στο «Φόρουμ διαλόγου για τις διακρίσεις» που οργανώθηκε από το Τουρκικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοινοβουλευτικές ανταλλαγές και διάλογοι» (Νεβσεχίρ, 10-11.9.2013).

* Συμμετοχή σε εκδήλωση του δικτύου «Ασφάλεια με ανθρώπινα δικαιώματα: αστυνομική βία και αυθαιρεσία» του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας  (Αθήνα, 19.9.2013).

* Συμμετοχή σε συνάντηση εργασίας του European Roma Information Office  για τις στρατηγικές ενσωμάτωσης των Ρομά με βάση τις ευρωπαϊκές Οδηγίες κατά των φυλετικών διακρίσεων (Βρυξέλλες, 27.9.2013).

* Ειδικοί Επιστήμονες του ΣτΠ έλαβαν μέρος σε διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο του Equinet στην Λισαβόνα (18-19.9.2013) σχετικά με το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εργασία και τα μέτρα καταπολέμησής του. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ετήσια συνάντησης της Ομάδας Εργασίας για το Φύλο του Equinet. 

Συμμετοχή σε δύο συναντήσεις με το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurochild και εκπροσώπους Υπουργείων και MKO, με στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού στην Ευρωπαϊκή ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας 2014.  Ανακοίνωση Συνηγόρου, Δ.Σ. του Eurochild

17η Ετήσια Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού στις Βρυξέλλες με θέμα «Παιδιά σε κίνηση: πρώτα τα παιδιά!». Δείτε εδώ το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ του Δικτύου, στην παραγωγή του οποίου συμμετείχε ο Έλληνας Συνήγορος του Παιδιού και το οποίο προβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κονοβούλιο. 

Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Συνήγορος του Πολίτη - Copyright 2007
Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28 Αθήνα
Tηλ. 213 1306 600

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή