Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στην ηλεκτρονική έκδοση του newsletter μέσα από το οποίο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για όλες τις δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε εκτενώς για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Δράσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2012

Το αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης κυριαρχεί στις αναφορές των πολιτών, αντανακλώντας την κοινωνική κόπωση, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση 2012 που η Συνήγορος του Πολίτη κα Καλλιόπη Σπανού παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ.Ευάγγελο Μεϊμαράκη στις 27/3/2013. Αναλογικότητα στην κατανομή των βαρών, σεβασμός των δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις, τήρηση των κανόνων με διαφάνεια αλλά κι ευελιξία σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, προκειμένου η πολιτεία να προσφέρει διέξοδο και να στηρίξει τους πολίτες που δοκιμάζονται, είναι το ζητούμενο στην παρούσα συγκυρία. Στην ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2012 αναδεικνύονται με απτά παραδείγματα οι επιπτώσεις της κρίσης, σε όλο το φάσμα των δικαιωμάτων, ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών, που απαιτούν την παρέμβαση του Συνηγόρου, ως θεσμού εγγύησης των δικαιωμάτων, ειδικά στην παρούσα συγκυρία. Στην ετήσια έκθεση ενσωματώνονται, ως χωριστές ενότητες, η ειδική έκθεση έτους 2012 για την καταπολέμηση των διακρίσεων και η αντίστοιχη ειδική έκθεση για το φύλο και τις εργασιακές σχέσεις, με την ειδική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη ως φορέα προώθησης της ίσης μεταχείρισης.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η Συνήγορος του Πολίτη κα Κ.Σπανού συμμετείχε με ομιλία σε συνέδριο που διοργάνωσε η Επιτροπή για την Ισότητα Κατά των Διακρίσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με το κοινοβούλιο της Πολωνίας, με θέμα  Ελευθερία της έκφρασης και περιορισμός των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού & ταυτότητας φύλου, στη Βαρσοβία στις 19/3/2013.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΔΥΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΟΛΟΓΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η παρουσίαση της πρότασης διδυμοποίησης του Συνηγόρου του Πολίτη με τον τουρκικό ομόλογο θεσμό πραγματοποιήθηκε στις 22/3/2013 στην Άγκυρα. Η πρόταση, σε ανοιχτή πρόσκληση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποβλήθηκε σε συνεργασία με τον Ολλανδό Συνήγορο του Πολίτη και με τη διαχειριστική υποστήριξη της Υπηρεσίας Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Βουλής των Ελλήνων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

Επ’ ευκαιρία μιας γενικότερης δημοσιότητας για τα οικονομικά θέματα Ανεξάρτητων Αρχών, η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, ανέφερε επιγραμματικά στις αρχές Μαρτίου προς το Υπουργείο Οικονομικών τα οικονομικά στοιχεία της Αρχής από τα οποία προκύπτει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, επαναλαμβάνοντας την πάγια πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη για μεταστέγαση σε ιδιόκτητο κτίριο του Δημοσίου. * Δελτίο Τύπου

Δικαιώματα του Ανθρώπου

O Συνήγορος του Πολίτη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Στις 21 Μαρτίου 2013, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε  ότι η ανοχή σε φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, που εμφανίζονται σε συνθήκες κρίσης ως εύκολη απάντηση σε ατομικά και συλλογικά αδιέξοδα, αποτελεί κίνδυνο για τα θεμέλια του κράτους δικαίου. Η Αρχή, ως φορέας προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης, καλεί τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να επέμβουν όχι μόνο κατασταλτικά, αλλά και στα αίτια που προκαλούν τη ρατσιστική βία και κάθε είδους κοινωνικό αποκλεισμό.

* Δελτίο Τύπου

 

Συνάντηση Equinet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Στο πλαίσιο του European Network of Equality Bodies, ο Συνήγορος του Πολίτη οργάνωσε και φιλοξένησε στα γραφεία του την τακτική συνάντηση της ομάδας εργασίας του δικτύου η οποία έχει ως αντικείμενο την επικοινωνιακή στρατηγική. Η συνάντηση εργασίας, με ειδικότερο θέμα «Supporting Equality Bodies in Shaping and Framing their Profile through Communication», έγινε στις 26 Μαρτίου 2013 και σ’ αυτήν έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από 15 εθνικούς φορείς προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης, ενώ τις επόμενες μέρες ορισμένοι από τους συμμετέχοντες παρέμειναν και πραγματοποίησαν ενημερωτική επίσκεψη παρακολουθώντας το έργο του έλληνα Συνηγόρου.

 

Παρεμβάσεις - αποδοχή προτάσεων

Μετά από παρέμβαση  του Συνηγόρου του Πολίτη, το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α΄ δεν περιλαμβάνεται πλέον μεταξύ των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την αναγγελία έναρξης άσκησης συγκεκριμένων επαγγελμάτων.

* Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Κοινωνική Προστασία

ΣΥΝΑΝΤΗΣH

Κλειστή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον ΣτΠ (18/02/2013) με εκπροσώπους  φορέων ψυχικής υγείας και με αντικείμενο την προστασία των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές.

Τη σύσκεψη προλόγισε η ΣτΠ Καλλιόπη Σπανού και συντόνισε ο ΒΣτΠ για θέματα Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας  Γιάννης Σακέλλης. Στη σύσκεψη συμμετείχε  και ο ΒΣ για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος.

Κατά τη συνάντηση αυτή συζητήθηκε η πρόοδος στην πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, επισημάνθηκε ότι η οικονομική συγκυρία της χώρας πλήττει και τον τομέα της ψυχικής υγείας και δόθηκε έμφαση στην ενεργοποίηση σύγχρονων μεθόδων αξιολόγησης των δομών.   

 

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Νομοθετική εξέλιξη στην πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη για την έκδοση προσωρινής σύνταξης στο δημόσιο λόγω καθυστέρησης

Στις 25/5/2011 ο Συνήγορος του Πολίτη είχε προτείνει προς το Υπουργείο Οικονομικών να απονέμεται στους συνταξιούχους του Δημοσίου, ως έναντι των συντάξιμων αποδοχών, χρηματικό ποσό, που θα αντιστοιχεί σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών και το οποίο θα συμψηφίζεται αργότερα με την καταβολή των συντάξιμων αποδοχών.
Το Υπουργείο Οικονομικών, ανταποκρινόμενο θετικά στην πρόταση της Αρχής,  κατέθεσε στις 15/3/2013 σχέδιο Νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων», όπου στο άρθρο 1 προβλέπεται η προκαταβολή σύνταξης και στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

* Δελτίο τύπου

* Νομοθετικη Πρόταση για τις Τρίμηνες Αποδοχές και τις Καθυστερήσεις στην Καταβολή Σύνταξης

* Απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών

* Σχέδιο νόμου

Επιτυχής παρέμβαση για τη συνταγογράφηση φαρμάκου

Το Υπουργείο Υγείας συμπεριέλαβε τα σκευάσματα με τη δραστική ουσία λεμβοκαρνιτίνη στη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση, μετά από πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη και θετική γνωμοδότηση του ΕΟΦ. 

*Σύνοψη διαμεσολάβησης

Έγγραφο Συνηγόρου του Πολίτη

Ποιότητα Ζωής

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Οριστική παύση λειτουργίας ανεξέλεγκτου χώρου διάθεσης στερεών αποβλήτων στην Τήνο

Ο Συνήγορος του Πολίτη πέτυχε την διακοπή της λειτουργίας ΧΑΔΑ στην περιοχή "Κοσσίνι" του Δήμου Τήνου, και ζήτησε την εξυγίανση-αποκατάσταση της περιοχής και την άμεση υλοποίηση των προβλεπόμενων από τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό έργων διαχείρισης απορριμμάτων.

* Πόρισμα

* Περίληψη Πορίσματος

* Σχετικά έγγραφα

Ρύθμιση για οικοδομικά τετράγωνα στο όριο δασικής έκτασης

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την οριστική ρύθμιση του νομικού καθεστώτος των ακραίων οικοδομικών τετραγώνων και επίλυση του ζητήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών για τα ακίνητα που βρίσκονται στη «Μπίλιτζα Πάρνηθας».

* Σύνοψη Διαμεσολάβησης

* Έγγραφα ΣτΠ 1 , 2

Διευκρινίσεις για τη μείωση των τιμών παραγόμενης ενέργειας από Φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την διευκρίνιση της ένταξης παραγωγών σε νέο δυσμενέστερο καθεστώς τιμολόγησης της παραγόμενης ενέργειας από Φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

* Σύνοψη Διαμεσολάβησης

* Σχετικά έγγραφα

Αναοριοθέτηση του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στη Βοιωτία

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την επιτάχυνση της έγκρισης ανέγερσης οικοδομής και για την αναοριοθέτηση του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Κοιλάδας των Μουσών Βοιωτίας.

* Σύνοψη Διαμεσολάβησης

* Σχετικά έγγραφα

Προληπτική δράση για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στην περιοχή του Ασωπού

Ο Συνήγορος του Πολίτη προωθεί την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων με σκοπό τη συμμόρφωση με τα θεσπισμένα όρια ποιότητας για τα ύδατα του Ασωπού και τα περιβαλλοντικά πρότυπα για τις βιομηχανίες της περιοχής.

* Σύνοψη Διαμεσολάβησης

* Σχετικά έγγραφα

Σχέσεις κράτους - πολίτη

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Αποζημίωση επιβατών κατόχων κάρτας πολλαπλών διαδρομών κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα συγκοινωνίας

Ο Συνήγορος του Πολίτη με ικανοποίηση πληροφορείται την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να αποζημιώνει τους επιβάτες, κατόχους καρτών πολλαπλών διαδρομών, κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων του ομίλου ΟΑΣΑ, υιοθετώντας πρότασή του.

* Δελτίο Τύπου 2013

* Δελτίο Τύπου 2012

* Επιστολή ΣτΠ

Εφαρμογή της απαλλαγής από τον ΦΠΑ κατά την προμήθεια πετρελαίου κίνησης αλιευτικών σκαφών για τους αλιείς του νομού Χαλκιδικής

Ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε την εφαρμογή της απαλλαγής από τον ΦΠΑ κατά την προμήθεια των αλιέων με πετρέλαιο κίνησης για τα σκάφη τους απευθείας από τις τελωνειακές αρχές, κατ’ αναλογία όσων ισχύουν για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Το Υπουργείο Οικονομικών αποδέχθηκε την πρόταση αυτή.

* Σύνοψη Διαμεσολάβησης

* Επιστολή ΣτΠ προς Υπ.Οικον.

* Επιστολή Υπουργείου Οικονομικών

Αναγνώριση συνεχόμενου χρόνου ανεργίας πολίτη σε περίπτωση δικαιολογημένης ολιγοήμερης καθυστέρησης απογραφής στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ

Η δικαιολογημένη ολιγοήμερη καθυστέρηση απογραφής στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ δεν πρέπει να συνεπάγεται τη διακοπή του συνεχόμενου χρόνου ανεργίας, καθώς αυτό στερεί τους ανέργους από φορολογικές απαλλαγές και παροχές που έχουν ως προϋπόθεση την αδιάλειπτη ανεργία.

* Σύνοψη Διαμεσολάβησης

* Έγγραφο ΣτΠ

* Διοικητική Ανταπόκριση

Υποχρεωτική η απογραφή υπαλλήλων Δικηγορικών Συλλόγων

H άρνηση των Δικηγορικών Συλλόγων να απογράψουν τους υπαλλήλους τους δημιουργεί διαδικαστικές εμπλοκές ως προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταξιοδότησής τους. Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρέπεμψε το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο γνωμοδότησε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι υποχρεούνται να απογράφουν το προσωπικό τους.

* Σύνοψη Διαμεσολάβησης

 

ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

Προτάσεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής δανείων από τους δικαιούχους στεγαστικών προγραμμάτων του ΟΕΚ

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε από τον ΟΑΕΔ, που ασκεί πλέον τις αρμοδιότητες του καταργηθέντος ΟΕΚ, τη λήψη μέτρων προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή δανείων από τους δικαιούχους στεγαστικών προγραμμάτων.

* Δελτίο Τύπου

* Επιστολή ΣτΠ προς ΟΑΕΔ

* Διοικητική Ανταπόκριση

 

***********************************************

 Ο Συνήγορος του Πολίτη στο Facebook

 

 

 Ο Συνήγορος του Πολίτη στο Twitter

Δικαιώματα του Παιδιού

Οι μαθητές ανταλάσσουν εμπειρίες και απόψεις για τη βία στο Σχολείο

Με αφορμή την 6η Μαρτίου 2013, Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο, ο Συνήγορος του Πολίτη, με την ιδιότητά του ως Συνήγορος του Παιδιού, συμμετείχε σε εκδήλωση-συζήτηση με μαθητές που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με το Δίκτυο κατά της Βίας στο Σχολείο. Ο Βοηθός Συνήγορος Γιώργος Μόσχος συντόνισε τις παρουσιάσεις μαθητών από 10 σχολεία διαφόρων περιοχών της χώρας που υλοποιούν ενδιαφέρουσες δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στο σχολείο. * Βίντεο συζήτησης με μαθητές * Δελτίο τύπου.

Άνοιγμα της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων 2013 και νέα δράση

Ο Συνήγορος του Πολίτη προσκάλεσε μαθητές να πάρουν μέρος στη δράση του «Με τη συμμετοχή μας, απαντάμε στη βία, τη σιωπή και την ανασφάλεια!» και στη νέα Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων 2013. Οι έφηβοι θα συζητάνε μεταξύ τους και με τον Συνήγορο σε κλειστό ηλεκτρονικό φόρουμ σχετικά με τα δικαιώματά τους και ορισμένοι από αυτούς θα πάρουν μέρος σε συναντήσεις διαλόγου στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Η δράση αποτελεί συνέχεια των ενεργειών της Αρχής για τη συστηματική ακρόαση των απόψεων των παιδιών, των συναντήσεών του με εφήβους και της λειτουργίας της Ομάδας και της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων στις διετίες 2009-2010 και 2011-2012. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ενημέρωση της Βουλής

Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το ζήτημα της παιδικής κακοποίησης (19/3).

Πορίσματα και Προτάσεις

Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τις μεταγραφές ανήλικων αθλητών

Η ισχύουσα αθλητική νομοθεσία δεσμεύει υπέρμετρα τους ανήλικους αθλητές με τους συλλόγους στους οποίους εγγράφονται και με τον τρόπο αυτό αφήνει περιθώρια εκμετάλλευσης τους, ενώ παράλληλα οδηγεί στην πράξη σε παραβίαση δικαιωμάτων τους, επεσήμανε ο Συνήγορος του Πολίτη σε πόρισμά του προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. * Πόρισμα * Δελτίο τύπου

Ανάγκη διατήρησης της αυτοτέλειας και περαιτέρω ενίσχυσης των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων

Ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το οποίο εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με πιθανές αρνητικές συνέπειες της προοπτικής συγχώνευσης των Υπηρεσιών Επιμελητών των Δικαστηρίων Ανηλίκων της χώρας με τις Υπηρεσίες Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής. Δελτίο τύπουΈγγραφο ΣτΠ προς Υπουργείο Δικαιοσύνης

Επισκέψεις, συναντήσεις, ημερίδες

Συζητήσεις με μαθητές και εκπαιδευτικούς σχολείων σε Ρόδο, Φλώρινα, Κοζάνη, Κάρπαθο, Μυτιλήνη, Χαλκίδα, Ηράκλειο Κρήτης και Αττική (4ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, Καλλιτεχνικό Λύκειο Γέρακα, 1ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου, 1ο Δημοτικό Ν. Χαλκηδόνας, Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών). Skype με μαθητές του 1ου Λυκείου Πύργου, των Ράλλειων Πρότυπων Δημοτικών και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας.

Ομιλία στις ημερίδες:

«Όταν η βία πάει σχολείο» (Ρόδος), «Η βία στη ζωή των παιδιών: Διαπιστώσεις και προτάσεις του Συνηγόρου του Παιδιού» (Κοζάνη, Φλώρινα), «Κοντά στο παιδί και τις ανάγκες του μέσα στη σύγχρονη οικονομική κρίση» (Καλύβια Αττικής), «Συμβιώνοντας στο σχολείο: πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας» (Θεσσαλονίκη), «Δικαιώματα του παιδιού σε περίοδο κρίσης. Πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας ανάμεσα σε παιδιά κι εφήβους» (Μυτιλήνη), «Ασυνόδευτα Ανήλικα», «Το σχολείο ενάντια στο σκοτάδι του φασισμού», «Η ασφαλής πλοήγηση είναι υπόθεση όλων μας» (Αθήνα).

Συναντήσεις εργασίας, επισκέψεις, σεμινάρια:

* Συνάντηση με υπευθύνους Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων Αττικής και κοντινών περιοχών, στα γραφεία του Συνηγόρου, μετά από πρόσκληση της Αρχής

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Β/θμιας Εκπαίδευσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας (Χαλκίδα)

* Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και γονείς «Ισότιμη εκπαίδευση για όλους»

* Συζήτηση με φιλοξενούμενα παιδιά και μέλη της διοίκησης και του προσωπικού στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού στη Φλώρινα, στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Ηρακλείου Κρήτης και στο Λύρειο Ίδρυμα

Επίσκεψη στον καταυλισμό Ρομά στην Πτολεμαϊδα

Ισότητα των φύλων

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Διαφορετικές άδειες η 6μηνη ειδική άδεια προστασίας μητρότητας και η 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αποδέχθηκε τη θέση του Υπουργείου Εργασίας και του Συνηγόρου του Πολίτη, ότι η 6μηνη ειδική άδεια προστασίας μητρότητας του ΟΑΕΔ αποτελεί άδεια μητρότητας, και χορηγείται αποκλειστικά και μόνο στις μητέρες εργαζόμενες. Αντίθετα, η 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου, είναι γονική άδεια, που χορηγείται σε οποιονδήποτε από τους δύο ή και στους δύο γονείς, ανεξαρτήτως φύλου. Συνεπώς δεν επιτρέπεται να θεωρούνται «όμοιες διευκολύνσεις» και να αφαιρείται το 6μηνο που έχει λάβει η μητέρα από το 9μηνο που δικαιούται ο πατέρας.

* Σύνοψη Διαμεσολάβησης

 

ΝΕΑ

*  Η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, με επιστολή της προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς την Ημέρα της Γυναίκας (8/3/2013), στο πλαίσιο της ειδικής αρμοδιότητας της ανεξάρτητης αρχής ως φορέα  προώθησης της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών ανδρών και γυναικών, ζητά να επανεξεταστεί το θέμα της κατάργησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, προκειμένου να μην αποδυναμωθεί ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους σε θέματα ισότητας στην παρούσα δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία.

*Επιστολή για τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων

 

* Η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών στις 29/3/2013 με θέμα τις επιπτώσεις της κρίσης και ανέλυσε το θέμα των επιπτώσεων σε θέματα ισότητας των φύλων και ιδίως στην αγορά εργασίας.

 

* Μετά από σχετική πρόσκληση, την Ημέρα της Γυναίκας (8/3/2013), εκπρόσωποι του ΚΙΦ επισκέφτηκαν το 1ο ΕΠΑΛ Ιλίου, προκειμένου να μιλήσουν στους μαθητές της 1ης Λυκείου για την αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 

* Σε συνέχεια πρόσκλησης από το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αιγάλεω, ειδική επιστήμονας του ΚΙΦ παρουσίασε θέματα σχετικά με τις διακρίσεις λόγω φύλου, στις 13/3/2013. Το εν λόγω σχολείο συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius για τα σχολικά έτη 2012-2013 και 2013-2014 με το θέμα: «Different but equal in Europe».

 

* Εκπρόσωπος του ΚΙΦ συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28/2/2013 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου. Στη συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας που ασχολείται με την έμφυλη διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην οποία συμμετείχαν επίσης το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, το ΕΚΚΕ και η ΓΓΙΦ, συζητήθηκαν οι συνεισφορές κάθε φορέα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

 

* Εκπρόσωπος του ΚΙΦ συμμετείχε στο Working Group Equality law in practice meeting που διενεργήθηκε από το Equinet στις Βρυξέλλες την 1η/3/2013.

 

* Εκπρόσωπος του ΚΙΦ συμμετείχε στο Equinet Legal Training που διενεργήθηκε από το Equinet στο Βερολίνο την 18η/3/2013 και 19η/3/2013.

Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στην περίπτωση που θέλετε περισσότερες πληροφορίες ή δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε αυτό το ενημερωτικό δελτίο, στείλτε ένα email στο newsletter@synigoros.gr

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή