Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στη νέα ηλεκτρονική έκδοση του διμηνιαίου newsletter μέσα από το οποίο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για όλες τις δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε εκτενώς για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. 

Γενικά

* Η Ετήσια Έκθεση του ΣτΠ για το 2010 υπεβλήθη στις 29 Μαρτίου 2011 στον Πρόεδρο της Βουλής από την Αναπληρώτρια Συνήγορο του Πολίτη κ. Καλλιόπη Σπανού. * Ετήσια Έκθεση   * Δελτίο Τύπου

* Στη δημοσιότητα δόθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 η 2η Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τις διακρίσεις λόγω φύλου στην απασχόληση. * Ειδική Έκθεση  * Δελτίο Τύπου

*Διεύρυνση Αρμοδιοτήτρων: Ο Στπ θα εξετάζει την τήρηση της αρχής των ίσων ευκαιριών στην απασχόληση για τα δύο φύλα * Δελτίο Τύπου

* Ο ΣτΠ παρέστη σε συνεδριάσεις α) της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής με αντικείμενο την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος του χώρας (Φεβρουάριος 2011) και την μελέτη του μεταναστευτικού συστήματος (Μάρτιος 2011) β) της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, με αντικείμενο το πρόβλημα της παιδικής εργασίας.

* Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε συνεργασία με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο, στο Εφετείο Αθηνών, συνεδριακή ημερίδα με θέμα «Διαφάνεια και Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Θεσμικές συγκλίσεις και παράλληλοι δρόμοι».

* Στο πλαίσιο προγράμματος διδυμοποίησης ο Συνήγορος του Πολίτη δέχθηκε επίσκεψη εργασίας από αντιπροσωπεία του Σέρβου Συνηγόρου.

* Αντιπροσωπεία του Συνηγόρου του Πολίτη επισκέφθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 την πόλη της Άμφισσας. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση  πολιτών και στελεχών των δημοσίων υπηρεσιών της περιοχής για την αποστολή και το έργο του  ενώ παρελήφθησαν και αναφορές πολιτών.

Δικαιώματα του ανθρώπου

Ο Συνήγορος του Πολίτη καταθέτει προτάσεις βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης και ανανέωσης αδειών διαμονής. 

Έχοντας διαπιστώσει ότι το σύστημα χορήγησης και ανανέωσης αδειών διαμονής έχει περιέλθει σε κρίσιμη καμπή, ο Συνήγορος του Πολίτη υπέβαλε σειρά νομοθετικών προτάσεων, με σκοπό την συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος. Οι προτάσεις αφορούν τη διαχείριση του φαινομένου της αντικανονικής μετανάστευσης και της παράνομης διαμονής, την άμβλυνση των κοινωνικών εντάσεων και την αποδυνάμωση τυχόν εκδηλώσεων ξενοφοβικού και ρατσιστικού χαρακτήρα.

 
 
 
Αυτοψίες
Συναντήσεις εργασίας
  • Με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT). Περισσότερα

Εκδόσεις

Κοινωνική προστασία

Το ΕΔΑΔ στη γραμμή του Συνηγόρου του Πολίτη για τη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος σε πολύτεκνη, αναγνωρισμένη πολιτική πρόσφυγα

Τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος από τον ΟΓΑ σε αναγνωρισμένες πολιτικές πρόσφυγες, αποφάσισε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το θέμα για το οποίο επιδιώχθηκε δικαστική προστασία, μετά την υπ’ αριθμ. 771/2007 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, A Τμήμα, είχε έκτοτε επιλυθεί νομοθετικά. Σύμφωνα, ωστόσο, με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, οι εν λόγω παροχές πρέπει να χορηγούνται από αιτήσεως και ανεξάρτητα από τις επελθούσες νομοθετικές ρυθμίσεις των ν. 3454/06 και 3631/08, όπως είχε υποστηρίξει και ο Συνήγορος του Πολίτη σε πόρισμά του (Πόρισμα 1194/5.4.2005), μετά από την εξέταση παρεμφερούς αναφοράς (βλ. υποθέσεις Fawsie και Saidoun κατά Ελλάδος).

 
Συναντήσεις εργασίας :
 
 
  • Με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).
  • Με Προέδρους και υπηρεσιακούς παράγοντες του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).
  • Συμμετοχή σε Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αναθεώρηση του προγράμματος «Ψυχαργώς 2011-2020».
 
Αυτοψίες :
 
•     Στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) και στο Νοσοκομείο «ΚΑΤ».

Ποιότητα ζωής

Περιβαλλοντική εκπαίδευση σε συνεργασία με σχολεία

Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αθηνών και Θεσσαλονίκης και με επιλεγμένες ομάδες μαθητών, πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης. Στόχος της δράσης είναι η συμβολή των εφήβων στη δημόσια ανάδειξη περιβαλλοντικών θεμάτων και στην εκπόνηση προτάσεων για την επίλυσή τους. Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης παρουσιάστηκε από τη Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για θέματα ποιότητας ζωής σε σεμινάριο απευθυνόμενο σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Κρήτης.

 

Η εξασφάλιση δημόσιων χώρων στις ελληνικές πόλεις: θεσμικά εργαλεία και προβλήματα διοικητικής δράσης

Το πλαίσιο εφαρμογής των σχεδίων πόλεων και τα θεσμικά εργαλεία απόκτησης γης για την δημιουργία δημοσίων χώρων στις ελληνικές πόλεις παρουσίασε η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για θέματα περιβάλλοντος, σε ημερίδα με θέμα «Βιωσιμότητα των δημόσιων υπαίθριων χώρων στην πόλη», που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος ASPIS για τις βιώσιμες πόλεις. Περισσότερα

 

Συναντήσεις Εργασίας

Σε σειρά εκδηλώσεων στην Κρήτη και την Μακεδονία επιστήμονες του ΣτΠ παρουσίασαν ενδεικτικές υποθέσεις που αφορούσαν στις λίμνες και στους υγρότοπους.

Σχέσεις κράτους - πολίτη

Φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες με τέκνα που προέρχονται από προηγούμενο γάμο. Αποδοχή προτάσεων ΣτΠ.

 

Με την άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη συντάχθηκε τελικά, μετά από καθυστέρηση ετών, το υπουργείο Οικονομικών στο ζήτημα της έκπτωσης του οφειλόμενου φόρου γονέων, ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των ανηλίκων, βαρυνόμενων τέκνων, που συνοικούν με αυτούς, ανεξαρτήτως της βιολογικής τους προέλευσης από τον έναν ή και τους δύο γονείς. Το υπουργείο Οικονομικών προέβη στην μεταβολή της προηγούμενης πρακτικής του μετά από σειρά ομοειδών αποφάσεων δικαστηρίου (ενδεικτικά, η υπ’ αριθμ. 148/10 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης), οι οποίες ευθυγραμμίζονται πλήρως με την άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη. Περισσότερα

Κατάργηση του μέτρου παροχής οικονομικών κινήτρων για την απόσυρση παλαιών οχημάτων και την αγορά νέων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (για το 2009)

Ο Συνήγορος του Πολίτη συνέταξε και δημοσιοποίησε πόρισμα (Φεβρουάριος 2011), με αντικείμενο την παροχή οικονομικών κινήτρων για αγορά αυτοκινήτων νέας, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και απόσυρση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας. Το Πόρισμα, που αφορά το μέτρο της απόσυρσης του έτους 2009, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, προβλήματα που ανάγονται στην επιλογή του έκτακτου νομοθετικού εργαλείου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την εισαγωγή του μέτρου, στη διαδικασία κατάργησής του και στην υλοποίηση του μέτρου, μετά τη ριζική τροποποίηση της μέχρι τότε προβλεπόμενης διαδικασίας.

Δικαιώματα του παιδιού

Ξεκίνησε τις εργασίες της η νέα Ομάδα Εφήβων Συμβούλων 

Τον Φεβρουάριο του 2011 διεξήχθη στην Αθήνα 1η συνάντηση της νέας Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Πολίτη για τη διετία 2011-2012. Η εν λόγω oμάδα 20 εφήβων δημιουργήθηκε ως συμβουλευτικό όργανο του Συνηγόρου του Παιδιού, προκειμένου να ακούει συστηματικά τις απόψεις των παιδιών για θέματα προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων του παιδιού. Συγκροτείται από εφήβους προερχόμενους από διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι επελέγησαν βάσει αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης του Συνηγόρου του Πολίτη, αφού λήφθηκαν υπόψη συγκεκριμένα, προκαθορισμένα κριτήρια (Links, πρόσκληση κλπ). Το σύνολο των 250 εφήβων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στην oμάδα αυτή θα συμμετέχουν στη νέα Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού, που θα επικοινωνεί μαζί τους μέσω του ηλεκτρονικού φόρουμ, ανταλλάσσοντας απόψεις και προτάσεις. (Μέλη της νέας oμάδας, Δελτίο Τύπου, Πρόγραμμα 1ηςσυνάντησης, Έκθεση πεπραγμένων 1ης Ομάδας Εφήβων Συμβούλων)

Ισότητα των φύλων

Ειδική Έκθεση με θέμα «Προϋποθέσεις και Διαδικασία Χορήγησης της Ειδικής Παροχής Προστασίας Μητρότητας»

Τον Μάρτιο του 2011 δημοσιοποιήθηκε ειδική έκθεση του ΣτΠ με θέμα «Προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας». Στην εν λόγω έκθεση κατέγραψε τα προβλήματα που διαπίστωσε κατά την εφαρμογή του αρ. 142 του ν. 3655/08, τα οποία ανέκυψαν κυρίως από τον έλεγχο των διοικητικών διαδικασιών χορήγησης της εν λόγω παροχής από τον ΟΑΕΔ, την εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών εργαζόμενων μητέρων από τις δικαιούχους της παροχής και την ύπαρξη νομοθετικού κενού στην επίμαχη ρύθμιση. Παράλληλα, προέβη στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων.

* Δελτίο Τύπου

* Ειδική έκθεση

* Περίληψη Έκθεσης

Η ημέρα της γυναίκας

 

Η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για θέματα ισότητας των φύλων συμμετείχε ως ομιλήτρια σε ημερίδα με θέμα: «Γυναίκα και Μ.Μ.Ε.», που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, με αφορμή τον εορτασμό της 8ης Μαρτίου 2011, με πρωτοβουλία της Ειδικής Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πορίσματα & προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

 

Αποδοχή προτάσεων από τη Διοίκηση

 

Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στην περίπτωση που θέλετε περισσότερες πληροφορίες ή δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε αυτό το ενημερωτικό δελτίο, στείλτε ένα email στο newsletter@synigoros.gr

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή