Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στη νέα ηλεκτρονική έκδοση του διμηνιαίου newsletter μέσα από το οποίο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για όλες τις δράσεις του. 

Γενικά

Η καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης Καλλιόπη Σπανού ορκίστηκε Συνήγορος του Πολίτη, ενώπιον του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα. Με την ορκωμοσία ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής του νέου Συνηγόρου του Πολίτη από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. 

 

* Ο Συνήγορος του Πολίτη της Μολδαβίας και συνεργάτες του επισκέφτηκαν τα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη στην Αθήνα (1-4 Μαΐου) στο πλαίσιο κοινού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε επιμέρους υποθέσεις με τις οποίες ασχολείται ο Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα, καθώς και σε θέματα οργάνωσης.

* Η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, μίλησε στην πέμπτη συνάντηση της Ένωσης Συνηγόρων του Πολίτη της Μεσογείου (Μάλτα, 30-31 Μαΐου)

* Mε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και εκπροσώπους των δημοσίων και μη κυβερνητικών φορέων που ίδρυσαν το Δίκτυο κατά της Βίας στο Σχολείο συναντήθηκε ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, αρμόδιος για τα δικαιώματα του παιδιού Γιώργος Μόσχος.

 

Δικαιώματα του Ανθρώπου

Εκδόσεις με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος PROGRESS για την Απασχόληση και την Κοινωνική Αλληλεγγύη:

 

Αυτοψίες & επισκέψεις εργασίας στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος «Ίρις» για την καταπολέμηση των διακρίσεων (που υλοποιείται σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Νέας Γενιάς με χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος PROGRESS για την Απασχόληση και την Κοινωνική Αλληλεγγύη), με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα κοινωνικής ένταξης μελών ευάλωτων ομάδων:

  • Χώροι κράτησης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης & Φυλακές Διαβατών (14-16.11)
  • Καταυλισμοί Ρομά Αγρινίου & Αιτωλικού (3-4.10), Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου (7-8.10), Λέσβου (11-12.10), Κομοτηνής & Ξάνθης (24-25.10), Αμαλιάδας & Γαστούνης Ηλείας (17-18.11), Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης (15-16.11), Κω (24-25.11), Λαμίας (24-25.11).

Κοινωνική προστασία

Παύση λειτουργίας αποτεφρωτήρα επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στον χώρο της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

...................................................................

Μετά από αναφορά πολίτη ο Συνήγορος σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι δεν υφίσταντο οι απαιτούμενες προϋποθέσεις (άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας,  έγκριση περιβαλλοντικών όρων) για τη λειτουργία της εγκατάστασης αποτέφρωσης πτωμάτων ζώων της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π. και  ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε την παύση λειτουργίας της.

Σύνοψη Διαμεσολάβησης 

 

Συναντήσεις εργασίας

* Ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, υπεύθυνος για θέματα κοινωνικής προστασίας συναντήθηκε με τους διοικητές του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ, του ΙΚΑ και του ΤΕΑΙΤ τους οποίους ενημέρωσε για θέματα που χρειάζεται να θέσουν στα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών τους.

* Στελέχη του ΟΑΕΕ ( 31/5 & 1/6 ) και του ΙΚΑ (8/7 ), επισκέφθηκαν τον Συνήγορο και συνεργάστηκαν με στελέχη του στο πλαίσιο της συγκρότησης κοινών ομάδων εργασίας για την επίλυση των εκκρεμών υποθέσεων.

* Στελέχη του Συνηγόρου του Πολίτη που ασχολούνται με θέματα κοινωνικής προστασίας συμμετείχαν στην εκπαίδευση στελεχών του Συνηγόρου του Πολίτη της Μολδαβίας στο πλαίσιο  κοινού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης (3-4 Μαΐου, Κισινάου”) καθώς επίσης και σε αντίστοιχο πρόγραμμα στην Ουκρανία. Επίσης συνεχίστηκε η δραστηριότητα του Συνηγόρου του Πολίτη στο πλαίσιο του προγράμματος “Διδυμοποίησης " με τον Συνήγορο της Σερβίας (Βελιγράδι 28/6).

 

 

Ποιότητα ζωής

Τριετής καθυστέρηση μεταβίβασης ιδιωτικών νησίδων θέτει σε κίνδυνο σχέδιο ιδιωτικής επένδυσης

.................................................................

Πολίτες προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση χορήγησης της άδειας μεταβίβασης δύο ιδιωτικών νησίδων που βρίσκονται στον Κορινθιακό Κόλπο. Οι ενδιαφερόμενοι είχαν υποβάλει αίτηση για τη σχετική άδεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήδη από το 2007. Η μεταβίβαση των νησίδων αποτελούσε προϋπόθεση για την πραγματοποίηση επένδυσης από το εξωτερικό, με αντικείμενο την εγκατάσταση μονάδας ιαματικού τουρισμού.  

Σύνοψη διαμεσολάβησης

 

Κατεδάφιση κεραιών και διαφημιστικών πινακίδων στο Δήμο Γλυφάδας μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Κάτοικοι του Δήμου Γλυφάδας κατήγγειλαν αδράνεια της διοίκησης σχετικά με παράνομη εγκατάσταση και λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας και διαφημιστικών πινακίδων σε ταράτσα ακινήτου στη Λ. Βουλιαγμένης. Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, οι εταιρίες απομάκρυναν όλες τις παράνομες εγκαταστάσεις. 

Σύνοψη διαμεσολάβησης

 

Συναντήσεις εργασίας

Στις 21 και 22 Μαρτίου κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη επισκέφθηκε την Κοζάνη και συζήτησε με τους εμπλεκόμενους φορείς εκκρεμή ζητήματα σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας των ΑΗΣ και των ορυχείων της ΔΕΗ στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικών αναφορών. 

Περισσότερα

 

Σχέσεις κράτους - πολίτη

Απαλλαγή λογοθεραπείας από ΦΠΑ

υπό προϋποθέσεις

 

.....................................................................
 
Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, η διοίκηση δέχτηκε ότι για το χρονικό διάστημα έως 30.06.10 η παροχή υπηρεσιών λογοθεραπείας σε παιδιά έως 22 ετών απαλλάσσεται από Φ.Π.Α. εφόσον υπάρχει γνωμάτευση οποιουδήποτε δημόσιου φορέα, από την οποία αποδεικνύεται ανάγκη υποστήριξης των παιδιών αυτών, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες λογοθεραπείας είναι απαραίτητες τόσο για την εκπαίδευση όσο και για την υγεία των παιδιών. 
 
 
 
 
 

Ανάκληση προστίμων από τον ΟΑΣΑ και για κάτοχο μηνιαίας κάρτας

 
 

Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο ΟΑΣΑ αποφάσισε να περιλάβει τη μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών μεταξύ των αποδεικτικών στοιχείων καταβολής του νομίμου κομίστρου, τα οποία μπορεί να προσκομίσει εκ των υστέρων ο επιβάτης για να ανακληθεί το τυχόν επιβληθέν πρόστιμο". Σύνοψη Διαμεσολάβης

****************************************

Πώς επικοινωνώ με τον Συνήγορο του Πολίτη

Δευτέρα έως Παρασκευή 08.30-14.00:

(+30) 210 728 96 00

Ηχογραφημένες πληροφορίες με χρέωση μία αστική μονάδα: 

801 11 25 000

Φαξ: (+30) 210 729 21 29

Επικοινωνία με email

Διεύθυνση: Χατζηγιάννη Μέξη 5, Τ.Κ. 115 28 Αθήνα

Δικαιώματα του παιδιού

Συνθήκες λειτουργίας του Κέντρου Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών Ηλείας

..............................................................................................................................

Κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη επισκέφθηκε το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών Ηλείας και διερεύνησε αναφορές σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας του και την ανεπαρκή παροχή φροντίδας σε παιδιά με αναπηρίες που φιλοξενούνται σε αυτό. Με την ολοκλήρωση της έρευνας, εκπόνησε Πόρισμα το οποίο έστειλε στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.  Δελτίο Τύπου, Απάντηση του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας.

Ραδιοφωνικό μήνυμα κατά της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά

Μέλη της Ομάδας και της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού δημιούργησαν ηχητικό μήνυμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών. Το σποτ εγκρίθηκε ως κοινωνικό μήνυμα από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Ακούστε το εδώ.

Συνάντηση Ομάδας Εφήβων Συμβούλων

Στην κατασκήνωση πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ στη Μαλακάσα διεξήχθη η 2η συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού στην οποία συμμετέχουν 20 έφηβοι από διάφορες περιοχές της χώρας. Δελτίο ΤύπουΠρόγραμμα.

Συναντήσεις εργασίας, επισκέψεις, ομιλίες 

με εκπροσώπους τοπικών φορέων στο Δημαρχείο Σαντορίνης με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών τους για θέματα που αφορούν τα παιδιά

Στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Κρήτης. Επίσης τη Γυναικεία Φυλακή Ελαιώνα Θηβών

Συζητήσεις με εκπαιδευτικούς και μαθητές σε: ΚιλκίςΣέρρεςΗράκλειο ΚρήτηςΛήμνοΣαντορίνηΚομοτηνή, Αλεξανδρούπολη.

Ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού συμμετείχε σε διεθνή συνάντηση στο Όσλο για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας.

Ισότητα των φύλων

Το φαινόμενο της Σεξουαλικής παρενόχλησης στη χώρα μας

.......................................................................

Ομιλήτρια σε Ημερίδα με θέμα «Η σεξουαλική παρενόχληση στην Ελλάδα: Νομικό πλαίσιο, διαστάσεις, επιπτώσεις» ήταν η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη αρμόδια για θέματα ισότητας των φύλων. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου, στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. 

 

"Μάθημα" στο Συνήγορο

Ομάδα  προπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών επισκέφθηκε τα γραφεία του Συνηγόρου στις 24 Μαϊου 2011. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του μαθήματος: “H θεσμική αποτύπωση του φύλου στην κοινωνική πολιτική”, και είχε  σκοπό την ενημέρωση των φοιτητών για το ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη ως φορέα παρακολούθησης της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών και την παρουσίαση χαρακτηριστικών υποθέσεων.

Συναντήσεις εργασίας

Στις 24 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη, η ετήσια συνάντηση του Δικτύου Εθνικών Φορέων Ισότητας των Φύλων, με θέμα «Ο ρόλος των Εθνικών Φορέων Ισότητας των Φύλων και των ΜΚΟ στην διασφάλιση αποτελεσματικής πρόσβασης στη Δικαιοσύνη»

****************************************

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο FACEBOOK

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο twitter

Πορίσματα & προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

Πορίσματα & προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

* Άδεια επιστροφής απελαθέντος αλλοδαπού. Πόρισμα

* Πολιτογράφηση ομογενών συζύγων ελλήνων πολιτών. Περισσότερα

* Συνθήκες λειτουργίας του Κέντρου Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών. ΠόρισμαΔελτίο ΤύπουΑπάντηση του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας

* Αιφνιδιαστικός περιορισμός στην εισαγωγή αλλοδαπών αποφοίτων Ελληνικών σχολείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Δελτίο ΤύπουΕπιστολή Σ.τ.Π. προς το Υπουργείο Παιδείας

Αποδοχή προτάσεων από τη Διοίκηση

* Για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του ΙΚΑ στις περιπτώσεις πρόωρου τοκετού και θανάτου νεογνού. Δελτίο Τύπου,  Εγκύκλιος ΙΚΑ,  Επιστολή ΣτΠ

* Για τις άδειες κύησης, λοχείας και ανατροφής τέκνων, και γενικά τη μέριμνα υπέρ του στρατιωτικού προσωπικού με οικογενειακές υποχρεώσεις, με γνώμονα την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Απόφαση του Υπουργού Άμυνας με τίτλο «Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα». (ΦΕΚ, Φύλλο 1139/Β/03.06.2011,  η υπ’ αριθμ. Φ.400/32/82424/Σ.343 (1)).

* Για τη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους Επαγγελματικών Σχολών & Λυκείων (ΕΠΑΣ/ΕΠΑΛ) από το Υπουργείο Παιδείας. Προτάσεις του Συνηγόρου

* Για τη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους της καταργούμενης Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης σύμφωνα με όσα είχε προτείνει προ τριετίας  ο Συνήγορος. (Άρθρο 59 του νόμου 3966/2011). 

* Για την  την αλλαγή επιθέτου, λόγω υιοθεσίας, σε απολυτήριο τίτλο. Αποδοχή προτάσεων Συνηγόρου, Επιστολή Συνηγόρου προς Υπουργείο Παιδείας, Εγκύκλιος Υπουργείου Παιδείας

* Για να μπορούν παιδιά διαζευγμένων να ασφαλιστούν στον ασφαλιστικό φορέα του γονέα που έχει την επιμέλεια, χωρίς τη συναίνεση του άλλου γονέα. Σύνοψη διαμεσολάβησης, Επιστολή Συνηγόρου προς ΕΤΑΑ, Γνωμοδότηση Δ/νσης Νομικών Υποθέσεων ΕΤΑΑ

* Για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει κατά τη λατινική απόδοση ονοματεπώνυμων στα διαβατήρια ελλήνων πολιτών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.  Σύνοψη Διαμεσολάβησης, Έγγραφο ΣτΠ προς ΕΛΑΣ, Απαντητική επιστολή ΕΛΑΣ

Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στην περίπτωση που θέλετε περισσότερες πληροφορίες ή δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε αυτό το ενημερωτικό δελτίο, στείλτε ένα email στο newsletter@synigoros.gr

Σχετικές Τοποθεσίες

ΑρχήΕργαλεία


Δείτε επίσης

Αρχή

Αρχή


Αρχή