Ηλεκτρονικό ενημερωτικό Δελτίο
Τεύχος 5: Μάιος - Αύγουστος 2006
Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό του δελτίο (newsletter) μέσα από το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για όλες τις
δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε
για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.
Για μια Ευρώπη που σέβεται τα Δικαιώματα των ΠαιδιώνΣτο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής συνεργασίας για την καλύτερη δυνατή προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα:
Ο Συνήγορος του Πολίτη κύριος Γιώργος Καμίνης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κ. Παπούλιατον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κύριο Γ. Παπανδρέου και τον Πρόεδρο του Συνασπισμού κύριο Α. Αλαβάνο, με την ευκαιρία της επίδοσης της Ετήσιας Έκθεσης πεπραγμένων της Αρχής για το έτος 2005. |
Επίσκεψη του Ρώσου ΣτΠΣτις 16 - 20 Μαΐου επισκέφθηκε την Αθήνα ο Ρώσος ΣτΠ, κύριος Vladimir Lukin, πρώην πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ. Οι δύο θεσμοί, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ρωσίας καθώς και το Συμβούλιο της Ευρώπης αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση αυτή, που είναι και η πρώτη επαφή ανάμεσα στους δύο θεσμούς. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κύριος Lukin, συνοδευόμενος από τον έλληνα ΣτΠ κύριο Γιώργο Καμίνη, συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, κύριο Σωτήριο Χατζηγάκη, τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κύριο Προκόπη Παυλόπουλο καθώς και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κύριο Θεόδωρο Κασσίμη. Δελτίο Τύπου (PDF 60 KB) Ο ΣτΠ στη ΒουλήΣυζητήθηκε, τη Δευτέρα 22 Μαΐου, σε ειδική συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση της πολιτικής της μετανάστευσης η δράση του ΣτΠ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι αναλυτικές προτάσεις που έχει διατυπώσει τα τελευταία χρόνια σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική. Ιστοσελίδα του ΣτΠ για τους μετανάστες Ο Συνήγορος του Παιδιού στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βίαΜε αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, στη Βουλή, ο κύριος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού και Συντονιστής του Δικτύου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά απηύθυνε έκκληση στα μέλη του Κοινοβουλίου να ψηφίσουν τη διάταξη που αφορά στην απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά, μεριμνώντας για την ορθή της διατύπωση. Ο κύριος Μόσχος παρουσίασε τις θέσεις του Δικτύου στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην οποία υποστήριξε επίσης ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα απαιτείται να συνοδευτεί τόσο από ενίσχυση των δικαστικών και κοινωνικών υπηρεσιών παιδικής προστασίας όσο και από εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατά της χρήσης της σωματικής τιμωρίας και κάθε μορφής βίας σε βάρος των παιδιών. |
Με τον νόμο 3488/2006 (PDF 320 KB)«Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά στην πρόσβαση στην απασχόληση, στην επαγγελματική εκπαίδευση και ανέλιξη, στους όρους και στις συνθήκες εργασίας και άλλες συναφείς διατάξεις» ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία 2002/73/ΕΚ. Κύριος στόχος του νόμου, σύμφωνα με την εισηγητική του έκθεση, είναι «η συνεργασία των αρμόδιων μηχανισμών της Πολιτείας με τους κοινωνικούς εταίρους και τις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί στην πράξη το έλλειμμα ισότητας το οποίο χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας».
Ανάμεσα σε άλλες καινοτομίες, ο νόμος:
Με το άρθρο 13, ο ΣτΠ ορίζεται «φορέας παρακολούθησης της εφαρμογής, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών». Οι αρμοδιότητές του για τα θέματα αυτά επεκτείνονται τόσο στην υπηρεσιακή κατάσταση δημοσίων υπαλλήλων, όσο και στον ιδιωτικό τομέα με την αρωγή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ ιδρύεται μία ακόμη θέση Βοηθού Συνηγόρου. Εκτός από τη διαμεσολάβηση για την άρση προσβολών της ισότητας σε ατομικές περιπτώσεις και τη διαβίβαση εισηγήσεων για επιβολή κυρώσεων, ο ΣτΠ αναλαμβάνει την υποχρέωση να υποβάλει κάθε χρόνο ειδική έκθεση στη Βουλή και να συντελεί στην «ενημέρωση και διάδοση των καλών πρακτικών ίσης μεταχείρισης».
Όπως ρητά αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, η περιέλευση της αρμοδιότητας αυτής στο ΣτΠ αποτελεί φυσική συνέχεια τόσο των επανειλημμένων παρεμβάσεών του σε θέματα ισότητας φύλων, όσο και της συναφούς εμπειρίας του από την άσκηση ανάλογων αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο του νόμου 3304/2005, η οποία έχει ήδη αποτυπωθεί σε σχετικές εκθέσεις. Διαβάστε σχετικά
Αντίστοιχα, στην έκθεσή της επί του νομοσχεδίου, η Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Βουλής επισημαίνει ότι «η ανάθεση των αρμοδιοτήτων στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος απολαμβάνει προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, βρίσκεται σε αρμονία με τις επιταγές της Οδηγίας. . Με την ανάθεση κεντρικού εποπτικού αλλά και ουσιαστικού ρόλου σε έναν φορέα αποφεύγεται ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων και επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των σχετικών θεμάτων».
|
|
|
|
Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΥΝΟΜΙΑ» διοργανώθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, από τις 2 έως 3 Ιουνίου, διεθνές σεμινάριο εργασίας με θέμα «Η εποπτεία της αστυνομίας από τον Συνήγορο του Πολίτη» ("The Ombudsman's oversight on the Police").
Στο σεμινάριο συμμετείχαν περισσότεροι από σαράντα προσκεκλημένοι από την Ελλάδα, τη Νοτιοανατολική και υπόλοιπη Ευρώπη, μεταξύ των οποίων αντιπροσωπείες των ΣτΠ της Αλβανίας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Κοσόβου, Μαυροβουνίου, Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ολλανδίας, αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Γραφείου του Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, , του Kennedy School of Government του Πανεπιστήμιου Harvard, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και o προϊστάμενος επιτελείου του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ως επικεφαλής τετραμελούς κλιμακίου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Στις διήμερες εργασίες του σεμιναρίου διεξήχθη μια διεθνής συγκριτική συζήτηση σχετικά με ζητήματα λογοδοσίας της Αστυνομίας στο θεσμό και εκτέθηκαν οι εσωτερικές πειθαρχικές διαδικασίες της ίδιας της Αστυνομίας. Η εκδήλωση αυτή παρουσίασε εξέχον ενδιαφέρον τόσο για το ΣτΠ όσο και για την Ελληνική Αστυνομία καθώς ήταν η πρώτη φορά που η τελευταία μετείχε σε δημόσιασυζήτηση με ελεγκτικές αρχές σχετικά με τους ίδιους τους μηχανισμούς λογοδοσίας εντός και εκτός του αστυνομικού σώματος.
Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.
Συνήγορος του Πολίτη - Copyright 2006
Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28 Αθήνα
Tηλ. 213 1306 600