Ηλεκτρονικό ενημερωτικό Δελτίο
Newsletter 44: Αύγουστος - Νοέμβριος 2015
Ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλωσορίζει στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό του δελτίο (newsletter) μέσα από το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για όλες τις
δράσεις του. Το newsletter μας αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο επικοινωνίας και μέσα από αυτό μπορείτε και εσείς να έλθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε
για δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.
Αποχώρηση της Καλλιόπης Σπανού
Η Συνήγορος του Πολίτη καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού αποχώρησε από τη θέση αυτή, τέσσερα χρόνια μετά την εκλογή της από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, δυνάμει της διάταξης του άρθρου 55 παρ. 10 ν. 4339/2015 περί τηλεοπτικών αδειών που κατήργησε τη σχετική διάταξη του ν. 4055/2012 περί παράτασης σε 8ετή θητεία των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών και όρισε την αυτοδίκαιη αποχώρησή τους. H Αρχή λειτουργεί υπό αναπλήρωση από τον Βοηθό Συνήγορο καθηγητή Βασίλειο Καρύδη. Η δημόσια ανακοίνωση αποχώρησης της Καλλιόπης Σπανού κατά το άρθρο 2 παρ. 2 ν. 4325/2015, μαζί με τον απολογισμό της θητείας της, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Αρχής (2.11.2015). Στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης 2014 του Συνηγόρου του Πολίτη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (10.11.2015), η κα Σπανού αναφέρθηκε και στην αποχώρησή της από τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη και δέχτηκε τις ευχαριστίες της Προέδρου της Επιτροπής για το έργο της.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Ο Συνήγορος για τα τέλη κυκλοφορίας και την ακινησία οχημάτων
Σε ειδική έκθεσή του (Μάιος 2015) για τα ζητήματα τελών κυκλοφορίας και δηλώσεων ακινησίας οχημάτων διατύπωσε προτάσεις για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου και της ακολουθούμενης διοικητικής πρακτικής που συχνά οδηγεί σε άνιση μεταχείριση και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των φορολογούμενων.
Επίσης, με πόρισμά του (Ιούνιος 2014) είχε διατυπώσει προτάσεις για να αντιμετωπιστεί η επιβάρυνση πολιτών με τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητα που πλέον δεν κατέχουν. Το υπουργείο Οικονομικών υλοποίησε πρόταση της Αρχής για την εφεξής διακοπή της επιβάρυνσης των πολιτών με τα τέλη αυτά, σε αντίθεση με το υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων που δεν αποδέχτηκε πρόταση για τη πρόβλεψη διαδικασίας διαγραφής οχημάτων που καταστράφηκαν στο παρελθόν και δεν διαθέτουν πιστοποιητικό καταστροφής από κέντρο ανακύκλωσης.
Ο Συνήγορος για το σχέδιο νόμου περί βοσκήσιμων γαιών
Ο Συνήγορος, µε βάση την εµπειρία του από το χειρισµό σχετικών υποθέσεων, απέστειλε τις απόψεις του για το σχέδιο νόµου «Βοσκήσιµες Γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις» στους αρµόδιους Yπουργούς.
Απώλεια συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω πενταετούς παραγραφής
Ο Συνήγορος, μετά από εξέταση αναφορών, επεσήμανε την ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 3 του νόμου 3075/2002, έτσι ώστε οι δικαιούχοι σύνταξης από το δημόσιο να μην κινδυνεύουν να απολέσουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω παραγραφής του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση της Ανεξάρτητης Αρχής, η συγκεκριμένη διάταξη της παραγραφής θα πρέπει να καταργηθεί άμεσα, και ο δικαιούχος σύνταξης από το Δημόσιο πρέπει να μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα του οποτεδήποτε χρονικά, με τον περιορισμό της έναρξης καταβολής της σύνταξης από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αιτήσεως και όχι από την ημερομηνία της θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Προστασία προσφύγων
- Την ανάγκη συντονισμού από το κράτος του καταυλισμού προσφύγων στην Ειδομένη και την ετοιμότητα εφαρμογής επιχειρησιακού σχεδίου για την περίπτωση περιορισμών στη διέλευση των συνόρων ζήτησε με δημόσια παρέμβασή του ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από επίσκεψή του στις προσωρινές εγκαταστάσεις προσφύγων στην Ειδομένη, την 17.11.2015.
- Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Συνηγόρου με τον Συνήγορο της ΠΓΔΜ για την προσφυγική κρίση, οι δύο ομόλογοι θεσμοί προέβησαν σε επίσκεψη κοινού κλιμακίου, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Συνηγόρου Βασίλη Καρύδη, του Βοηθού Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργου Μόσχου και ειδικών επιστημόνων της ανεξάρτητης αρχής, την 17.11.2015 στις προσωρινές εγκαταστάσεις προσφύγων στα σύνορα των δύο γειτονικών χωρών, στην Ειδομένη και στο Vinojug, με στόχο τη διακρίβωση των συνθηκών διαβίωσης και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων. Τα συμπεράσματα της κοινής επίσκεψης δημοσιοποιήθηκαν την 20.11.12015.
Συνεργασία μεταξύ γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού
Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο Συνήγορος επισήμανε εκ νέου ότι το φαινόμενο της σχολικής βίας και του εκφοβισμού ανάμεσα σε μαθητές απαιτεί ειδική παιδαγωγική αντιμετώπιση ενώ επιβαρύνεται από τις δημόσιες, συχνά υπερβολικές αναφορές, που προξενούν ανησυχία στους γονείς και τους ωθούν να προσφεύγουν σε ποινικούς ή άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Παράλληλα δημοσιοποίησε ενδεικτική παρέμβαση της Αρχής σε περιστατικό σχολικού εκφοβισμού, σε δημοτικό σχολείο. Σύνοψη Διαμεσολάβησης, Δελτίο Τύπου.
Η προστασία της εικόνας των παιδιών κατά την προεκλογική εκστρατεία
Με αφορμή την προεκλογική περίοδο, ο Συνήγορος δημοσιοποίησε επιστολή του προς τους επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνταν στη Βουλή των Ελλήνων και στο Ευρωκοινοβούλιο και προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τον Ιανουάριο του 2015. Με την επιστολή της αυτή η Αρχή είχε προτείνει να υπάρξει διακομματική συμφωνία για να αποφεύγεται η φωτογράφηση και μαγνητοσκόπηση των πολιτικών με παιδιά, καθώς και η εμφάνιση και συμμετοχή των παιδιών σε πολιτικά μηνύματα, διαφημίσεις, αφίσες, προεκλογικές ομιλίες και εκδηλώσεις. Ο Συνήγορος θεωρεί ότι η φροντίδα για το παιδί και τα δικαιώματά του, η οποία οφείλει μεταξύ άλλων να συγκαταλέγεται στις πολιτικές προτεραιότητες, δεν συμπίπτει με τη δημόσια χρήση της εικόνας του, η οποία θα πρέπει να οριοθετείται. Δελτίο Τύπου.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ
Κοινή Διακήρυξη Συνηγόρων για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών
Να σεβαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών και να διασφαλίσουν πλήρη πρόσβαση στη διαδικασία χορήγησης ασύλου, ζήτησαν από τα κράτη που δέχονται μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές οι Συνήγοροι του Πολίτη και οι εθνικές αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα από 29 ευρωπαϊκά κράτη και πολιτειακές οντότητες. Στη συνάντησή τους στο Βελιγράδι, στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2015, οι επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών, μεταξύ των οποίων και ο Αναπληρωτής Συνήγορος του Πολίτη Βασίλης Καρύδης, συζήτησαν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη με την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων και κατέληξαν σε κοινή διακήρυξη και συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Ο Συνήγορος στη Βουλή
- Ο Αναπληρωτής Συνήγορος του Πολίτη Βασίλης Καρύδης, η αποχωρήσασα Συνήγορος δυνάμει του πρόσφατου ν. 4339/2015 Καλλιόπη Σπανού και οι Βοηθοί Συνήγοροι Χρήστος Ιωάννου, αρμόδιος για θέματα κοινωνικής προστασίας, Ιωάννης Σαγιάς, αρμόδιος για θέματα ποιότητας ζωής και Γιώργος Μόσχος, αρμόδιος για τα δικαιώματα του παιδιού, παρουσίασαν την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου για το 2014 στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (10.11.2015). Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αποτίμηση της Ανεξάρτητης Αρχής για το έτος 2014 και σε επίκαιρα ζητήματα όπως η προσφυγική κρίση. Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης. ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την Ειδική Έκθεση της Αρχής «Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα», στην οποία τονίζεται η αναγκαιότητα βελτίωσης της διαδικασίας πιστοποίησης και εποπτείας των ιδρυμάτων, παράλληλα με την ενίσχυση άλλων μορφών εναλλακτικής φροντίδας, όπως η αναδοχή.
- Ο Συνήγορος στη Βουλή των Εφήβων: Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος συμμετείχε για δεύτερη φορά στις εργασίες της Βουλής των Εφήβων, επιχειρώντας να συνδέσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος της Βουλής με την ειδική αποστολή της Αρχής για την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Συγκεκριμένα, συμμετείχε στον σχεδιασμό της μεθοδολογίας της συνάντησης, προτείνοντας νέες τεχνικές για την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των εφήβων, την κατανομή ευθυνών/ρόλων μεταξύ τους και το «ζωντάνεμα» της συζήτησης. Παράλληλα ανέλαβε, σε ρόλο επισπεύδοντος υπουργού, την εισήγηση νομοθετικής πρότασης για την «πρόληψη και αντιμετώπιση των διακρίσεων στο χώρο του σχολείου» και τη σύνταξη σχετικής Αιτιολογικής Έκθεσης. Συμμετείχε επίσης στις 6 ομάδες διαβούλευσης, όπου συζητήθηκαν και καταγράφηκαν οι προτάσεις των εφήβων, και στη συνεδρίαση της επιτροπής νομοθετικού έργου, η οποία επεξεργάστηκε και ενέκρινε το τελικό κείμενο που τέθηκε προς ψήφιση στην Ολομέλεια (6-9.11.2015). Δελτίο Τύπου
Ο Συνήγορος στη Θεσσαλονίκη
Αντιπροσωπεία του Συνηγόρου, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Συνηγόρου Πολίτη Βασίλη Καρύδη, του Βοηθού Συνηγόρου για θέματα Ποιότητας Ζωής Ιωάννη Σαγιά, του Βοηθού Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργου Μόσχου και στελεχών της ανεξάρτητης αρχής, επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη το διάστημα 17-19 Νοεμβρίου 2015. Η επίσκεψη περιλάμβανε ομιλία του Αναπληρωτή Συνηγόρου για την αποστολή και το έργο της Αρχής και ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και στελέχη των δημοσίων υπηρεσιών της περιοχής στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης που ευγενώς παραχωρήθηκε, καθώς και υποδοχή πολιτών για υποβολή αναφορών ή συζήτηση προβλημάτων που αντιμετώπιζαν με τη δημόσια διοίκηση. Επίσης, παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες της Αρχής και συναντήσεις εργασίας με υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας, των Δήμων Βόλβης και Θεσσαλονίκης, καθώς και την Αντιδήμαρχο Οικονομικών και τον Συμπαραστάτη του Δήμου Θεσσαλονίκης για εκκρεμή θέματα (δέσμευση ακινήτων, άρση αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, καθώς και δρομολόγηση διαδικασιών επανεπιβολής απαλλοτριώσεων και επίσπευσης διαδικασίας καταβολής αποζημίωσης είσπραξη προστίμων για παραβάσεις του ΚΟΚ, που ανάγονται σε χρονικά σημεία, πέραν της εικοσαετίας, καθώς επίσης και με την επιβολή προστίμων, στους ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων κατά το παρελθόν είχε διακοπεί η καταβολή των τελών καθαριότητας-φωτισμού, ΦΗΧ και ΤΑΠ, λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησής τους).
Συναντήσεις του Συνηγόρου με υπουργεία
- Οι υπέρμετρες καθυστερήσεις στην αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας αλλοδαπών τίτλων σπουδών και τα δικαιώματα των φοιτητών όπως η πρόσβαση σε μετεγγραφές, υποτροφίες και τις φοιτητικές εστίες ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν ο Αναπληρωτής Συνήγορος του Πολίτη, Βασίλης Καρύδης με την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Σία Αναγνωστοπούλου, στις 27 Νοεμβρίου 2015.
- Τα δικαιώματα των στρατευσίμων αλλά και του μονίμου προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, συζήτησε κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη με συνεργάτες του Υπουργού Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας, στις 26 Νοεμβρίου 2015. Οι δύο πλευρές εξέτασαν στρατολογικά θέματα και ζητήματα κακοδιοίκησης στο πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου, επιβεβαιώνοντας την κοινή πεποίθηση ότι τα δικαιώματα του ανθρώπου και οι γενικές αρχές του δικαίου δεν παύουν να ισχύουν στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων.
- Η αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική, υπό το πρίσμα του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της βελτίωσης των συνθηκών κράτησης και της πρόληψης κάθε μορφής κακομεταχείρισης, ήταν το θέμα της συνάντησης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκου Παρασκευόπουλου με τον Αναπληρωτή Συνήγορο του Πολίτη, Βασίλη Καρύδη, στις 20 Νοεμβρίου 2015.
Ημέρα Διαλόγου «Για ένα δημοκρατικό και συμμετοχικό σχολείο»
48 μαθητές και μαθήτριες από 25 γυμνάσια και λύκεια του νομού Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην Ημέρα Διαλόγου που διοργάνωσε ο Συνήγορος του Παιδιού, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και τις Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Με συμμετοχικές διαδικασίες, οι μαθητές αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες σε ομάδες και ολομέλεια, συνέθεσαν τις προτάσεις τους σχετικά με βασικές αρχές δημοκρατικής λειτουργίας του σχολείου, και πρότειναν τρόπους υιοθέτησης, διάδοσης και εφαρμογής των αρχών αυτών (Θεσσαλονίκη, 28.11.2015). Πρόγραμμα, Αφίσα
Εκδήλωση για τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν στα ιδρύματα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, ο Συνήγορος του Πολίτη διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Σε αναζήτηση της φροντίδας και της συμμετοχής: τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν στα ιδρύματα», στην οποία παρουσιάστηκε η Ειδική Έκθεση με τις διαπιστώσεις και προτάσεις της Αρχής για τη λειτουργία των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας και συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στην παιδική προστασία και η προώθηση εναλλακτικών λύσεων στην ιδρυματική φροντίδα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 150 άτομα, εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων της Πολιτείας και των διοικήσεων ιδρυμάτων παιδικής προστασίας και επαγγελματίες του χώρου της παιδικής προστασίας (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, 23.11.2015). Δελτίο Τύπου, Πρόσκληση, Πρόγραμμα.
Κουίζ «Πόσο καλά ξέρεις τα δικαιώματά σου;»
Με αφορμή την συμπλήρωση 26 χρόνων από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού), και με στόχο να γνωστοποιήσει τη Σύμβαση σε παιδιά, γονείς και επαγγελματίες που δουλεύουν για και με τα παιδιά, ο Συνήγορος δημιούργησε και δημοσιοποίησε ένα κουίζ με 26 δηλώσεις, για μικρούς και μεγάλους που θέλουν να μάθουν πόσο καλά ξέρουν τα δικαιώματα των παιδιών!
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΒΑΣΗ
Βελτίωση της διαδικασίας έκδοσης ηλεκτρονικού παραβόλου
Τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης υλοποίησαν προτάσεις του Συνηγόρου που επιφέρουν βελτιώσεις στη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικού παραβόλου και ενημέρωσης των πολιτών για τη συμπλήρωση της σχετικής αίτησης.
Μη ανάκληση ευμενούς διοικητικής πράξης μετά την παρέλευση πενταετίας από την έκδοσή της
Ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε αναφορά από πολίτη, ιδιοκτήτη οικοδομοτεχνικού έργου, ο οποίος ζητούσε την παρέμβαση της Αρχής διαμαρτυρόμενος για την μετά από εφτά περίπου έτη, ανάκληση ευμενούς διοικητικής πράξης που τον αφορούσε. Ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφό του προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υποστήριξε ότι κατά τον α.ν. 261/1968 "περί χρόνου ανακλήσεως παρανόμων διοικητικών πράξεων", της πάγιας νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας και των γενικών αρχών της ασφάλειας δικαίου και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, η Διοίκηση δεν μπορεί να ανακαλεί τις παράνομες πράξεις της, εφόσον έχει παρέλθει ο εύλογος χρόνος της πενταετίας από την έκδοση τους και έχουν γεννηθεί δικαιώματα σε καλόπιστο διοικούμενο, εκτός αν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος ή αν η Διοίκηση παρασύρθηκε από απατηλή ενέργεια αυτού που ωφελήθηκε. Η άποψη του Συνηγόρου έγινε αποδεκτή από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το αριθμ. 6340/24.7.2015 έγγραφό της προς το Τοπικό Υποκατάστημα Γιαννιτσών, στο οποίο υπάγεται ο πολίτης.
Βελτίωση οδηγίας για τη διαδικασία χορήγησης επιδόματος ασθένειας
Ο Συνήγορος διερεύνησε καταγγελία ασφαλισμένου στο ΤΑΠΤΓΑΕ (τομέας ασθένειας προσωπικού τραπεζών Πίστεως, Γενικής και Αμέρικαν Εξπρές), ως προς την διαδικασία που ακολουθούσε το Ταμείο για τη διαδικασία χορήγησης αναρρωτικής άδειας και επιδόματος ασθένειας, η οποία εισήγαγε περιορισμούς στη χρήση δικαιώματος των ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, η πρακτική του Ταμείου ήταν να απαιτεί την κατάθεση των πρωτότυπων βεβαιώσεων από τον ασθενή, τις πρώτες 3 μέρες από την ασθένειά τους (μέσα στο διάστημα κατά το οποίο ο ασθενής ήταν άρρωστος), με την αυτοπρόσωπη προσέλευση, ή με την προσέλευση συγγενικού προσώπου, κάτι που δεν ήταν εφικτό για τους ασφαλισμένους που είτε δεν διέθεταν συγγενικό πρόσωπο, είτε το συγγενικό τους πρόσωπο αδυνατούσε να τους παρέχει αυτή την υπηρεσία για οποιοδήποτε λόγο. Για το λόγο αυτό, ο Συνήγορος απέστειλε της παρατηρήσεις του ως προς το θέμα, και κατόπιν αυτών το Ταμείο άλλαξε την πρακτική του και εξέδωσε νέα ανακοίνωση (νούμερο 217), εφαρμόζοντας πρακτικές πολύ πιο φιλικές για τους ασφαλισμένους.
Διαγραφή υπέρογκης οφειλής από την ΕΥΔΑΠ
Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου για την υπερβολική χρέωση παροχής ύδρευσης, η ΕΥΔΑΠ προέβη σε ριζική αναμόρφωση λογαριασμών υδροληψίας µε αποτέλεσµα η οφειλή να διαµορφωθεί από 30.082 ευρώ σε 59,50 ευρώ.
Διόρθωση εισφοράς σε χρήμα για ιδιοκτησία
Κατόπιν παρέμβασης του Συνηγόρου, διαγράφηκε από τους χρηµατικούς καταλόγους η εσφαλμένη επιβολή εισφοράς διπλάσιας από την οφειλόμενη, την οποία κλήθηκε να καταβάλει κληρονόµος ιδιοκτησίας σε περιοχή των Ιωαννίνων.
Χαρακτηρισμός έργων λαϊκής αρχιτεκτονικής και παραδοσιακής τέχνης ως μνημείων
Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου στον οικισµό Κάτω Βέργας του ∆ήµου Καλαµάτας, χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία και προστατεύθηκαν δέκα αλώνια, μια βρύση και τρία λιθόστρωτα μονοπάτια, έργα λαϊκής αρχιτεκτονικής και παραδοσιακής τέχνης.
Πολίτης Νιγηρίας, νόμιμος κάτοικος Ελλάδας με Δελτίο Αιτήσαντος Άσυλο, ζήτησε την παρέμβαση του Συνηγόρου για αθέτηση δήλωσης πρόσληψής του σε θέση για την οποία είχε γίνει δεκτός. Ο Συνήγορος διαβίβασε την αναφορά στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας βάσει των διατάξεων του ν. 3304/2005 περί μη διάκρισης για λόγους φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, και το ΣΕΠΕ επέβαλε πρόστιμο στην επιχείρηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αυτοψίες - συναντήσεις εργασίας
- Αυτοψία σε κτήριο όπου λειτουργεί σύστημα κεραιών κινητής τηλεφωνίας, στην περιοχή του Αντικαλάμου Μεσσηνίας έναντι του Νοσοκομείου Καλαμάτας και σύσκεψη στην Δ/νση ΠΕΧΩΣΧ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, με αντικείμενο τη διερεύνηση της εκτέλεσης κατεδαφίσεων κεραίας κινητής τηλεφωνίας, και φωτοβολταϊκού σταθμού, σε συνδυασμό με αυθαίρετες κατασκευές, σε περιοχές του Δήμου Ανατ. Μάνης (20.11.2015).
- Αυτοψίες σε κέντρα κράτησης και συνοδεία επιστροφής αλλοδαπών στην Αλβανία, συνάντηση εργασίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης (20.10.2015), αυτοψία σε χώρους κράτησης στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στην Ειδομένη του Νομού Κιλκίς (21.10.2015), καθώς και συνοδεία επιστροφής αλλοδαπών στην Αλβανία (22-23.10.2015).
- Επισκέψεις σε φορείς ασφάλισης και υγείας: Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (2.10.2015, 5.11.2015, 24.11.2015), Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (14.9.2015), Διεύθυνση Συντάξεων ΓΛΚ (21.9.2015, 29.10.2015, 18.11.2015), Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών (29.9.2015), Τμήμα Προστασίας Ευπαθών Ομάδων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (8.10.2015), Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Απονομής Συντάξεων (15.10.2015), Διεύθυνση Προσωπικού Νομικών Προσώπων Υπουργείου Υγείας (22.10.2015), Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθήνας (22.10.2015), ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κεραμεικού (9.11.2015), Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» (17.11.2015), Αρεταίειο Νοσοκομείο (18.11.2015), ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Περιστερίου (19.11.2015), ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λιβαδειάς (20.11.2015), ΕΤΑΑ-Τομείς Μηχανικών & ΕΔΕ (20.11.2015).
- Αυτοψίες σε παιδική χαρά του Δήμου Δάφνης - Υμηττού και του Δήμου Χαλανδρίου (1.10.2015 και 21.10.2015, αντίστοιχα) για ζητήματα καταλληλότητας και ασφάλειας.
- Διενέργεια αυτοψίας και συλλογή στοιχείων στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στον Ταύρο Αττικής και επί της οδού Πέτρου Ράλλη 24, καθώς και στα Κέντρα Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα και στο Γαλάτσι Αττικής (12 & 13.11.2015).
- Συνάντηση του Βοηθού Συνηγόρου Γιώργου Μόσχου και στελεχών της Αρχής με τον Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας, με θέμα τη λειτουργία των δομών παιδικής προστασίας της Πάτρας (30.10.2015).
- Συνάντηση εργασίας του Βοηθού Συνηγόρου Γιώργου Μόσχου με τον Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη, τον Γενικό Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Παπαϊωάννου και την βουλευτή κα Κατριβάνου, με θέμα την προώθηση της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα (Υπουργείο Παιδείας, 6.11.2015).
- Συνάντηση στον χώρο εκδηλώσεων του Συνηγόρου εκπροσώπων των φορέων που συμμετέχουν στην Πλατφόρμα για την κοινωνική ένταξη των ανηλίκων και νέων παραβατών, που συγκρότησε η ΕΠΑΝΟΔΟΣ και συντονίζει η Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου κα Ξένια Δημητρίου (16.9.2015).
- Συνάντηση εργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με θέμα τη λειτουργία των hot spots (10.11.2015).
- Συνάντηση εργασίας για την περιβαλλοντική ευθύνη (Environmental Liability Directive training events) που διοργανώθηκε από το ΣΥΓΑΠΕΖ-ΥΠΕΚΑ, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (15-16.10.2015).
- Συνάντηση εργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα την παρατεταμένη παράνομη αποθήκευση επικίνδυνων αποβλήτων. Στη σύσκεψη παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Δ/νσης Προστασίας Βιοποικιλότητα, Εδάφους & Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του ΣΥΓΑΠΕΖ και του Γενικού Χημείου του Κράτους (22.10.2015).
- Συνάντηση εργασίας με υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία περιβαλλοντικών οργανώσεων, οργάνωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, με σκοπό να συζητηθούν τα ζητήματα της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που έχουν ως αποτέλεσμα τη θανάτωση ειδών άγριας πανίδας (26.11.2015).
- Συνάντηση εργασίας με την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, στην οποία συμμετείχαν διευθυντικά στελέχη της εταιρίας υπό τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα αφανών διαρροών και τελών αποχέτευσης, η αναγκαιότητα τροποποίησης του Κανονισμού Λειτουργίας Δικτύου Ύδρευσης σχετικά με τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές, προβλήματα των μη παραληφθέντων δικτύων αποχέτευσης, ζητήματα διακοπής της παροχής υδροδότησης αλλά και διευκόλυνσης των οφειλετών (30.11.2015).
Επισκέψεις σε σχολεία και ιδρύματα
- Γυμνάσιο – Λύκειο και Δημοτικό Αστυπάλαιας, Δημοτικό Σχολείο Σαγέικων και Γυμνάσιο Βραχνέικων Πάτρας, 1ο ΓΕΛ Νεάπολης Θες/νίκης, 2ο Γενικό Λύκειο Δάφνης, Λύκειο Βελβεντού Κοζάνης, 2ο Γυμνάσιο Καλλιθέας, 2ο Γυμνάσιο Βάρης, και μέσω skype με το Δημοτικό Κορησσίας Κέας και το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής.
- Συζήτηση με μαθητές από σχολεία της Αθήνας με θέμα «Το δικαίωμα των παιδιών στην αντίρρηση» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η Λοξή Τάξη στο Υπαίθριο Σχολείο της Κοινότητας» στο Πεδίο του Άρεως (13.10.2015) και με παιδιά και ομαδάρχες/ισσες στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων (13.8.2015).
- Ο Βοηθός Συνήγορος Γιώργος Μόσχος επισκέφθηκε την Παιδόπολη Νεάπολης Λασιθίου, το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ηρακλείου (2.10.2015), το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Σκαγιοπούλειο στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας (30.10.2015), και το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης (3.11.2015) όπου συνομίλησε με φιλοξενούμενα παιδιά και μέλη της διοίκησης και του προσωπικού.
Εκδηλώσεις - ημερίδες - σεμινάρια - ομιλίες
Η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού:
- έδωσε διάλεξη στην Σχολή Εθνικής Ασφάλειας με θέμα: «Αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη, μηχανισμοί ελέγχου στη Δημόσια Διοίκηση και ο ρόλος των Ανεξάρτητων Αρχών» (19.10.2015).
- συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Friedrich Ebert στο Ινστιτούτο Γκαίτε με θέμα: «Ο ρόλος του Πολίτη στο σύγχρονο κράτος» (9.9.2015).
Ο Βοηθός Συνήγορος Γιώργος Μόσχος και στελέχη του Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού συμμετείχαν, ενδεικτικά:
- σε σεμινάριο για εκπαιδευτικούς από 13 σχολεία όλων των περιφερειών της χώρας, με θέμα «Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη», που διοργάνωσε στις Σπέτσες το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας (23 & 24.10.2015).
- στην Επιμορφωτική Παιδαγωγική Συνάντηση με τίτλο «Πρόληψη και διαχείριση κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον».που διοργάνωσαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι της 43ης & 45ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής (8.10.2015).
- στην Ημερίδα με θέμα «Αναδοχή ανηλίκων: προβληματισμοί, προτάσεις, προοπτικές», που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Ε.Κ.Κ.Α. και τον Συνήγορο του Παιδιού (14.10.2015).
- σε εκδήλωση – συζήτηση με αφορμή την πρεμιέρα του έργου «Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ;» που ανέβηκε στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Πόρτα και με τη συνεργασία του Συνηγόρου του Παιδιού και της Unicef (16.11.2015).
- στο 27ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας στη Σπάρτη και στη Μονεμβασιά (9-10.10.2015), όπου έγιναν βιωματικά εργαστήρια για τη χρήση του αλκοόλ από εφήβους, τη θυματοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την αντιμετώπιση των παιδιών με επιληψία στα σχολεία, τους εμβολιασμούς κ.λπ.
- στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Επ' Αρωγή» με τίτλο «Κοινωνική Φροντίδα και Αλληλεγγύη: Μεθοδολογίες, Παρεμβάσεις και Πολιτικές», που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης (Άγιος Νικόλαος Λασιθίου, 1-2.10.2015).
- στην Ημερίδα με θέμα «Η συνεργασία στη σχολική κοινότητα ως απάντηση στη σχολική βία», που διοργάνωσαν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας (Πάτρα, 29.10.2015).
- στην εκδήλωση του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την παρουσίαση του βιβλίου «Εκπαίδευση και Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αφιέρωμα στα 70 χρόνια του ΟΗΕ» (20.11.2015).
- στην εκδήλωση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας με θέμα «Χαρτογράφηση των ιδρυμάτων κλειστής παιδικής προστασίας και προστασίας παιδιών με αναπηρίες στην Ελλάδα το 2014», του Κέντρου Ερευνών Ρίζες (28.9.2015).
Στελέχη της Αρχής συμμετείχαν επίσης στην ημερίδα με τίτλο «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΧΡΟΝΟ» - 10Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΤΟΕ (Νοέμβριος 2015).
Διεθνείς δραστηριότητες
Η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού συμμετείχε:
- στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Τομέα του Συμβουλίου Διοίκησης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ombudsman (ΙΟΙ), του οποίου έχει εκλεγεί μέλος, την 26.10.2015 στη Ρώμη.
- σε Συνέδριο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο με θέμα: «Ελευθερία της έκφρασης: ακόμη και σήμερα προϋπόθεση για τη δημοκρατία;» (13-14.10.2015).
- σε Διεθνές Συνέδριο Συνηγόρων του Πολίτη στην Άγκυρα (16-17.9.2015), κατόπιν προσκλήσεως από τον Τούρκο ομόλογό της, με ομιλία που είχε τίτλο «Ο Συνήγορος του Πολίτη και τα Δικαιώματα των Γυναικών-Η συμβολή του Συνηγόρου στη μάχη κατά των διακρίσεων λόγω φύλου».
Ο Αναπληρωτής Συνήγορος του Πολίτη Βασίλης Καρύδης:
- συμμετείχε στο συνέδριο «The migration challenge: tackling root causes» (Λονδίνο, 12-14.10.2015).
- συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας Εθνικών Φορέων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Τίρανα, 11-14.11.2015).
- εξέφρασε, με επιστολή της 16.11.2015 προς τον Γάλλο Συνήγορο κ. Jacques Toubon τα θερμά συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη του προς τον γαλλικό λαό για τις δολοφονικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.
Ο Βοηθός Συνήγορος Γιώργος Μόσχος συμμετείχε στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο και τη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) με θέμα «Η βία σε βάρος των παιδιών». Στο συνέδριο υιοθετήθηκε Δημόσια Θέση για το θέμα της βίας και Δημόσια Δήλωση για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών που μετακινούνται., ενώ παρουσιάστηκαν ταινίες που δημιουργήθηκαν με τη συμμετοχή εφήβων συμβούλων των Συνηγόρων σε 11 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (Άμστερνταμ και Χάγη, 22-24.9.2015).
Στελέχη της Αρχής επίσης συμμετείχαν:
- σε σεμινάριο Equinet «Helping equality bodies to apply for and use EU funds» (Σόφια, 3-4.9.2015) .
- στο Διεθνές Συνέδριο «The implementation of the UN CRPD by the EU: Assessing the impact of the UN Committee on the Rights of Persons with Disabilities concluding observations - The way forward», το οποίο διοργάνωσε η Ad hoc επιτροπή για την αναπηρία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Θεσσαλονίκη, 10.9.2015).
- σε συνάντηση Συνηγόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρμοδιότητα την εποπτεία του συστήματος ελέγχου των επιστροφών μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους (Μαδρίτη, 13-15.10.2015).
- σε συνάντηση εργασίας φορέων για την ίση μεταχείριση, που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τους Ρομά ERIO (European Roma Information Centre), (Βρυξέλλες, 16.10.2015).
- στην ημερίδα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας « Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) Σ.ΕΠ.Ε. Αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς όφελος εργαζομένων και εργοδοτών», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (Οκτώβριος 2015).
-
σε συνάντηση ομάδας επικοινωνίας του δικτύου Equinet (Βερολίνο, 1-2.11.2015).
- στο σεμινάριο Equinet «A question of faith. Religion and belief in the work of equality bodies» (Λονδίνο, 9-10.11.2015).
- στην εκδήλωση FRA Meeting with National Stakeholders (Βιέννη, 19-20.11.2015).
- στο Equinet Gender Equality Working Group, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο (Νοέμβριος 2015)
Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να διαßάσετε αυτό το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, ή επιθυμείτε να διαβάσετε παλαιότερα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.
Συνήγορος του Πολίτη - Copyright 2007
Χαλκοκονδύλη 17, 104 32 Αθήνα
Tηλ. 213 1306 600