Πρόγραμμα «διδυμοποίησης» με τον Συνήγορο του Πολίτη της Σερβίας
Τον Σεπτέμβριο του 2011 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα διδυμοποίησης με τον Σέρβο Συνήγορο. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Έλληνα Συνήγορο σε συνεργασία με τον Ολλανδό Συνήγορο και το Κέντρο Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου κατά τη διετία Οκτώβριος 2009-Σεπτέμβριος 2011. Στην υλοποίησή του συνέβαλαν επίσης ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, καθώς και οι ομόλογοι θεσμοί της Σλοβενίας, της Αυστρίας και της Καταλονίας.
Σκοπός του προγράμματος ήταν η υποστήριξη του Σέρβου Συνηγόρου στην προσπάθειά του να βελτιώσει τη λειτουργία του και να εδραιωθεί στη Σερβία και στη διεθνή κοινότητα ομόλογων θεσμών. Κύριοι στόχοι του προγράμματος ήταν:
• Η διαμόρφωση της αποστολής και του οράματος του Σέρβου Συνηγόρου.
• Η βελτίωση της οργανωτικής δομής και της ροής εργασιών.
• Η οικοδόμηση δημόσιας εικόνας και η αύξηση της αναγνωρισιμότητας στον πολίτη, στην κοινωνία των πολιτών, σε ειδικές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.
• Η δικτύωση με τοπικά, περιφερειακά και διεθνή γραφεία Συνηγόρων.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια κατάρτισης, επισκέψεις εργασίας, συνέδρια, δημόσιες εκδηλώσεις και εργαστήρια με ειδικούς και με επιστήμονες Συνηγόρων από την Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ισπανία και την ΕΕ.
Τέλος, στα σημαντικά επιτεύγματα του προγράμματος συγκαταλέγεται ένας Οδηγός (Ombudsman Institution Building Guide) ο οποίος συγκεντρώνει βέλτιστες αρχές, πρακτικές και μεθόδους οργάνωσης και λειτουργίας θεσμών του Συνηγόρου. Το υλικό του Οδηγού είναι αποτέλεσμα δύο ετών συστηματικής συνεργασίας ανάμεσα σε πολλούς ευρωπαϊκούς ομόλογους θεσμούς, υπό τον συντονισμό του Έλληνα Συνηγόρου. Ο Οδηγός παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Ρόλοι και προκλήσεις για τον θεσμό Ombudsman σε μια Ευρώπη που αλλάζει», το οποίο έλαβε χώρα στο Βελιγράδι κατά τη λήξη του προγράμματος διδυμοποίησης (14-15 Σεπτεμβρίου 2011).
Πρόγραμμα Peer to Peer ΙΙ του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΕΕ
Ο Συνήγορος του Πολίτη συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα Peer to Peer ΙΙ, το οποίο υλοποιείται από το Γραφείο του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τη συγχρηματοδότηση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΕΕ. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός ενεργού δικτύου συνεργασίας ανεξάρτητων εθνικών δομών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με ιδιαίτερη έμφαση στα κράτη μη μέλη της ΕΕ. Κύριο εργαλείο του προγράμματος είναι η οργάνωση σεμιναρίων, στα οποία συμμετέχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες των εθνικών θεσμών για τα δικαιώματα του ανθρώπου, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις αρχές δικαίου και τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη στο πεδίο των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ειδικοί επιστήμονες του Συνηγόρου συμμετείχαν σε:
- Ειδικοί επιστήμονες του Συνηγόρου συμμετείχαν σε σεμινάριο του προγράμματος που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Συνήγορο της Σερβίας με τίτλο «Council of Europe’s 9th European NPM Project Workshop» και θέμα «Irregular Migrants, Frontex and the npms», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι (12-14 Ιουνίου 2012).
- Σεμινάριο του προγράμματος που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Συνήγορο της Ουκρανίας με τίτλο «The Role of National Human Rights Structures in Protecting and Promoting the Rights of Persons with Physical Disabilities» στο Σεράγεβο (Μάιος 2011).
- Σεμινάριο του προγράμματος που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Συνήγορο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με τίτλο «5th Thematic Workshop: The Role of National Human Rights Structures in Protecting Against all Forms of Discrimination» στο Σεράγεβο (Σεπτέμβριος 2011).
- Σεμινάρια που διοργανώθηκαν στην Πάδοβα (Ιούνιος 2010) και στο Μπιλμπάο (Νοέμβριος 2010).
- Ετήσια συνάντηση της ομάδας επαφών του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε (Δεκέμβριο 2010) στο Στρασβούργο.
Πρόγραμμα υποστήριξης του Συνηγόρου του Πολίτη της Γεωργίας
Ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, επιλέχθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη της Δημοκρατίας της Γεωργίας ο Έλληνας Συνήγορος ως μέλος ομάδας, που θα υλοποιήσει πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης του ομόλογου θεσμού για την ενίσχυσή του. Ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη παρείχε βοήθεια σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, συνεργασίας με δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, βελτίωσης της συμμόρφωσης των υπηρεσιών, καθώς και επικοινωνίας. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (Ελλάδα), το Ινστιτούτο Raoul Wallenberg (Σουηδία), το Civic Development Institute (Γεωργία) και η Human Dynamics (Αυστρία).