Διαδοχικές απελάσεις αλλοδαπών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21/01/2008
Διαδοχικές απελάσεις με "κενό νόμου".
Ενέργειες του ΣτΠ για να σταματήσουν οι διαδοχικές απελάσεις αλλοδαπών.
Την ανάγκη να εκλείψει το ιδιότυπο καθεστώς "ομηρείας" στην οποία υποβάλλονται αλλοδαπόί σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί περισσότερες αποφάσεις απέλασης ζήτησε ο Συνήγορος του Πολίτη από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Πιο συγκεκριμένα, με πόρισμα του διεπίστωσε ήδη από τα τέλη του 2006 ότι πολλοί αλλοδαποί αφού κρατούνταν επί τρίμηνο, προκειμένου να απελαθούν, αφήνονταν ελεύθεροι επειδή η απέλαση ήταν ανέφικτη. Αμέσως μετά όμως συλλαμβάνοταν και κρατούνταν και πάλι επί τρίμηνο, στη βάση "νέας" απόφασης απέλασης. Στις περιπτώσεις αυτές, η έκδοση δεύτερης ή και τρίτης απόφασης απέλασης χρησιμοποιούνταν καταχρηστικά για να "νομιμοποιηθεί" η συνέχιση της κράτησης. Άλλωστε για τη στάση αυτής της Ελληνικής Αστυνομίας η χώρα καταδικάστηκε, εν τω μεταξύ, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για μία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο πόρισμα (βλ. John κατά Ελλάδος, 10.5.2007).
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η απόφαση απέλασης διαθέτει διαρκή ισχύ, η έκδοσης νέας απόφασης (απέλασης) σε βάρος του ίδιου αλλοδαπού, ενόσω παραμένει σε ισχύ παλαιότερη απόφαση δεν είναι θεμιτή και συνεπώς η συνέχιση της κράτησης ( μετά από τη συμπλήρωση του τριμήνου) δεν είναι νόμιμη.
Στο κρίσιμο αυτό ζήτημα της μεταχείρισης των κρατουμένων αλλοδαπών, ο ΣτΠ πρότεινε την κατ' εξαίρεση μόνο σύλληψη και νέα κράτηση, προς εκτέλεση παλαιότερης απόφασης απέλασης, εφόσον είναι απολύτως διασφαλισμένο ότι η απομάκρυνση του αλλοδαπού από τη χώρα είναι εφικτή.
Μετά την επαναφορά του θέματος από την Αρχή, η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) φαίνεται να επανεξέτασε το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι το θέμα της κράτησης των αλλοδαπών μετά τη συμπλήρωση του τριμήνου παραμένει αρρύθμιστο διαδικαστικά, και συνεπώς θα πρέπει να χορηγείται εύλογο χρονικό διάστημα ενός μηνός για αναχώρηση από τη χώρα. Ωστόσο, εάν ο αλλοδαπός δεν τηρήσει αυτή την υποχρέωση "θα εφαρμόζεται αναλογικά το άρθρο 205 του ΠΚ (παραβίαση δικαστικής απέλασης)"
Ο ΣτΠ επομένως κρίνει απαραίτητη την επανένταξη της συγκεκριμένης πρακτικής, προκειμένου να εξασφαλισθεί η τήρηση της νομιμότητας κατά τη μεταχείρηση των κρατουμένων αλλοδαπών. Είναι προφανές, βέβαια, ότι σε περίπτωση διαπίστωσης ανεπαρκούς νομικού ερείσματος ή αμφιβολίας, οι θιγόμενοι αλλοδαποί θα πρέπει να αφήνονται άμεσα ελεύθεροι.